دعوی ابطال :

در غالب موارد قراردادهای باطل نیز ظاهری آراسته دارند و حکایت از وجود پیمانی بین طرفین آن می کند. به همین دلیل برای اثبات باطل بودن قرارداد حکم دادگاه ضروری است. فلذا دعوای ابطال باید اقامه گردد.

در مورد قراردادهای باطل، حکم دادگاه هیچ نقشی جز اعلام واقعیت ندارد. عقد باطل در دیدگاه حقوق در حکم هیچ است. در واقع در غالب موارد قراردادهای باطل نیز ظاهری آراسته دارند و حکایت از وجود پیمانی بین طرفین آن می کند. به همین دلیل برای اثبات باطل بودن قرارداد حکم دادگاه ضروری است. جایی که قرارداد به اطلاع عموم می رسد یا در دفتر ثبت املاک اداره ثبت درج می شود، این دعوی و حکم بیشتر ضروری به نظر می رسد. به هر حال اداره ثبت برای رفع اثر از این انتقال و پاک کردن ورودی ثبت شده مطمئنا به حرف یک طرف اکتفا نمی کند و برای استحکام عملی که آثار مالی سترگی دارد، به حکم دادگاه نیاز خواهد داشت.

برای مثال ملکی بین دو طرف معامله می شود، سردفتر سند انتقال را تنظیم می نماید و در دفتر مخصوص ثبت املاک درج می کند. از این پس دولت فقط شخصی را مالک ملک مذکور می شناسد که نام او در دفتر ثبت املاک مضبوط است. از این پس او به هر مقام که رجوع کند صاحب حق است و هیچ گونه ادعایی مخالفی با این حق مورد قبول نخواهد بود. این حق از ظاهر ماده 22 قانون ثبت قابل برداشت است. در این ماده آورده شده است همین که ملکی مطابق قانون به ثبت رسید، دولت فقط کسی را مالک می شناسد که نام او در دفتر ثبت شده باشد….. .

در چنین فرضی هر گاه انتقال دهنده قصد داشته باشد بطلان معامله را نشان دهد باید قطعا به دادگاه مراجعه نماید و تقاضای صدور حکم بر اعلام بطلان قرارداد یا معامله نماید. بنابراین چاره ای جز اقامه دعوای ابطال وجود نخواهد داشت. در حقیقت اثبات چنین دعوایی کاری بس دشوار خواهد بود چرا که امضای دو طرف و شهادت شهود و سردفتر حکایت از وقوع بیع یا معامله ای بین طرفین می کند و باید خواهان برای دادگاه اثبات نماید چیزی که واقع شده ظاهری بی مغز و پوچ بوده است یا اینکه اثبات شود که معامله در تخالف با نظم عمومی و اخلاق حسنه می باشد. والا ادعای خواهان حتی با اقرار خوانده نیز قابل اثبات نخواهد بود.

 

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

 

در مورد دعوای عدم نفوذ نیز باید گفت جایی که ادعای مدعی صرفا اعلام وقفه در قرارداد نیست و قصد دارد به طور کامل عدم رضایت خود را به دادگاه اعلام دارد و متعاقبا وقوع بطلان را به اثبات برساند، بی شباهت به دعوای ابطال نخواهد بود. بنابراین دعوای ابطال و عدم نفوذ از حیث لزوم و شرایط و آثار با هم شباهت کامل دارند و گاه نیز عدم نفوذ مقدمه دعوای ابطال است.

نقش دادرس در دعوای ابطال:

بی گمان هیچ دادگاهی بدون درخواست طرفین یا یکی از آنها نمی تواند وارد رسیدگی شود. این قاعده از ماده 2 قانون آئین دادرسی مدنی به دست آمده است. ولی به هرحال زمانی که دعوی از سوی ذینفع مطرح شده باشد دادرس می تواند در موارد  قانونی از رسیدگی امتناع کند. مثلا جایی که خود  را در طرح دعوی ابطال صالح نمی بیند، یا در جایی که دعوی ابطال به خوانده متوجه نیست، یا خواهان سمتی در دعوی ابطال ندارد.

لکن در بعضی موارد قانون مواردی را احصا کرده که قاعده فوق را تا اندازه ای تخصیص می زند. مثلا زمانی که قراردادی بر خلاف اخلاق حسنه و نظم عمومی کشور باشد.در اینجا قانون در ماده 975 قانون مدنی اشعار می دارد که محکمه نمی تواند قوانین خارجی یا قراردادهایی را که در تخالف با نظم عمومی و اخلاق حسنه است به موقع اجرا گذارد. همچنین در تاکید این اصل ماده 6 قانون آئین دادرسی مدنی نیز اعلام داشته است قراردادهایی که در مخالفت با نظم عمومی و اخلاق حسنه است در دادگاهها قابل ترتیب اثر نیستند. بنابراین دادگاهها تا جایی که قرارداد با نظم عمومی مخالف نباشد به دعوای ابطال فقط با درخواست اشخاص ورود می کنند ولی همانگونه که عرض شد در صورت وجود شرایط خاص می توانند بدون در خواست نیز ابطال معامله یا قراردادی را اعلام کنند.

نقش وکیل پایه یک دادگستری در دعوای ابطال:

همیشه لازم است که قبل از طرح دعوی ابطال مستندات و دلایل کافی برای به سرانجام رسانیدن آن موجود باشد و اگر وجود ندارد مهیا گردد. نقشه راه و استراتژی برای رسیدن به هدف طراحی شود و آنچه لازم برای اثبات ابطال معامله است طی دادخواستی به اطلاع دادگاه رسانیده شود. همانطور که قبلا معروض گردید دعوای ابطال صرفا به ادعای خواهان ولو آنکه به تائید خوانده هم برسد قابل اثبات نیست و دلایل حقوقی ابطال باید به نظر دادگاه احراز شود. این وظیفه و سایر موارد پیش گفته را وکیل پایه یک دادگستری آماده و مهیا می سازد. بنابراین آنچه به عنوان دعوی ابطال توسط وکیل پایه یک دادگستری مطرح خواهد شد، بهترین و جامع ترین حالت ممکن را خواهد داشت و موضوع را تا میزان قابل توجهی برای دادگاه روشن و واضح خواهد نمود که قطعا تصمیم گیری را برای دادرس دادگاه به مراتب آسان تر می نماید.

چه کسی حق اقامه دعوی دارد:

برای طرح دعوی ابطال مانند سایر دعاوی اشخاصی که می خواهند طرح دعوی نمایند باید ذینفعی خود را ثابت نمایند. یعنی باید اثبات شود که اگر این دعوی به نتیجه ای برسد نفعی مستقیم و قانونی به ایشان خواهد رسید. لکن تفاوتهایی در این دعوی یعنی دعوی ابطال با سایر دعاوی وجود دارد. با چند مثال مسئله را توضیح خواهیم داد. فرض کنید علیه شخص الف طرح دعوی خلع ید شده است یعنی مدعی ادعا کرده که این ملک که الف در آن سکونت دارد به واسطه عقد صلحی به ملکیت وی در آمده و می خواهد الف از آن ملک خارج شود. الف هر چند در قرارداد صلح بین مدعی و فروشنده دخالتی نداشته و حتی در آن مجلس، حضور هم نداشته است لکن اگر ثابت شود آن صلح که بین ایشان منعقد شده باطل است باعث می شود الف به سکونت خود ادامه دهد بنابراین الف در این دعوی ذینفع است و اگر متوجه بطلان عقد صلح شود می تواند طرح دعوی ابطال نماید.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

یا در همین مثال اگر الف مدعی شود که ملکی که توسط ب خریداری شده را قبلا از فروشنده اصلی خریداری کرده و اساسا فروشنده زمانی که ملک را به ب فروخته است مالک آن نبوده و مالک اصلی ملک در واقع الف است. در اینجا شخص ب اگر پی ببرد که معامله بین الف و فروشنده باطل یا غیرنافذ بوده است، می تواند طرح دعوی ابطال نماید و در این دعوی ذینفع خواهد بود ولو آنکه در قرارداد بین ایشان حضور نداشته و در آنجا سمتی هم نداشته است.

به طور کلی اگر به صورت قاعده بخواهیم موضوع را مطرح کنیم به این شکل خواهد بود که اگر موضوع دعوی به نظم عمومی مرتبط باشد هر شخص می تواند مدعی محسوب گردد و دعوی ابطال را مطرح نماید و در حقیقت پرهیز از اجرای مفاد عقد وظیفه دادرس است، به این معنی که معامله باطل هر کجا و در هر دعوایی مورد استناد قرارد بگیرد دادرس باید بطلان آن را اعلام نماید و به مفاد آن وقعی نگمارد.

و بر عکس جایی که درخواست بطلان به اشخاص معین اختصاص می یابد بی گمان اشخاصی خارج از آن گروه نمی توانند اعتراض کنند.

دعوی ابطال به طرفیت چه کسی باید مطرح شود:

عقد حاصل تراضی همه کسانی است که در آن شرکت داشته اند. عقد حاصل چند ایقاع مستقل نیست بلکه موجودی است نشأت گرفته از اراده های مشترک و رضایت همه اشخاصی که در فرایند شکل گیری آن حضور داشته اند. بنابراین دعوی ابطال باید به طرفیت همه اشخاصی که در آن نقش داشته اند مطرح گردد. برای مثال هر گاه خریدار اعلام بطلان را تقاضا کند دعوی ابطال باید به طرفیت فروشنده مطرح شود چون اوست که طرف دیگر عقد بوده است. لکن اگر شخص ثالثی بخواهد دعوی ابطال را مطرح کند باید به طرفیت فروشنده و خریدار هر دو دعوی را مطرح نماید.

ماده 489 قانون مدنی در مورد خاصی این قاعده را رعایت کرده است به موجب این ماده اگر شخصی که نسبت به ملک مورد اجاره مزاحمت می نماید مدعی حقی نسبت به مالکیت یا منافع آن باشد، نمی تواند ملک را از ید مستاجر انتزاع نماید مگر اینکه دعوایی به طرفیت مالک و مستاجر مطرح نماید.

این قاعده مختص عقد اجاره نیست و در همه انواع عقود قابل استفاده است بنابراین اگر شخصی مدعی حقی نسبت به عین مرهونه باشد باید دعوی را به طرفیت راهن و مرتهن مطرح نماید.

حرف آخر:

بهترین و قویترین وکیل پایه یک دادگستری شخصی است که بتواند از تجربیات حقوقی که در پرونده های حقوقی مختلف و حضور در دادگاههای متعدد بدست آورده در کنار مطالعه مداوم و مستمر استفاده نماید. در حقیقت مطالعه و بروز رسانی علم حقوقی از جمله مهمترین فاکتورهای تمایز دهنده وکیل خبره از سایرین است. همانگونه که مستحضرید قوانین هر روزه توسط مجامع قانونگذاری در سطح ملی و بین المللی در حال گسترش است. همچنین آراء وحدت رویه و نظریات مشورتی که در راستای تفسیر قوانین هر روزه صادر می شود از قسمتهای مهم علم حقوق هستند که باید مد نظر هر وکیل خبره ای قرار گیرند. بنابراین برای مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری باید سوابق او مورد نظر قرار گیرد. وکیل پایه یک دادگستری متخصص در دعاوی ملکی و قراردادها داوود اسیوند در خدمت شما عزیران می باشد.


داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های حقوقی، طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.