تاثیر حکم اعسار زوج بر فرایند اجرای مهریه:

در فرایند اجرای مهریه اموال زوج توقیف و به مزایده گذاشته می شود، در این نوشته بررسی می کنیم اگر شوهر در دادگاه مدعی اعسار شود و رای اعسار وی صادر گردد، این رای چه تاثیراتی می تواند بر فرایند اجرای مهریه داشته باشد.

معسر کیست:

معسر شخصی است که به غیر از مستثنیات دین اموال قابل توقیفی نداشته باشد.

مستثنیات دین یعنی اموالی که علیرغم ارزشی که دارند قابل توقیف نیستند. ” آئین نامه اجرای مفاد اسناد لازم الاجرا و طرز اجرای آن ” در ماده 61 اصلاحی مقرر می دارد:

مستثنیات دین بدھکار به شرح ذیل است.

الف ـ منزل مسکونی که عرفاً در شأن مدیون در حالت اعسار او باشد.

ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری مدیون و افراد تحت تکفل وی لازم است.

ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج مدیون و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می شود.

د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اھل علم و تحقیق متناسب با شأن آنھا

ھـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنھا و افراد تحت تکفلشان لازم است.

وـ تلفن مورد نیاز مدیون

موضوع اعسار و مستثنیات دین در نوشته های دیگر به صورت مشروح بررسی خواهد شد.

طریقه مطالبه مهریه:

چنانکه می دانید، مهریه از دو طریق قابل مطالبه است، از طریق اداره ثبت و قسمت اجرای اسناد لازم الاجرا در آن اداره و از طریق دادگاه . قبلا به این صورت بود که هر زنی که قصد داشت مهریه خود را مطالبه نماید، می بایست بابت این کار دادخواستی در دادگاه محل اقامت خود تنظیم می نمود و سپس آن دادخواست پس از ارجاع به یکی از شعب دادگاه مورد رسیدگی قرار می گرفت. با صدور رای دادگاه در این زمینه، نوبت به تجدید نظر خواهی می رسید و با تایید رای دادگاه بدوی توسط دادگاه تجدید نظر، زوجه می توانست به اجرای احکام مراجعه نموده و از آن طریق اموال همسر خود را بازداشت نموده و به فروش رساند. از حاصل فروش اموال شوهر، مهریه زوجه پرداخت می گردید.

اینک فرایند و پروسه رسیدگی در دادگاهها برچیده شده و اداره ثبت به عنوان مرجعی که می تواند بدون رای دادگاه و حتی رسیدگی های سایق  شروع به توقیف موال زوج نماید، در قانون معرفی شده است.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

ماده 113 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی

به‌منظور افزایش دقت و سرعت در ارائه خدمات قضائی، تحقق عدالت قضائی و احیای حقوق عامه، ارتقای کیفیت و کاهش اطاله دادرسی و ایجاد فرصت برابر برای دسترسی آحاد مردم به خدمات قضائی و کاهش ورودی پرونده‌ها و پیشگیری از وقوع جرم و دعاوی و اصلاح مجرمان و کاهش جمعیت کیفری:

بند ب – مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجراء از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء می‌شوند. ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.

تبصره 2 از همین ماده:

چنانچه متعهد سند لازم‌الاجراء، ظرف مدت بیست روز نسبت به انجام تعهد خود یا جلب رضایت متعهدٌله سند اقدام نماید، از پرداخت هزینه‌های اجرائی معاف خواهد بود. در غیر این صورت مراتب جهت درج در سامانه سجل محکومیت‌های مالی موضوع بند (پ) ماده (۱۱۶) این قانون منعکس خواهد شد. کلیه دستگاههای اجرائی و بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری از انعقاد هرگونه قرارداد مالی و پرداخت تسهیلات، موافقت اصولی، صدور کارت بازرگانی و پروانه صادرات و واردات به این شخص ممنوع هستند. تخلف از این حکم موجب مجازات تعزیری درجه شش (محرومیت از حقوق اجتماعی) خواهد بود.

همانگونه که از متن ماده مشاهده می فرمایید، قانون نحوه وصول مهریه را به عهده ادارات ثبت قرار داده است. این تصمیم برای کاهش از بار سنگینی که از تورم پرونده ها در دادگاهها ایجاد شده است، گرفته شد که در نهایت در شهرهای بزرگی مثل تهران با کمبود کارمند و زیرساختهای معمول منجر به ایجاد بار سنگین پرونده در ادارات ثبت گردید و پیچیدگی اقدامات بر سردرگمی مردم اضافه نمود. به هر روی بر اساس قانون مطالبه مهریه ابتدا باید از طریق اداره ثبت انجام پذیرد و اگر در مدت 2 ماه اموالی از مدیون توقیف نگردید و یا طی شش ماه طلب طلبکار وصول نشد، وی می تواند با استرداد درخواست خود از اداره ثبت به دادگاه مراجعه نماید که البته فایده عملی این موضوع فقط در مواردی است که هیچ مالی از شوهر برای توقیف یافت نشود که در آن صورت دادگاه پرداخت مهریه را به صورت اقساطی معین می نماید و این امری است که فقط دادگاه می تواند انجام دهد و اداره ثبت توانایی و صلاحیت اقساطی نمودن مهریه را ندارد.

ادعای اعسار زوج پس از توقیف اموال:

در تبصره 3 همین ماده 113 قانون پنج ساله توسعه اقتصادی اجتماعی کشور اعلام داشته است که زوج علیرغم اینکه اموالش در اداره ثبت توقیف شده باشد می تواند مدعی اعسار باشد.

چنانچه متعهد سند مدعی اعسار باشد، می‌تواند با رعایت قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی دادخواست اعسار خود را به مرجع قضائی صالح تقدیم کند و در صورت صدور حکم اعسار، متعهد سند از شمول قسمت اخیر تبصره(۲) معاف خواهد بود.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

به دلایل ذیل موضوع در اینجا کمی بغرنج تر می شود؛

1- قانونی که برای اجرای اسناد تعهد آور در اجرای اسناد لازم الاجرا و ادارات ثبت لازم الاتباع است، آئین نامه ای است به نام ” آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم اجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرائی “

2- قانونی که برای تعیین معسر بودن یا ملی بودن ( مالدار بودن ) زوج ارجاع داده شده، قانونی است که دادگاهها به آن استناد می جویند به نام ” قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی “

در این وضعیت و تئاخل دو قانون با یکدیگر و اینکه ادارات ثبت خود را یک مرجع قضایی محسوب می کنند، مشکلاتی در اجبار ادارات ثبت از تبعیت از رای دادگاه و قبول رای اعسار دادگاه وجود دارد، ضمن اینکه دادگاهها نیز بعضا سعی می کنند از دخالت در امور ثبتی اجتناب نمایند، که این موضوع بار مضاعف اضطراب و نگرانی بر مراجعین تحنیل می نماید.

در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و در ماده 1 آن چنین مقرر گردیده است:

هر کس به موجب حکم دادگاه به دادن هر نوع مالی به دیگری محکوم شود و از اجرای حکم خودداری کند، هرگاه محکوم‌به عین‌ معین باشد آن مال اخذ و به محکوم‌له تسلیم می‌شود و در صورتی‌ که رد عین ممکن نباشد یا محکوم‌به عین ‌معین نباشد، اموال محکوم‌علیه با رعایت مستثنیات دین و مطابق قانون اجرای احکام مدنی و سایر مقررات مربوط، توقیف و از محل آن حسب‌ مورد محکوم‌به یا مثل یا قیمت آن استیفاء می‌شود.

همانگونه که مشاهده می کنید در صدر ماده 1 این قانون اعلام داشته است که ” هر کس به موجب حکم دادگاه …. ” و گاهی این اختلاف نظر وجود دارد که رای دادگاه مبنی بر اعسار مختص به خود دادگاه است و قابل استفاده در اجرای ثبت نیست، مضافا آنکه اجرای ثبت خود آئین نامه مربوط به خود را دارد و مراجعی را برای بررسی مستثنیات دین بودن اموال مشخص نموده است. اما به هر حال به زعم حقیر دادگاه مرجع تظلمات عمومی است و استنکاف از اجرای رای آن مسئولیت قانونی و حتی کیفری در بر دارد. فلذا به نظر بنده اگر دادگاه رایی مبنی بر اعسار صادر نماید که در آن مالی از اموال توقیف شده شوهر را جزو مستثنیات دین تلقی نموده باشد، بنابراین اداره ثبت مکلف به پذیرش آن و رفع توقیف است. مضافا آنکه دادگاه ضمن رای اعسار این وظیفه را نیز دارد که نسبت به تعیین اقساط و مبلغ آن اظهار نظر نماید که این موضوع رفع کننده و خاتمه دهنده اختلاف است.

البته در مواردی اداره ثبت ، خود برخی موارد مانند رفع اثر از توقیف یک سوم یا یک چهارم حقوق ماهیانه بدهکار را با ارائه رای اعسار پذیرفته اند و در عمل اجرا می کنند. لکن به هر حال حتی از این طریق هم اگر نتوان اداره ثبت را قانع به رفع بازداشت اموال توقیفی زوج نمود، راهکارهای دیگری مانند اعتراض به مستثنیات دین بودن مال توقیف شده نزد  رئیس اداره ثبت و اعتراض در هیئت نظارت اداره ثبت باقی است و می توان در آن مراجع رای دادگاه را مستند ادعای اعسار قرار داد. البته در این موارد متعاقبا در نوشته های بعدی مفصلا صحبت خواهیم نمود.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.