جهت نامشروع در معامله

جهت معامله چیست و چه تاثیری در قرارداد دارد:

جهت معامله در واقع همان انگیزه جاذبی است که موجب می گردد اشخاص تمایل به انجام معامله و قرارداد پیدا کنند. این جاذبه در انعقاد عقد از آن جهت حائز اهمیت است که مفسده و فساد در آن عامل بطلان قرارداد است.

کار ارادی بی هدف انجام نمی شود. انسان عاقل و آگاه برای رسیدن به هدف پیش ساخته خود پیمان می بندد. در تحلیل اراده و سیر تکوینی آن گفته شده که در مرحله تدبر که قبل از ابراز عقیده مبنی بر موافقت بر عقد است، مصلحت و مصالح شخصی بررسی می گردد و شخص با شمردن معایب و مزایای انجام این معامله، ذهن را آماده پذیرش یا رد آن می نماید. این گزینش اتفاقی صورت نمی گیرد بلکه نیازهای بیرونی و درونی و حتی اضطرار در انگیزه شخص تاثیز گذار است. هر کدام از این انگیزه ها اراده را به سوی پذیرش یا رد قرارداد پیش می برند. این انگیزه را در واقع “جهت معامله” می گوئیم.

جهت معامله برای هر شخص ممکن است متفاوت باشد، در واقع جهت معامله امری شخصی است. برای یک نفر انگیزه از خرید خانه سکونت در آن است، برای شخص دیگر اجاره آن و برای دیگری فروش آن خانه و کسب سود بیشتر است.

بازرسی جهت معامله:

در فقه کمک به گناه و عدوان حرام است (لاتعاونوا علی الاثم و العدوان) خواه این کمک با خرید و فروش کالاهایی انجام شود که وسیله تجاوز به قانون است. یا فروش کالایی مباح به این قصد که برای انجام عملی نامشروع و حرام مورد استفاده قرار گیرد. مانند فروش چوب به منظور ساختن بت یا فروش انگور برای شراب انداختن، یا اجاره خانه یا کشتی برای ایجاد قمارخانه و مراکز فساد. منتها بحث اصلی این است که این حرمت به فساد معامله می انجامد یا خیر؟

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

مشهور نظر فقها آن است که معامله ای که هدف و غایت آن کمک به ظلم و گناه است فاسد محسوب می گردد. بدین ترتیب انگیزه دو طرف قرارداد باید مورد بازرسی قرار می گیرد تا اشخاص نتوانند عقد را وسیله تجاوز به قانون و اخلاق سازند. البته دستیابی به انگیزه های درونی اشخاص کاری است بس دشوار و تقریبا غیرممکن. در واقع اگر کسی عملی با انگیزه فاسد انجام دهد تحت هیچ شرایطی نمی توان وی را مجبور به گفتن حقیقت نمود مگر آنکه خود اقرار نماید. در حقیقت علم حقوق نیز علم یافتن و بررسی نیات و انگیزه های درونی افراد نیست.

از طرفی دیگر عدالت اقتضا می کند اشخاص با نیات و انگیزه های پلید و فاسد نتوانند از راههای ظاهرا مشروع به هدفهای نامشروع برسند. در حقیقت نظری در حقوق وجود دارد که حقوق را وسیله اخلاقی کردن داد و ستدها می داند.

کمال مطلوب آن است که هر دوی این موارد با هم جمع شوند. یعنی کسی نتواند برای رسیدن به اهداف نامشروع خود از طریق قراردادهای معمول اقدام نماید و دادگاه بتواند بر سر راه این استفاده ناشایسته بایستد. و از طرفی در صورتی که قرارداد به شکل صحیح و با انگیزه درست منعقد شده باشد کسی نتواند با ایجاد کردن و شبیه سازی انگیزه های فاسد، معامله صحیح را باطل بنمابد.

جهت نامشروع هنگامی در قرارداد موثر است که به گونه ای در تراضی آمده باشد. یا به وسیله شرط یا اعلام دو طرف به تصریح در قرارداد آمده باشد یا لااقل به طریقی اثبات شود که در زمره داعیه های پنهان نمانده و توسط یکی از طرفین احراز شده باشد. ماده 217 قانون مدنی مقرر می دارد: “در معامله لازم نیست حهت آن تصریح شود لکن اگر تصریح گردد باید مشروع باشد والا معامله باطل است. “

فرض کنیم مالکی باغ ییلاقی خود را به منظور ایجاد قمارخانه اجاره دهد. واکنش قانون در برابر چنین قراردادی این است که آن را باطل بداند تا از اشاعه این گونه قرارداد ها جلوگیری نماید.

جهت نامشروع در معامله

 

وکیل پایه یک دادگستری در دعاوی ابطال معامله:

وکیل پایه یک دادگستری در این دعاوی در تعیین مصادیق جهت باطل و صحیح تاثیرگذار است و می تواند طرف دعوی را در تهیه مدارک و مستندات یاری کند. همچنین در دفاع از خوانده در اثبات عدم وجود و وقوع جهتی که نامشروع باشد کمک کند. دعاوی مربوط به جهت در اکثر موارد طی دعوی “معامله به قصد فرار از دین” مطرح می شود.دلیل اصلی این است که در واقع معامله ای که به قصد فرار از دین انجام می شود، قراردادی است که جهت آن دور زدن قانون و فرار از عدالت است و در حقیقت جهت آن جهت نامشروعی قلمداد می شود.

جهت نوعی یا جهت تعهد:

برای انجام معامله اشخاص معمولا جهت و انگیزه خود را اعلام نمی نمایند. مثلا شخصی که برای خرید کتاب به فروشگاهی وارد می شود، صرفا از فروشنده وجود یا عدم وجود کتابی که مورد نظرش است را می پرسد. بنابراین معمولا اعلام نمی شود که دلیل برای خرید کتاب چیست. برای مثال صراحتا گفته نمی شود که من کتابی برای افزایش علم زیست شناسی ام می خواهم. یا مثلا اصولا کسی به فروشنده اعلام نمی کند کتاب حقوق مدنی را به آن جهت به من بفروش که قصد دارم در آزمون وکالت یا قضاوت شرکت کنم. لکن به هر روی می توان از کتاب و محتویات آن تا اندازه ای پی برد که شخص خریدار با چه انگیزه و دلیل کتاب را خریداری می کند.

بنابراین با توجه به نظر استاد گرانقدر حقوق آقای کاتوزیان اگر شخصی در یک قمارخانه به دوستش مراجعه کند و اعلام نماید که مقداری پول قرض می خواهد، این عقد قرض به دلیل وجود جهت نامشروع باطل است. چه آنکه هر چند جهت عقد قرض صراحتا اعلام نشده لکن به هر حال از اوضاع و احوال کاملا مشخص است که شخص قمارباز با تمام شدن پولش برای ادامه قمار نیاز به پول دارد و به همین جهت تقاضای قرض گرفتن مقداری وجوه دارد.

بنابراین آنچه در مورد صراحت در اعلام جهت در قانون گفته شده با این نظریه مورد چالش قرار می گیرد و اینکه قبلا قضات به این دلیل که جهت نامشروع صراحتا اعلام نشده است دعوای ابطال معامله را رد می کردند از این پس واقعا جای تامل دارد.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

تعیین جهت قاطع از میان جهات متفاوت:

ممکن است شخصی یک اتوبوس خریداری کند. با خرید این اتوبوس در نظر دارد که مسافر جابجا کرده و کسب درآمد نماید. اما به هر حال به این موضوع نیز فکر کرده است که خرید اتوبوس یرای مسافرت های خانوادگی بسیار راحت تر و به صرفه تر است. یا شاید به این موضوع فکر کرده باشد که شاید گاهی نیز بتواند با جا به جا کردن کالای قاچاق از شهری به شهر دیگر درآمد خوبی نیز بیش از آنچه از جا به جا کردن مسافر حاصل می شود، به دست بیاورد. کدام یک از این داعیه ها یا انگیزه ها جهت اصلی خرید اتوبوس هستند؟

در واقع حقوق فقط به انگیزه و یا جهت اصلی اهمیت می دهد و نه سایر انگیزه ها. در مثال بالا جهت اصلی حمل مسافر و کسب درآمد مشروع است بنابراین سایر داعیه ها در سایه این جهت قرار می گیرند و بنابراین جهت اصلی معامله اتوبوس جهت مشروع بوده و قرارداد صحیح محسوب خواهد شد.

در واقع برای تعیین جهت قرارداد، باید دو مورد کاملا روشن شود: 1- جهت باید مستقیم و بی واسطه باشد. 2- جهت باید محرک اصلی به حساب آید.

 

جهت نامشروع در معامله

 

بطلان معامله به دلیل جهت نامشروع یکی از طرفین:

اگر جهت نامشروع باعث بطلان عقد باشد، منطق حکم می کند که نامشروع بودن هدف یکی از دو طرف قرارداد کفایت کند. زیرا امر باطل در حکم معدوم است و نمی توان ادعا کرد عقد نسبت به یک طرف که حسن نیت دارد صحیح باشد و وی صاحب مال یا ثمن شود ولی نسبت به طرف دیگر باطل باشد و او در قبال آنچه می پردازد چیزی دریافت نکند.

لکن به هر حال این هدف و انگیزه اگر به اطلاع طرف دیگر قرارداد نرسد و طرف دیگر از آن بی اطلاع بماند، دلیلی وجود ندارد که معامله باطل اعلام شود مگر آنکه شخص ثالثی بتواند این جهت نامشروع را اثبات کند که به هر روی اثبات نیات درونی اشخاص کاری بسیار سخت و تقریبا محال است، چه آنکه دادگاهها و رویه نیز تمایل به این دارند که تا زمانی که جهت نامشروع در عقد تصریح نشده باشد، مبطل نیست.

اگر جهت نامشروع  به صراحت در قرارداد اعلام نشود لکن به نحوی طی شروط قرارداد مطرح شده باشد، بعضی معتقدند که چون شرط نامشروع باطل است لکن مبطل عقد نیست بنابراین در این صورت شرط از معامله حذف خواهد شد ولی معامله به قوت خود باقی خواهد ماند، لکن در این مورد باید استثنا قائل شد و معامله ای که با اعلام شرط نامشروع به عنوان جهت در آن قصد بر فریب قانون داشته است را باطل اعلام نمود.

حرف آخر:

تعیین و تشخیص معاملات با جهت نامشروع قبل از طرح دعوی به عهده وکیل متخصص و پایه یک دادگستری است. تنها بهترین و قوی ترین وکیل دادگستری می تواند قبل از شروع دعوی نتایج آن را با توجه به دلایل و مستندات تعیین نماید. پس با وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند متخصص در دعاوی حقوقی تماس بگیرید و در دعاوی حقوقی خود، قبل از طرح آن در دادگاه مشاوره کامل بگیرید.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های حقوقی، طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.