مدارک لازم جهت انحصار وراثت

اولین و پایه ترین قدم در راستای حفظ حقوق و ماترک (ارث) متوفی اخذ گواهی انحصار وراثت و اقدام به مهر و موم و تحریر ترکه است. هر وارث به تنهایی می تواند با در دست داشتن مدارک ذیل جهت تنظیم برگ انحصار وراثت به دفاتر خدمات قضائی مراجعه نماید.

  • گواهی فوت متوفی
  • استشهادیه محضری
  • شناسنامه متوفی
  • عقدنامه یا رونوشت
  • شناسنامه وراث
  • وصیت نامه رسمی یا خودنویس شخص فوت شده در صورت موجود بودن

مهر و موم و تحریر ترکه

  • گواهی فوت : بدون گواهی فوت درخواست شما مورد بررسی قرار نمی گیرد، بنابراین حتما باید اصل گواهی را همراه داشته باشید.
  • استشهادیه محضری: این مدرک را باید یکی از وراث به همراه سه نفر شاهد در دفترخانه اسناد رسمی تهیه کند، مبنی بر اینکه نام فرزندان و وراث متوفی در سند نوشته می شود و سه نفر شاهد ذیل آن را امضا می کنند و امضای ایشان توسط سردفتر گواهی می گردد، عدم گواهی امضا شهود توسط سردفتر گاهی توسط شعب شورای حل اختلاف پذیرفته می شود.
  • شناسنامه متوفی: اصل شناسنامه شخص فوت شده جهت ثبت درخواست در دفتر خدمات قضایی الزامی است، معمولا کپی آن توسط دفاتر مورد پذیرش قرار نمی گیرد، حتی در صورت پذیرش دفاتر در زمان ثبت، ارائه آن در شورای حل اختلاف ضروری است.

مهر و موم و تحریر ترکه

  • عقدنامه یا رونوشت آن: اگر متوفی دارای زوجه در قید حیات است، عقدنامه یا رونوشت تصدیق شده آن جهت ثبت و درج نام زوجه جزء معرفی وراث الزامی است.
  • شناسنامه وراث: شخصی که درخواست انحصار وراثت می کند باید حتما نام سایر اشخاص و ورثه که از متوفی ارث می برند را درج نموده و کپی شناسنامه ایشان را در زمان ثبت درخواست تحویل دهد، در غیر اینصورت وارث یا وارثانی که نامشان برده نشده، می توانند بعنوان کلاهبردار شخص درخواست کننده را تحت تعقیب قضایی قرار دهند.
  • وصیت نامه: این مورد الزامی نیست و در صورتی که شخص ارائه کننده درخواست در زمان طرح موضوع در شورای حل اختلاف از وجود وصیت نامه معتبری مطلع باشد، باید آن را نیز ارائه نماید.

ارائه مفاصا حساب مالیاتی که در برخی موارد بدان اشاره شده، برای انحصار وراثت الزامی نیست.

مهر و موم و تحریر ترکه:

مهر و موم ترکه به معنی حفظ و نگهداری ماترک متوفی تازه فوت شده است و زمانی که بیم آن می رود که ترکه مورد تعدی یا تفریط قرار گیرد استفاده می شود، در واقع تصرفات مربوط به تغییر و اجاره یا فروش اموال متوفی را تا زمان تعیین تکلیف نسبت به تقسیم آن به عهده قانون قرار می دهد، در این حالت هر یک از وراث یا وکیل ایشان (وکیل ارث و وصیت) می توانند این خواسته را از دادگاه صالح که دادگاه آخرین محل زندگی متوفی می باشد درخواست نمایند.

مهر و موم و تحریر ترکه

تحریر ترکه نیز در واقع به همان قصد حفظ و مراقبت از اموال متوفی انجام می شود، و جهت تعیین مال و اموال متوفی و دیون وی مورد استفاده قرار می گیرد، لکن در این مورد، لیست اموال و دارایی ها بصورت جزء به جزء نوشته می شود.

البته مستحضر باشید که مهر موم ترکه باید قبل از تحریر ترکه صورت گیرد، چرا که پس از تحریر ترکه امکان مهر و موم وجود ندارد، در واقع به دلیل اینکه فاصله بین طرح درخواست تحریر ترکه و انجام آن ممکن است طولانی شود، (حدودا سه ماه) بنابراین به جهت حفظ اموال متوفی تا آن زمان، درخواست مهر و موم باید انجام شود.

با توجه به اینکه ممکن است نسبت به اموال متوفی اختلاف نظرهایی بوجود آید و بعضی وراث بدون در نظر گرفتن حق سایرین تصرفاتی در آن اموال نمایند، بهترین راه پیشگیری از حدوث اختلاف همین مهر و موم و تحریر ترکه است که بهتر است توسط وکیل مجرب ارث و وصیت انجام گیرد.

برای تعیین مفهوم وصیت نامه معتبر به عنوانهای وصیت خودنوشت و وصیت نامه رسمی رجوع کنید

چه اشخاصی می توانند تقاضای تحریر و مهر و موم ترکه نمایند:

بغیر از ورثه متوفی، طلبکاران شخص فوت شده به میزان طلب خود به شرطی که طلب آنها مستند به سند رسمی باشد، و وصی از جانب متوفی نیز می تواند تقاضای مهر و موم و تحریر ترکه نماید، لازم بذکر است که شخصی که  اصالتا یا توسط وکیل مجرب ارث و وصیت تقاضای مهر و موم و تحریر نموده می تواند نسبت به رفع اثر از آن اقدام نماید، لکن سایر ورثه باید ضرورت رفع اثر را در دادگاه ثابت نمایند و این یک امتیاز برای درخواست کننده می باشد.

 

در صورتیکه بین اموال متوفی  که در حال تحریر است وسایل سایر اشخاص موجود باشد، مامور تحریر آنها را بدیشان مسترد نموده و رسید اخذ می نماید و در صورتجلسه قید می کند، هزینه کفن و دفن متوفی از وجوه نقد برداشت می شود، و اگر وجه نقدی نباشد از سایر اموال وی به آن اندازه بفروش می رسد. همچنین آن مقدار از اثاث البیت و وسایلی که برای زندگی عیال یا اولاد متوفی ضرورت داشته باشد، به ایشان تحویل می گردد و در صورتجلسه مامور تحریر قید می شود.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

بهترین امتیاز تحریر ترکه و مهر و موم آن این است که قبل از تقسیم با توجه به لزوم آگهی نمودن و دعوت از طلبکاران جهت تعیین و پرداخت دیون متوفی، طلبکاران مرحوم اسناد و مدارک طلب خود را ارائه می کنند و از محل ترکه بدهی ایشان پرداخت می شود، و دردسرها و گرفتاریهای وصول مطالبات متوفی از وراث بوجود نمی آید، همچنین دین یا بدهی به گردن متوفی باقی نمی ماند و  اجر معنوی و اخروی برای مرحوم و بازماندگان بهمراه دارد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.