مطالبه یا گرفتن مهریه

قانون حمایت از خانواده که در سال 91 به تصویب نمایندگان مجلس رسید . حد حمایت قانونی از گرفتن مهریه را تا میزان 110 سکه اعلام کرد . و مطالبه میزان بیشتر از آن را منوط به ملائت زوج دانست. دکتر میترا ضرابی، حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، به تشریح شرایط قانونی برای مطالبه مهریه پرداخت.

ضرابی با اشاره به اینکه در قانون جدید خانواده ذکر شده است.  که معیار ملائت در مطالبه مهریه 110 سکه است. گفت: به این معناست که دادگاه فرض و اماره را بر این گذاشته است  . که زوج قابلیت پرداخت را دارد و اگر این تعداد چه به صورت نقد و چه قسط بندی پرداخت نشود حکم حبس صادر می‌شود.

گرفتن مهریه
گرفتن مهریه

شرایط مهریه 110 سکه ای

در این مطلب به موضوع مهریه ۱۱۰ سکه ای پرداخته می شود. پیش از این، در صورت گرفتن مهریه از سوی زوجه و عدم توانایی مالی زوج، شوهر حبس می‌شد.  تا زمانی که استطاعت مالی لازم را پیدا کند. این در حالی است که بر اساس قانون جدید، مجازات حبس در مورد مهریه فقط تا سقف ۱۱۰ سکه بهار آزادی یا معادل آن اجرا خواهد شد . و نسبت به مازاد، قانونگذار، اثبات توانایی زوج را شرط گرفتن مهریه از سوی زوجه قرار داده است.

وکیل مهریه در این باره توضیح می دهد: اگر زوج بتواند به میزان ۱۱۰ سکه از مهریه را پرداخت کند. به نسبت مازاد بر آن، امکان حبس وی تحت هیچ شرایطی وجود ندارد.

بر این اساس، اگر به فرض مردی ۵۰۰ سکه باید مهریه بدهد. در صورت مطالبه مهر از جانب همسرش اگر ۱۱۰ سکه را یکجا بپردازد، بابت ۳۹۰ سکه باقیمانده زندانی نمی‌شود . و اگر نتواند ۱۱۰ سکه را بدهد باید به زندان برود.

به موجب ماده ۳ قانون جدید نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۵ مهرماه ۱۳۹۳، «اگر استیفای مهریه از طرق مذکور در این قانون ممکن نشود، زوج به تقاضای زوجه تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت زوجه حبس می شود.»

این مطلب مرتبط است : گرفتن بخشی از مهریه

تنها برای ۱۱۰ سکه می‌توان اقدام کیفری انجام داد

این وکیل پایه یک دادگستری تصریح کرد. اما بر اساس قانون تنها برای ۱۱۰ سکه می‌توان اقدام کیفری انجام داد. اگر مهریه بیش از ۱۱۰ سکه باشد مازاد آن را باید به عنوان یک حق(حق گرفتن مهریه) مطالبه کرد.

حسین آبادی درباره چگونگی اقدام کیفری برای ۱۱۰ سکه گفت: برای این میزان از مهریه می‌توان حکم حبس یا بازداشت گرفت و زوج را به زندان انداخت.

او افزود: برای دریافت مازاد مهریه باید دادخواست مطالبه طلب را به دادگاه ارائه داد . و اگر زوج ناتوان از پرداخت مازاد مهریه باشد و حکم اعسار او ثابت شود. در این صورت می‌توان برای دریافت مازاد مهریه قسط بندی کرد.

مجاری قانونی برای رسیدگی به دعوای مطالبه یا گرفتن مهریه

این وکیل پایه یک دادگستری درباره مدارک لازم برای مطالبه مهریه توضیح داد: اصل سند ازدواج، اصل شناسنامه و کپی کارت ملی از جمله مدارکی هستند که برای مطالبه مهریه مورد نیاز است.

وی درباره نحوه گرفتن  وصول مهریه نیز گفت: برای وصول مهریه باید از سه طریق اقدام کرد. در مرحله نخست اظهار نامه از سوی زن به شوهر ارسال می‌شود . در مرحله دوم از طریق اجرای ثبت و آخرین مرحله از طریق دادگاه‌ها به دریافت مهریه اقدام می‌شود.

ضرابی تصریح کرد:  مهلت تجدید نظر خواهی 20 روز است . زوجین ظرف این مدت می‌توانند به رأی دادگاه اعتراض کنند، بعد از اینکه رأی دادگاه قطعی شد. زوجه، ماده 2 قانون نحوه اجرای حکومت مالی را اعمال می‌کند، یعنی اگر مرد معسر نباشد و بدهی خود را پرداخت نکند‌، به زندان می‌رود‌.  اما اگر توسط دادگاه معسر شناخته شود، دادگاه رأی به تقسیط مهریه می‌دهد‌.

جهت مشاوره مستقیم با وکیل دادگستری متخصص در امور طلاق و مهریه  اینجا کلیک نمایید

ضرابی درباره اظهارنامه  توضیح داد: اظهارنامه نوعی اوراق چاپی در دادگستری است که از دو ستون خواهان و خوانده تشکیل شده است. خواهان (زوجه) ، اظهارات خود را در مورد در خواست و گرفتن مهریه، در ردیف خواهان می نویسد.  و آن را  برای خوانده (زوج) از طریق دادگاه می‌فرستد .

وی ادامه داد: اگر مرد توانایی پرداخت مهریه را داشت اما از پرداخت آن خودداری کرد‌. زوجه مهریه خود را به اجرا می‌گذارد. چنانچه ظرف مدت 10 روز، زن دارایی شوهر را معرفی کند، فوری نسبت به توقیف آنها اقدام می‌شود. اگر دارایی زوج فقط  درآمد وی باشد‌ ، (اگر مرد همسر دیگری نداشته باشد) تا یک چهارم آن ماهانه به زوجه تعلق می‌گیرد. تا زمانی که مهریه به طور کامل پرداخت شود.

ضرابی خاطرنشان کرد: مرد تا پرداخت کامل مهریه زن نمی‌تواند از کشور خارج شود . اما در صورتی که مرد اموال دیگری غیر از حقوق داشته باشد دادگاه  اموال او را می‌فروشد . و مهریه از این طریق پرداخت می‌شود.


          وکیل پایه یک دادگستری در امور اسناد تجاری و قراردادها

      تلفن ۴۴۲۷۰۶۱۲ – ۰۲۱   موبایل ۰۹۱۲۹۲۱۵۲۵۸

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
[vc_empty_space]

جدید ترین مقالات

برای خواندن تازه ترین مقالات کلیک کنید

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.