مستثنیات دین به چه معناست

زمانی که شخصی مطابق حکم دادگاه محکوم به پرداخت وجه یا مالی به دیگری می شود ، بایستی آن را بپردازد . اما در صورتی که از انجام این کار خودداری کند ، طلبکار حق خواهد داشت تا از اموال شخصی او اقدام به وصول طلب خود نماید .  که البته این امر نیازمند مراجعه به واحد اجرای احکام دادگاه و صدور اجراییه می باشد .

طلبکاری که به این ترتیب اقدام می کند ، البته با محدودیتی مواجه است . و آن این است که نمی تواند اقدام به وصول طلب خود از همه اموال بخصوص اموال ضروری زندگی بدهکار نماید . چرا که به هر حال بدهکار نیز حق این را دارد که وسایل ضروری معاش خود را همچنان حفظ کند .  و حتی وسایل کسب و کار خود را در اختیار داشته باشد تا بتواند با اشتغال به حرفه خود درآمدی بدست بیاورد .

بنابراین ، مطابق مقررات قانونی برخی از اموال جزء مستثنیات دین محسوب می شود . که قابل توقیف و فروش نیستند . یعنی برای دریافت دین یا بدهی از بدهکار نمی شود از این اموال چیزی را توقیف کرد یا آنها را فروخت .

مصادیق مستثنیات دین مطابق مقررات قانونی

همانگونه که گفته شد ، در برخی از مقررات قانونی برخی از مصادیق مستثنیات دین ذکر شده اند . که از جمله آنها قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی ، آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی ، قانون اجرای احکام مدنی و قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی است . 

مصادیق مستثنیات دین مطابق مقررات قانونی مزبور بسیار شبیه به یکدیگر است . بر این اساس ، موارد مستثنیات دین شامل موارد زیر است :

– منزل مسکونی که عرفا در شأن محکوم علیه در حالت اعسار او باشد .  نکته مهم در این خصوص این است که منزل مسکونی باید مورد نیاز مدیون بوده . و در شأن یک شخص بدهکار باشد . بنابراین ، در صورتی که بیش از یکی بوده یا به لحاظ عرفی مازاد بر شأن بدهکار باشد ، قابل توقیف است .

 

– اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است . در این رابطه هم شاخص مورد نیاز و متناسب با شأن او مورد توجه است .

 

– آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره می شود .

– کتب و ابزار علمی تحقیق و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها .

– وسایل و ابزار کار کسبه ، پیشه وران ، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است .

 تلفن مورد نیاز مدیون .

مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود

مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد . و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد . بنابراین ، مبلغی که بعنوان ودیعه پرداخت شده در صورتی که نتواند اجاره بها را بدون مبلغ ودیعه بدهد .  و در شان خودش باشد ، قابل توقیف نیست .

مسئله مهم این است که علیرغم اینکه قانونگذار تلاش فراوانی در جهت مشخص نمودن مصادیق مستثنیات دین نموده است .  اما اشکالی که به نظر می رسد این است که این مصادیق بسیار اختلافی هستند . به عبارت دیگر ، تشخیص اینکه چه چیزی از مصادیق مستثنیات دین هست یا خیر ، کاملا به تشخیص قاضی بستگی دارد .  که با توجه به شرایط مذکور در مواد قانونی تعیین می شود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر از مستثنیات دین ، ویدیو زیر را تماشا کنید….

 

جهت مشاوره مستقیم با وکیل دادگستری متخصص در امور حقوقی و خانواده اینجا کلیک نمایید

 

[aparat id=’epnOv’]

[vc_empty_space]

          وکیل پایه یک دادگستری در امور اسناد تجاری و قراردادها

      تلفن ۴۴۲۷۰۶۱۲ – ۰۲۱   موبایل ۰۹۱۲۹۲۱۵۲۵۸

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
[vc_empty_space]

جدید ترین مقالات

برای خواندن تازه ترین مقالات کلیک کنید

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.