سند عادی و سند رسمی:

سند عادی و سند رسمی به لحاظ حقوقی تفاوت هایی از نظر ماهیتی و آثار دارند. این تفاوتها و آثار در طرح دعوی و شیوه مطالبه خواسته ها در دادگاهها تاثیرگذار است.

در این نوشته تلاش می کنیم که ابتدا سند را تعریف کنیم، سپس تفاوتهای سند عادی و سند رسمی را بازگو می کنیم و در نهایت سعی ما بر آن است که نحوه طرح دعاوی را البته به صورت کلی، زمانی که سند عادی یا رسمی مستند دعواست بیان نماییم.

تعریف سند:

سند به طور کلی به نوشته مکتوبی گفته می شود که توسط طرفین معامله امضا شده باشد. گاهی امضای یک نفر نیز برای آنکه به آن نوشته سند بگوییم ، نیز کافی است. برای مثال در موضوعی مانند اذن در استفاده از خودرو یا ملک یا امثالهم، یا مثلا در مواردی که شخصی رسید تحویل مال یا جنسی را می دهد، همین که شخصی که قرار است اذن بدهد، یا شخصی که رسید مالی را ارائه می کنند، امضا نمایند، این نوشته با وجود فقط یک امضا سند محسوب می شود. مثال دیگر برای سند با یک امضا وصیت نامه یا وکالتنامه است. در بعضی موارد نیز مانند قولنامه یا مبایعه نامه حتما امضای لااقل دونفر ضروری است تا آن نوشته حکم سند پیدا نماید.

اساسا نوشته بدون امضا قابلیت استناد به اشخاص را ندارد، یعنی مثلا اگر شخصی سندی را با دستخط خودش بنویسد و در آن اقرار نماید که طی این نوشته من مبلغ یک میلیارد تومان به شخص ب بدهکار هستم ولی آن را امضا نکند، این نوشته به دلیل فقدان امضا قابلیت استناد در دادگاه را ندارد. یعنی دادگاه نمی تواند به این سند بدون امضا استناد نموده، شخص نویسنده را بدهکار قلمداد نماید، ولو آنکه انتساب دستخط به نویسنده محرز باشد. البته در این موارد استثنائاتی وجود دارد، برای مثال پیامهای ارسالی از طریق دیتا که به صورت الکترونیک ارسال می گردد، بدون امضا نیز قابلیت استناد دارند. با این حال باید بتوان تعلق پیامهای ارسالی از مبدا را به ارسال کننده منتسب نمود. برای مثال پیام ارسالی به صورت پیامک یا همان پیام کوتاه باید از خط متعلق به ارسال کننده فرستاده شده باشد، والا اگر محرز شود شخصی که پیام را فرستاده مالک خط نبوده است، در این موارد نیز امکان استناد به پیامها امکان پذیر نیست.

به هر روی ماده 1284 قانون مدنی در تعریف سند چنین مقرر داشته است:

سند عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.

بنابراین قانون، فقط نوشته ای را سند می داند که قابل استناد باشد. یعنی بتوان بر اساس آن ذی حقی شخصی و تقصیر شخص دیگر را تایید نمود. در این راستا ممکن است اشخاص نوشته های بسیاری را به عنوان سند ارائه نمایند که به زعم خودشان قابلیت استناد داشته باشد، لکن در این رابطه فقط نظر دادگاه ملاک عمل است. بهتر آن است که برای طرح هر دعوی قبلا از مشورت وکیل پایه یک دادگستری بهرمند شوید تا بدانید آیا  نوشته هایی که قصد ارائه ان را در دادگاه دارید، سند محسوب می شوند یا خیر. به بیان دیگر آیا آن نوشته ها قابل استناد هستند یا نه.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

سند رسمی:

سند رسمی بر اساس تعریف قانون در ماده 1287 چنین است:

اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات‌ قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

همانگونه که از متن ماده قانونی فوق بر می آید سند رسمی باید دارای سه شرط باشد؛

  • در اداره ثبت اسناد و املاک تنظیم شده باشد یا در دفتر اسناد رسمی تنظیم شود یا نزد سایر مامورین رسمی تنظیم گردد.

بر اساس شرط اول به هر حال تنظیم کننده سند باید دارای اجازه و ماذون برای تنظیم سند رسمی باشد. بنابراین هیچ شخص عادی یا شرکت خصوصی نمی تواند سند رسمی تنظیم نماید.

  • سند در حدود صلاحیت آن مامور یا سردفتر یا کارمند باید تنظیم شده باشد.

برای مثال کارمند اداره ثبت قلهک نمی تواند سند رسمی برای بخش دیگر ثبتی که زیر نظر آن اداره نباشد صادر نماید. یا برای مثال مامور شهرداری اگر سند تخلف ساختمانی برای متطقه دیگری صادر نماید، آن سند، سند رسمی محسوب نمی گردد.

  • سند تنظیمی به غیر از شرایط فوق باید بر اساس قوانین و مقررات تنظیم شده باشد.

سند در صورتی که همه شرایط فوق الذکر را دارا باشد، سند رسمی محسوب می شود.

سند عادی:

بر اساس ماده 1288 قانون مدنی سند عادی این چنین تعریف می شود.

اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات‌ قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

بنابراین هر سندی که شرایط سه گانه سند رسمی را نداشته باشد، سند عادی محسوب می شود.

ماده 1289 قانون مدنی:

غیر از اسناد مذکوره در ماده ۱۲۸۷ سایر اسناد عادی است.

با این توصیف هر نوشته ای که طرفین بر آن توافق کنند و ذیل آن را امضا نمایند، بدون آنکه مامور رسمی یا صلاحیتداری آن را نوشته باشد، می تواند سند عادی محسوب شود. اجاره نامه، مبایعه نامه، قرار داد حمل و نقل با کشتی، بلیط قطار یا هواپیما، هبه نامه، رسید اخذ کالا و …. .

برای تنظیم سند عادی یک مورد بسیار مهم آن است که مفاد آن مخالف با قانون و شرع نباشد.

بر اساس ماده 1288 قانون مدنی:

مفاد سند در صورتی معتبر است که مخالف قوانین نباشد.

بنابراین اگر دو نفر باهم قراردادی برای تولید مشروبات الکلی و تحویل آن در ایران بنویسند، چون چنین قراردادی مخالف با قوانین کشور است. بنابراین این سند قابل استناد در دادگاه نیست.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

آثار سند عادی و سند رسمی در دادگاه:

سند رسمی در دادگاه این قابلیت را دارد که بدون قید و شرط پذیرفته شود. در واقع نسبت به سند رسمی  فقط می توان ادعای جعل مطرح نمود. یعنی صرفا می توان این ادعا را مطرح کرد که سند جعلی است و دادگاه فقط در این صورت است که تا تعیین تکلیف نسبت به اصالت سند، دادرسی را به تعویق می اندازد، اما نسبت به سند عادی می توان جعل، انکار و تردید را مطرح نمود.

انکار به معنای آن است که شخص بگوید امضا یا دستخط این سند متعلق وی نیست و به طور کلی تعلق سند به خودش را منکر شود.

تردید به آن معناست که بگوید مثلا امضای سند شبیه به امضای اوست اما تردید دارد که او آن را امضا کرده است یا خیر. بنابراین تعلق سند به شخصی که ادعای تردید می نماید، محل شبهه می شود.

ماده 1292 قانون مدنی:

در مقابل اسناد رسمی یا اسنادی که اعتبار اسناد رسمی را دارد انکار و تردید مسموع نیست و طرف میتواند ادعای جعلیت به اسناد‌ مزبور کند یا ثابت نماید که اسناد مزبور به جهتی از جهات قانونی از اعتبار افتاده است.

بی اعتباری سند:

بر اساس ماده 1302 سند در صورتی که شرایط ذیل را داشته باشد، چه سند رسمی باشد چه سند عادی فاقد اعتبار خواهد بود.

هر گاه در ذیل یا حاشیه یا ظهر سندی که در دست ابراز کننده بوده مندرجاتی باشد که حکایت از بی‌ اعتباری یا از اعتبار افتادن تمام یا ‌قسمتی از مفاد سند نماید مندرجات مزبوره معتبر محسوب است اگر چه تاریخ و امضاء نداشته و یا به وسیله خط کشیدن و یا نحو دیگر باطل شده‌ باشد.

بنابراین اگر سندی که ارائه می شود در ذیل یا حاشیه آن عباراتی نوشته شده باشد، مانند آنکه نوشته شده باشد “باطل شد ” یا ” فسخ شد ” یا عباراتی از این قبیل؛ این سند بی اعتبار تلقی می شود. آنچه به عنوان بی اعتباری سند در ماده قانونی فوق الذکر آمده است، به دلیل آنکه محدودنیست می تواند شامل عبارات دیگر نیز باشد. از طرفی خط به صورت ضربدر نیز اگر روی سند کشیده شده باشد به نحوی که معمولا برای باطل کردن یا فسخ کردن سند می کشند نیز می تواند همین معنا را منتقل نماید.

به هر روی این نوشته صرفا جهت آگاهی سطحی شما خوانندگان عزیز از تعاریف سند عادی و سند رسمی و تفاوتهای آن نوشته شده است. با توجه به تعدد قوانین در این زمینه و پیچیدگی های آن پیشنهاد ما قطعا مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور قراردادهاست. ضمن اینکه دعاوی طرح شده در دادگاهها غالبا زوایای دیگری نیز دارند و اصولا هیچ دعوایی به تفاوت سند عادی و سند رسمی نمی پردازد و این موارد صرفا وسیله برای اثبات موضوعات دیگر هستند. وکیل پایه یک دادگستری متخصص در قرارداد می تواند با راهنمایی شما، لااقل نحوه طرح صحیح دعوی را برای شما بازگو نماید که امری بسیار مهم است. چه آنکه به هر حال دادگاهها با وصول هر دادخواست یا شکایت موظف به رسیدگی هستند، ولو آنکه آن دادخواست به لحاظ مدارک بسیار ضعیف باشد و هیچ گونه وظیفه ای نیز در گوشزد کردن ایرادات دادخواست به طرفین دعوی ندارند، بنابراین در صورتی که دادخواست با مدارک ضعیف به دادگاه ارائه شود، نتیجه آن خواهد بود که پس از چندین ماه معطلی و دوندگی دادخواست مذکور رد خواهد شد و وقت و هزینه از بین خواهد رفت. پس کار صحیح و درست آن است که قبل از طرح هر دعوی با وکیل دادگستری متخصص در امور قرارداد مشاوره داشته باشید.

 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، املاک، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.