گرفتن بخشی از مهریه

یکی از مسائل مهمی که پیرامون مهریه مطرح می شود این است که برخی زنان پس از عقد ازدواج تمایل پیدا می کنند که مهریه خود را بخشیده یا به اصطلاح حقوقی مهریه شان را بذل کنند . چرا که به محض عقد ازدواج ، زن مالک مهریه خود شده و می تواند هرنوع تصرفی که بخواهد در آن انجام بدهد . فارغ از اینکه بخشش در دین اسلام امری پسندیده و محبوب است ، اما ممکن است که این مطلب زنان را با چالش هایی نیز مواجه کند . به همین دلیل بهتر است که بخشش مهریه با اطلاع کامل از جزئیات حقوقی مربوط به آن انجام شود . بنابراین در این مقاله به بررسی گرفتن بخشی از مهریه یا بخشیدن مهریه و مراحل و مدارک بخشیدن مهریه خواهیم پرداخت .

گرفتن بخشی از مهریه
گرفتن بخشی از مهریه

بخشیدن مهریه چیست

همانگونه که گفتیم ، یکی از موضوعاتی که در ارتباط با مهریه ممکن است بوجود بیاید بخشیدن مهریه است . از آن رو که زن به محض خواندن خطبه عقد مالک مهریه می شود ، می تواند هرگونه تصرفی که بخواهد در آن انجام دهد . هرگاه خانمی با استفاده از سند عادی یا رسمی ، تمام یا بخشی از مهریه خود را به شوهرش ببخشد ، به این عمل بذل یا بخشش مهریه می گویند .

بخشیدن مهریه به طرق مختلف امکانپذیر است . در واقع ، آنچه که زن در سند بذل مهریه می نویسد ممکن است که در امکان رجوع از بخشیدن مهریه موثر باشد . به این صورت که گاهی زن به موجب سند یا نوشته ای اقرار می کند که مهریه اش را از مرد گرفته است ، یا اینکه زوجه به موجب سندی ذمه مرد را اصطلاحا بری کرده است ، حالت دیگر این است که زن مهریه خود را به مرد هبه یا هدیه می کند . هرکدام از این روش ها با هم متفاوتند و آثار متفاوتی هم به جای می گذارند . چرا که اگر زن ذمه شوهرش را بری از پرداخت مهریه کند ، یا اقرار به دریافت مهریه کند ، دیگر نمی تواند از بخشیدن مهریه رجوع کند و دوباره مهریه اش را بگیرد .

این مطلب مرتبط است : مهریه

گرفتن مهریه:

در مسیر فرایند گرفتن مهریه، خانم ها با دو فرایند ثبتی و قضایی روبه برو هستند که عدم آگاهی نسبت به این فرایند ممکن است موجبی در اتلاف زمان و هزینه ایشان شود. پس مناسب است مطابق با مطالب ذیل عمل شود؛

ابتدائا خانم بایست مطلع شود که آقا دارای اموال اعم از منقول یا غیرمنقول است؛ آگاهی نسبت به این امر تحقق نتیجه را سهل الوصل خواهد نمود. حال خانم بایست با در دست داشتن سند ازدواج و اسناد هویتی خویش به دفتر ازدواج و طلاقی که ازدواج ایشان در آنجا منعقد شده است، مراجعه و درخواست صدور اجرائیه مبنی بر مطالبه مهریه نمایند تا پس از بررسی اسناد خانم، سردفتر ملزم به ارائه چنین اجرائیه است و پس از آن یک نسخه از آن اجرائیه را به نشانی اقامتگاه آقا ارسال کند تا در صورتی که ایشان خواهان پرداخت مهریه خانم باشد، در کوتاه ترین زمان ممکن اقدام کند.

پروسه ی گرفتن بخشی از مهریه

پس از آن بایست به اجرای ثبت محل مراجعه و درخواست توقیف و بازداشت اموال زوج (آقا) را به مرجع ثبتی تقدیم کند که پس از اخذ مدارک خانم و تعیین وقت، ایشان باید در وقت مقرر شده حاضر گردیده و اموال زوج را معرفی نماید یا در صورت عدم علم به وجود اموال آقا، درخواست دستور استعلام اموال و دارایی زوج را اعلام کند تا نسبت به اخذ استعلامات مربوطه اقدام شود؛

پس از استعلام دارایی یا وجود اموال، به نسبت مهریه اموال آقا بازداشت می شود تا در صورت عدم پرداخت مهریه خانم، اموال بازداشت شده به مرحله عملیات مزایده ارجاع داده شود و در غیر اینصورت و فقدان اموال، خانم بایست یک بازه زمانی 2 ماه را در نظر بگیرد که پس از ناتوانی در معرفی اموال آقا، با اخذ گواهی از اجرای ثبت، به مراجع قضایی (دادگاه خانواده) مراجعه تا با طرح دادخواست نسبت به مطالبه مهریه خویش از سوی مرجع قضایی صالح و پیگیری آن، مهریه خویش را مطالبه نماید. در صورت ناتوانی آقا در پرداخت تمام مهریه و اثبات ناتوانی خویش از طریق طرح دعوای اعسار از پرداخت محکوم به و اثبات آن، پرداخت مهریه به صورت اقساطی تعیین می گردد.

البته بایست در نظر داشت که اگر پس از صدور رأی مبنی بر پرداخت اقساطی مهریه، زوج دارای اموال شود که در تضاد با رأی اعسار ایشان باشد، خانم می تواند درخواست توقیف آن ها را از مرجع مربوطه تقاضا کند.

جهت مشاوره مستقیم با وکیل دادگستری متخصص در امور چک اینجا کلیک نمایید

نمونه اقرارنامه بخشیدن قسمتی از مهریه

اینجانب …………………………….. فرزند …………………. دارنده شماره شناسنامه ………………. صادره از ………………… متولد………………. به شماره ملی ………………….. ساکن …………………………………..

با طیب خاطر و رضای کامل اقرار و اعتراف می نمایم مبنی بر اینکه از تمامی و کل مهریه خود که عبارت از تعداد/مبلغ ……………………. موضوع قباله نکاحیه ثبت شده تحت شماره …………………. دفتر ازدواج شماره…………….. می باشد فقط و منحصراً تعداد …………………. تمام سکه بهار آزادی را به شوهرم آقای …………………………….. فرزند ………………… بشناسنامه ……………………… صادره از ……….. متولد ………………….. ساکن …………………………….. ، بذل و بخشش نموده ام و مقدار ………………………………….. باقیمانده بر ذمه شوهرم با مشخصات بالا می باشد که کما فی السابق عندالمطالبه ، حق اخذ و دریافت آن را دارم و در رابطه با موارد یاد شده هیچ گونه ادعائی از شوهرم با مشخصات بالا نداشته و ندارم.

ضمناً اینجانب ……………………………… با مشخصات ذکرشده در فوق به عنوان شوهر خانم ………………………… با مشخصات بالا با طیب خاطر و رضای کامل نسبت به موارد مندرج در بالا مقر و معترف می باشم .

علاوه بر آن

1- آقای / خانم ………………………. فرزند………….. بشناسنامه ……………………… صادره از …………………. متولد …………….. به شماره ملی ………………………… ساکن ………………………………………………………………………. شغل ………..

2- آقای / خانم ……………………………… فرزند …………………. بشناسنامه ………………………. صادره از …………………متولد ……………….. به شماره ملی ……………………….. ساکن …………………………………………………………. شغل ……………… هویت طرفین را تصدیق کردند و ذیل سند را امضاء نمودند .

بتاریخ …. / …. / ………………. هجری شمسی.

نام و نام خانوادگی و امضا و اثرانگشت زوجه                             نام و نام خانوادگی و امضا و اثرانگشت زوج

نام و نام خانوادگی و امضا و اثرانگشت شاهد اول                    نام و نام خانوادگی و امضا و اثرانگشت شاهد دوم

 


          وکیل پایه یک دادگستری در امور اسناد تجاری و قراردادها

      تلفن ۴۴۲۷۰۶۱۲ – ۰۲۱   موبایل ۰۹۱۲۹۲۱۵۲۵۸

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
[vc_empty_space]

جدید ترین مقالات

برای خواندن تازه ترین مقالات کلیک کنید

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.