هزینه دادرسی

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مهریه:

اعسار به معنی نا توانی است و اگر شخصی مدعی اعسار باشد یعنی توان پرداخت ندارد. دعوای اعسار به دو دسته عمده تقسیم می شود، اعسار از پرداخت هزینه دادرسی و اعسار از پرداخت محکوم به.

در علم حقوق اساسا هر موضوع مالی را  که به عهده خواهان یا خوانده دعوی باشد، می توان با دعوی اعسار مستهلک نمود. مثلا اگر شخصی مبلغی وجه نقد بابت پرداخت چک بدهکار است و اکنون توانایی پرداخت ندارد، می تواند با طرح دعوی اعسار از پرداخت محکوم به از دادگاه مهلت خواسته یا مبلغ آن را تقسیط نموده و اقساطی پرداخت کند. از طرفی دیگر اگر کسی مطالبه مالی داشته باشد و بخواهد برای آن طرح دعوی کند، لکن بابت هزینه دادرسی آن پولی نداشته باشد، می تواند با طرح دعوی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، بدون واریز هزینه دادرسی، موضوع دعوی خود را مطرح نماید.

پذیرش دعوی اعسار شرط معافیت از پرداخت یا تقسیط شدن پرداخت است. هر کس برای اثبات اعسار خود باید مدارکی دال بر این واقعیت که مالی ندارد یا اگر مالی دارد اکنون در دسترس وی نیست ارائه کند. این مدارک و دلائل در قانون عنوان شده و دادگاهها بر اساس آن رای صادر می نمایند. بنابراین تا زمانی که دادگاه صالح رای مبنی بر اعسار صادر ننماید، اصل بر این است که شخص باید مبالغ مربوطه را پرداخت کند و هیچ کس نمی تواند بدون طرح دعوی اعسار و بدون آنکه رای موافق دادگاه در این مورد صادر شده باشد از پرداخت دیون خود سر باز زند، و اگر فردی بدون اثبات ادعای اعسار، دیون و بدهی خود را نپردازد، قانون برای وی مجازات حبس تا زمان پرداخت بدهی پیش بینی نموده است.

ابتدا به انواع اعسار می پردازیم و سپس نحوه طرح دعوی اعسار را مطرح می کنیم.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی:

بر اساس قانون آئین دادرسی مدنی و بخشنامه های صادره از سوی هیئت وزیران، هر ساله مبالغی به عنوان هزینه دادرسی تعیین و ابلاغ می شود. هزینه دادرسی باید توسط کسی که قصد دارد دعوایی مطرح نماید به دادگستری پرداخت شود. با این توضیح که شخصی که ادعایی دارد دعوای خود را مطرح نموده و هزینه دادرسی آن را می پردازد، دادگاه وارد در رسیدگی شده و طرفین را احضار می نماید. طرفین با حضور در دادگاه از خود دفاع می کنند و در نهایت دادگاه رای صادر می نماید. اگر شخصی که دعوی مطرح کرده است، در ماهیت دعوی پیروز شود و رای به نفع وی صادر گردد، دادگاه ضمن اینکه مبالغ و طلب یا خواسته او را مورد رای قرار می دهد، به پرداخت خسارتی که از بابت هزینه دادرسی متحمل شده است نیز رای می دهد. (به شرطی که در خواسته مطالبه شده باشد) بنابراین اگر خواهان یا همان شخصی که دعوی را مطرح کرده در دعوی پیروز شود، خوانده یا همان شخصی که علیه او شکایت شده است، باید اضافه بر آنچه مطالبه شده، هزینه های دادرسی که خواهان پرداخت کرده است را به او بدهد.

اما گاهی شخصی که مدعی است(خواهان) برای پرداخت هزینه دادرسی به مشکل بر خورده، توان پرداخت آن را ندارد، مثل زن خانه داری که 500 سکه بهار آزادی را که مهریه اوست مطالبه می کند و باید برای هزینه دادرسی آن مبلغ گزافی بپردازد.

توضیح آنکه برای مطالبه هر مالی که مورد ادعای خواهان است، او باید معادل 3.5 درصد آنچه مطالبه می کند به عنوان هزینه دادرسی پرداخت کتد. بدیهی است، هر چه مبلغ مورد مطالبه بیشتر باشد، هزینه دادرسی مربوط به آن سنگین تر خواهد بود. مثلا در مورد مطالبه 500 سکه بهار آزادی مبلغ سکه ها به ریال برآورد شده و هر چه باشد به اندازه 3.5 درصد آن باید زمان ثبت دادخواست پرداخت گردد وگرنه دادگاه شروع به رسیدگی نمی نماید.

حال برای اینکه عدالت از بین نرود و بر قرار بماند و اشخاصی که توانایی پرداخت ندارند، به دلیل بی پولی از اجرای عدالت محروم نمانند، قانون دعوی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را پیش بینی کرده است. یعنی شخص ضمن طرح دعوی خود، دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را هم مطرح می کند و دادگاه صالح به هر دو دعوی وی رسیدگی می کند. ابتدا دعوای اعسار را مورد رسیدگی قرار می دهد و اگر شخص مدعی بتواند دلایل کافی و مستندات قانونی برای ادعای خود ارائه کند، رای به اعسار وی صادر می شود. اگر این رای به نفع وی صادر شد، دادگاه بدون دریافت هزینه به دعوای اصلی نیز رسیدگی می کند و در مورد آن رای صادر می کند.

برای مثال به همین موضوع مهریه می پردازیم. زن خانه داری دعوای مطالبه مهریه با موضوع 500 سکه طلا مطرح می نماید و ضمن دادخواست اصلی دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را ارائه می کند. دادگاه یک جلسه تشکیل می دهد و چون زن خانه دار است، حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را صادر می کند. حکم به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه پس از آن یک جلسه رسیدگی دیگر تشکیل می دهد و به موضوع اصلی یعنی مهریه رسیدگی کرده و ضمن صدور رای مبنی بر پرداخت 500 سکه طلا توسط زوج در حق زوجه، زوج را به پرداخت هزینه دادرسی نیز محکوم می نماید، که در زمان اجرای حکم از اموال زوج برداشت می شود.

هزینه دادرسی مهریه

اعسار از پرداخت محکوم به:

محکوم به یعنی مبلغی که دادگاه شخصی را محکوم به پرداخت آن می نماید. پس از رسیدگی دادگاه موظف به صدور رای است. اگر موضوع دعوی مالی باشد محکوم به آن نیز مالی و احتمالا مبلغی پول یا مالی است که قابل تبدیل به پول است. اگر شخصی که محکوم به پرداخت شده است، ادعا کند که مالی برای پرداخت این مبلغ یا مال ندارد، باید ادعای خود را طی یک دادرسی ثابت کند. به این دادرسی مجدد که برای اثبات بی پولی و ناتوانی شخص محکوم علیه است، دعوای اعسار از پرداخت محکوم به می گوئیم. این دعوی باید ظرف سی روز از صدور اجرائیه دادگاه مطح شود، وگرنه مهلت آن منقضی شده، شرایط سخت تری برای وی در نظر گرفته می شود و حتی ممکن است، دستور جلب و توقیف وی صادر گردد.

دعوای اعسار از پرداخت محکوم به به همان دادگاهه ارسال می شود که ابتدائا به دعوای اصلی رسیدگی کرده است. در صورت اثبات ادعای محکوم علیه، دادگاه مهلتی به وی اعطا می کند و یا بر اساس وضعیت مالی او پرداخت محکوم به را تقسیط می نماید.

برای مثال همان موضوع مهریه را بررسی می کنیم. زوجه با طرح دعوای مطالبه 500 سکه طلا رای قطعی به محکومیت زوج به پرداخت گرفته است. رای قطعی شده و نسبت به آن اجرائیه صادر می گردد. از زمان صدور اجرائیه زوج می تواند ظرف 30 روز دعوای اعسار از پرداخت محکوم به به دادگاه ارائه نماید. دادگاه مجددا جلسه تسکیل داده و به ادعای زوج در عدم پرداخت یکجای مهریه رسیدگی می کند، اگر زوج دلایل کافی جهت اعسار خود ارائه نموده و دلایل وی مستند و مستدل باشند، دادگاه با توجه به میزان ملائت و درآمد وی حکم به تقسیط صادر می کند.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

نکته: تا زمانی که رای قطعی نشده و نسبت به آن اجرائیه صادر نشده باشد، طرح دعوی اعسار از پرداخت محکوم به نشانه مدیونیت خوانده و به ضرر اوست. چه آنکه دعوی همچنان پا بر جاست و امکان اعتراض به رای فراهم است. فرض کنیم که شخصی که زوجه اش علیه او دعوای مطالبه مهریه کرده، مدعی باشد تمام یا بخشی از مهریه زوجه را پرداخت کرده است، لکن دادگاه بدوی دلایل وی را مورد رسیدگی قرار نداده حکم به محکومیت وی صادر می کند. وی می تواند نسبت به حکم اولیه اعتراض نموده، دادخواست تجدید نظر خواهی ارائه کند و تا زمانی که دادگاه تجدید نظر به اعتراض او رسیدگی می نماید و رای صادر نکرده است، نیازی به طرح دعوای اعسار نیست. چه بسا رای تجدید نظر به نفع زوج صادر شود و او از پرداخت مبالغ مهریه معاف شود، بنابراین اساسا نیازی به طرح دعوی اعسار نخواهد بود. ضمنا ممکن است زوج ضمن تقاضای تجدید نظرخواهی و برای عدم پرداخت هزینه دادرسی مرحله تجدید نظر که 4.5 درصد است، دعوای اعسار از پداخت هزینه دادرسی مطرح نماید.

هزینه دادرسی مهریه

نکته: در مورد جرائم کیفری و مجازاتهای نقدی آن اگرچه موضوع مالی است ولی بخاطر آنکه مبالغ مربوطه جنبه مجازات دارد، امکان طرح دعوای اعسار وجود ندارد.

طرح دعوی اعسار:

برای طرح دعوی اعسار مانند هر دعوای دیگری باید ادله و مدارک ارائه گردد. ادله مناسب برای دعوای اعسار، چه اعسار از پرداخت هزینه دادرسی و چه اعسار از محکوم به، شهادت شهود است. شخص مدعی اعسار باید قبلا طی استشهادیه ای که به امضا لااقل دونفر شاهد که از وضعیت اقتصادی و معیشتی وی آگاه باشند، و شغل و میزان حدودی درآمد وی را می دانند، رسیده باشد، ضمن دادخواست و ادعای اعسار اراائه نماید، دادگاه در روز دادگاه از شهود سوالاتی پرسیده میزان صحت سخنان ایشان را می سنجد، و سپس در صورت اطمینان رای صادر می نماید. ضمنا مدعی اعسار باید لیست اموال خود را به پیوست دادخواست ارسال کند.

عدم ارائه این مدارک ممکن است منجر به صدور رای مبنی بر رد دادخواست اعسار او گردد.

نکته مهم: اگر شهود در روز رسیدگی حاضر نشوند، دادگاه ممکن است دعوای اعسار را رد نموده، رای به عدم اعسار صادر نماید.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.