مهریه در اداره ثبت

دعوای مهریه از جمله دعاوی است که اخیرا بجای اینکه در دادگاه مطرح شود بر اساس قانون ابتدا باید در اداره ثبت مطرح و پیگیری شود و سپس اگر به نتیجه مطلوب نرسید خواهان یا طلبکار که همان زوجه می باشد می تواند درخواست خود را از اداره ثبت مسترد کرده و به دادگاه مراجعه نماید.

برای این منظور شرایطی گذاشته شده و اگر کسی بخواهد موضوع در دادگاه بررسی شود باید آن شرایط احراز شود. به هر حال مطرح کردن دادخواست مهریه مانند سابق بصورت مستقیم در دادگاه امکان پذیر نیست و با توجه به قانون جدید در صورتی که چنین دعوایی در دادگاه مطرح شود قبل از آنکه اداره ثبت به آن رسیدگی کرده باشد معمولا دادگاهها قرار عدم استماع دعوی صادر خواهند کرد.

قابل توجه شما عزیزان است که این نوشته ها صرفا جهت آشنا شدن شما از روند اجرا و اقدامات قانونی است و اگر کسی بخواهد با استفاده از این نوشته ها مستقیما و اصالتا طرح دعوی نماید، مسئولیت آن بعهده خود شخص می باشد و تاکید بنده حقیر در طرح این دعاوی ارجاع مستقیم و کامل امر به وکیل پایه یک دادگستری متخصص در دعاوی خانواده و ثبتی است. چرا که این دعاوی دارای پیچیدگی های قابل توجهی است که عدم اقدام به موقع در مورد آنها و یا اقدامات احساسی در استرداد دعوی از اداره ثبت و ارجاع دعوی به دادگاه بدون بررسی جوانب امر نه تنها باعث پیروزی در دعوی نمی شود بلکه ممکن است موجب تاخیر بیش از اندازه و بدتر از آن نگرفتن نتیجه مطلوب شود.

مهریه در اداره ثبت

ثبت شکایت مهریه در اداره ثبت (مقدمات و نحوه ثبت):

از آنجا که سند نکاحیه یا همان سند ازدواج یک سند رسمی محسوب می شود و آن را یک مقام رسمی منصوب از طرف مراجع ذیصلاح در حیطه و صلاحیت خود تنظیم می نماید، قانونگذار برای انجام سریعتر و تسهیل دسترسی طلبکاران انجام امور مربوط به آن را به اداره ثبت محول نموده، در نتیجه این اقدام، سند مذکور بدون انجام تشریفات مربوط به دادرسی مستقیما در اداره ثبت محل قابل اجرا و وصول گردیده است، این بدان معناست که جریان رسیدگی و صدور رای و حضور در دادگاه و بسیاری از شرایط دیگر که مخصوص دادگاههاست حذف شده و طرفین دیگر برای مطالبه مهریه لازم نیست در دادگاهی حاضر شوند و زن به محض ارائه سند ازدواج که مهریه آن عندالمطالبه باشد به طور قطعی طلبکار محسوب شده و برای وی اجرائیه صادر می شود، در حقیقت گویی که شخصی بدون آنکه نیاز باشد حقش را به دادگاه ثابت کند مستقیما وارد پروسه اجرا شود که البته این موضوع مزیتهای بسیاری برای طلبکار سند در پی خواهد داشت. به هر حال نفس این اقدام مجلس قانونگذاری بسیار قابل قبول و مطلوب است لکن اینکه در عمل چقدر برای طلبکار سند که همان زوجه می باشد کارها تسهیل و آسان شده جای بحث دارد، چه آنکه با این اقدام قانونگذار ادارات ثبت مخصوصا در شهرستانها که پتانسیل زیاد و کارامدی قابل قبولی نداشتند اینک دچار اختلالاتی شده اند که از کثرت مراجعات منشا می گیرد و در تهران نیز با توجه به اینکه موضوع مهریه مستقیما به اداره پنجم اجرای اسناد لازم الاجرا ارجاع می گردد آن اداره با تورم مراجعه کننده مواجه شده که ارائه خدمات قابل قبولی مشاهده نمی شود. به هر روی سوال بسیاری از موکلین و مراجعین  این است که اگر زوج اموال خود را منتقل کرده باشد و یا اموالی که دارد قابل فروش نباشد چه باید کرد و تکلیف چیست؟ در واقع آقایان در اکثر موارد برای اینکه گرفتار موضوع توقیف اموال یا فروش آن نشوند به محض اینکه متوجه می شوند که زن قصد به اجرا گذاشتن سند ازدواج و وصول مهریه را دارد، اموال خود را به نزدیکان خود منتقل می نمایند و اموال را از دسترس خارج می کنند. بدین جهت ممکن است زوجه پس از به اجرا گذاشتن مهریه خود و طی زمانی که بروکراسی اداری و تشریفات مربوطه به درازا می انجامد، متوجه شود که اساسا مالی از اموال زوجه در اداره ثبت شناسایی نشده است و بنابراین امکان مطالبه مهریه میسر نمی شود، چرا که اموالی برای توقیف وجود ندارد. از طرفی این انتظار از اداره ثبت که پیگیر فرار از ادای دین زوج باشد انتظار نابجایی است و هرگز به سرانجام نمی رسد چون اداره ثبت یک مرجع مربوط به اجراست و وارد در رسیدگی به موضوعات حقوقی نمی شود.

مهریه در اداره ثبت

همچنین ممکن است اموالی از زوج توقیف شود اما آن اموال تکافوی پرداخت مهریه را نکند و یا جزء مستثنیات دین زوج باشد که اصرار بر فروش آن چیزی جز هدر دادن وقت و سرمایه طلبکار نیست، چون در انتها اداره ثبت اموال مذکور را حتی اگر در بازداشت باشد به مزایده و فروش نخواهد گذاشت. البته مستثنیات دین خود بحث پیچیده ایست که در این نوشته امکان صحبت در آن نیست و در مقالات و ویدیوهای قبلی همین سایت در مورد آن مفصل سخن گفته ایم و برای اطلاع از چند و چون آن می توانید موضوع مستثنیات دین را جستجو بفرمائید. علی ایحال سوال قابل طرح این است که اگر طلبکار سند دچار چنین وضعیتی شد چه اقداماتی می تواند انجام دهد؟ پاسخ این است که در این موارد بر اساس قانون دو وضعیت قابل پیش بینی است:

 

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

  • عدم شناسایی اموال مدیون توسط اداره ثبت:

قانون اعلام داشته است اگر اداره ثبت طی دوماه نتواند اموالی از مدیون شناسایی کند، طلبکار سند که همان زوجه است می تواند با انصراف از دعوای خود در اداره ثبت به دادگاه رجوع نماید. این یعنی زوجه طی یک لایحه که از طریق دفاتر ثبت و ازدواج باید ارسال شود به اداره ثبت اعلام می کند که قصد دارد دعوی خود را نسبت به مهریه در اجرای ثبت مسترد نماید و بنابراین اجرای ثبت دعوی را مختومه می نماید و در این مرحله است که زوجه می تواند برای مطالبه مهریه به دادگاه مراجعه کند. یعنی دادخواست مطالبه مهریه به طور کامل را در دادگاه مطرح نماید. دادگاه نسبت به کل مبلغ یا سکه های مهریه رای صادر می نماید.

  • عدم توانائی اداره ثبت در اجرای مفاد سند:

در صورتی که اداره ثبت نتواند در مدت شش ماه مفاد سند را اجرا کند، در این صورت نیز زوجه می تواند دعوی را در اداره ثبت استرداد نموده و برای مطالبه مهریه به دادگاه مراجعه نماید. این بدان معناست که مثلا فرض کنید اداره ثبت اموال شوهر را توقیف کرده لکن شوهر نسبت به بازداشت و توقیف آن اموال اعتراض نموده است و جریان رسیدگی به اعتراض زوج توسط اجرای ثبت طولانی شده است یا مثلا زوج اموال خود مثل خودرو را پنهان کرده و امکان توقیف فیزیکی و فروش آن مهیا نیست و این اقدامات از شش ماه بیشتر طول کشیده است. توجه داشته باشید که مبدا محاسبه زمان دوماه و شش ماه، از تاریخ صدور اجرائیه و ارسال آن به اداره ثبت است و اگر شخصی مثلا تقاضای صدور اجرائیه در دفتر ازدواج و طلاق را نموده باشد لکن از سردفتر تقاضا کند چند روزی به وی فرصت دهد و اجرائیه را به اداره ثبت ارسال نکند تا اگر توانست با زوج توافقی کند و بعدا در صورت عدم توافق درخواست ارسال اجرائیه به اداره ثبت را نماید، مبدا محاسبه زمان، تاریخ ارسال اجرائیه به اداره ثبت است. به هر روی در این مورد نیز با استرداد درخواست اجرا از اداره ثبت و ارجاع موضوع به دادگاه، قاضی به پرداخت تمام مفاد سند ازدواج (مهریه) رای می دهد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

البته پس از صدور این رای توسط دادگاه، خوانده دعوی مهریه که زوج می باشد می تواند نسبت به حکم صادره اعتراض نموده و یا ادعای اعسار از پرداخت نموده تقاضای تقسیط شدن بنماید. لکن به هر حال در مقام دفاع از دعوی اعسار وی نیز می توان اقدامات قانونی انجام داد که شرح آن بعدا در نوشته جداگانه خواهد آمد.

مهریه در اداره ثبت

علی ایحال در صورت وقوع دو مورد بالا همانگونه که معروض شد زوجه می تواند اقدام خود را در اداره ثبت مسترد کرده و در واقع تقاضای استرداد اجرائیه و مختومه کردن پرونده را نموده و به دادگاه مراجعه کند. حال موضوع قابل توجهی که مطرح می شود این است که اگر زن بدون مختومه کردن پرونده اجرای ثبت به دادگاه مراجعه نماید و دادگاه نیز رای به نفع زن و پرداخت مهریه توسط زوج بدهد آیا این رای صحیح است یا می توان نسبت به آن اعتراض نمود و درخواست نقض آن را نمود؟ تکلیف دادگاه تجدید نظر در این مورد چیست؟ به زعم حقیر با توجه به مفاد بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم توسعه اقصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران که تصریح کرده متعهد سند پس از انصراف از اجرای ثبت می تواند به دادگاه رجوع نماید، بنابراین در صورتی که نسبت به اجرای سند در اجرای ثبت انصراف داده نشده باشد یا اموالی از شوهر از طریق اجرای ثبت توقیف شده باشد رایی که دادگاه برای وصول مهریه صادر می نماید قابل نقض در دادگاه تجدید نظر خواهد بود.

به هر حال آنچه در این نوشته تقدیم حضور شما عزیزان گردید صرفا گوشه ای از قوانین موجود و مختصری از نحوه انجام امور مربوط به مطالبه مهریه است و تاکید موکد حقیر در این نوع دعاوی به ظاهر ساده و در واقع پیچیده مراجعه به وکیل و سپردن امور به دست توانای وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور خانواده و ثبتی است تا هر آنچه که در قانون به عنوان حق برای اشخاص در نظر گرفته شده وصول گردیده و عدالت اجرا شود.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (3 نظر)

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.