استرداد جهیزیه

جهیزیه در عرف کشور ما توسط زن به منزل شوهر برده می شود البته این عرف همه شهرهای کشور نیست و در برخی شهرها همچنان تهیه اثاث البیت بر عهده زوج است، لکن در واقع بر اساس قانون، جهیزیه را باید زوج تهیه نماید و خریدن و تجهیز منزل برای زندگی به شکلی که خانه مهیا برای یک زندگی متعارف گردد بر عهده شوهر است. در حقیقت قانون نفقه زن را مسکن خوراک و پوشاک می داند و تهیه منزل را بر عهده شوهر گمارده است، بنابراین عرف بر این دلالت دارد که اگر کسی بخواهد در منزلی سکنی نموده و همسرش را با خود بدانجا ببرد باید همه وسایلی که برای زندگی کردن ضرورت دارد در آنجا حاضر نماید، فلذا منظور از منزل در قانون خانه ای به همراه اثاث البیت و وسایل زندگی است. لکن به هر حال اینکه زن در عرف بعضی شهرهای کشور وسایل را تهیه می نماید و کسی نیز با آن مخالفتی ندارد، به دلیل سنت حسنه کمک به جوانان و زوجهای تازه ازدواج کرده است تا بتوانند در ابتدای راه زندگی با کمک هم خانه و کاشانه ای تهیه کنند و تشکیل زندگی مشترک ایشان به تعویق نیفتد. به هر حال همانگونه که می دانید با توجه به قیمتها و هزینه های بسیار بالایی که در ابتدای تشکیل یک زندگی وجود دارد و نظر به اینکه دولت تسهیلات قابل توجهی برای این منظور در نظر نگرفته است و مبالغی نیز که در نظر گرفته شده اولا نیاز به طی تشریفات خاص و سختی دارد و ثانیا تنها می تواند قسمت کوچکی از نیازهای یک زوج را پوشش دهد، بنابراین معمولا خانواده ها سعی می کنند در تشکیل زندگی سخت گیری ننموده و خانواده زن اکثر وسایل خانه را در مقابل تهیه مسکن از طرف زوج خریداری نموده در اختیار شوهر قرار می دهند. بلحاظ حقوقی تهیه نمودن اساس و وسایل زندگی که بدان جهیزیه عروس می گویند، در واقع نوعی اباحه در تصرف تلقی می شود، یعنی وسایل خانه که متعلق و در ملکیت زوجه است بصورت رایگان در اختیار شوهر قرار می گیرد تا وی از آن بهرمند گردد، در واقع شوهر در این زمینه نوعی متصرف تبرعی و امین تلقی می شود که لازم نیست بابت استفاده از وسایل مذکور مبلغی بپردازد و همچنین نسبت به از بین رفتن یا مستهلک شدن وسایل مسئولیتی ندارد مگر آنکه عمدا و از روی قصد قبلی بعضی یا همه را از بین ببرد که در این صورت به جهت آنکه تعدی و تفریط نسبت به مال امانی نموده است باید از عهده خسارات آن برآید. این قاعده که امین مسئولیت ندارد مگر آنکه نسبت به مال امانی تعدی و تفریظ نماید هم در قانون مدنی و هم در فقه صراحتا اعلام گردیده است.

به موارد بالا باید وضعیتی را نیز اضافه نمود که زوجه از اذن و اجازه خود مبنی بر استفاده مجانی و تبرعی شوهر از وسایل بازگردد که در این صورت نیز ادامه استفاده شوهر از وسایل مذکور مساوی با تعدی و تفریط وی محسوب می گردد، چرا که در بحث اموال امانی هرگاه صاحب مال استرداد اموال را مطالبه کند امین موظف است بلافاصله اموال مذکور را مسترد نماید و در صورت عدم استرداد ضامن خواهد بود. معنای عامیانه مطالب فوق الذکر آن است که از آنجایی که زن مالک و صاحب جهیزیه است بنابراین هر موقع که بخواهد (حتی بدون دلیل موجه) می تواند استرداد وسایل مذکور را بخواهد و زوج نمی تواند به بهانه اینکه من تعمیر کردم یا در حال استفاده هستم از استرداد آن خودداری نماید، چرا که به محض مطالبه زوجه، ید امانی زوج به ید ضمانی تبدیل شده و بابت هر شکستگی یا خرابی وسایل ضامن است. حتی اگر آن خرابی یا شکستگی از فعل وی بوجود نیامده باشد و یا حتی اگر سیل یا زلزله باعث از بین رفتن وسایل شده باشد باز هم شوهر ضامن پرداخت خسارات آن می باشد. همچنین از زمان مطالبه وسایل از طرف زوجه، شوهر باید اجرت المثل استفاده از وسایل را به زوجه پرداخت کند، پس بنابراین بهتر است که بلافاصله وسایل جهیزیه مسترد گردد. این موارد که معروض شد مبنای دادخواست استرداد جهیزیه در دادگاههای ایران است که در ادامه خلاصه تشریفات رسیدگی و نحوه مطالبه را توضیح خواهم داد.

استرداد جهیزیه

قبل از شروع مطلب لازم به ذکر است که توجه داشته باشید مواردی که در توضیح مبنا، دلایل و شیوه استرداد جهیزیه حضور شما عزیزان ارائه می گردد صرفا خلاصه اقدامات است و نباید فکر کنید که بر اساس همین نوشته یا نوشته ها در دادگاهها می توانید نتیجه مطلوب اخذ نمایید چرا که به هر روی هر دعوای حقوقی اعم از استرداد جهیزیه شامل استفاده از بسیاری قواعد حقوقی یا مستندات و استدلالات قانونی است که اقتضا دارد توسط شخص مجرب و متخصص مطرح گردد و در این زمینه ها تنها شخصی که تخصص در دعاوی مذکور داشته باشد، وکیل پایه یک دادگستری متخصص در دعاوی خانواده است. بنابراین توصیه موکد حقیر در نه تنها این دعوی به طور خاص بلکه در همه دعاوی حقوقی و کیفری ارجاع موضوعات به وکیل پایه یک دادگستری است تا اگر حقی وجود دارد کاملا و بدون نقصان مطالبه گردد و نتیجه مطلوب نیز حاصل گردد.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

در دعوی استرداد جهیزیه چون از دعاوی مخصوص به زوجه است وضعیت زن در این دعوی را بررسی می نماییم . در واقع دو حالت برای خواهان یا زوجه در این دعوی متصور است:

  • داشتن سیاهه جهیزیه که زوج ذیل آن را امضا نموده است:

در این مورد کار بسیار آسان تر خواهد بود چرا که شوهر در زمان ورود وسایل به منزل مشترک بر اساس لیستی که قبلا تهیه شده و به آن سیاهه جهیزیه می گویند با امضا ذیل آن برگه یا برگه ها به صورت ضمنی اقرار نموده که وسایل مذکور متعلق به زوجه است و به منزل مسکونی مشترک آورده شده است، بنابراین در زمان استرداد نمی تواند مدعی شود که این وسایل را خودش خریده یا بعدا تهیه نموده یا بطور کلی منکر تعلق اثاثیه مذکور به زوجه شود. دادگاهها نیز علی القاعده با برگه ی سیاهه ای که امضا زوج ذیل آن باشد بلافاصله و بدون درخواست ادله دیگر، رای به استرداد جهیزیه می دهند مگر آنکه مواردی از طرف زوج مطرح گردد که نیاز به رسیدگی و ارائه ادله جدید داشته باشد.

  • زوجه سیاهه را به امضا زوج نرسانده یا اصلا سیاهه ندارد:

در این موارد کار کمی سخت تر است ولی به هر حال راههایی وجود دارد و می توان از سایر ادله اثبات دعوی استفاده نمود. مثل شهادت شهود شرعی و یا استفاده از کارشناسان رسمی دادگستری و ارائه فاکتورهای خرید. بنابراین در این نوع دعوی نیز می توان ملکیت اثاث مذکور به زوجه را به صور مختلف اثبات کردضمن آنکه اگر زوج در دادگاه حاضر شود و اقرار نماید که وسایل مذکور را زوجه آورده است این نیز دلیل قاطعی برای دادگاه جهت صدور رای مبنی بر استرداد جهیزیه است.

استرداد جهیزیه

 

کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعوای استرداد جهیزیه را دارد:

در این نوع دعاوی که از جمله دعاوی مخصوص زوجه است علیرغم اینکه قانون هم دادگاه محل اقامت خوانده و هم دادگاه محل سکونت را صالح می داند لکن بهترین دادگاه برای رسیدگی به چنین موضوعی قطعا دادگاه اقامت خوانده است، چرا که معمولاجهیزیه پس از وقوع اختلاف در محل زندگی قبلی باقی خواهد ماند و این همان محل اقامت زوج است  که در این دعوی خوانده محسوب می گردد.

نکته ای که در اینجا باید متذکر شوم این است که برای استرداد جهیزیه ضرورتی به طرح دعوی نیست و زوجین می توانند طی توافق با یکدیگر اسباب و اثاثیه را بین خود تقسیم کنند یا کلا به زوجه یا زوج ببخشند یا بازگردانند. به هر حال این توافقات به دلیل اینکه مخالفتی با قوانین آمره ندارد، بر رای دادگاه مقدم است به شرطی که توافقات خود را به دقت بصورت مکتوب درآورند. اما اگر توافقی بین طرفین صورت نگیرد، چاره ای جز این نمی ماند که زوجه طرح دعوی نماید.

 

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

 

تقاضای تامین جهیزیه قبل از رسیدگی به اصل دعوی مطابق ماده 108 قانون آئین دادرسی مدنی:

بر اساس ماده 108 قانون آئین دادرسی مدنی خواهان  دعوی حقوقی بسته به وضعیت و شرایط و موضوع پرونده می تواند از دادگاه تقاضا کند تا خواسته یا اموالی که برای اجرای رای لازم است یا اموال مربوط به موضوع دعوی که در معرض تضییع و تفریط و نابودی است را توقیف نماید و به امین و شخص معتمدی سپرده شود، تا زمانیکه پرونده به نتیجه رسیده و رای قطعی صادر شود، پس از آن خواهان می تواند از آن محل طلب یا مطالبه خود را برداشت نماید. در حقیقت این تاسیس حقوقی به خواهان دعوی این امکان را می دهد تا از فروش یا معدوم شدن اموالی که متعلق به اوست یا از آن طریق می تواند طلبش را برداشت نماید جلوگیری کند. در دعوی استرداد جهیزیه قرار تامین مذکور می تواند به زوجه کمک کند تا قبل از اینکه دادگاه وارد در رسیدگی شود، جهیزیه خود را که در منزل شوهر است توقیف کند و آن را به محل امنی منتقل نماید. در واقع به دلیل اینکه دعاوی در دادگاههای ایران تا رسیدن به نتیجه قطعی، معمولا یک فرایند طولانی را طی می کنند این قرار که باید در دادخواست مطالبه شود به زوجه کمک می کند تا حصول نتیجه قطعی در دعوی اسباب و وسایل را در مکان امنی قرار دهد و یا خود از آن استفاده نماید. البته از این قرار به دلیل اینکه باعث می شود منزل زوج از اثاثیه منزل تخلیه شود می توان در دعوی تمکین نیز استفاده برد که بعدا در این مورد سخن خواهم گفت.

استرداد جهیزیه

حرف آخر:

در هر حال سپردن دعاوی این چنینی به وکلای خبره و علی الخصوص وکیل پایه یک دادگستری که متخصص و مجرب در دعاوی طلاق، جهیزیه، تمکین و مهریه و بطور کلی متخصص در دعاوی خانواده باشد، نه تنها موجب خواهد شد شما از نگرانی ها و گرفتاریهای دادگاه به دور باشید، بلکه باعث پیش رفتن صحیح و به موقع اقدامات در راستای رسیدن به نتیجه مطلوب خواهد شد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.