طلاق از طرف مرد

در نظام حقوقی ایران ، علاوه بر طلاق توافقی و طلاق از طرف زن ، طلاق از طرف مرد نیز می تواند انجام گیرد. مطابق مقررات قانونی سابق ، مردان می توانستند هر زمان که اراده می کردند . و بدون ارائه هرگونه دلیل و مدرکی همسر خود را طلاق بدهند .

اما آشفتگی هایی که به موجب اعمال حق یکجانبه و بدون محدودیت مردان در طلاق دادن همسرشان بوجود می آمد . سبب گردید تا قوانین خاصی همچون قانون حمایت خانواده شرایطی را برای طلاق از طرف مرد پیش بینی کنند.  که به معنای ضابطه مندی این حق می باشد . با این مقدمه ، در این مقاله بر آنیم تا با توضیح طلاق از طرف مرد ، به مراحل آن ، یعنی ارجاع به داوری و گواهی عدم امکان سازش بپردازیم .

طلاق از طرف مرد
طلاق از طرف مرد

دلایل مرد برای طلاق

مرد برای دادن درخواست طلاق ممکن است دلیل موجهی داشته باشد. از جمله عدم تمکین زن، سوءرفتار زن، محکومیت خانم به حبس، ترک زندگی خانوادگی و عقیم بودن خانم و…. همچنین ممکن است دلیل موجهی برای این درخواست نداشته باشد.

به هرحال مرد چه دلیل موجهی برای طلاق داشته باشد و چه دلیل موجهی نداشته باشد، دادگاه تقاضای وی را اجابت خواهد نمود. زیرا طبق قواعد شرعی و فقهی طلاق از اختیارات شوهر است.  و حتی با مخالفت زن، امکان اجرای آن هست.

تنها تفاوت در موجه بودن یا نبودن علت تقاضای طلاق از ناحیه شوهر، بحث تعلق گرفتن یا عدم تعلق یکسری حق و حقوق مالی برای خانم است. مثل بحث نحله یا تنصیف دارایی که در ادامه راجع به این حقوق مالی صحبت خواهیم کرد.

دادگاه در تمامی موارد درخواست طلاق، به غیر از طلاق توافقی، برای ایجاد صلح و سازش میان زوجین، موضوع را به داوری ارجاع میدهد.

درصورت ارجاع به داوری، هر یک از زوجین، باید ظرف یک هفته از تاریخ مطلع شدن از این تصمیم دادگاه، یک نفر از خویشاوندان متاهل خود را که حداقل سی سال سن داشته . و آشنا به مسائل شرعی و خانوادگی و اجتماعی باشد، بهعنوان داور به دادگاه معرفی کند.

علت انتخاب داوران از میان خویشاوندان زوجین این است . که آنها اطلاع کافی از مشکلات و اختلافات طرفین دارند و با دلسوزی سعی در حلوفصل اختلافات دارند.

این مطلب مرتبط است : طلاق از طرف زن

اولین قدم داشتن مدارک ذیل

  1. اصل سند ازدواج
  2. اصل شناسنامه
  3. کپی کارت ملی

مرد برای درخواست طلاق ابتدا باید دادخواست طلاق خود را از طریق یکی از خدمات قضایی های محل اقامت و یا هر محل دیگری برای ثبت و ارجاع آن به دادگاه صالح تنظیم مینماید.

پس از ثبت دادخواست و ارجاع آن توسط خدمات قضایی به دادگاه خانواده صالح تعیین شعبه می شود.  و دستور تعیین وقت رسیدگی به طرفین ابلاغ میگردد.  و پس از آن طرفین با حضور در جلسه دادرسی در وقت تعیین شده، رئیس دادگاه ابتدا از انها توضیحاتی می خواهد.  و سپس مطابق قانون قرار ارجاع امر به داوری می نماید.

در این هنگام طرفین موظفند داوران اختصاصی خود را در مهلت تعیین شده یعنی ظرف مدت 1 هفته به دادگاه معرفی نمایند.

شرایط انتخاب داوردر داگاه خانواده  

شرایط داوری در در قانون حمایت خانواده این گونه بیان شده است:

  1. انتخاب  یک نفر از نزدیکان خود که متاهل است
  2. داورمنتخب دارای حداقل 30 سال سن باشد
  3. متاهل باشد
  4. آشنا به مسائل اجتماعی و شرعی و خانوادگی باشد
  5. نزدیکان زوجه که همسرشان فوت شده . و یا از هم جدا شده اند در صورت وجود سایر شرایط می توانند به عنوان داور انتخاب شوند

در صورت امتناع زوجین نحوه انتخاب داور اینگونه است که دادگاه خود یا به در خواست انها داور را تعیین می نماید.

قدم دوم

بعد از ارجاع به داوری و صدور حکم داوری طرفین موظفند حکم داوری را به دادگاه ارائه دهند . ولی دادگاه خود می تواند به دور از حکم داوری رسیدگی مجدد را از طرفین بنماید . و سعی در آشتی و سازش مجدد را دارد.

در صورتی که ناممکن باشد دادگاه در اخر گواهی عدم سازش صادر خواهد کرد که مدت آن 3 ماه می باشد.

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش

مدت اعتبار گواهی برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق 3 ماه از تاریخ الاغ رای قطعی است.

پشیمانی زوجین پس از طلاق و ابطال گواهی عدم سازش در 3 صورت ذیل ممکن است:

  1. پس از صدور گواهی عدم امکان سازش .  اگر ظرف مهلت تعیین شده قانونی به دفتر رسمی طلاق تسلیم نشود از درجه اعتبار ساقط خواهد شد.
  2. عدم ارائه مدارک به دفتر خانه
  3. عدم حضورزوج در دفتر خانه
  4. اسقاط گواهی با توافق طرفین
آیا عدم حضور زن در دفتر خانه باعث ابطال گواهی عدم امکان سازش است؟

در صورتی که زن پس از ارائه مدارک توسط مرد به دفتر خانه رسمی ازدواج طلاق ظرف یک هفته حاضر نشود سر دفتر به زوجین اخطار می کند . برای اجرای صیغه طلاق و ثبت ان در دفترخانه حاضر شوند در صورت عدم حضود صیغه طلاق جاری می شود . و پس از ثبت در دفتر خانه مراتب به اطلاع زوجه می رسد.

اجرای صیغه طلاق در صورت مجهول المکان بودن

در صورتی که زوج و زوجه مجهول المکان باشند از طریق نشر اگهی با هزینه درخواست کننده به وسیله دفتر خانه به عمل خواهد آمد.

بر طبق ماده ای از قانون حمایت خانواده دادگاه باید نسبت به پرداخت مهریه، اجرت المثل، نفقه، و حضانت فرزندان ملاقات و نفقه آتعیین تکلیف نمایئد.

 امکان رجوع مرد پس از طلاق

در طلاق که به خواست مرد انجام میشود، مرد می تواند در مدت 3 ماه عده زن به او رجوع کند . و بدین ترتیب طلاق از بین می رود.

مزیت داشتن وکیل در مراحل طلاق

در صورتی که مرد دارای وکیل باشد می تواند بدون حضور و با پیگیری پرونده توسط وکیل خود پروسه دادرسی برای طلاق را طی کند . در جلسه داوری نیازی به حضور او نیست نحوه  پرداخت حقوق زن به وکیل واگذار شود اجرای صیغه طلاق حتی بدون حضور مرد می تواند توسط وکیل انجام شود.

مزیت داشتن حق طلاق برای زن در مراحل طلاق توسط مرد

اگر زن دارای حق وکالت در طلاق باشد:

در صورتی که زن بنابر اعلام دادگاه صادر کننده رای و یا به موجب سند رسمی در اجرای صیغه طلاق وکالت بلاعزل داشته باشد . عدم حضور زوج مانع اجرای صییغه طلاق و ثبت آن نیست.

پرداخت مهریه

اگر مهریه عند المطالبه باشد باید پرداخت شود و در صورت عندالاستطاعه مرد می تواند ادعای اعسار کند که در صورت پذیرش می تواند به صورت اقساط پرداخت نماید و یا زن می تواند در هر دو حالت اموالی از مرد برای توقیف اعلام کند.

حضانت فرزند

حضانت فرزندان تا سن 7 سالگی با مادر است و پس از آن دختر تا 9 سال و پسر تا 15 سال با پدر است و پس از آن  تصمیم با فرزند است؛ مگر عدم صلاحیت هریک از پدر و مادر اثبات شود.

جهت مشاوره مستقیم با وکیل دادگستری متخصص در امور چک اینجا کلیک نمایید

گواهی عدم امکان سازش

بعد از ارجاع به داوری و صدور حکم داوری ، طرفین باید حکم داوری را به دادگاه ارائه کنند ؛ ارجاع به داوری در عمل بیشتر جنبه تشریفاتی دارد و دادگاه خود به بررسی مجدد موضوع خواهد پرداخت و در صورتی که آشتی و سازش را ناممکن دانست ، اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید .

دفتر ازدواج و طلاق نیز تنها پس از دریافت گواهی عدم سازش است که اقدام به اجرای صیغه طلاق و ثبت آن خواهد نمود . نکته حائز اهمیت در مورد طلاق از طرف مرد این است که در این صورت مرد موظف است کلیه حقوق مالی زن را بپردازد . پرداخت حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد شامل مواردی همچون تنصیف اموال و دارایی زوج ، اجرت المثل ایام زوجیت ، نحله ، نفقه زن، مهریه و سایر مسائل همچون حضانت فرزندان می باشد .

نکته مهم این است که مطابق قانون حمایت خانواده ، مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای ارائه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق سه ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی می باشد . در صورتی که گواهی عدم امکان سازش در این مهلت به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه نشود و یا کسی که این گواهی را به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه کرده است ، ظرف مهلت سه ماه از تاریخ ارائه آن ، در دفترخانه حاضر نشود و یا مدارک مورد نیاز را ارائه نکند ، گواهی عدم امکان سازش دیگر معتبر نیست .


          وکیل پایه یک دادگستری در امور اسناد تجاری و قراردادها

      تلفن ۴۴۲۷۰۶۱۲ – ۰۲۱   موبایل ۰۹۱۲۹۲۱۵۲۵۸

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
[vc_empty_space]

جدید ترین مقالات

برای خواندن تازه ترین مقالات کلیک کنید

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.