توهین به خانواده همسر:

توهین از موارد کیفری در قانون ایران است که در صورتی که واقع و اثبات شود مجازات آن جزای نقدی است. توهین اقسام گوناگون دارد که در این نوشته آنها را بررسی می نماییم.

نحوه تعیین لفظ یا رفتار توهین آمیز:

توهین عبارت است از استفاده از الفاظ موهن. موهن از مصدر وهن و به معنای توهین آمیز است که شامل عبارات یا رفتاری می شود که موجب ناراحتی شنونده شود. البته بسیاری از الفاظ هستند که به غیر از توهین کاربرد دیگری ندارند و در زبان فارسی نیز بسیار از این موارد داریم. اما آنچه بین حقوقدانان همیشه مطرح بوده است آن است که آیا لفظ یا رفتار توهین آمیز باید نسبت به شخصیت شنونده بررسی شود و یا باید بر اساس عرف مورد قضاوت قرار گیرد. به بیان دیگر اینکه آیا ممکن است لفظ یا رفتاری که به لحاظ عرفی توهین آمیز محسوب نمی شود را به دلیل آنکه شخص خاصی از شنیدن آن حرف یا رفتار ناراحت شده است را توهین تلقی کرد یا خیر. برای بهتر فهمیدن موضوع به مثال ذیل توجه کنید.

فرض کنیم شخص الف، شخص ب را با لفظ “یتیم” (شخصی که پدر یا مادر یا هر دو را از دست داده است) مورد خطاب قرار دهد. با توجه به اینکه در عرف ما صرف گفتن کلمه “یتیم” به شخصی ممکن است توهین آمیز تلقی نشود، اما شخص ب به دلایل شخصی از شنیدن آن کلمه ناراحت شود. حال سوال این است که آیا شنونده می تواند به دلیل آنکه از شنیدن این کلمه ناراحت شده است از الف بابت جرم توهین شکایت نماید؟

جواب می تواند مثبت باشد. یعنی اینکه باید به اوضاع و احوال قضیه دقت شود و اینکه آیا قصد اعلام کننده لفظ توهین به شنونده بوده است یا خیر. اگر بیان کننده لفظ “یتیم” در شرایطی بوده که به قصد همدلی و ابراز تاسف چنین سخنی به زبان آورده است، خوب مشخصا با توجه به اینکه این کلمه هم می تواند بار مثبت و هم بار منفی داشته باشد و صرفا برای توهین استفاده نمی شود، به زعم حقیر نمی توان وی را محکوم و مجرم قلمداد کرد. اما اگر در یک گفتگوی همراه با تنش و به قصد توهین این لفظ ادا شده باشد، می توان آن را مصداق جرم توهین به حساب آورد. بنابراین بازپرس یا قاضی باید اوضاع و احوال و شرایط را در نظر گرفته و بر اساس آن تصمیم نهایی را اتخاذ کند.

ماده 608 قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399:

توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد [مستوجب] جزای نقدی درجه شش خواهد بود.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

چه کسی می تواند شاکی باشد:

در اختلافات خانوادگی اگر زن یا شوهر به خانواده دیگری توهین یا فحاشی نماید، هم کسی که از شنیدن این الفاظ ناراحت شده است و هم شخصی که مورد توهین قرار گرفته می توانند شاکی محسوب شده پرونده را در دادسرا مطرح نمایند. مثلا فرض بفرمایید که شوهر به زن خود  بگوید “برادر تو شخص بی شعوری است”  در این جا هم زوجه که از شنیدن این سخن ناراحت شده است و هم برادر ایشان که مورد توهین قرار گرفته می توانند به عنوان شاکی اعلام شکایت کنند.

آیا توهین با فعل نیز واقع می شود؟ :

پاسخ اکثر حقوقدانان برجسته به این سوال آری است. به زعم حقیر نیز هر رفتاری که عرفا توهین آمیز باشد  می تواند به عنوان جرم توهین تلقی گردد. مثلا هل دادن اشخاص یا دست بر صورت کسی کشیدن به قصد تحقیر. مثلا فرض کنید که برادر همسر در حال صحبت و اعتراض به شوهر خواهر خود اس ت اما شوهر  با شنیدن سخنان وی دست خود را به معنی “برو” و با رفتاری تحقیر آمیز در هوا تکان می دهد، این عمل نیز می تواند به عنوان رفتاری که عرفا توهین آمیز است قلمداد شود. به هر حال توهین صرفا با لفظ واقع نمی شود و می تواند با فعل نیز وقوع یابد اما متاسفانه رویکرد دادگاههای ما با توجه به تورم پرونده در سیستم قضایی نسبت به این مسئله قابل قبول نیست که امیدواریم هر چه زودتر موضوع اصلاح شود، چه آنکه واقعا بسیاری از رفتارها و الفاظی که اکنون در سطح جامعه و حتی در خود قوه قضاییه و دادگاهها توسط کارمندان آن قوه دیده می شود، از مصادیق توهین است که باید هر چه زودتر نسبت به اصلاح قوانین در این مورد اقدام گردد، چرا که موجب نارضایتی مردم و ناامیدی ایشان از سیستم فضایی شده است.

نحوه اثبات جرم توهین:

جرم توهین نیز مانند سایر جرایم باید ابتدا و پس از مطرح کردن در دادگاه اثبات گردد و به صرف ادعای شخصی مبنی بر اینکه فلان شخص به من توهین کرده است، دادگاه رای به مجازات صادر نمی نماید. بنابراین شاکی باید ادله خود را به دادگاه ارائه نماید وگرنه نتیجه شکایت وی چیزی جز قرار منع تعقیب یا برائت ذمه متهم نخواهد بود.

ادله اثبات جرم در قانون آئین دادرسی کیفری مشخص شده است. این ادله عبارتند از:

  • اقرار متهم
  • سند
  • شهادت
  • قسامه
  • علم قاضی

بنابراین بر اساس این موارد می توان هر جرمی را ثابت کرد. اما موضوع به همین سادگی نیز نیست و باید آنچه به عنوان دلیل ارائه می شود با اوضاع و احوال قضیه همخوانی داشته باشد. بعضی از این موارد نیز مثل “قسامه” مربوط به جرائم خاصی است و نمی توان از آن در هر پرونده ای استفاده کرد.

به هر روی اگر متهم در جلسه دادرسی اقرار به انجام فعل مجرمانه ننماید که غالبا نیز چنین است و کمتر شخصی پیدا می شود که صادقانه به عمل زشتی که انجام داده است اقرار کند، نوبت به استفاده از سایر ادله می رسد، از جمله شهادت شهود و سند.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

شهادت شهود در جرم توهین:

شهادت شهود علیرغم اینکه یکی از ادله اثبات جرم در قانون ما محسوب شده است، اکنون خیلی مورد توجه دادگاهها قرار نمی گیرد. دلیل آن هم آن است که بسیاری از مراجعه کنندگان به دستگاه قضا از شهود جعلی استفاده نموده اند. یعنی اشخاصی از دوستان خود یا اشخاص غریبه را که در زمان وقوع جرم حضور نداشته اند به عنوان شاهد وقوع جرم معرفی کرده اند و در اثنای دادرسی این موضوع به بازپرس یا قاضی اثبات شده که انان فی الواقع در زمان واقعه حضور نداشته اند، بنابراین شهادت شهود خیلی مورد استناد دادگاهها قرار نمی گیرد مگر آنکه شهود واقعی بوده و در زمان وقوع جرم حضور داشته باشند و مسئله را شخصا دیده و شنیده باشند و در دادگاه یا مرجع رسیدگی کننده نیز بین سخنان و شهادت ایشان تناقضی وجود نداشته باشد. مضافا آنکه در دعاوی خانوادگی غالبا اشخاصی که حضور دارند پدر و مادر یا اشخاص خانواده درجه یک هستند که ممکن است شهادت ایشان به لحاظ مغرضانه بودن مورد توجه دادگاه واقع نشود. البته در قانون و فقه ما شهادت پدر برای فرزند منع قانونی ندارد اما با توجه به آنچه ذکر آن رفت شهادت شهود رنگ اثباتی خود را در نظام قضایی ما از دست داده است و ممکن است قاضی شهادت خانواده و بستگان درجه 1 را نپذیرد. ولی با این همه و به هر حال اگر شهود واقعا وقوع جرم توهین را شخصا شنیده و دیده باشند می توان از این ادله برای اثبات جرم توهین استفاده نمود.

سند در جرم توهین:

گاهی ممکن است توهین با پیامک انجام شود. در این موارد پیامک توهین از طریق اپراتورهای تلفن همراه در ایران در تاریخ و روز مشخص استعلام می شود و اگر پاسخ استعلام مثبت باشد، می توان از آن به عنوان سند در دادگاه استفاده نمود.

پیامهای واتساپی یا اینستاگرام به دلیل آنکه سرورها و منابع آن در ایران قرار ندارد و بر اثر تحریمهای واقع شده نیز کشورهای دیگر با کشور ما همکاری ندارند، قابل استاد در دادگاه نیست. پلیس فتا نیز اقدام قابل توجهی در این زمینه نمی تواند انجام دهد. همچنین است اسکرین شات و یا عکس گرفتن از روی گوشی خود و یا شوهر.  در این موارد نیز عکس و اسکرین شات به دلیل آنکه امکان جعل آن توسط برنامه ها و اپلیکیشن های موجود به سادگی امکان پذیر است، مورد توجه دادگاه ها یا دادسرا ها قرار نمی گیرد مگر آنکه بتوان بر اساس استعلام از اپراتورهای داخلی با تعیین زمان دقیق آن موضوع را اثبات نمود.

علم قاضی در جرم توهین:

علم قاضی در صورتی می تواند ملاک عمل قرار گیرد که آن علم از طریق متعارف و قابل استناد به دست آمده باشد. مثلا فرض کنید بین زوجین گفتگو و مباحثه ای اتفاق افتاده باشد، شهود که همسایگان هستند وقوع مباحثه و بحث و جدل را تایید کنند اما عنوان کنند زمان ابراز الفاظ توهین آمیز آن را به شخصه  ندیده اند اما در شلوغی زمان جدل شنید ه اند که زن در حال توهین به شوهرش بوده است. از طرفی مثلا با توجه به شخصیت متهم و سوء سابقه وی و اینکه بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شود متهم دارای سوء شهرت و سوء سابقه در این موارد است، قاضی می تواند به علم حاصله از این دو مسئله استناد نموده و فرض را بر وقوه بزه توهین قرار داده، رای به محکومیت زن صادر نماید.

به هر حال آنچه عنوان شد صرفا کلیاتی از موضوع جرم توهین بود و هر پرونده مطمئنا به فراخور وضعیت خاص خود بررسی های جداگانه می طلبد.  برای بررسی جداگانه هر مسئله بهتر آن است که از کمک وکیل پایه یک دادگستری متخصص در این امور استفاده نمود وگرنه حاصل چندین ماه تلاش و رفت و آمد به دادسرا ممکن است در نهایت قرار منع تعقیب یا برائت متهم باشد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • اگر برادر زن تمام اموال را بالا کشیده با دروغ وکلک این فهاشی نصیبش نمیشه یا باید معامله دیگری باهاش کرد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.