مجازات تعزیری

مجازات تعزیری چیست و چه تفاوتی با مجازات حدی دارد؟

مجازات تعزیری به مجازاتهایی می گویند که نحوه اجرا و میزان آن توسط قانونگذار تعیین می شود. در مقابل مجازاتهای حدی است که نحوه اجرا و میزان آن توسط شرع مقدس تعیین شده است.

مجازات ها در قانون مجازات اسلامی به چهار دسته تقسیم می شوند، حدود (جمع حد)، قصاص، دیات، تعزیرات . این چهار دسته در تمامی جرائم چه در قانون مجازات اسلامی و چه در سایر جرائم رعایت شده است. در حقیقت این دسته بندی بسیار کلی و مبهم است. به همین جهت برای روشن شدن موضوع به ترتیب موارد ذکر شده را توضیح می دهیم.

قصاص: مجازات اصلی جنایات عمدی بر نفس است. در حقیقت اگر شخصی به صورت عامدانه بر نفس و جان دیگری ضرری وارد آورد به مجازات قصاص محکوم می شود.

دیات جمع دیه: مجازات مالی که به خاطر جنایات غیر عمدی که مجرم مرتکب می شود باید به قربانی یا اولیاء دم وی پرداخت گردد.

حدود جمع حد: مجازاتی که موجب،نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس تعیین شده است.

تعزیرات جمع تعزیر: مجازاتی که جزء هیچ کدام از موارد فوق نباشد، مجازات نعزیری است.

در حقیقت تعریف مجازات تعزیری بر پیچیدگی آن افزوده است. چه برای تعیین مجازات تعزیری ابتدا باید دانست سایر مجازاتها یعنی مجازات حدی، قصاص و دیه کدام است. تا پس از شناختن آنها و تفکیک آن دسته ها از سایر مجازاتها، آنچه در سه دسته مذکور جای نمی گیرد را مجازات تعزیری بنامیم.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

فایده شناسایی مجازات تعزیری از سایر مجازاتها:

شناسایی مجازاتهای تعزیری محسناتی دارد که آنها را از سایر مجازاتها ممتاز می سازد. مثلا فقط در مجازاتهای تعزیری می توان از تاسیس تخفیف مجازات استفاده کرد. برای مثال اگر شخصی فاقد سابقه کیفری  باشد و مرتکب جرم حدی شود،  نمی تواند به این جهت که اولین بار است، مرتکب جرم شده  تقاضای تخفیف از دادگاه نماید. اما در جرائم تعزیری عدم وجود سابقه کیفری می تواند از موجبات تخفیف در مجازات باشد.

همچنین استفاده از مجازاتهای جایگزین که فقط در جرائم تعزیری ممکن است. در بسیاری موارد دیگر نیز می توان به این دسته بندی اشاره نمود. تاسیس حقوقی تعلیق تعقیب، ترک تعقیب، تعلیق اجرای مجازات، مرور زمان و … همگی مواردی هستند که فقط در مورد جرائم تعزیراتی پیش بینی شده اند.

بنابراین شناسائی جرائم تعزیری از سایر جرائم اهمیت به سزائی دارد و تعیین کننده نحوه دفاع وکیل و شیوه رسیدگی قاضی رسیدگی کننده است.

تفاوت جرائم تعزیری با قانون تعزیرات:

در قوانین موضوعه قانونی به نام “قانون تعزیرات حکومتی” داریم که به موضوع تخلفات صنفی می پردازد و مسائلی چون گرانفروشی، احتکار، عدم درج قیمت، عدم ارائه فاکتور و امثالهم می پردازد. این قانون یک قانون کاملا مجزا و همانگونه که معروض شد، مربوط به موضوعات صنفی است.

دسته بندی جرائم تعزیری:

در قانون مجازات اسلامی جرائم تعزیری به هشت دسته طبقه بندی شده اند. مجازات درجه 1 که سنگین ترین مجازاتهای تعزیری است به حبس بیش از 25 سال و مبلغ جزای نقدی بیش از یک میلیارد ریال را معین نموده است و مجازات درجه هشت کمترین میزان در بین مجازاتهای تعزیری است که حبس کمتر از سه ماه و جزای نقدی تا یک میلیون ریال و شلاق کمتر از 10 ضربه را پیش بینی کرده است. این دسته بندی نحوه وسیاق استفاده از تاسیسات حقوقی تعیین شده در قانون را تسهیل می کند.

مجازات تعزیری

مجازاتهای تعزیری شامل چه مواردی است:

مجازاتهای تعزیری شامل جرائم مالی از مبالغ اندک تا مصادره کل اموال می گردد. همچنین شلاق تعزیری که علی الاصول باید از شلاق حدی کمتر باشد، جزء جرائم تعزیری است. برای مثال اگر در جرم زنای غیر محصن که یک جرم حدی محسوب می شود، مجازات زانی و زانیه 100 ضربه شلاق است، در جرم روابط نامشروع که یک جرم تعزیری است، مجازات طرفین حداکثر می تواند 99 ضربه شلاق باشد. البته قاضی می تواند میزان کمتری را نیز تعیین نماید مثلا 30 ضربه شلاق برای هر یک از طرفین که این مسئله بستگی به مشارکت هر کدام و نحوه وقوع جرم دارد. به هر حال می بینیم که قانونگذار برای اینکه به حدود الهی ورود نکند مجازاتهای تعزیری را در غایت و حداکثر آن از حدود کمتر تعیین کرده است. فلسفه این موضوع آن است که چون خداوند در شرع میزان مجازات را تعیین نموده است و دستورات الهی همگی بر پایه و اساس علم لاینتاهی است، بنابراین آن مجازاتی که برای جرمی تعیین نموده  است قطعا کفایت می نماید فلذا ما به عنوان پیرو و بنده حق نداریم برای جرم مشابه مجازاتی بیش از آنچه خداوند تعیین نموده است، برای جرمی تعیین کنیم.

بعنوان مثالی دیگر مجازات شرب خمر در قانون که یک مجازات حدی است، 75 ضربه شلاق تعیین گردیده است، لکن برای مجازات نگهداری و خرید و فروش مشروبات الکلی که یک جرم تعزیری است، حداکثر 74 ضربه شلاق تعیین شده است، که البته می تواند با جریمه نقدی و یا زندان نیز همراه باشد.

سایر مجازاتهای تعزیری اعم است از حبس و تعلیق موقت یا دائم از خدمات دولتی.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

شباهت و تفاوت مجازاتهای تعزیری با حدود:

حبس: مجازات حبس در حدود و در تعزیرات وجود دارد. در جرائم تعزیری که در غالب موارد مجازات حبس وجود دارد برای مثال کلاهبرداری یک تا هفت سال، خیانت در امانت شش ماه تا سه سال، حمل و نگهداری مشروبات الکلی شش ماه تا دوسال و سایر حرائم تعزیراتی که تعداد آنها بسیار زیاد است. اما در حدود نیز مجازات حبس در یک مورد وجود دارد و آن مجازات حد سرقت در مرحله سوم است.

سرقت مجازاتهای مختلف دارد و تقریبا تمامی آنها به جز یک مورد سرقت تعزیری هستند. تنها موردی که این جرم را جرم حدی می نماید، موردی است که در آن سرقت انجام شده دارای شرایط ذیل باشد:

  • شی ء مسروق شرعا مالیت داشته باشد.
  • مال مسروق در حرز باشد.
  • سارق هتک حرز کند
  • سارق مال را از حرز خارج کند.
  • هتک حرز و سرقت مخفیانه باشد.
  • سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد.
  • ارزش مال مسروق در زمان اخراج از حرز، معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد.
  • مال مسروق از اموال دولتی یا عمومی، وقف عام و یا وقف بر جهات عامه نباشد.
  • سرقت در زمان قحطی صورت نگیرد.
  • صاحب مال از سارق نزد مرجع قضایی شکایت کند.
  • صاحب مال قبل از اثبات سرقت سارق را نبخشد.
  • مال مسروق قبل از اثبات سرقت تحت ید مالک قرار نگیرد.
  • مال مسروق قبل از اثبات جرم به ملکیت سارق در نیاید.. مال مسروق از اموال سرقت شده یا مغصوب نباشد.

با داشتن همگی شرایط فوق الذکر اگر سرقت انجام شود، این سرقت واجد شرایط حد است و باید مجازات حد سرقت بر مجرم جاری گردد. مجازات سرقت حدی در مرحله اول بریدن چهار انگشت دست راست است، اگر مجددا پس از اعمال مجازات و قطع انگشتان، سارق با همین شرایط مذکور سرقتی انجام دهد، در مرحله دوم نیمی از پای چپ وی به قسمی که پاشنه باقی بماند، قطع می گردد و اگر پس از اجرای این مجازات، سارق با همین شرایط مجددا سرقتی انجام دهد، در این مرحله وی برای ابد حبس می گردد.

نبود یا عدم امکان اثبات یکی از شرایط فوق در سرقت، سرقت را جزء مجازاتهای تعزیری قرار می دهد که مجازات آن حسب مورد ممکن است حبس، شلاق یا جزای نقدی و یا ترکیبی از این موارد باشد.

مجازات تعزیری

شلاق: بیشتر مجازاتهای حدی با شلاق همراه است، شلاق یکی از مجازاتهای استخفافی و دردآور در زمان قدیم بوده است که به واسطه شرع مقدس تا کنون در حقوق ما باقی مانده است، هرچند در بسیاری از کشورهای جهان مجازاتی منسوخ و غیر قابل استفاده است. در بسیاری از جرائم حدی از مجازات شلاق استفاده می شود. مثلا در شرب خمر، زنای غیر محصن، قذف، لواط برای فاعل و … در مجازاتهای تعزیری نیز در بسیاری موارد شلاق در نظر گرفته شده است. مثلا در جرائم تهدید، سرقت تعزیری، نگهداری و خرید و فروش مواد مخدر و بسیاری دیگر از جرائم تعزیری مجازات شلاق وجود دارد.

اعدام و تبعید: اینکه هر دو مجازات اعدام و تبعید را با یکدیگر در این قسمت آورده ایم، نه بخاطر شباهت و یا نزدیک بودن این مجازاتها با یکدیگر است بلکه به جهت آنست که این دو مجازات در کنار یکدیگر در حد راهزنی و محاربه آمده است. یکی از مجازاتهای حد محاربه آنست که شخص مجرم باید تبعید شود و در مواردی مجازات آن اعدام است. برای مفعول جرم لواط نیز مجازات اعدام در نظر گرفته شده است. در جرائم تعزیری مجازات اعدام در مورد جرائم مواد مخدر وجود دارد و تحت شرایطی محکومین به این جرائم را اعدام تعزیری می کنند.

مجازات نقدی: این نوع مجازات در جرائم حدی جایی ندارد، اساسا هیچ مجازات حدی با موضوع جریمه نقدی نداریم و فقط در مجازاتهای تعزیری جریمه مالی وجود دارد.

یکی دیگر از وجوه تمایز مجازاتهای حدی با تعزیری عدم امکان تخفیف یا تعلیق مجازات در حدود است. در واقع اگر حد در حق شخصی ثابت شود و جرم حدی وی ثابت شود، فقط در مورد توبه ایشان می توان مجازات را ساقط کرد، آنهم در شرایطی خاص با لحاظ وضعیت قانونی که پیش بینی شده است. لکن به هر حال امکان تخفیف در آن وجود ندارد. در حالیکه در مجازاتهای تعزیری بسیاری از تاسیسات حقوقی مثل مجازاتهای جایگزین، تعلیق اجرای مجازات، تعلیق تعقیب متهم، بایگانی پرونده و بسیاری دیگر در دسترس قضات رسیدگی کننده است.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، املاک، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.