کدام اموال در مهریه توقیف نمی شود:

اموالی که شامل مستثنیات دین باشد در مطالبه مهریه قابل توقیف و مزایده نیست. برای اینکه بدانید مستثنیات دین کدام است، در این نوشته با ما همراه باشید.

اینکه کدام اموال در مهریه قابل توقیف و مزایده نیست، نیازمند توضیح مشروح این مطلب است که مستثنیات دین چیست . چرا که قانون مقرر داشته است ، بغیر از مستثنیات دین ، سایر اموال شوهر در مطالبه مهریه قابل توقیف است .

ماده قانونی مربوط به مستثنیات دین در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و طرز شکایت از نحوه اجرای آن درج شده است . مفاد مستثنیات دین در هر دو کاملا یکسان و مشابه یکدیگر است ، بنابراین لزومی ندارد که هر قانون را به صورت جداگانه بررسی نماییم . فقط برای آشنایی با متن قانون ، ذیلا متن ماده 61 اصلاحی آئین نامه را مطالعه بفرمایید، سپس بررسی می نماییم که چه نکات و مواردی در این ماده قانونی وجود دارد.

ماده۶۱ ـ مستثنیات دین بدهکار به شرح ذیل است:

الف ـ منزل مسکونی که عرفاً در شأن مدیون در حالت اعسار او باشد.

ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری مدیون و افراد تحت تکفل وی لازم است.

ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج مدیون و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.

د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها

هـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

وـ تلفن مورد نیاز مدیون

زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.

همانگونه که در ظاهر ماده قانونی فوق و در شرح ماده مشخص است منزل مسکونی، اثاثیه متعلق به شوهر ، وسایل و ابزار کار او  و تلفن وی قابل توقیف نیست. اما باید توجه داشت که هر کدام از مواردی که گفته شده دارای یک صفت و تعریف دیگر است که باعث می شود دامنه مستثنیات دین کمتر و کوتاهتر شود. برای مثال منزل مسکونی که ” در شأن مدیون در حالت اعسار وی باشد ” نیازمند تفسیر است. در واقع معنای این جمله که بعد از منزل مسکونی آمده است، آنست که مثلا شوهر نمی تواند بگوید که آپارتمان 200 متری من در سعادت آباد جزء مستثنیات دین من است،  یا اینکه نمی تواند آپارتمان دوم خود را جزء مستثنیات دین تلقی نماید. بنابراین باید بند الف ماده قانونی فوق را در مورد منزل مسکونی بدهکار این چنین تفسیر کرد که اگر مردی یک آپارتمان کوچک برای زندگی خود داشته باشد، آن آپارتمان قابل توقیف و مزایده نیست. در بعضی شهرها آپارتمانهای زیر 100 متر را توقیف نمی نمایند اما مثلا در تهران اموال هر چه که باشد توقیف می گردد سپس بر اساس نظر ریاست ثبت اگر جزء مستثنیات دین باشد از توقیف خارج می گردد.

وکیل مهریه می تواند در تشخیص وضعیت اشخاص پرونده و اموال موجود، شما را راهنمایی نماید تا برای شروع پرونده یا دفاع  در مقابل توقیف اموال بهترین تصمیم را اخذ نمایید.

مورد دوم در مستثنیات دین که حائز اهمیت است، اثاث و لوازم منزل  است که مورد احتیاج بدهکار می باشد، این مورد برای زمانی است که وسایل متعلق به شخص شوهر باشد و جهیزیه ای که خانمها معمولا در ابتدای زندگی به همراه می آورند متعلق به خود زن است و اساسا اموال شوهر تلقی نمی شود ، برای گرفتن جهیزیه باید در دادگاه صالح دعوی استرداد جهیزیه مطرح شود. اما در مورد اثاثیه ای که متعلق به مرد است حتی اگر مرد دو همسر داشته باشد و هر کدام در منزل جداگانه زندگی نمایند، اثاث البیت یکی از دو خانه نیز  قابل بازداشت نیست و جزء مستثنیات دین او محسوب می گردد، چون اثاثیه برای رفع حوائج آنها ضروری است.

کدام اموال در مهریه قابل توقیف نیست : در ادامه این موضوع ، وسایل و ابزار کار کسبه است که جزء مستثنیات دین آن اشخاص بوده قابل توقیف نیست، ابزار کار کسبه مثلا دستگاههای صنعتی در کارخانه ها و یا ابزار کار کسبه جزء است. خودرو برای اشخاصی که به شغل رانندگی اشتغال دارند، می تواند ابزار کار تلقی گردد. البته بعضی معتقدند شخص راننده ای که مثلا یک خودرو کشنده ( تریلی ) با قیمت 40 میلیارد تومان دارد، این خودرو جزء مستثنیات دین محسوب نمی شود. در این موارد  ممکن است اگر پرونده به دادگاه ارجاع گردد، حتی اگر چنین خودرویی را جزء مستثنیات دین محسوب نمایند، به هر حال با توجه به درآمد شخص تعداد پیش قسط مهریه سنگین به همراه اقساط کوتاه مدت برای وی در نظر  گرفته می شود. اما در مجموع بر اساس نظریات حقوقی مطرح شده، چنین خودرویی نمی تواند جزء مستثنیات دین تلقی گردد، چه آنکه در اینجا سخن از یک بدهکار است که در وضعیت اعسار می باشد، بنابراین شخصی با داشتن خودرو مثلا 40 میلیاردی اساسا معسر محسوب نمی گردد.

آیا تلفن شخص برای مهریه قابل توقیف است : توجه داشته باشید که امروزه در شهری مانند تهران تلفن اشخاص ممکن است قیمتهای بالایی داشته باشد . در این صورت آیا ممکن است بتوان چنین خط تلفنی را جزء مستثنیات دین در نظر گرفت؟ به نظر بنده تلفن موردی است که باید قائل به تفکیک شد. به این شکل که اگر شخص از تلفن همراه خود برای کسب و کار استفاده می کند و آن تلفن شماره شناخته شده مشتریان شخص بدهکار باشد، این تلفن می تواند به عنوان ابزار کسب و کار تلقی گردیده جزء مستثنیات دین باشد، اما اگر غیر از این باشد، اگر قیمت آن قابل توجه باشد می توان آن را توقیف و به مزایده گذاشت، چرا که شخص بدهکار لزومی ندارد که یک خط مثلا با قیمت 200 میلیون تومان در اختیار داشته باشد.

در نهایت برای آنکه بتوان به صورت دقیق تعیین نمود که چه اموالی قابل توقیف است، بغیر از تسلط بر قانون باید رویه ادارات ثبت اجرای اسناد و یا دادگاههای شهر مورد نظر که موضوع مهریه در آن جریان دارد را نیز مورد بررسی قرار داد. بدین منظور می توان از وکیل پایه یک دادگستری متخصص مهریه در شهر خود مشورت بگیرید.

مزایای استفاده از وکیل مهریه : وکیل مهریه می تواند در جریان رسیدگی به پرونده  چه از طرف زوج که بدهکار سند محسوب می شود و چه از طرف زوجه که طلبکار سند است، برای موکل خود به دلایل زیر سودمند باشد؛

  • آشنایی به قوانین اداره ثبت یا دادگاه
  • علم به زمان و نحوه اعتراض در هر مورد که اقدامی باید انجام گیرد .
  • عالم بودن به روند رسیدگی و مراجع صادر کننده رای
  • انجام اقدامات قضایی بدون نیاز به حضور موکل
  • کوتاهتر نمودن روند رسیدگی به جهت حذف دعاوی اضافی و اقدامات موازی

بنابراین پیشنهاد ما برای شما آن است که قبل از هر نوع اقدامی در موارد قضایی لااقل از مشاوره یک وکیل متخصص مهریه بهرمند شوید.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.