وراثت و استثنائات آن بر اساس نزدیکتر بودن درجه وراث (اصل قائم مقامی)

همانگونه  که مستحضرید مسئله وراثت در حقوق موضوع بسیار پیچیده ای است، در واقع در حقوق بسیاری از کشورها و نه فقط کشور ایران وراثت موضوعی است که نیازمند بررسی های کامل و صدور آراء دقیق  است و مسائل سخت و پیچیده آن باعث شده که شعب خاصی از دادگستری را به آن تخصیص دهند، در واقع همه شعب دادگاههای کشور ما از رویه ای مشابه استفاده می کنند و علی الاصول پرونده ها را بر اساس تخصص دادگاهها بین ایشان تقسیم می کنند اما موضوع  ارث علیرغم آنکه خود موضوع ثقیل و تخصصی است به جهت نفوذ فقه اسلامی در قواعد آن در حقوق کشور ما به مراتب قضات عالم تر و با مهارت بیشتری را می طلبد، به تبع آن وکیل پایه یک دادگستری نیز اگر بخواهد در این زمینه فعالیت نماید باید علم و تخصص مربوط به این رشته را آموخته و تجربیات کافی در زمینه وکالت اینگونه دعاوی بدست آورده باشد.

وراثت

در واقع وکیل پایه یک دادگستری متخصص در زمینه ارث بغیر از قواعد عام آئین دادرسی مدنی و حقوق مدنی بایستی به قواعد ارثی و فقهی نیز تسلط کامل داشته باشد و قانون امو حسبی و بعضا قوانین ثبتی را نیز بخوبی بشناسد، بنابراین موضوع تقسیم ارث از مواردی است که به زعم بنده باید حتما از طریق وکیل پایه یک دادگستری مطرح و پیگیری شود، در نوشته امروز که برگرفته از کتاب دکتر شهیدی در موضوع ارث است، قواعد مرتبط با وراثت و استثنائات آن را بر اساس نزدیکتر بودن درجه وراثت (اصل قائم مقامی) بررسی می کنیم.

اصل وراثت نزدیکتر در طبقات ارثی هیچ استثنائی ندارد و همیشه هر خویشاوند مقدم در طبقه بالاتر و مقدم خویشاوند طبقه موخر را از ارث محروم می کند، ولی اصل نزدیکتر در درجه  دو استثنا دارد که یک استثنای آن در خویشاوندان طبقه اول و دوم و استثنای دیگر در خویشاوندان طبقه سوم وارد شده است.

ماده ۸۸۸ قانون مدنی به اشتباه دو استثنای مذکور را مربوط به اصل وراثت نزدیکتر در طبقه دانسته است، زیرا ماده مذکور در بیان این امر مقرر می کند: “ضابطه حجب از اصل ارث،  رعایت اقربیت به میت است، بنابراین هر طبقه از وراث طبقه بعد را از ارث محروم می نماید، مگر در مورد ماده ۹۳۶  و موردی که وارث دورتر بتواند به سمت قائم مقامی ارث ببرد که در این صورت هر دو ارث می برند.” در صورتی که چنانچه قبلا بیان گردید و در ادامه نیز توضیح خواهم داد دو استثنای مذکور فقط مربوط به اصل وراثت نزدیکتر در درجه است و نه در طبقه.

به هر روی برای روشن تر کردن موقعیت این دو استثنا لازم است ابتدا وراث هر یک از سه طبقه از نظر نوع خویشاوندی مشخص شوند و سپس به بیان استثنائات ارث بر اساس نزدیکتر بودن درجه بپردازیم.

نوع خویشاوندی

در واقع وکیل پایه یک دادگستری در زمینه ارث بایستی در ابتدا اشخاصی که از متوفی ارث می برند را مشخص نماید، این وظیفه را شورای حل اختلاف تا حدودی با صدور گواهی حصر وراثت انجام می دهد اما باید به این نکته توجه شود که صدور گواهی حصر وراثت از شورای حل اختلاف الزاما به این معنی نیست که شخص دیگری بغیر از این اشخاص ارث نمی برند، بلکه یک وکیل پایه یک مجرب در امور ارث می داند که حتی در مواقعی که نام اشخاص در گواهی حصر وراثت درج نشده می توانند مدعی ارث بوده و حتی گاهی اشخاصی را که نامشان در گواهی مزبور درج شده از ارث محروم نمایند، مضافا آنکه امکان شکایت کیفری در بعضی موارد برای وارثانی که نامشان در گواهی حصر وراثت درج نشده علیه سایرین امکان پذیر است. با این مقدمه به موضوع اصلی باز می گردیم و ابتدا خویشاوندان داخل در طبقه نخست و دوم را بررسی می کنیم.

وراثت

خویشاوندان گروه نخست و دوم در دو گروه قرار می گیرند. در طبقه نخست یکی از دو گروه یعنی پدر و مادر خویشاوندان در خط طولی یا عمودی صعودی هستند و گروه دیگر یعنی اولاد و اولادِ اولاد، خویشاوندان در خط عمودی نزولی محسوب می شوند. در طبقه دوم یکی از دو گروه یعنی اجداد خویشاوندان عمودی صعودی متوفی هستند و گروه دیگر یعنی برادران و خواهران و فرزندان انها خویشاوندان در خط اطراف به حساب می آیند. در طبقه سوم اما اوضاع کمی متفاوت است و فقط یک گروه وجود دارد که ایشان خویشاوندان در خط اطراف هستند اما از نظر درجه بندی می توان عموها و دایی ها و خاله ها و عمه ها و فرزندان آنها را در طبقه نخست قرار داد و برای اعمام و اخوال هر نسل بالاتر متوفی و فرزندان این اعمام و اخوال یک مرتبه و درجه دیگر در نظر گرفت.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی ارث می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

حال به سراغ استثنائات اصل وراثت و اساس کارکرد آنها می رویم.

استثنائات

استثنای وارد بر اصل وراثت نزدیکتر در خویشاوندان طبقه اول و دوم یا استثنای مربوط به اصل قائم مقامی:

وراثت به معنای قائم مقامی به این معناست که در داخل هر طبقه ارث افراد هر نسل به قائم مقامی کسی که به وسیله او با متوفی خویشاوندی پیدا می کنند، ارث می برند، یعنی هر نسل سهم کسی را می برد که بوسیله او با متوفی خویشاوند می شود. به این ترتیب در تقسیم ارث بین اشخاص نسل بعد از نسل اول از هر طبقه، نخست سهم خویشان نسل اول یعنی اشخاصی که در درجه نزدیکتر قرار دارند تقسیم می شود و اگر آنها در زمان تقسیم زنده نباشند (توجه کنید که عرض کردم در زمان تقسیم و نه در زمان فوت- چون این دو مسئله بسیار اهمیت دارد که بعدا توضیح  خواهم داد) سهم هر کدام از آنها به فرزندان آنها داده می شود.

وراثت

فرض کنید شخص متوفی در زمان فوت فرزندی که زنده باشد نداشته باشد و فرزندان وی قبل از وی فوت شده باشند لکن نوه هایش زنده هستند. حال فرض کنید این نوه ها چهار نفر هستند سه نوه از فرزند پسرش که فوت شده که عبارتند از دو پسر و یک دختر و یک نوه از فرزند دخترش که این تنها نوه دختری اش یک دختر است و همچنین فرض کنید که دارایی این شخص هنگام فوت سیصد میلیون تومان باشد، برای تقسیم ترکه بین نوه ها باید ابتدا ماترک متوفی را به سه قسمت تقسیم کنیم چون در واقع نوه ها در بحث قائم مقامی ارث دریافت می کنند و در حقیقت سهم دختر و پسر متوفی را می برند بنابراین باید سهم پسر متوفی را که دو قسمت از ارث است جدا کنیم و بین نوه های پسری اش تقسیم کنیم و ارث دختر که یک سهم  است به نوه دختری اش بپردازیم، یعنی دویست میلیون به نوه های پسری (دو پسر و یک دختر) تعلق می گیرد و یکصد میلیون تومان به نوه دختری اش (یک دختر)، سهم نوه دختری که مشخص است و چون تنها است همه یکصد میلیون تومان سهم مادرش را می برد.

ولی سهم نوه های پسری باید بین ایشان تقسیم شود که بازهم آن دویست میلیون تومان باید پنج قسمت شود، یعنی هر قسمت چهل میلیون تومان و به هر پسر دو سهم داده می شود یعنی هر پسر هشتاد میلیون تومان و به دختر یک سهم یعنی چهل میلیون و ملاحظه می کنید که در اینجا سهم نوه دختری با اینکه دختر بوده از سهم نوه های پسری علیرغم اینکه پسر بوده اند بیشتر شد.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

وراثت بعنوان قائم مقامی در همه طبقات ارث وجود دارد لکن فقط در طبقات نخست و دوم است که در روابط بین دو گروه استثنائاتی تشکیل می دهد. با این توضیح که در طبقه اول در فرضی که مانند مثال بالا فرزندان متوفی قبل از وی فوت شده باشند و شخصی که اخیرا فوت شده هیچ فرزند زنده ای نداشته باشد و فقط چند نوه داشته باشد لکن متوفی پدر و مادر هم داشته باشد، یعنی وراث متوفی پدر و مادر وی به همراه نتیجه های ایشان باشند، در این صورت علیرغم اینکه بر اساس اصل درجه نزدیکتر، درجه دورتر را از ارث محروم می کند، پدر مادر متوفی که درجه نزدیکتر به متوفی هستند نوه ها را از ارث محروم نمی کنند و هر دو درجه باهم ارث می برند.

نوه ها چنانکه گفته شد سهم پدر مادر خودشان را می برند که این پدر مادر ها اکنون در قید حیات نیستند و پدر و مادر خود شخص متوفی  که زنده اند نیز سهم خود را که همان یک هشتم و یک چهارم است را می برند. توجه داشته باشید که اگر متوفی حتی یک فرزند زنده هم داشته باشد نوه ها هیچ کدام ارث نمی برند و همه سهم فرزندان به همان یک فرزند می رسد و ما در حال بررسی وضعیتی هستیم که متوفی هیچ فرزندی ندارد و فقط نوه ها زنده اند.

وراثت

همچنین است در طبقه دوم اگر برادران و خواهران متوفی همگی قبل از وی فوت کرده باشند و فقط فرزندانشان موجود باشند که در اینصورت با جد و جده یا همان پدر بزرگ و مادر بزرگ متوفی اگر هنوز زنده باشند ارث می برند و موضوع درست مثل وضعیت سابق است. در این مورد نیز لازم بذکر است که وجود یک برادر یا خواهر برای متوفی در این طبقه سایر فرزندان برادران و خواهران را از ارث محروم می کند و موضوع مورد بحث فقط فرضی را در نظر می گیرد که هیچ برادر و خواهر در زمان فوت متوفی زنده نباشد، فرض کنید که متوفی در زمان وفاتش یک برادر دارد و سایر خواهر و برادرانش فوت کرده اند و همین برادر زنده نیز یک روز پس از فوت برادر بزرگتر می میرد، در این حالت چون برادر متوفی در زمان فوت برادر بزرگتر زنده بوده علیرغم اینکه هنوز ارثیه تقسیم نشده لکن قهرا همه ارث به وی می رسد و چون در زمان تقسیم ارث زنده نیست پس همگی ارث به فرزندان همین یک برادر می رسد و فرزندان سایر برادران و خواهران ارث نمی برند.

وراثت

به هر حال همانگونه که ملاحظه می کنید موضوع ارث مقوله بسیار پیچیده ای است که صرفا وکیل پایه یک متخصص در امور ارثی می تواند در دادگاه ها به اندازه ای موثر باشد که بتواند حقوق موکلین خود را حفظ نماید بنابراین توصیه موکد این است که در این امور از مشورت و تخصص وکیل پایه یک متخصص در زمینه ارثی بهره مند شوید. در اینجا موضوع وراثت و استثنائات آن بر اساس نزدیکتر بودن درجه وراثت (اصل قائم مقامی) پایان می پذیرد و امیدوارم این نوشته نظر شما عزیران را جلب نموده باشد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.