قانون 110 سکه مهریه

در مبحث مهریه 110 سکه باید گفت که مهريه در حقوق خانواده از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است و به عنوان يكي از حقوق مالي زن در جريان ازدواج، تاكنون كمتر از نظرگاه‌هاي غير حقوقي مورد توجه قرار گرفته است.

با توجه به اين که هنوز در کشور ما بيشتر خانم‌ها استقلال مالي و اقتصادي ندارند. نمي‌توان با اصل تعيين مهریه به عنوان نوعي تضمين و تامين اقتصادي براي خانم‌ها مخالفت کرد. هرچند که در بسياري از موارد که مهريه‌هاي غيرعادي و سنگين به ماخذ سکه‌هاي طلا تعيين مي‌شود . هم زن مي‌داند که مرد امکان پرداخت آن را ندارد و هم مرد در موقعيت و وضعيتي نيست که حتي در دراز مدت توان تهيه و پرداخت چنان مهريه‌اي را داشته باشد.

در این مقاله مختصر تلاش میشود به سقف و میزان مطالبه مهریه و راههای مطالبه مهریه و نیز قانون مهریه 110 سکه و همچنین ضرورت مراجعه به وکیل متخصص مهریه اشاره شود.

در فصل ازدواج و ماده 22 قانون حمایت خانواده آمده است که اگر مهریه بیش از 110 سکه باشد پرداخت آن مشروط به توانایی مالی زوج است. طبق ظاهر این ماده ميزان مهريه متعارف 110 سكه بهار آزادي است . كه مرد موظف است آن را پرداخت كند و وصول آن مشمول مقررات ماده 2 قانون اجرای محکومیت‌های مالی است. در صورتي كه مهريه سقف مذكور را رد كند، دادگاه تمكن مالي مرد را براي پرداخت بررسي مي‌كند و تصميم مي‌گيرد كه فرد زنداني شود يا خيریعنی فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. با اين حال به نظر می رسد که تمام كساني كه تمكن مالي پرداخت 110 سكه را نداشته باشند، به زندان مي‌روند، اما چنین نیست و در ادامه توضیح خواهیم داد. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.

این تفسیرها قبلا مورد پذیرش بود، لکن همان زمان هم به صورت تئوری و بر روی کاغذ می توانستیم چنین مواردی را بپذیریم و در واقع و در عمل چنین وضعیتی علی القاعده به زندانی شدن محکوم علیه ( زوج ) منجر نمی شد، مگر آنکه زوج در موعد مقرر دعوای اعسار خود را مطرح نمی کرد که فقط در آن صورت بود که خطر بازداشت او را تهدید می نمود.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

تفسیرها قبلا به این شکل بود:

حالت اول

مهریه کمتر از ۱۱۰ سکه است: که در اینصورت باید تمامی مهریه پرداخت شود، در غیر اینصورت برابر قانون رفتار خواهد شد. (مطابق ماده ۲ قانون محکومیت های مالی)

حالت دوم

مهریه  ۱۱۰ سکه است: که مانند حالت اول باید تمامی مهریه پرداخت شود.، در غیر اینصورت برابر قانون رفتار خواهد شد. (طبق ماده ۲ قانون محکومیت های مالی کسانی که برای پرداخت ۱۱۰ سکه اقدام نکنند، راهی زندان می گردند.)

حالت سوم 

مهریه بیش از ۱۱۰ سکه تعیین شده است: که در این وضعیت، در ابتدا باید ۱۱۰ سکه مطابق قانون پرداخت گردد. (و در صورت امتناع از پرداخت، مطابق ماده۲ محکومیت های مالی زندان در انتظار فرد خاطی است)

سپس دادگاه تمکن مالی فرد را بررسی کرده و مطابق وضعیت مالی و تمکن وی تصمیم گیری خواهد نمود.

در واقع هیچ کدام از موارد فوق در عمل اتفاق نمی افتد و برای زوج به هر اندازه که مهریه بدهکار باشد، می توان حکم اعسار گرفت. صدور حکم اعسار یعنی تقسیط مهریه و نتیجه آن عدم بازداشت وی و مختومه شدن پرونده است. به بیان دیگر اگر مهریه 14 سکه هم باشد امکان صدور حکم اعسار وجود دارد و با صدور رای اعسار برای وی، هیچ دادگاهی او را به زندان محکوم نمی کند. ضمن اینکه لازم به ذکر است اکنون فرایند مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت انجام می پذیرد و اگر در آن اداره فرایند اجرای مهریه با مشکلی مواجه شود، متقاضی می تواند به دادگاه مراجعه کند، مشکلاتی مثل آنکه اموالی از زوج یافت نشود، یا اداره ثبت اقدام قانونی در فروش و مزایده اموال توقیف شده ننماید. به هر حال اگر موضوع مهریه از اداره ثبت به دادگاه ارجاع شود، فرایند زیر قابل تصور است، البته همانگونه که قبلا عرض نمودم، امروزه تقریبا برای هیچ مرد بدهکار مهریه حکم بازداشت یا زندان صادر نمی شود، مگر آنکه واقعا شخص نسبت به قانون کاملا بی اطلاع باشد و ظرف 10 روز از صدور اجرائیه مهریه، در دادگاه دعوای اعسار مطرح ننماید.

برای اطلاعات بیشتر می توانید از طریق مشاوره آنلاین همین سایت و یا تلفنهای درج شده، با ما تماس بگیرید.

ماده ۲۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی : هر کس محکوم به پرداخت مالی به دیگری شود چه به صورت استرداد عین یا قیمت یا مثل آن و یا ضرر و زیان ناشی از جرم یا دیه و آن را تادیه ننماید. دادگاه او را الزام به تادیه نموده و چنانچه مالی از او در دسترس باشد آن را ضبط و به میزان محکومیت از مال ضبط شده استیفا می نماید. در غیر این صورت بنا به تقاضای محکوم له، ممتنع را در صورتی که معسر نباشد تا زمان تادیه حبس خواهد کرد .

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

نکات مهم در مورد روند دادرسی مهریه:

· تمام احکامی‌ که از سوی دادگاه‌های بدوی صادر می‌شود تنها زمانی قابل اجرا است که این احکام به قطعیت برسد.

  • رسیدن به قطعیت حکم نیز معمولا به دو شکل و شیوه مشخص اتفاق می‌افتد.

الفشکل اول این است که هر دو طرف حکم را می‌پذیرند و با نوشتن این جمله که «نسبت به حکم صادره اعتراضی ندارم و حق تجدیدنظرخواهی را از خودم سلب می‌کنم» موافقت خود را با حکم صادره اعلام می‌کنند.

ب: شکل دوم هم این است که با اعتراض یکی از طرفین پرونده و یا هر دو طرف نسبت به حکم صادرشده، پرونده برای بررسی مجدد به دادگاه تجدیدنظر ارسال می‌شود تا نسبت به اعتراض هر دو طرف پرونده رسیدگی گردد.

  • واقعیت موجود در دادگاه‌های خانواده نشان می‌دهد که در اغلب موارد زنان و مردان حکم دادگاه بدوی درباره اعسار و تقسیط مهریه (حتی مهریه 110 سکه ) را نمی‌پذیرند و با اعتراض نسبت به این حکم، شانس خود را برای به دست آوردن رای مطلوب امتحان می‌کنند. علت این مساله هم کاملا روشن است در اغلب موارد مردان نسبت به هر نوع تقسیطی اعتراض دارند و می‌خواهند تا حد ممکن پیش‌قسط و اقساط کمتری بپردازند.
  • زنان هم که معمولا مسیری سخت و طولانی را برای به دست آوردن مهریه طی کرده‌اند همیشه می‌خواهند حاصل جنگ و گریز طولانی خود را با پیش‌قسطی چرب و نرم‌تر و اقساط ماهانه بیشتری دریافت کنند . اما اگر مردی همان حکم دادگاه اولیه را بپذیرد و در زمان صدور حکم در زندان و یا در مرخصی باشد، با پرداخت مهریه، نیم عشر و هزینه دادرسی بلافاصه از زندان آزاد می‌شود  و دیگر نیازی نیست تا منتظر قطعی شدن حکم بماند.

مرحله تجدیدنظر خواهی

  • طبق قانون هریک از طرفین می‌توانند تا ۲۰ روز پس از ابلاغ حکم نسبت به آن تقاضای تجدیدنظرخواهی کنند. تقاضای تجدیدنظرخواهی هم اغلب به این شکل است که فرد تجدیدنظر خواه با ارائه دادخواستی جداگانه لایحه تجدیدنظرخواهی خود را به دادگاه ارائه می‌دهد.
  • بررسی پرونده‌ها در دادگاه تجدیدنظر معمولا چندان طولانی نیست. اگر پرونده‌ای هم باشد که در آن مرد زندانی باشد با سرعت بیشتری مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. تجربه نشان داده معمولا دادگاه تجدیدنظر در صورت زندانی بودن مرد در حکم صادره مهریه تخفیف می‌دهد و پیش‌قسط و قسط را کم می‌کند.

این اتفاق در صورتی رخ می‌دهد که زن دلایل قانع‌کننده‌ای را در رد دادخواست تجدیدنظرخواهی مرد به دادگاه ارائه نکند اما در صورتی که دلایل کافی از سوی زن به دادگاه ارائه شود وضعیت فرق می‌کند.

نکات مهم تر در مورد مهریه 110 سکه

  • دادگاه تجدیدنظر بعد از بررسی پرونده و صدور حکم، پرونده را به دادگاه بدوی می‌رساند. در این مرحله مرد و یا یکی از بستگان او می‌توانند برای پرداخت مهریه اقدام و در قالب نامه‌ای به دادگاه «تقاضای اجرای حکم» را مطرح کنند. دادگاه نیز با ارسال نامه‌ای برای شعبه اجرای احکام قطعی شدن رای را تایید میشود و پرداخت قسط را بدون مانع عنوان می‌کند.
  • ممکن است در صورت زیاد بودن نیم عشر اجرای احکام این مبلغ را نیز قسطی کند . اما در اغلب موارد به دلیل این‌که این پول به طور مستقیم به خزانه دولت واریز می‌شود  و دولت هم به سادگی از حق خودش نمی‌گذرد، این مبلغ به صورت نقد دریافت می‌شود.

با پرداخت پیش‌قسط و قسط اول و نیم عشر و دیگر هزینه‌ها همچون: هزینه دادرسی، اجرای احکام پرونده در اجرای احکام مفتوح می ماند تا زمانی که اقساط بعدی واریز شود وهر زمان که قسط بعدی فرا رسد و زوج آن را نپردازد با تقاضای زوجه به وی ابلاغ می شود که هر چه سریعتر نسبت به پرداخت اقدام کند، در صورت عدم اقدام عاجل از طرف زوج، ممکن است حکم بازداشت وی صادر گردد.

نکات پایانی در مورد مهریه 110 سکه:

· اگر در پرداخت بدهی تاخیری رخ دهد اجرای احکام معمولا تا ده روز حکم جلب صادر نمی‌کند. اما در قبال دریافت با تاخیر مهریه، به میزان قیمت سکه در همان روز یک‌بیستم از مرد جریمه می‌گیرد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.