جرم ورود به اکانت اینستاگرام یا واتساپ دیگری :

ورود غیر مجاز به داده ها و سامانه های یارانه ای که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده باشند، جرم است و مجازات آن حبس یا جزای نقدی در نظر گرفته شده است. ذیلا موارد آن را بررسی می کنیم.

امروزه سامانه های رایانه ای و اپلیکیشن های متعدد که زندگی شخصی اشخاص را پوشش می دهند و حریم شخصی افراد محسوب می شوند، اهمیت بسزائی یافته است. در حقیقت اشخاص از تلفن، کامپیوتر، لپ تاپ یا تبلت خود به نوعی در قالب صندوق موضوعات شخصی و مهم خود استفاده می کنند و  فاش شدن اسرار آنها گاهی به منزله از دست رفتن آبرو و اعتبار اجتماعی اشخاص محسوب می گردد. به همین دلیل قانونگذار برای حفاظت از افراد و شهروندان در این زمینه قانونگذاری هایی

نموده که در ادامه به شرح بعضی قسمتهای آن می پردازیم.

ماده (1) جرائم علیه محرمانگی و داده ها و سامانه های رایانه ای و مخابراتی:

729 مجازات اسلامی: هر کس به طور غیرمجاز به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یکسال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم می شود.

ورود به سامانه های رایانه ای یا مخابراتی:

همانطور که در ماده قانونی فوق آمده است، ورود غیرمجاز به سامانه های رایانه ای یا مخابراتی  که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده جرم است. حال باید ببینیم اساسا ورود به چه معناست؟ و آیا ورود باید شرایط خاصی داشته باشد؟ برای وقوع جرم لازم است تغییری در محتوای اکانت یا صفحه داده شده باشد یا همین که شخصی وارد اکانت متعلق به دیگری شود جرم واقع می شود؟ چگونه می توان ثابت نمود که دیگری وارد صفحه یا اکانت شده است؟

 

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

 

همه این سوالها مواردی که  ذهن مراجعه کنندگان به دستگاه قضائی را مشغول می سازد. در حقیقت باید بگوئیم دو نوع ورود به طور کلی قابل فرض است. 1- ورود با داشتن نام کاربری و رمز ورود و 2- ورود با شکستن رمز و به اصطلاح هک کردن

در فرض اول شخصی با داشتن نام کاربری و رمز ورود دیگری و با وارد کردن آن به راحتی می تواند به صفحه یا اکانت شخص ثالث دسترسی داشته باشد. معمولا در این وضعیت که بین دوستان و آشنایان نزدیک اتفاق می افتد، شخصی با اعتماد به دوست یا نزدیکان خود اطلاعات کامل اکانت خود را در اختیار وی می گذارد یا اینکه با توجه به اینکه گوشی یا لپ تاپ ایشان در اختیار یکدیگر است، به آسانی به این اطلاعات یکدیگر دسترسی دارند، بنابراین می توانند آن اطلاعات را برداشت و ذخیره کنند و بعدا به صورت مخفیانه وارد حساب ایسنتاگرام یا واتساپ یا سایر حسابهای یکدیگر شوند.

لازم به ذکر است اگر ورود با رضایت صاحب حساب باشد، این ورود غیر مجاز محسوب نمی شود. در حقیقت ورود غیر مجاز که در ماده بدان اشاره شده است، به نوعی متضمن عدم رضایت است و اگر توسط صاحب حساب به شخص ثالث اجازه داده شده باشد که به حساب یا حسابهای کاربری وی دسترسی داشته باشد، این ورود با رضایت او غیرمجاز تلقی نگردیده و جرم محسوب نمی شود. مثل آنکه بسیاری از پیجهای اینستاگرامی توسط شخص ثالث یا همان ادمین اداره می شوند.

لکن نکته اینجاست که با توجه به اینکه اینستاگرام و واتساپ یا فیسبوک از سامانه های یارانه ای محسوب می شود که هر شخص برای خود رمز و نام کاربری دارد و بنابراین از آن به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت می کند، هر نوع ورود غیرمجاز و بدون رضایت ولو اینکه منجر به تغییر در محتوای صفحه یا پیامها نشود جرم محسوب شده و قابلیت پیگری جزائی دارد.

چگونگی اعلام شکایت و احراز وقوع جرم در دادسرا:

از آنجا که جرم ورود غیرمجاز به سامانه های رایانه ای تقریبا جزء جرمهای خفیف دسته بندی می شود، مجازات آن نیز نسبت به سایر جرائم مجازات کمتری است. در حقیقت این جرم معمولا به تنهایی واقع نمی شود و علی الاصول پس از ورود غیرمجاز به سامانه های رایانه ای اقدامات بعدی نیز از قبیل سرقت اطلاعات یا امثالهم نیز اتفاق می افتد که مجازات آن طبق مواد آتی همین قانون تعیین شده است. اما به هر روی اگر شخصی صرفا به صورت غیرمجاز وارد در سامانه ای شده و هیچ اقدام مجرمانه دیگری ننماید، باز هم جرمی اتفاق افتاده که همین جرم ورود غیرمجاز است.

در هر حال اگر شخصی بخواهد نسبت به وقوع چنین جرمی اعلام شکایت نماید، باید به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه نماید و برگه وقوع جرم را از دفتر دادستانی اخذ و پر نماید، یا اینکه به دفاتر خدمات قضائی محل خود مراجعه کرده و اعلام شکایت کند. بدین صورت پرونده به شعبه مربوطه ارجاع می شود و قاعدتا شعب رسیدگی کننده در اولین اقدام موضوع را به پلیس فتا ارسال می کنند. پلیس پس از رسیدن دستور قضائی شروع به تحقیق نموده و نسبت به نحوه و سیاق وقوع جرم سوالاتی نموده و پس از آن بررسی می کنند که آیا واقعا چنین اتفاقی رخ داده است یا خیر.

در حقیقت با توجه به اینکه سرورهای بعضی از اپلیکیشن ها مثل واتساپ یا اینستاگرام داخل در کشور نیست و ایران نیز به دلیل تحریمهای بین المللی نمی تواند از طرق قانونی و فعال نسبت به استعلام از این سرورها اقدام نماید، بنابراین در غالب موارد امکان تعیین دقیق مشخصات آی پی وارد شونده امکان پذیر نمی باشد اما به هرحال پلیس از طرقی که قانونی و امکان پذیر است، راههایی برای کشف حقیقت دنبال می کند و در نهایت به مقامات صالح دادسرا اعلام می کند.

در واقع به غیر از این تحقیقات که توسط پلیس انجام می شود، سایر ادله اثبات جرم که در جرائم سنتی مورد استفاده واقع می گردد نیز در این جرائم رایانه ای قابل انتفاع است. به هر حال اگر دادیار یا بازپرس تحقیق کننده بر اساس اظهارات شخص متهم یا مظنون به این نتیجه برسد که جرم توسط وی ارتکاب یافته، می تواند برای وی قرار مجرمیت صادر نماید، هرچند که نتیجه تحقیقات پلیس منجر به عدم یافتن آی پی وارد شونده شده باشد. سایر ادله اثبات وقوع جرم عبارتند از اقرار متهم، شهادت شهود، اظهارات مطلعین و … .

 

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

مجازات جرم ورود غیرمجاز به سامانه های رایانه ای:

طبق قانون برای این جرم چند مجازات تعیین گردیده که به بررسی آنها می پردازیم؛

حبس از نود و یک روز تا یکسال:  در قانون یکی از مجازاتهایی که برای جرم ورود غیر مجاز به سامانه های رایانه ای پیش بینی شده مجازات حبس است. در حقیقت اگر مجازات قانونی جرمی شامل حبس از نود روز کمتر باشد طبق قانون قاضی باید آن را به سایر مجازاتها تبدیل نماید و نمی تواند مجازات حبس اعمال کند. برای همین در این قانون و سایر قوانین که قانونگذار نمی خواسته، متهم به سادگی از مجازات رهایی یابد، حداقل مجازات آن را نود و یک روز تعیین نموده است. که قاضی حتی در صورت تعیین حداقل حبس بازهم مکلف به تعیین مجازات جایگزین نباشد و بتواند حبس ا اعمال کند. اما در عمل کمتر دادگاهی چنین اقدامی انجام می دهد و با توجه به موارد تخفیف مجازات که در قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده معمولا برای مجرمین تخفیف قائل می شوند.

از موارد تخفیف مجازات که در قانون برای مجرمین پیش بینی شده و قضات معمولا بدان استناد می کنند، اقرار متهم و کمک به کشف جرم، عدم داشتن سابقه کیفری، وضعیت خاص متهم، انگیزه شرافتمندانه و سایر موارد است که در ماده 37 قانون مجازات اسلامی ذکر گردیده است.

جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال:  طبق قانون، هیئت وزیران حق دارد میزان مجازاتهای نقدی را هر سال بنا بر تورم سالیانه اعلامی توسط بانک مرکزی تعدیل نماید و طبق آخرین تعدیل انجام شده مجازات مربوط به این جرم از حداقل پنج میلیون ریال به شصت میلیون ریال و حداکثر آن تا دویست و چهل میلیون ریال افزایش یافته است. بنابراین در این جرم اگر قاضی با توجه به وضعیت متهم و نحوه ارتکاب جرم به این نتیجه برسد که تعیین مجازات نقدی برای مجرم کفایت می کند می تواند وی را بین شش میلیون تومان تا بیست و چهار میلیون تومان جریمه نماید و از اعمال مجازات حبس خودداری کند.

در حقیقت بر اساس تحقیقات انجام شده در موضوعات کیفری فرستادن مجرم تازه کار و کسی که بر اساس جوانی و اشتباه، فعل مجرمانه مرتکب شده به زندان، نه تنها باعث بهبود وضعیت وی نمی شود بلکه موجب می گردد پس از رفتن به زندان و قرار گرفتن در کنار مجرمین خطرناک تر در آنجا، به یک عنصر نامطلوب برای جامعه تبدیل شود و با توجه به اینکه دیگر یک شخص با پیشینه کیفری شده و آبروی او نیز رفته است، قبح اعمال مجرمانه نزد وی از بین برود و با خیالی آسوده تر افعال مجرمانه بدتری مرتکب شود. بنابراین برای مجرمین تازه کار یا جوان که پیش بینی می شود با مجازات اندک، رفتار ایشان اصلاح گردیده و به آغوش خانواده و جامعه باز گردند، بهترین راه حل  مجازات نقدی است. چه آنکه هدف از تعیین مجازات تضمین بقای نظم در جامعه است و برای چنین مجرمینی تعیین مجازات اندک کفایت می کند. مگر اینکه مجرم از کرده خود پشیمان نبوده و احتمال اصلاح وی نیز نزود که در آن صورت قاضی می تواند مجازات حبس و یا هم مجازات حبس و هم مجازات نقدی تعیین نماید.

لازم به ذکر است بغیر از تعیین مجازات که واکنش جامعه در برابر اقدام مجرمانه است، اگر طی عملیات مجرمانه خسارت مالی نیز به شخص قربانی یا شاکی رسیده باشد، بدیهی است که مجرم باید آن را نیز جبران نماید.

 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، املاک، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.