ابطال اجرائیه ثبتی

ابطال اجرائیه ثبتی

در سیستم حقوقی کنونی تلاشهایی انجام گردیده که روند دادرسی کوتاه گردد و اشخاص بجای طی تشریفات پیچیده و طولانی دادرسی، در صورت وجود شرایطی جهت رسیدن به طلب و احقاق حق مستقیما به اداره اجرای اسناد رسمی مراجعه نمایند و موضوع طلب را از طریق آن اداره مورد مطالبه قرار دهند. هدف از این کار همانگونه که معروض گردید، انجام سریع تر فرایند دادرسی و همچنین خلوت نمودن دادگاهها از طریق تقسیم کارها بین مراجع صالح متفاوت بوده است. در واقع مراجعه به اداره اجرای ثبت به نوعی شروع فرایند رسیدگی از نقطه اجراست. در واقع ابطال اجرائیه ثبتی ناشی از همین تفاوت در مراجع رسیدگی خواهد بود.

برای روشن شدن موضوع به یک مثال توجه فرمائید. قبلا برای مطالبه مهریه، زوجه می بایست طرح دعوی می نمود و طی دادخواست به طرفیت زوج موضوع را در دادگاه مطرح می کرد، پس از این اقدام دادگاه یک جلسه رسیدگی تشکیل می داد و وقت آن را به طرفین طی ابلاغیه ای اعلام می نمود. در وقت رسیدگی طرفین در دادگاه حاضر می شدند و پس از ابراز مدارک و معمولا طی فرایندی پر سر و صدا و طی مدتی رای دادگاه علیه زوج به پرداخت مهریه صادر می گردید. عموما دادگاهها طی این پروسه رسیدگی صحنه کارزار و جنجال زوجین ناراضی که فرصتی برای ابراز وجود پیدا کرده بودند تبدیل می شد. به هر روی پس از صدور رای حسب مورد از جانب زوج اقدامات ذیل متصور بود؛

  • تجدید نظر خواهی
  • طرح دعوای اعسار از پرداخت محکوم به

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

در هر صورت پروسه رسیدگی تمام نشده بود و زوج هر یک از اقدامات فوق را که انجام می داد مجددا یک رسیدگی مجدد پیش رو بود و باید یک جلسه دیگر تشکیل می شد و به هر حال این فرایند رسیدگی ادامه داشت تا آنکه دادگاه تجدید نظر رای صادر می نمود و رای اعسار زوج نیز قطعی می شد و در مورد آن تعیین تکلیف نهایی صورت می گرفت و تنها پس از طی این مراحل بود که نوبت به اجرای رای می رسید. در سایر دعاوی نیز به همین شکل است، به هر حال پس از شروع مرحله اجرا برنده دعوی می تواند نسبت به توقیف اموال محکوم علیه اقدام نماید و طی تشریفات خاص در مرحله اجرا، آن اموال به مزایده گذارده می شود و حق محکوم له پرداخت می گردید.

اکنون با توجه به فرایندی که پیش بینی شده است، اشخاص بدون طی فرایندهای طولانی دادرسی، مستقیما با مراجعه به اداره اجرای ثبت، موضوع پرونده را به اجرا می گذارند. در حقیقت با مراجعه به اداره اجرای ثبت گویی اشخاص با طی مراحل دادرسی اینک وارد مرحله اجرا گشته اند، بنابراین با حذف مراحل بسیار از پروسه دادرسی، زمان رسیدن به نتیجه عملا باید بسیار کوتاه شود. لکن به هر حال با وجود ضعفهای بسیار که در مدیریت و زیرساختهای اداره های اجرای ثبت وجود دارد، نه تنها مدت زمان به نتیجه رسیدن یا تعیین تکلیف کوتاهتر نشده، بلکه متاسفانه ضمن طولانی تر شدن فرایند اجرا نحوه تصمیم گیری و اجرای قانون نیز افت کیفیت بسیاری داشته است.

در واقع کارمندان آموزش ندیده ثبت در مقابله با هر موضوع جدید یا متفاوت از روشهای ابداعی و سلیقه ای خود استفاده نموده و با توجه به عدم تسلط کامل به قوانین و آئین نامه های مربوطه تصمیمات خلاف قانون و مخالف با عدالت اتخاذ می نمایند.  این موارد نه تنها موجب کمک به مردم و تسریع در کسب نتیجه مطلوب نشده است، بلکه دردسرهای جدیدی به سیستم قضائی کشور اضافه می نمایند.  این مسئله موجب می شود هر روز نارضایتی مردم بیشتر و بر حجم پرونده های دادگاهها که برای ابطال اجرائیه ثبتی از طرف اشخاص تشکیل می گردد افزوده شود.

به هر حال در صورتی که شما جزو افرادی هستید که مدعی عدم تحقق عدالت در اجرای ثبت می باشید، خواندن این نوشته در مورد ابطال اجرائیه ثبتی برای شما ضروریست. این نوشته توسط وکیل پایه یک دادگستری نوشته شده و نحوه و شرایط احراز و تشخیص تخلفات اجرای ثبت را روشن می سازد، همچنین طریقه طرح دعوی و قسمتی از مستندات و استدلالات برای ابطال اجرائیه ثبتی را مورد برسی قرار می دهد.

ابطال اجرائیه ثبتی

جهات شکایت و اعتراض نسبت به اجرائیه ثبتی:

قبل از هر اقدامی باید بدانیم کدامین آراء یا دستورات صادره از سوی اداره ثبت و از چه جهتی قابل شکایت در دادگاههاست.

اولا که اجرائیه ثبتی وقتی به اجرا گذارده می شوند طبق آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا قابل اعتراض و شکایت در همان اداره ثبت می باشند، مثلا از باب آنکه اموال توقیف شده جزو مستثنیات دین می باشند و توقیف آنها غیر قانونی است. به هر روی در این مورد رئیس اداره ثبت مکلف به رسیدگی و اظهار نظر می باشد و رای وی قابل تجدید نظرخواهی در هیئت نظارت ثبت خواهد بود. لکن به هرحال این مسئله مانع از آن نیست که اشخاص موضوع را در دادگاه مطرح نمایند.

چند مورد را قانون تعیین نموده که در صورتی که اجرائیه ثبتی در تخالف با این موارد باشد، دادگاهها وارد در رسیدگی شوند و موضوع را بررسی نموده رای به ابطال اجرائیه ثبتی صادر نمایند. اولین مورد ادعای مخالف بودن دستور اجرا از سوی اجرای ثبت با مفاد سند است. دومین مورد ادعای متضرر در مخالف بودن اجرائیه ثبتی با قانون است. مورد سوم مسئله در مورد برائت ذمه می باشد، یعنی متضرر از اجرای سند رسمی مدعی آن باشد که مبلغ بدهی مربوط به سند اجرائی را پرداخت کرده است. مورد چهارم موردی است که متضرر مدعی است اساسا سندی که بر اساس آن اجرائیه صادر گردیده باطل است. مثلا قرارداد بانکی که به درخواست بانک برای آن اجرائیه صادر شده است از ابتدا منعقد نشده و باطل است. مورد پنجم مورد تخصصی در مورد قراردادهای بانکی است که بر این اساس هر قرارداد بانکی که سودی فراتر از سود مصوب شورای پول و اعتبار تعیین کرده باشد قابل ابطال در دادگاه است. بنابراین اگر بین شخص و بانک قراردادی منعقد شده باشد و آن قرارداد متضمن سودی بیش از آنچه شورای عالی پول تعیین نموده باشد، آن قرارداد قابل اعتراض در دادگاه و با ارائه مستندات قابل ابطال خواهد بود. و مورد ششم موردی است که متضرر از اجرای سند مدعی است که قراردادی که بر اساس آن اجرائیه اصدار گردیده است قبلا توسط مراجع ذیصلاح یا طی رای دادگاه باطل شده است. موارد مذکور همگی مشمول دعوای ابطال اجرائیه ثبتی می باشد.

ابطال اجرائیه ثبتی

نحوه طرح دعوی:

متضرر از اجرائیه ثبتی برای طرح دعوی ابطال اجرائیه ثبتی می تواند از زمانی که اجرائیه صادر می گردد تا زمانی که اموال توقیف شده به مزایده گذارده می شود طرح دعوی ابطال اجرائیه ثبتی را مطرح نماید، مرجع صالح برای رسیدگی به این دعوی دادگاه محل صدور اجرائیه ثبتی است، پس اگر مثلا  اجرائیه در شهر ورامین تهران مطرح شده باشد، دادگاههای ورامین صالح به رسیدگی خواهند بود هر چند طرفین هر دو در تهران اقامت داشته باشند.

دعوی با ارائه دادخواست و مستندات به دفاتر خدمات قضائی و متعاقبا ارسال آن به دادگاه آغاز می گردد، دادگاه پس از تعین وقت رسیدگی و تحقیق و بررسی در مورد اجرائیه ثبتی صادره رای اصدار می نماید. بهتر است خواهان ضمن دادخواست اصلی تقاضای دستور موقت مبتنی بر توقیف عملیات اجرائی تا تعیین تکلیف نهایی را مطالبه نماید. دعاوی مربوط به ابطال اجرائیه ثبتی غالبا دعاوی مالی است بنابراین هزینه دادرسی مربوط به این دعاوی همان هزینه دادرسی دعاوی مالی است.

تاکید موکد حقیر در این نوع دعاوی بهره بردن از تخصص وکلای پایه یک دادگستری است، این نوع دعاوی به جهت پیچیدگی و نیاز به تخصص از جمله دعاوی نیست که اشخاص بتوانند شخصا یا از طریق مشاورین تجربی از عهده آن بر آیند. به هر روی وکیل پایه یک متخصص در دعاوی ثبتی بهترین گزینه برای طرح این دعاوی و کمک به شما عزیزان است.

دعوای ثالث:

ضمن صدور اجرائیه ثبتی اموالی که بنام بدهکار است توقیف می گردد، در این بین ممکن است بدهکار قبلا اموالی را به سایرین فروخته یا منتقل کرده باشد لکن هنوز سند بنام خود بدهکار باقی باشد. بنابراین اتفاقی که می افتد این است که سند مال فروخته شده توقیف می شود و خریدار از همه جا بی خبر گرفتار بدهی های فروشنده می شود. بنابراین در صورتی که اموال ثالث طی این فرایند توقیف شود، شخص ثالث می تواند از طریق طرح دادخواست در دادگاه ضمن ارائه مدارک مربوط به مالکیت خود آزادی مال توقیف شده را خواستار گردد. دادگاه با بررسی مدارک ارائه شده رای مقتضی صادر می نماید، بهتر است در این دعاوی شخص فروشنده و اداره ثبت مربوطه که اجرائیه صادر نموده است طرف دعوی قرار گیرند چون ممکن است به همین دلیل (عدم طرح دعوی به طرفیت اداره ثبت و فروشنده) دادگاه دعوی را غیر قابل رسیدگی تشخیص داده و رای به رد شکایت صادر نماید که موجب طولانی شدن رسیدن به نتیجه مطلوب خواهد شد. به هر حال خریداری که دچار چنین مشکلی با فروشنده می شود، نمی تواند دعوی را فسخ نماید مگر در موارد خاص و همانطور که مستحضرید طرح دعوی در دادگاههای کشور امری طولانی و زمان بر است بنابراین بهترین راه جهت اجتناب از چنین گرفتاری هایی انتقال سند به محض خرید مال است.

ابطال اجرائیه ثبتی

حرف آخر:

نظر به اینکه طرح چنین دعاوی به لحاظ سختی و پیچیدگی نیاز به وکیل پایه یک دادگستری متخصص در دعاوی ثبتی دارد، بهترین کار سپردن دعوی به ایشان خواهد بود، بنابراین تلاش برای طرح دعوی بدون استفاده از تخصص وکلای پایه یک، موجب می شود علیرغم محق بودن در اصل دعوی به جهت آنکه دادخواست درست مطرح نمی شود یا مستندات صحیح با به موقع تحویل دادگاه نمی شود موجب شکست در دعوی گردد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های حقوقی، طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.