فضولی

معامله فضولی

نمایندگی محصول قرارداد یا قانون است، فردی که نمایندگی از شخصی دارد می تواند بجای وی و در حدود نمایندگی متعهد شود. اگر این اختیار از پایه نمایندگی گرفته شود، سمت از نمایندگی به فضولی تنزل پیدا می کند.

در واقع زمانی که شخصی بدون داشتن نمایندگی یا خارج از حدود نمایندگی اقدامی در حق اصیل نماید که وی را متعهد سازد، این اقدام فضولی محسوب می گردد و گاه نیز به مکافات تجاوز به حریم خصوصی دیگران کیفر می شود. با این وجود قانون گذار از نتایج این تحلیل به صورت کامل پیروی نمی کند. در واقع اصیل می تواند با اجازه دادن به کار غیر قانونی فضول، معامله فضولی را تنفیذ نموده و خود را طرف قرارداد قرار دهد.

همین ویژگی باعث شده موضوع معامله فضولی مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد و تبدیل به یکی از ظریف ترین بخش های حقوق مدنی تبدیل گردد.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

معامله فضولی از دو دیدگاه ممکن است مورد مطالعه قرار گیرد:

  • معامله برای غیر: چگونه انسانی می تواند برای دیگری تصمیم گیرد و اراده او کارگزار شود؟ استقلال و آزادی اراده اشخاص باعث می شودکه هر کس برای خود تصمیم بگیرد و اثر قراردادها نسبی باشد. در این زمینه نمایندگی به عنوان استثنایی بر اصل نسبی بودن قراردادها در نظر گرفته شده است. نمایندگی در واقع خود تجاوزی بر اصل نسبی بودن است. لکن با توجه به اینکه به هر روی اراده منوب عنه این سمت را به نماینده اعطا می کند و اصل نیز بر مبنای حکومت اراده است، بنابراین این استثنا قابل توجیه است.

با این وجود هر گاه فضول از روی احسان اقدامی نماید که در راستای حفاظت از اموال شخصی باشد، اقدام او مانند اقدام وکیلی است که برای حفظ حقوق موکل از حدود اختیار خود تجاوز کرده است. در همین رابطه ماده 674 قانون مدنی مقرر می دارد “… در مورد آنچه خارج از حدود وکالت انجام شده موکل هیچ مسئولیتی ندارد، مگر آنکه موکل صراحتا یا ضمنا معامله را اجازه کند” در واقع اجازه بعدی موکل نشانه آن است که از ابتدا نیز وکیل با اذن موکل عمل نموده بوده است.

از این دیدگاه معامله فضولی در صورتی قابل تنفیذ است که بر مبنای تراضی و قصد مشترک طرفین، برای غیر واقع شده باشد و در اموری قابل نیابت انجام شود. بر این مبنا معامله فضولی می تواند ناظر بر تصرف در مال غیر یا ایجاد تعهد برای وی باشد و محدود به انجام معامله به مال غیر نیست.

  • معامله به مال غیر: از این دیدگاه که چهره مادی دارد، قرارداد رابطه بین دو دارائی است و عدالت معاوضی ایجاب می کند که عوض از دارایی هرکس خارج می شود، معوض نیز به همان دارائی منتقل می شود. بنابراین هرگاه شخصی خانه دیگری را بفروشد، خواه نماینده مالک باشد و برای مالک بفروشد خواه غاصبی باشد و برای خود بفروشد معامله برای مالک محسوب می گردد. همچنین است برای فضولی که با پول مالک مالی خریداری می کند، لکن به هر حال نفوذ چنین معامله ای منوط به اجازه مالک است وگرنه مال باید به مالک مسترد شود.

به هر روی خواه تبانی طرفین بر معامله برای اصیل باشد یا فضول برای خود معامله کند، آنچه اهمیت دارد نفوذ معامله در دارایی مالک است که با رضای او تأمین می شود.

نشانه هایی از این دیدگاه در قانون مدنی آشکارا دیده می شود؛ در ماده 197 قانون می خوانیم در صورتی که ثمن یا مثمن معامله عین متعلق به غیر باشد آن معامله برای صاحب عین می باشد.  بنا بر این گفته ها اگر غاصبی مالی را برای خود بفروشد و ثمن آن را دریافت کند اگر مالک آن معامله را تنفیذ کند آن  معامله برای مالک است و ثمن نیز باید به مالک مسترد شود.

 

فضولی

 

پرداخت فضولی دین دیگری:

طبق مفاد ماده 267 قانون مدنی برای پرداخت دین دیگری نیاز به نمایندگی از جانب وی نیست. لکن در رابطه بین ایفا کننده دین و شخصی که مدیون است اجازه مدیون تاثیر گذار است. بدین معنی که اگر مدیون قبل از ایفا توسط ثالث به وی اجازه پرداخت داده باشد، ثالث پس از ایفا دین می تواند به مدیون مراجعه نموده و مطالبه پولش را نماید لکن در صورتی که اجازه و اذن در پرداخت نداشته، امکان مطالبه را ندارد. پس وفای به عهد را نبایستی در زمره مسائل مربوط به “معامله فضولی” آورد.

به بیان دیگر وفای به عهد در زمره اموری است که اثر آن با پرداخت دین ظاهر می شود و نیازی به انتساب این اقدام به مدیون ندارد تا رضای او شرط نفوذ عمل باشد.

معامله فضول برای خود:

معامله فضولی زمانی توسط فقها مطرح گردید که نمایندگانی که اجازه اداره و انجام امور داشتند لکن امکان اجازه مستقیم و به سرعت به دلیل محدودیت های ارتباطی در ازمنه قدیم برای ایشان مقدور نبود،  گاهی لازم می شد به جهت رعایت مصلحت منوب عنه و برای سود بیشتر از حدود اذنی که داشتند فراتر بروند و می دانستند که منوب عنه با این اقدامات موافق است.  بنابراین موضوع معامله فضولی مطرح گردید تا بدین واسطه مالک علیرغم اینکه اذن و اجازه قبلی به نماینده نداده بود اما با اجازه بعدی می توانست معامله پرسود را به نفع خود منعقد نماید. در این صورت مصلحت وی رعایت می گردید و همه فقها در نفوذ چنین عقدی متفق القول هستند.

لکن جایی که فضول معامله را برای خود منعقد می کند و قصد تجاوز به اموال مالک را دارد این مصلحت وجود ندارد. از طرفی معامله ای که برای دیگری منعقد شده است چگونه می تواند به نام و حساب مالک برگردانده شود؟

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

 

شرایط اجازه:

اجازه مالک زمانی می تواند عقد فضولی را تنفیذ کند که دارای این شرایط باشد؛

  • اعلام شود: یعنی به لفظ یا فعلی واقع شود که به صورت صریح یا ضمنی دلالت بر اراده مالک در قبول اثر عقد نماید. سکوت مالک اجازه محسوب نمی شود حتی اگر در مجلس عقد حضور داشته باشد. اما به هر حال اگر این سکوت همراه با امارات و قرائنی باشد که نشانه رضایت باشد، به عنوان اجازه قابل برداشت خواهد بود.
  • مسبوق به رد نباشد: اگر مالک معامله فضولی را نپذیرفته باشد و قبلا آن را رد کرده باشد، دیگر امکان برگرداندن آن نیست. در واقع عقد فضولی که توسط مالک رد شده باشد، در عالم حقوق از بین می رود و دیگر امکان بازگرداندن آن از عدم وجود ندارد. بنابراین تا زمانی که مالک معامله فضولی را رد نکرده باشد امکان قبول آن وجود دارد لکن پس از آن امکان پذیر نیست.
  • به عنوان مالک و به قصد اعطای نیابت باشد: در ماده 254 قانون مدنی آمده است که اگر شخصی به عنوان فضول معامله ای انجام دهد و سپس بر اساس وقایعی قانونی آن ملک یا مال به طرقی به مالکیت خودش درآید، آن معامله فضولی که قبلا انجام شده به خودی خود تنفیذ نمی گردد و نیاز به اجازه مجدد مالک دارد.

 

فضولی

 

اثر اجازه:

اثر اجازه از زمان وقوع عقد است. یعنی اگر فضول، عقد فضولی را سه ماه پیش منعقد کرده باشد و مالک طی این سه ماه مطلع نبوده است یا اینکه اطلاع داشته لکن در حال فکر کردن بوده است، وقتی عقد را اجازه دهد، معامله نافذ می شود لکن این نفوذ از زمان وقوع معامله است. یعنی اثر آن به سه ماه پیش که در مثال، معروض گردید باز می گردد. نتیجه این بازگشت به قبل آن است که تمامی منافع مال از روز وقوع معامله متعلق به اصیل (خریدار) می گردد. مثلا اگر موضوع معامله ملکی بوده است که مستاجری در آن بوده، تمامی اجاره بها از روز وقوع عقد باید به خریدار پرداخت گردد و اگر فروشنده آنها را اخذ کرده باشد باید به خریدار بپردازد.

نقش وکیل در دعاوی مربوط به معاملات فضولی:

نظر به اینکه تشریح کامل معاملات فضولی و شقوق مختلف آن در این نوشته کوتاه امکان پذیر نیست. بنابراین بسیاری از اطراف و قسمتهای تاریک این قسمت از حقوق ناگفته باقی مانده است. مثلا بحث در مورد موعد اجازه، وصف حقوقی اجازه، نظریه های مختلف، اجازه وارث در صورت فوت اصیل و بسیاری موارد دیگر. بهترین وکیل ایران در موضوع قراردادها اشخاصی هستند که به مسائل مربوط به حقوق مدنی و تجارت آشنا باشند. همانگونه که قبلا نیز معروض گردیده بهترین اقدام در حل مشکلات سپردن آنها به متخصصین است. بنابراین مجرب ترین وکیل می تواند بهترین متخصص دعاوی حقوقی باشد. با تجربه ترین وکیل پایه یک دادگستری کسی است که دعاوی متعددی را در زمینه تخصصی خود انجام داده باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری در زمینه قراردادها تخصص کافی دارد و می توانید به او اعتماد کامل داشته باشید.

سخن آخر:

قوی ترین وکیل ایران کسی است که علم کافی داشته باشد، وکیلی علم کافی خواهد داشت که به صورت مداوم و مکرر مطالعه داشته باشد. بهترین وکیل ایران شخصی است که تخصصا در زمینه یا زمینه های خاص دعاوی بپذیرد و علم خود را حول محورهای خاص به کار گیرد تا بدین ترتیب همراه با علم خود تجربه کافی نیز بیندوزد. متخصص ترین وکلا در زمینه حقوق خصوصی که امور مربوط به قراردادها جزئی از آن هستند، نه قضات بازنشسته و نه افراد مسن هستند، بلکه اشخاصی هستند که همیشه نسبت به یادگیری علوم روز و یاداوری مطالب گذشته از راه مطالعه اهتمام ورزند.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های حقوقی، طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.