مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت

توضیحات مقدماتی:

باید این مسئله روشن شود که اگر قصد مطالبه مهریه دارید چه زمانی باید در این مورد اقدام نمایید و مراجع قانونی جهت مطالبه کدام هستند ؟  بر اساس اصل و قاعده ” به محض وقوع عقد ازدواج و ثبت آن زن مالک مهریه می شود” که البته نیمی از آن در همان لحظه و نیم دیگر به هنگام شروع زندگی مشترک در مالکیت او مستقر خواهد شد.  ( به شرط باکره بودن زوجه ) لکن اگر مهریه در زمان وقوع عقد، عندالاستطاعه تعیین شده باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد و استطاعت پرداخت مهریه از طرف زوج را چه کسی باید احراز نماید.
در این نوشته قصد داریم به نحوه مطالبه مهریه از اجرای ثبت بپردازیم و در مورد مسائلی همچون انواع راهکارهای مطالبه مهریه، مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعة، نحوه توقیف اموال در اجرای ثبت، هزینه توقیف اموال، هزینه وکیل دادگستری برای مطالبه مهریه صحبت خواهیم کرد، همچنین مزایای مطالبه مهریه از اجرای ثبت را بررسی نموده و نحوه ممنوع الخروج کردن بدهکاران ثبتی را مورد مطالعه قرار می دهیم.

مهریه از دو طریق قابل مطالبه است:

بیشتر مردم در حال حاضر فکر می کنند برای مطالبه مهریه باید از طریق دادگاه اقدام کنند و از این مسیر باید مهریه خود را مطالبه کنند، اما باید مطلع باشید به جهت آنکه سند ازدواج یک سند رسمی است، بدون طی این تشریفات و بدون مراجعه به دادگاه می توان برای دریافت مهریه اقدام نمود و آن هم از طریق دایره اجرای ثبت است.  گر از این طریق امکان وصول مهریه میسر نشد، اقدام بعدی رجوع به دفتر خدمات قضائی و متعاقبا دادگاه خانواده و تقدیم دادخواست وصول مهریه است. در این صورت زوجه یا وکیل وی درخواستی مبتنی بر مطالبه مهریه به دادگاه ارائه می دهد و دادگاه با توقیف و فروش اموال شوهر ( اگر مالی پیدا شود ) صداق و مهریه زن را پرداخت می  کند . در اینصورت دادگاه پرونده را در نوبت رسیدگی قرار داده و برای این منظور به طرفین وقت رسیدگی ابلاغ می نماید.

در مورد مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، زوجه یا وکیل او، با همراه داشتن اصل سند ازدواج و مدارک شناسایی، به دفترخانه ای که سند ازدواج در آنجا تنظیم گردیده مراجعه و تقاضای صدور اجراییه می نمایند. در واقع صدور اجرائیه باید به تقاضای ذینفع انجام گیرد. این درخواست لزوما باید “کتبی” باشد. بدین جهت برگه های مخصوص چاپی از طریق سازمان ثبت اسناد و املاک تهیه و در اختیار دفاتر ازدواج قرار گرفته است و متقاضیان باید پس از تنظیم نمودن آن برگه ها مدارک خود را به آن پیوست نموده و به سردفتر تحویل دهند. بهتر آن است که در زمان حضور در دفتر ازدواج برای صدور اجرائیه اگر اسناد و مدارکی از اموال زوج در اختیار زوجه می باشد به درخواست اجرائیه پیوست گردد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

ذینفع کیست؟

منظور از ذی نفع، زوجه یا وکیل وی ویا قیم او حسب مورد است. ارائه وکالت نامه و قیم نامه در فرض اخیر لازم خواهد بود.

در نکاح موقت برگه ای که توسط سردفتر به عنوان سند نکاحیه منقطع (صیغه نامه) تنظیم میشود، سند رسمی محسوب نمی گردد، بنابراین در نکاح موقت امکان مطالبه مهریه از طریق مراجع ثبتی ممکن نیست و  زوجه می تواند جهت مطالبه مهریه فقط به دادگاه خانواده مراجعه کند.

اقدامات سردفتر:

سردفتر باید پس از احراز هویت تقاضاکننده و صلاحیت او (اصیل یا وکیل) اجراییه را که شامل  میزان و مبلغ مورد مطالبه و نام زوجین است، تهیه ،امضا و به اداره ثبت محل ارسال نماید. ارسال این مدارک به صورت الکترونیک و از طریق اتوماسیون اداری خواهد بود.

همچنین سردفتر مکلف است پس از صدور اجراییه، مراتب را به آخرین نشانی زوج از طریق پست سفارشی ارسال و به اطلاع وی برساند، بنابراین در صورتی که زوج اقامت گاه خود را تغییر دهد، باید بلافاصه آدرس جدید را به دفتر ازدواج مذکور اطلاع دهد، چراکه تمامی مکاتبات به آدرس قید شده در دفتر ازدواج  ابلاغ خواهد شد.

اقدامات اجرای ثبت:

اجرای ثبت بایستی پس از وصول اجرائیه از دفتر ازدواج، آن را در دفاتر خود وارد و پرونده ای برای آن تشکیل دهد، سپس آن را با ذکر نام مامور به یکی از ایشان ارجاع می نماید. مامور اجرا وفق مقررات جاری، اجرائیه را به زوج یا ضامن وی ابلاغ می کند.
توضیح: گاهی ممکن است مهریه را شخص ثالثی ضمانت کند مانند پدر داماد، در این صورت اگر شخصی ضامن مهریه شده باشد در صورت عدم پرداخت مهریه از جانب شوهر اوست که باید از عهده پرداخت مهریه برآید والا اموال وی توقیف خواهد شد.
به هر روی زوج از تاریخ ابلاغ اجرائیه، بایستی ظرف 10 روز دین را بپردازد یا با موافقت زوجه ترتیبی برای پرداخت آن بدهد، در غیر اینصورت باید اموال خود را معرفی کند. درصورتی که ظرف مدت مذکور (10روز) زوج نسبت به پرداخت یا تعیین نحوه پرداخت آن اقدامی ننماید، زن می تواند نسبت به مسدود کردن حساب های او و اموالش (غیر از مستثنیات دین) اقدام نماید.

مزایای مطالبه مهریه از اجرای ثبت:

مطالبه مهریه از طریق محاکم دادگستری با توجه به تشریفات بسیار زیاد اداری و قانونی اعم از تقدیم دادخواست و ابطال تمبر و ابلاغ و جلسه رسیدگی بسیار پیچیده و وقت گیر است تا درنهایت به مرحله اجرای حکم برسد، اما مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت به صرف تقاضای ذی نفع یا نماینده قانونی وی از دفتر ازدواج مربوطه شروع و عملیات اجرایی تا وصول کامل مهریه ادامه می یابد.
از طریق مراجعه به اجرای ثبت با استناد به ماده 17 قانون گذرنامه ، امکان ممنوع الخروج شدن زوج در کمترین زمان ممکن امکان پذیر خواهد بود.

ماده 17 قانون گذرنامه:

دولت می‌تواند از صدور گذرنامه و خروج بدهکاران قطعی مالیاتی و اجرای دادگستری و ثبت اسناد و متخلفین از انجام تعهدات ارزی طبق ضوابط و مقرراتی که در آیین‌نامه تعیین می‌شود جلوگیری نماید.

بر اساس بند ب ماده 113 قانون برنامه ششم توسعه کشور، اگر زوجه به اجرای ثبت مراجعه نمود و نتوانست اموالی از شوهر به اجرای ثبت معرفی نماید که مطالباتش از آن طریق وصول شود، پس از ۲ یا ۶ ماه حسب مورد، می تواند دعوای خود را در دادگاه قضائی خانواده مطرح نماید و از طریق اجرای احکام دادگاه برای طلب مهریه اقدام کند.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم توسعه مقرر داشته است:

ب – مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجراء از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء می‌شوند. ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.

تبصره 1 – آیین‌نامه اجرائی این بند به پیشنهاد وزارت دادگستری و با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.

تبصره ۲ – چنانچه متعهد سند لازم‌الاجراء، ظرف مدت بیست روز نسبت به انجام تعهد خود یا جلب رضایت متعهدٌله سند اقدام نماید، از پرداخت هزینه‌های اجرائی معاف خواهد بود. در غیر این صورت مراتب جهت درج در سامانه سجل محکومیت‌های مالی موضوع بند (پ) ماده (۱۱۶) این قانون منعکس خواهد شد. کلیه دستگاههای اجرائی و بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری از انعقاد هرگونه قرارداد مالی و پرداخت تسهیلات، موافقت اصولی، صدور کارت بازرگانی و پروانه صادرات و واردات به این شخص ممنوع هستند. تخلف از این حکم موجب مجازات تعزیری درجه شش (محرومیت از حقوق اجتماعی) خواهد بود.

تبصره 3 – چنانچه متعهد سند مدعی اعسار باشد، می‌تواند با رعایت قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی دادخواست اعسار خود را به مرجع قضائی صالح تقدیم کند و در صورت صدور حکم اعسار، متعهد سند از شمول قسمت اخیر تبصره(۲) معاف خواهد بود.»


ماده 27 آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی:

متعهدله می‌تواند قبل از انقضاء مدت مذکور در ماده 21 این آئین‌نامه تقاضای تأمین طلب خود را از اموال متعهد بکند ،در این صورت اجراء بلافاصله پس از ابلاغ اجرائیه معادل موضوع لازم‌الاجراء را، از اموال متعهد بازداشت می‌کند.

زوجه می تواند درخواست توقیف اموال زوج را مطرح  و مامور اجرا موظف است ، معادل موضوع اجراییه از اموال زوج بازداشت نماید. اگر مال مورد بازداشت  غیر قابل تجزیه و بیش از میزان موضوع اجراییه باشد ، تمام آن بازداشت و سپس توسط کارشناس خبره ارزیابی می شود.

هزینه های اجرای ثبت:

حق الاجرای ثبت از اموال توقیف شده وصول می گردد و مبلغ آن نیم عشر مبلغ مطالبه شده می باشد، یعنی نیمی از یک دهم می باشد و هزینه های دیگر، مثل هزینه های دستمزد کارشناسان، نشر آگهی و… پس از فروش اموال یا وصول طلب به موجب همان اجراییه وصول خواهد گردید. البته پرداخت این مبلغ به عهده شوهر است و در نهایت از اموال وی وصول خواهد شد یا بدهکار دولت محسوب می شود که به  هر حال دولت به هر حال طلب خود را وصول خواهد نمود.

اما اگر اموالی از زوج یافت نشود و یا چنانچه زوجه پس از صدور اجراییه در خصوص وصول مهریه به هرعلت از ادامه عملیات اجرایی منصرف شود ، لزومی به پرداخت هزینه اجرایی نخواهد بود. همچنین است اگر طرفین جهت پرداخت مهریه توافق حاصل کنند و این توافق بصورت کتبی به اجرای ثبت اعلام شود، در این رابطه ماده 98 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 1366 مقرر می دارد؛

ماده 98 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت:

چنانچه زوجه پس از صدور اجرائیه در خصوص وصول مهریه و لازم‌الاجراء شدن اعم از اجرائیه اسناد رسمی و آراء محاکم و مراجع‌قضائی به هر علت از ادامه عملیات اجرائی منصرف شود از پرداخت نیم عشر دولتی معاف خواهند بود.

حکم این ماده به پرونده‌های اجرائی سابق که مختومه شده‌اند و نیم‌عشر دولتی آنها وصول نشده نیز تسری می‌یابد.


با وکیل دادگستری مستقیما مشاوره کنید : تلفن 09129215258



مطالب مرتبط را بخوانید : مطالبه نفقه زن



این مطلب را نیز بخوانید : تقسیم اموال قبل از فوت



جهت مشاوره حضوری یا انعقاد قرارداد وکالت با شماره 44270612 – 021 تماس حاصل فرمائید.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

4.7/5 (3 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.