قرار منع تعقیب

قرار منع تعقیب از تصمیماتی است که در دادسرا یا دادگاه کیفری اتخاذ می گردد و جزء قرارهای بسیار پر کاربرد است. معنای این قرار چیست و چگونه می توان نسبت به آن اعتراض نمود.

در حقیقت قرار منع تعقیب در مواردی صادر می شود که شخص متهم بنا به دلایلی قابل تعقیب نباشد. این قرار قابل اعتراض است و بسته به آن که قرار مذکور از طرف چه مرجعی صادر شده باشد، مرجع اعتراض آن نیز متفاوت خواهد بود که در ادامه به طور مشروح آن را توضیح خواهیم داد.

معرفی کوتاه دادسرا:

دادسرا محل تحقیقات در مورد وقوع یا عدم وقوع جرم است. دادسرا در هر منطقه به تعداد کافی دادیار و بازپرس خواهد داشت که با ارجاع دادستان شروع به تحقیق می نمایند. دادستان ریاست دادسرا و ضابطین دادگستری را عهده دار است. دادیاران زیر نظر مستقیم دادستان فعالیت می کنند و به جرائم کم اهمیت تر رسیدگی می کنند. بازپرس استقلال بیشتری در امور دارد و به جرائم مهمتر رسیدگی می کند.

وقتی از دادسرا صحبت می کنیم در واقع از یک مجموعه که دادستان، دایاران، بازپرس ها و کارمندان اداری در آن فعالیت دارند، سخن می گوئیم و اگر هر کدام از ایشان تصمیمی اتخاذ کنند، در واقع آن تصمیم به عنوان رای دادسرا محسوب می گردد. پس زمانی که می گوئیم داسرا قرار منع تعقیب صادر کرد، یعنی یکی از بازپرس ها یا دادیاران به موضوع شکایت یا اتهام رسیدگی کرده و نظر بر منع تعقیب داشته است.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

موارد صدور قرار منع تعقیب:

در دادسرا و دادگاههای کیفری در غالب موارد قانون آئین دادرسی کیفری حکومت دارد. در حقیقت بازپرسان، دادیاران و دادستان برای رسیدگی به جرائم و در نحوه تحقیقات باید این قانون را سرلوحه خود قرار دهند و از طریق آنچه که این قانون تعیین کرده به جرائم رسیدگی کنند، بخاطر همین است که وکیل پایه یک دادگستری که به این قانون اشراف دارد می تواند دفاع از متهم را به نحو احسن انجام دهد. در واقع قانونی که برای این منظور مشخص شده قانونی واحدی است که بین هم قضات و هم وکلا از آن مطلعند. به این موضوع در نقش وکیل دادگستری در دفاع بیشتر خواهیم پرداخت. به هر روی قانون مذکور در ماده 265 اعلام داشته است:

“بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. …. .”

در این ماده دو مورد برای صدور قرار منع تعقیب ذکر شده است: 1- جرم نبودن عمل ارتکابی 2- فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم ، ذیلا این دو مورد را به صورت کامل بررسی می نمائیم.

جرم نبودن عمل ارتکابی: جرم نبودن عمل ارتکابی اعم است از آنکه فعل واقع شده در هیچ یک از قوانین جرم شناخته نشده باشد و یا فعل انجام شده جرم باشد اما در این پرونده ارتکاب نیافته باشد. برای درک بیشتر مثالهایی عنوان می شود.

فرض کنید دو نفر طی مبایعه نامه ای متعهد شده اند که در روز مقرر در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و  فروشنده سند ملک را به خریدار انتقال دهد و خریدار نیز مابقی ثمن معامله را پرداخت نماید. حال هرکدام از این اشخاص اگر در روز مقرر در دفترخانه حاضر نشوند، علیرغم اینکه به تعهد خود عمل ننموده و این ممکن است موجب ضمانت اجرای مالی مثل جریمه یا خسارت قراردادی برای او در پی داشته باشد، لکن این عدم حضور جرم تلقی نمی شود. چرا که قانونگذار جرائم را در قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین کیفری معین کرده است و این عمل (در واقع ترک فعل) به عنوان جرم شناخته نمی شود.

همانطور که عرض گردید این ترک عمل (حاضر نشدن در دفترخانه) ممکن است بر اساس قرارداد فی مابین جریمه در پی داشته باشد، مثلا برای عدم حضور طرفین در روز مقرر جریمه 20 درصد تعیین شده باشد، اما به این موضوع دادگاه عمومی حقوقی رسیدگی کرده و اگر دلایل کافی باشد شخص متخلف را به میزانی که در قرارداد تعیین شده در حق دیگری به پرداخت خسارت محکوم می کنند. اما حبس یا شلاق برای وی تعیین نمی شود.

همچنین ممکن است اساسا برای عدم حضور جریمه ای در قرارداد در نظر گرفته نشده باشد که در این صورت فقط می توان الزام وی به انتقال سند یا الزام خریدار به پرداخت بقیه ثمن را درخواست کرد و جریمه و خسارتی نیز در کار نخواهد بود. یا حتی طرف متضرر می تواند نسبت به مطالبه از دادگاه تقاضایی نداشته باشد و با توافق طرفین موعد دیگری برای حضور در دفترخانه در نظر گرفته شود.

پس می بینیم که در دعاوی حقوقی همه چیز به قرارداد و توافق طرفین بستگی دارد در حالیکه در جرائم اینگونه نیست و اگر کسی جرمی مرتکب شود، باید مجازات شود و دادسرا به عنوان برقرار کننده نظم از تقصیر وی نخواهد گذشت. این مثال برای موردی بود که عمل مذکور اساسا جرم نباشد که در این موارد اگر شکایتی در دادسرا مطرح شود به دلیل جرم نبودن قرار منع تعقیب صادر می گردد.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

برای حالت دوم و اینکه اصل عمل جرم باشد لکن در این پرونده ارتکاب نیافته باشد به این مثال توجه بفرمائید. فرض کنیم شخص بدهکاری یک چک به دیگری داده باشد که اگر تا تاریخ مشخص قرض خود را پرداخت نکرد، شخص طلبکار بتواند به پشتوانه چک مذکور، طلب خود را مطالبه کند. بدهکار نمی تواند بدهی خود را بپردازد و طلبکار روی چک اقدام می کند. در این موقع شخص بدهکار با این ادعا که چک نزد دیگری امانت بوده است، شکایت خیانت در امانت علیه طلبکار مطرح می نماید.

همانگونه که مطلعید خیانت در امانت طبق ماده 674 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات جرم محسوب می گردد؛ بر اساس این ماده مقرر شده است: هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا …. به کسی داده شود و بنابراین بوده که اشیاء مذکور مسترد شود و شخصی که آن وسایل نزد او بوده آنها را به ضرر مالک یا مالکین استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید. به حبس از سه ماه تا یکسال و شش ماه محکوم خواهد شد.

بنابراین اصل عمل خیانت در امانت جرم بوده و مستحق مجازات است، لکن برای وقوع جرم مذکور باید به یک نکته توجه داشت، و آن اینکه در متن قانون آمده که در صورتی جرم واقع می شود که بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود، لکن در آنچه که برای شخص طلبکار و بدهکار اتفاق افتاده، قرار بر این بوده اگر بدهی پرداخت نشود، از چک استفاده گردد، بنابراین چک به صورت امانت نزد طلبکار نبوده بلکه پشتوانه طلب او بوده است. پس در اینجا علیرغم اینکه خیانت در امانت جرم است اما عملی که واقع شده خیانت در امانت نیست، پس در این مورد باید قرار منع تعقیب صادر شود.

فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم: با یک مثال این مورد را شرح می دهیم، فرض کنید شخصی با تهیه و آماده کردن یک دفتر قابل قبول و جعل چند گواهینامه رسمی و مدرک نمایندگی از یکی از دانشگاههای مطرح دنیا به متقاضیان تحصیل در خارج کشور این وعده را بدهد که با اختیارات زیادی که دارد می تواند برای ایشان در مثلا دانشگاه هاروارد پذیرش تحصیلی همراه با بورسیه بگیرد و برای اثبات ادعای خود مدارک جعلی را نیز در معرض دید مراجعین گمارد، بدین ترتیب مراجعین فریب خورده و مبالغی وجه به وی بپردازند اما پس از مدتی متولیان دفتر مذکور ادعا کنند که نتوانسته اند کاری انجام دهند و پولها را هم پس نمی دهند.

در این حالت مشخصا جرم کلاهبرداری واقع شده است، لکن پس از شکایت شاکیان هیچ کدام از آنها نتوانند ثابت کنند که متولیان دفتر با ارائه گواهی جعلی ایشان را فریفته اند یا مثلا متولیان دفتر جعلی با مراجعین قراردادهایی نوشته باشند که طی آن هیچ اشاره ای به نمایندگی ایشان نشده باشد و تضمینی هم برای فرستادن ایشان به خارج از کشور و پذیرفته شدن در دانشگاههای خارجی نشده باشد و ایشان نیز کلا همه اتهامات مربوطه را انکار نموده و شهود نیز حاضر نشوند در دادسرا حاضر شده شهادت بدهند. در این وضعیت علیرغم اینکه جرم کلاهبرداری اتفاق افتاده لکن چون دادسرا نتواسته دلایل قابل قبولی برای انتساب اتهام کلاهبرداری به ایشان پیدا کند باید قرار منع تعقیب صادر کند. هر چند در عمل بعضی از دادسراها به علم خود استناد کرده و کیفرخواست صادر می کنند، لکن در واقع این کیفرخواست با مبانی علم حقوق سازگار نیست.

نقش وکیل پایه یک دادگستری در دادسرا:

همانطور که معروض شد، قانون در دادسرا حاکم است، مبنای کار قضات دادسرا قانون آئین دادرسی کیفری است و این قانون برای همه یکی است. بنابراین وکیل پایه یک دادگستری که عالم به قانون باشد، می داند که دادیار یا بازپرس چگونه می تواند به نتیجه مربوطه برای کشف جرم برسد و کیفرخواست صادر کند و یا برعکس چه اتفاقی باید بیفتد تا دادسرا به این نتیجه برسد که جرمی واقع نشده و قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب صادر کند. بنابراین یک وکیل پایه یک دادگستری می تواند شما را راهنمایی کند چگونه از حقوق خود به شکلی که قانون پیش بینی کرده است دفاع نمایید. مثل همیشه این نکته فراموش نشود که بهترین راه برای انجام کارها سپردن آن به متخصصین است.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، املاک، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.