طلاق توافقی:

طلاق توافقی یعنی طلاقی که مطلقا بر اساس توافق زوجین باشد . زوجین باید بر سر همه مسائل مالی و غیر مالی ناشی از طلاق توافق داشته باشند و قبل از حضور در دادگاه زمینه وقوع توافقات انجام شده را مهیا سازند . مثلا در دفتر ثبت اسناد رسمی حضور یابند و اسناد لازم را به یکدیگر اعطا نمایند و یا زوج مهریه را پرداخت نماید و سند ابراء از مهریه را از زوجه دریافت کند . برای بهتر فهمیده شدن این مسائل،  موارد لازم که  قبل از ورود به دادگاه نیاز است  را تا آنجا که ممکن باشد در این نوشته برای شما توضیح خواهیم داد.

موارد مالی:

طلاق توافقی یعنی توافق بر همه مسائل مالی . باید بدانید که به لحاظ حقوقی از رابطه زوجیت مسائل مالی بسیاری ناشی می شود ، مانند مهریه ، نفقه ، اجرت المثل ، جهیزیه ، نحله  و غیره .

زوجین باید قبل از جلسه دادرسی موضوعات مربوطه را حل و فصل نموده و بر سر همه موارد مالی توافق کامل نموده باشند ، والا در جلسه دادگاه اگر بر سر کوچکترین موضوعی توافق وجود نداشته باشد ، ممکن است طلاق توافقی مورد پذیرش قرار نگرفته و محکوم به رد شود . البته دادگاه معمولا برای وقوع توافق تلاش خواهد نمود و گاهی حتی بدون توافق طرفین در موارد جزئی راسا تصمیم گیری می نماید ، اما این موضوع تا بدانجا ممکن است که هر یک از طرفین نهایتا صورتجلسه دادگاه را امضا نمایند ، وگرنه در صورت عدم امضا صورتجلسه توسط هریک از زوجین امکان صدور رای طلاق توافقی از طرف دادگاه وجود ندارد و حتی به لحاظ انتظامی ممکن است ، تخلف قاضی محسوب گردد .

به هر روی با توجه به طولانی بودن فرایند دادرسی در ایران بهترین راه و روش در طلاق توافقی مهیا نمودن کامل زمینه طلاق قبل از حضور در دادگاه است ، به شکلی که هیچ کدام از طرفین نتوانند در دادگاه بر خلاف توافق انجام شده عملی انجام دهند یا اقدامی نمایند . بدین ترتیب می توان در حدود یک الی دو ماه به نتیجه مطلوب یعنی طلاق دست یافت . به هر حال به ترتیب مواردی که می توان قبل از دادگاه انجام داد را ذیلا بیان خواهیم نمود.

مهریه:

طلاق توافقی مستلزم تعیین تکلیف در مورد مهریه است . مهریه معمولا مهمترین قسمت فرایند توافق در طلاق توافقی است . برای اینکه بتوان قبل از حضور در دادگاه موضوع مهریه را تمام و کمال به سرانجام رساند و توافق کامل بر سر این موضوع انجام داد ، باید سه وضعیت قابل پیش بینی در این مورد را بررسی نماییم .

  • مهریه به صورت کامل توسط زوجه بخشیده شود: اگر در این وضعیت قرار دارید ،  اقدام فوق العاده ای لازم نیست انجام شود . کافی است زوجه در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و یک اقرارنامه رسمی مبنی بر بخشش مهریه به شوهرش اعطا نماید . ممکن است در مقابل این بخشش حق طلاق یا حضانت فرزندان یا هر منفعت یا حق دیگری مطالبه کرده باشد ، در این صورت همزمان با  اعطا اقرار نامه باید وکالت بلاعزل طلاق یا وکالت کامل در انجام امور مربوط به فرزندان یا هر حق دیگری که قرار بوده در مقابل بخشیدن مهریه بگیرد ، دریافت نماید .
  • بر سر مقداری وجه نقد به عنوان مهریه توافق شده است : در این صورت زوجه می تواند پس از دریافت وجه به صورت چک بانکی در دفتر اسناد رسمی یا پس از آنکه وجه مربوطه به حساب بانکی وی واریز شد ، اقرار نامه مربوطه را در دفتر اسناد رسمی تنظیم و طی آن مهریه را به شوهر خود ببخشد ، مهم نیست که میزان و مبلغ دقیق دریافتی ذکر شود ، بلکه همین که مبلغ مورد توافق کاملا دریافت شده و اقرار نامه بخشش ، ابراء یا بذل مهریه تنظیم شده و در اختیار زوج قرار گیرد ، کفایت می نماید . در این موارد معمولا روجین برای اینکه کدورتی میان آنها وجود دارد ، برای اذیت و آزار یکدیگر و یا از روی عدم وجود اطمینان ممکن است تا زمان نگرفتن سند از طرف دیگر ، اعطا سند خود را به تعویق بیندازند ، برای این منظور معمولا سردفتران اسناد رسمی راهکارهایی دارند که می توان از ایشان کمک گرفت .
  • بجای مهریه قرار است مالی دریافت شود : بهتر آن است که اگر قرار است مالی مانند خودرو یا ملک بابت مهریه جابجا شود ، قبل از اعطا سند ابراء مهریه یا همزمان با آن در دفتر اسناد رسمی به نام زوجه منتقل گردد . برای مثال اگر قرار است که یک واحد آپارتمان بابت مهریه به زوجه داده شود ، قبل از آنکه زوجه در دفترخانه اسناد رسمی حاضر شده و اقرارنامه ابراء مهریه را به شوهرش بدهد ، آپارتمان مذکور به نام زوجه منتقل شده باشد ، البته می توان این اقدامات را همزمان در دفترخانه سند رسمی انجام داد ، اما زوجه باید از قبل اطمینان حاصل نماید که آپارتمان مذکور در رهن نباشد یا مشکلی از بابت انتقال سند نداشته باشد .

با توجه به موارد فوق الذکر برای تعیین تکلیف در مورد مهریه با توجه به هر یک از شرایط پیش گفته بهتر است قبل از حضور در  دادگاه،  موضوع به همان شکلی که معروض شد ، در دفتر اسناد رسمی تعیین تکلیف شده و اسناد آن رد و بدل شود.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

موارد غیر مالی:

طلاق توافقی باید شامل توافق بر سر حضانت فرزندان و مدت و محل ملاقات فرزندان برای والدی باشد که حضانت ندارد . حضانت به معنی تربیت و نگهداری فرزندان است و والدی که حضانت فرزندان را دارد می تواند از این حق استفاده نماید که فرزندان را نزد خود نگاه داشته و از ایشان مراقبت نماید . اما با این حال والدی که حضانت فرزندان را ندارد ، حق دارد ایشان را در طول هفته برای ساعات خاصی ملاقات نماید . به این حق ، حق ملاقات می گویند .

حضانت طبق قانون برای کودکان زیر 7 سال با مادر است و برای فرزندان بالای 7 سال حضانت به عهده پدر خواهد بود . اما در طلاق توافقی با توجه به اینکه همه چیز بر مبنای توافق است ، لذا توافق بر حضانت بر خلاف آنچه قانون تعیین کرده است ، ممنوعیتی ندارد . لازم به ذکر است موضوع حضانت تا زمانی مطرح می شود که فرزندان به بلوغ شرعی نرسیده باشند ، بنابراین برای پسر 14.5 ساله و دختر 8.5 ساله موضوع حضانت مطرح نمی شود .

اما موضوع مهمتر از حضانت ،  مسئله ولایتی است که پدر بر فرزندان خود دارد ، این بدان معناست که حتی اگر حضانت بر عهده مادر هم باشد و یا حتی اگر فرزندان به سن بلوغ شرعی رسیده باشند ، برای مواردی مثل ثبت نام مدارس ، رضایت برای اعمال جراحی ، خروج از کشور و اخذ پاسپورت ،  امور بانکی و خرید مال غیر منقول ( تا قبل از رسیدن فرزند به سن 18 سالگی ) و موارد این چنینی باید پدر تصمیم گیری نماید . بنابراین برای مادری که در حال طلاق است و قصد دارد در مقابل حضانت فرزندان از حقوق خود مانند مهریه چشم پوشی نماید ، بدترین حالت ممکن این است که به صورت مداوم برای انجام امور فرزندانش احتیاج به رضایت و امضا پدر ایشان داشته باشد .

وکالت نگهداری فرزندان در طلاق توافقی:

در انجام توافقات مربوط به طلاق توافقی قبل از جلسه رسیدگی برای زوجینی که دارای فرزند هستند ، تصمیم گیری در مورد حضانت فرزندان و نحوه نگهداری از ایشان مهمترین مسئله است . برای این منظور بهتر است وکالتنامه بلاعزلی از طرف زوج در دفتر اسناد رسمی تهیه و تنظیم شود که به صورت کامل حقوق مربوط به ولایت را به زوجه اعطا نماید . در این صورت زوجه قادر خواهد بود که برای فرزندانش هر گونه امضا یا رضایت بابت امور روزمره انجام دهد  و دیگر نیازی به حضور پدر برای اموری مثل اخذ پاسپورت ، باز کردن حساب بانکی ، اعلام رضایت برای عمل جراحی  و … نیست . متن چنین وکالتنامه ای می تواند بسته به توافق طرفین می تواند نسبت به همه اختیارات ولایت و یا قسمتی از آنها باشد . به هر حال موارد پیش گفته فقط تعداد محدودی از اختیارات ولایت می باشد و می توان لیست این اختیارات را تا حدود 40 یا 50 مورد وسعت داد .

برای اخذ چنین سند وکالتنامه ای ،  قبل از دادگاه باید در همان روز دفتر اسناد رسمی ، این سند نیز در قبال تعهدات توافق شده رد و بدل شود .

وکالتنامه طلاق:  

وکالتنامه طلاق که شامل اختیاراتی است که شوهر به همسر خود می دهد برای مطلقه نمودن ، پایه و اساس این توافق است . بنابراین بهترین کار برای طلاق توافقی اخذ چنین وکالتنامه ای است ، حتی اگر شوهر خود حاضر است که در جلسه  دادرسی حضور داشته باشد .

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.