دعاوی حقوقی:

عبارت “دعاوی حقوقی” مفهومی بسیار گسترده است، در حقیقت می توان دعاوی را در یک دسته بندی کلی به دعاوی کیفری و حقوقی تقسیم بندی کرد و چون موضوع دعاوی کیفری موارد مربوط به جرائم و مجازاتها را در بر می گیرد، هر چه بغیر از آن در گستره دعاوی حقوقی جای می گیرد.

در مورد دعاوی کیفری قبلا به طور مشروح در نوشته ای سخن گفته ایم. بنابراین به طور کلی می توانیم بگوییم، هر چه در موضوع شکایات و دعاوی کیفری نباشد و مشمول جرائم و مجازاتها نگردد، باید در قالب دعاوی حقوقی مطرح گردد و بدان دعاوی حقوقی می گوئیم. نباید این موضوع را نیز از نظر دور کنیم که دعوی حقوقی، خود شامل دسته بندی های متعددی است و هر کدام از این دسته ها و زیر مجموعه ها خود، مشمول دعاوی مختلف و کثیری می گردد. بعنوان مثال دعاوی ثبتی که می توان آن را در دسته دعاوی حقوقی تقسیم بندی کرد، خود موضوع جداگانه و متفاوتی است که ذیل قانون مجزایی با عنوان قانون ثبت و همچنین آئین نامه های مربوطه ذیل همین قانون مورد بررسی قرار می گیرد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

دعاوی حقوقی در واقع ذیل قوانین مدنی در دادگاهها مورد رسیدگی قرار می گیرند. بنابراین این دو عبارت یعنی “دعوای حقوقی” و ” قوانین مدنی” در مفهوم کاملا وابسته به یکدیگرند. قانون مدنی در معنای خاص خود نام یک کتاب قانون در حقوق کشور ماست که دارای 1335 ماده می باشد و سالیان درازی است که بر روابط مالی و غیر مالی مردم حکومت دارد. (حدودا 80 سال) لکن اگر از عبارت “قوانین مدنی” یا “دعاوی مدنی” استفاده شود، مفهوم کلی تر و عامیانه تر خواهد شد. چه منظور از قوانین مدنی، کلیه قوانینی است که مربوط به موضوعات حقوقی می گردد. در واقع باید گفت واژگان “حقوقی” و ” مدنی” در حقوق موضوعه کشور ما معمولا تحت یک معنا به کار برده می شوند. بنابراین وقتی سخن از قوانین مدنی به میان می آید، منظور همان قوانین حقوقی است.

 

قبلا در نوشته ای جداگانه دعاوی کیفری را شرح داده ایم، لکن برای ادامه بحث بهتر است خلاصه ای از آن را در اینجا نیز ذکر نماییم، چرا که برای تشخیص دعاوی حقوقی از کیفری در واقع همین که قوانین کیفری را بشناسیم و بدانیم دعوایی جزء آن دسته محسوب نمی شود، به راحتی می توانیم آن دعوی را جزء دعاوی حقوقی قلمداد نماییم. موضوعات کیفری به جهت آنکه موارد محدودی را در بر می گیرد و فقط آنچه در قانون به عنوان جرم تعیین شده است، می تواند عنوان مجرمانه و کیفری داشته باشد، بنابراین تعیین مصادیق آن در صورت آشنایی با جرائم، سهل تر خواهد بود. اما موضوع اینجاست که آشنایی با جرائم که مواد بسیاری در قوانین مختلف بدانها مربوط می شود، کار آسانی نیست، مخصوصا اینکه ممکن است، یک عمل در نگاه اول جرم به نظر آید ولی با بررسی موشکافانه و از طریق متخصصین امر، موضوعی کاملا حقوقی و مدنی باشد. بنابراین، صرف آشنایی با جرائمنیز نمی تواند واقعا کارساز باشد و هر موضوع حسب مورد احتیاج به بررسی دقیق، آنهم از نگاه اهل خبره دارد.

برای مثال موضوع شکایت کیفری “خیانت در امانت” موضوعی است که می تواند درابتدا و در نگاه غیر علمی، بسیاری را متقاعد نماید که جرمی واقع شده است، لکن در واقع موضوع کاملا جنبه حقوقی داشته باشد. فرض کنید شخصی چکی را نزد دیگری به امانت می گذارد و شخص امین آن چک را به بانک برده و گواهی عدم پرداخت مطالبه نموده، و به اصطلاح برگشت می زند. در نگاه نخستین شاید موضوع خیانت در امانت و جرم قلمداد شود، لکن باید دانست که جرم خیانت در امانت، زمانی تحقق پیدا می کند، که از مفقود شدن یا از استعمال آن مال، ضرر مالی متوجه شخص امانت گذار گردد. در این فرض که شخص صرفا چک را واخواست نموده، ضرر مالی برای امانت گذار هنوز واقع نشده، ضمن اینکه چکها را معمولا اشخاص برای تضمین مطالبات مالی در اختیار یکدیگر قرار می دهند، و علی القاعده وصف امانت ندارد. بنابراین شخص امانت گذار  در این موارد بهتر است، دعوای حقوقی مطالبه لاشه چک را مطرح نماید، و نه موضوع خیانت در امانت.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

مشاهده می کنید که دعاوی حقوقی گاهی تا چه میزان می تواند به جرائم نزدیک باشد، و طرح شکایت کیفری به جای دعوای حقوقی باعث می شود، ماهها رسیدن به نتیجه مطلوب، برای شخص ذینفع به تعویق بیفتد. چه آنکه بررسی موضوع در دادسراها و دادگاههای ما طولانی است و اگر شخصی دعوای خود را اشتباها مطرح نماید، تا زمانی که رای صادر گردیده، قطعی شود و شخص به اشتباه خود پی ببرد، ممکن است زمان بسیار طولانی سپری شود.

به هر حال علیرغم اینکه پیشنهاد حقیر برای تعیین نحوه طرح دعوی، همواره مشاوره با وکلای پایه یک دادگستری است، لکن می توان در بعضی موارد، با رجوع به یک قاعده کلی، دعاوی حقوقی را  از جرائم و مجازاتها (کیفری) تمییز داد. آن قاعده کلی به این شکل است؛

اگر اختلاف واقع شده، مربوط به امور مالی است و برای آن قراردادی موجود است، حال چه این قرارداد مکتوب یا چه شفاهی بوده باشد، علی القاعده این موضوع حقوقی باید مطرح گردد. مثلا دونفر با هم قرارددی منعقد کرده اند و شخص الف طی آن آپارتمانی از شخص ب خریداری کرده است، لکن اکنون فروشنده، علیرغم اینکه تمامی وجوه مربوطه را دریافت نموده، حاضر به انتقال سند نیست، یا برعکس خریدار علیرغم اینکه سند آپارتمان توسط فروشنده به وی منتقل شده، حاضر به پرداخت تمام یا قسمتی از ثمن معامله نیست. اینگونه موارد هیچ کدام جرم محسوب نمی شود و اشخاص برای طرح  دعوی باید به مراجع حقوقی مراجعه کنند.

لکن به هر حال این قاعده کلی نیز استثنائاتی دارد و نمی توان همه مواردی که در آن قراردادی موجود است، حقوقی دانست. مثلا شخصی را در نظر بگیرید که مدعی داشتن اختیارات در سفارت انگلیس است ، و با عقد قراردادهایی دیگران را فریفته، و با اخذ پول قول گرفتن ویزا در آن کشور را میدهد، چنین موضوعی اگرچه موضوع تجاری است و اگر چه قراردادی در آن موجود است، لکن از مصادیق جرم کلاهبرداری است.

به هرحال همانگونه که معروض شد این یک قاعده کلی برای تعیین دعاوی حقوقی از کیفری است، و به هرروی هر قاعده کلی، استثنائاتی نیز دارد. اما در مجموع می توان با استفاده از این اصل تا حدودی موضوعات حقوقی و کیفری را از هم جدا کرد.

منابع دعاوی حقوقی:

منابع موضوعات حقوقی و مدنی بسیار متنوع است، ما در حقوق کشورمان، به حدی قوانین حقوقی و مدنی در موضوعات محتلف داریم که اندازه و میزان آن قابل محاسبه نیست. لکن بعضی از این قوانین از بعض دیگر مهمتر است و در واقع دانستن و آشنایی با آن، تا حدود زیادی نیاز اشخاص در موضوعات حقوقی را مرتفع می کند. اهم این قوانین عبارتند از:

قانون مدنی:

قانون مدنی مهمترین و اصلی ترین منبع قانونی برای اختلافات حقوقی اشخاص است. در واقع هر نوع اختلافی در امور حقوقی که بین اشخاص واقع شود، توسط این قانون یا با کمک یکی از مواد این قانون قابل رسیدگی است. در این قانون موضوعات مختلفی از جمله مسائلی مثل وقف، حق انتفاع یا ارتفاق از املاک دیگری، حیازت مباحات، امور مربوط به خانواده، مسائل مربوط به قراردادها و عقود مثل عقد بیع، اجاره، شرکت، وکالت، مضاربه، مساقات و حتی موضوعات مربوط به غایب مفقود الاثر و امین و امثالهم مطرح و بررسی شده است. همچنین می توان از مطرح کردن مسائل مربوط به ارث و وصیت و تعیین تکلیف نسبت به آنها نیز در این قانون نام برد.

هر چند بسیاری از این موارد که گفته شد، قوانین تکمیلی و مکمل دیگری نیز دارد، لکن اصل و اساس همه قوانین حقوقی دیگر در حقوق کشور ما، همین قانون مدنی است. در سایر کشورهای دنیا نیز همین رویه پابرجاست. یعنی حقوق مدنی هر کشور اصلی ترین منبع حل اختلافات حقوقی مردم آن کشور است. البته ناگفته نماند، که حقوق اساسی مادر همه قوانین در همه کشورهاست و هیچ قانونی نمی تواند بر خلاف قانون اساسی در هیچ کشوری تصویب شود. اما حقوق اساسی، جزء دسته حقوق عمومی است و در اینجا ما از قوانین حقوقی سخن می گوییم. بنابراین محل بحث در مورد قانون اساسی نوشته دیگری خواهد بود.

قانون موجر و مستاجر:

هر چند در قانون مدنی، قسمتی به عقد اجاره پرداخته شده و قوانین آن تا حدودی مشخص است، لکن برای تکمیل آن و بخاطر مقتضیات زمان، قانون دیگری به نام قانون موجر و مستاجر تصویب گردید که در سه مرحله بروز رسانی شد. روابط مستاجرین با صاحبان ملک حسب اینکه قرارداد اجاره آنها متعلق به چه سالی است و موضوع قرارداد آنها تجاری با حق کسب و پیشه است یا معمولی، مشمول یکی از این قوانین و قانون مدنی می گردد.

قانون خانواده:

قانون خانواده نیز از جمله قوانینی است که با وجود اختصاص بخش قابل توجهی از قانون مدنی به این موضوع، بازهم به عنوان قانون مکمل در موضوعات خانواده، تحت عنوان قانون حمایت از خانواده تصویب گردیده است.

قوانین بسیار دیگری نیز وجود دارد که مربوط به موضوعات حقوقی است ولی خود مستحضرید که بررسی تمامی آنها در یک نوشته کوتاه میسر نیست و هرکدام موضوع کتاب یا کتابهایی قطور است. بنابراین تا همین حدود در این مقال اکتفا نموده، ما بقی موضوعات را در نوشته ای دیگر بررسی خواهیم نمود. بدیهی است که می توانید برای مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند، از طریق شماره تلفنهای موجود در سایت ارتباط برقرار نمایید.

 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های حقوقی، طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.