مهریه  نحوه مطالبه و فرایند رسیدگی:

 

نحوه مطالبه به معنی چگونگی ارائه درخواست مهریه و منظور از فرایند رسیدگی ، نحوه اجرا یا دادرسی در اداره ثبت یا دادگاه است.

مهریه به جهت ماهیت صرفا قابل مطالبه از طرف زوجه است و مرد در این دعوی دائما در مقام دفاع است. مطالبه مهریه از دو طریق امکان پذیر است، از طریق اداره ثبت و یا دادگاه . البته نحوه و روش مطالبه در دست زوجه نیست، در واقع این دو روش در طول یکدیگر هستند. بدین توضیح که زوجه باید ابتدا در اداره ثبت موضوع مهریه را مطالبه نماید و اگر پرونده اداره ثبت به نتیجه نرسید و یا اموالی از شوهر یافت نشد ، در آن صورت زوجه می تواند با مختومه کردن پرونده در اداره ثبت ، پرونده جدیدی در دادگاه ثبت نماید. طبق قانون برای مختومه کردن پرونده در اداره ثبت دو شرط وجود دارد:

مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجراء از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء می‌شوند. ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.

بنابراین برای مختومه نمودن پرونده مهریه در اجرای ثبت بایستی یکی از شرایط ذیل واقع شود .

ظرف دو ماه از طرف اداره ثبت مال یا اموالی از شوهر ( مدیون پرونده ) یافت نشود.

ظرف شش ماه از طرف اداره ثبت علیرغم توقیف اموال شوهر ، مفاد سند مهریه اجرا نشده باشد . یعنی اموال یافت شده به مزایده گذارده نشده باشد.

متاسفانه در اجرای این دو شرط ، ادارات ثبت گاهی عامدا نسبت به انجام اقدامات قانونی تعلل می نمایند. علت این کار نیز تورم پرونده ها در ادارات مذکور است که موجب ازدیاد کار و مشغله کارمندان شده است. بدین جهت ادارات مذکور با طولانی نمودن روند پرونده ها ، زمینه را برای مختومه کردن پرونده ها مهیا می سازند.

نحوه مطالبه پرونده از طریق اداره ثبت به شرح ذیل است:

مراجعه به دفتر ازدواجی که سند ازدواج را تنظیم کرده است.

تنظیم برگ سند اجرایی مهریه و تحویل به سردفتر

ثبت سند اجرایی توسط سردفتر و ارجاع به اجرای ثبت محل

مدارک مورد نیاز برای ثبت اجرای مهریه:

اصل یا رونوشت تصدیق شده سند ازدواج

کارت ملی ، شناسنامه یا مدرک معتبر شناسایی

شماره ثبتی املاک بدهکار ( در صورت وجود)

شماره پلاک خودروهای مدیون ( در صورت وجود )

شماره حسابهای مدیون ( در صورت وجود یا در اختیار داشتن )

پس از ارجاع اجرائیه از طرف دفتر ازدواج به اداره ثبت ، پرونده ای در اداره اجرای ثبت تشکیل می گردد و از آن پس فرایند اجرا آغاز می گردد. اداره ثبت با استعلام اموال معرفی شده از اداره ثبت اسناد و املاک ، بانک مرکزی و اداره شماره گذاری راهور ، اموال مدیون را در صورت وجود توقیف می نماید.

البته فرایند اجرا ، فرایندی پیچیده است که معمولا تا رسیدن به نتیجه نهایی نیازمند زمان طولانی می باشد . اما در نهایت اگر اموال توقیف شده ، تکافوی پرداخت کل مهریه را ننماید ، زوجه می تواند برای دریافت مابقی مهریه به دادگاه مراجعه نماید .

مزایای داشتن وکیل مهریه:

وکیل مهریه وکیل پایه یک دادگستری است که در امر مهریه و دعاوی خانواده به صورت تخصصی مطالعه و فعالیت دارد . بهتر آن است که قبل از عقد قرارداد وکالت از وکیل دادگستری بودن شخصی که به وی مراجعه نموده اید اطمینان حاصل نمایید . این اطمینان می تواند از طریق مطالبه یا بررسی پروانه وکالت وکیل دادگستری واقع شود. هر وکیل دادگستری باید پروانه وکالت خود را  در محل قابل رویت در دفتر خود نصب نماید . از انعقاد قرارداد با اشخاصی غیر از وکیل دادگستری جدا پرهیز نمایید .

وکیل مهریه با داشتن اطلاعات و تجربه کافی در موضوع مهریه ، می تواند در تمامی فرایند مطالبه مهریه ، از ابتدا تا انتها حضور داشته باشد و همه اقدامات قانونی مربوطه را بجای موکل انجام دهد. با حضور وکیل ، نیاز به حضور موکل در هیچ قسمت از فرایند اجرا یا دادرسی نیست. مضافا آنکه تخصص و تجربه وکیل مهریه در همه فرایند رسیدگی به موضوع مهریه راهگشا خواهد بود . بغیر از موارد پیش گفته ، بهترین مزیت داشتن وکیل جلوگیری از ورود به دعاوی و اقدامات حاشیه ای در فرایند رسیدگی یا اجراست که موجب کوتاه شدن پروسه رسیدگی خواهد شد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

طرح دادخواست در دادگاه:

جهت طرح دادخواست مهریه در دادگاه باید ابتدا نامه اختتام پرونده در اداره ثبت را در دست داشته باشید . برای این منظور باید درخواست مختومه نمودن پرونده را در اداره ثبت به آن اداره ارائه نموده تا اداره ثبت نامه مختومه کردن پرونده را به شما تحویل دهد . در این صورت کلیه توقیفی ها ، ممنوع الخروجی و سایر اقدامات انجام شده در اداره ثبت ملغی می گردد . بنابراین اقدام در دادگاه و مطالبه مهریه از طریق مراجع دادگستری فقط زمانی باید انجام پذیرد که زوجه در اداره ثبت نتوانسته باشد ، اموالی از زوج یافت نماید و یا زوج فاقد اموال باشد .

مدارک مورد نیاز برای طرح دادخواست مهریه :

مطالبه مهریه در دادگاه باید از طریق دفاتر خدمات قضایی صورت پذیرد . برای طرح دادخواست باید مدارک ذیل را در روز حضور در دفتر خدمات قضایی همراه داشته باشید ؛

  • اصل نامه اختتام پرونده در اداره ثبت
  • اصل سند ازدواج یا رونوشت تصدیق شده آن
  • کارت ملی
  • متن دادخواست بر روی فلش یا سی دی ( در صورتی که متن را خودتان تنظیم کرده باشید )

نحوه توقیف اموال در دادگاه :

در صورتی که شوهر اموالی داشته باشد و زوجه به هر دلیلی نخواسته باشد که از طریق اداره اجرای ثبت مهریه خود را مطالبه کند ، می تواند ضمن دادخواست تقدیمی خود به دادگاه ، توقیف اموال شوهرش را نیز تقاضا نماید . در این صورت باید در دادخواست تقدیمی یا پس از آن مطابق ماه 108 قانون آئین دادرسی مدنی ” قرار تامین خواسته ” درخواست نماید . دادگاه پس از وصول درخواست تامین خواسته ، قراری صادر می نماید و آن را ابلاغ می نماید . این فرایند از زمان درخواست تامین خواسته تا زمان ابلاغ ممکن است از 2  تا چندین روز به طول انجامد . با ابلاغ قرار تامین خواسته ، متقاضی باید به شعبه صادر کننده مراجعه نموده و موضوع قرار تامین خواسته را پیگیری نماید تا شعبه دادگاه آن را به اجرای احکام ارجاع دهد . در شعب اجرای احکام پرونده جدیدی با شماره جدید تشکیل می شود و فرایند توقیف اموال آغاز می گردد . اکنون در اکثر شعب اجرای احکام دادگاههای شهرها ، برای مراجعه باید نوبت اینترنتی از سامانه عدل ایران دریافت نموده باشید . باید بدانید که فرایند اجرای احکام مستلزم پیگیری های قضایی و اداری است و در مجموع فرایند وقت گیر و پیچیده ای است .

مهریه و نحوه رسیدگی در دادگاه :

دادگاه با وصول دادخواست و پس از بررسی مدارک و تکمیل بودن آنها ، وقت رسیدگی برای رسیدگی تعیین می نماید و به طرفین ابلاغ می نماید . جلسه رسیدگی تفاوت عمده مطالبه مهریه در دادگاه و اداره ثبت است . در اداره ثبت جلسه رسیدگی برای بررسی دفاعیات طرفین تشکیل نمی شود .

البته در مجموع دفاعیات قابل ارائه ای توسط زوج در روز رسیدگی برای پرداخت مهریه ، ممکن نیست . مگر آنکه زوج مدعی پرداخت همه یا قسمتی از مهریه باشد که در آن صورت باید با ارائه مدارک مستند ، این پرداخت را ثابت نماید . در غیر این صورت دادگاه رای به محکومیت شوهر برای پرداخت میزان مطالبه شده مهریه صادر می نماید . چرا که مهریه موضوعی مالی است که به هرحال باید توسط شوهر به زوجه عند المطالبه یا عند الاستطاعه پرداخت شود و هیچ عذر و بهانه ای اعم از بد خلقی ، بی مسئولیتی و یا حتی خیانت زوجه برای استحقاق زوجه در دریافت آن پذیرفته نیست .

به هر روی شوهر می تواند در قبال رای صادره در مورد مهریه ادعای اعسار نموده و تقاضای تقسیط آن را نماید که در مبحث دیگری بدان پرداخته شده است .

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

بهترین وکیل مهریه :

بهترین وکیل مهریه وکیل پایه یک دادگستری است که علم و تجربه کافی در زمینه دعاوی خانواده داشته باشد و نسبت به قوانین اجرای ثبت و دادگاه خانواده همیشه به روز و به اندازه کافی مسلط باشد . ذهن وکیل بایستی به صورت مداوم در تلاش برای یافتن راه حل باشد و برای مشکلات و معضلات به وجود آمده ، بایستی راه حل ارائه نماید . بهترین وکیل مهریه در ایران وکیلی است که به صورت تخصصی موضوعات و دعاوی خانواده را پیگیری نماید و در راه رسیدن به نتیجه مطلوب بتواند از ذهن خلاق و راه حلهای قانونی بهره گیرد . وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند متخصص در امور خانواده ، جهت ارائه مشاوره در امور مهریه ،جهیزیه و طلاق در خدمت شما عزیران خواهد بود.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.