تفاوت گواهی عدم امکان سازش با حکم طلاق

گواهی عدم امکان سازش در واقع رای دادگاه مبنی بر وقوع طلاق است، لکن تفاوتهایی از نظر نتایج با رای طلاق دارد که ذیلا به بررسی آن نتایج خواهیم پرداخت.

همانطور که می دانید تقاضای طلاق بر سه گونه است؛ 1- طلاق از طرف زوجه 2- طلاق از طرف زوج 3- طلاق توافقی

طلاق از طرف زوجه:

زمانی که زن درخواست طلاق از شوهر را به دادگاه ارائه نماید، به اصطلاح می گوییم دادخواست طلاق از طرف زوجه است. در این صورت اگر دادگاه رای مبنی بر وقوع طلاق صادر نماید به آن ” حکم طلاق ” می گوییم. همانگونه که در صدر نوشته به عرض رسانیدم ” حکم طلاق” به لحاظ نتایج و آثار تفاوتهایی با  ” گواهی عدم امکان سازش ” دارد. تقاضای طلاق از طرف زن مستلزم رعایت شرایط خاص و دشواری است که وقوع آن را در عمل در دادگاههای خانواده ما به ندرت اتفاق می افتد. بنده قبلا در این مورد به تفصیل نوشته هایی در سایت قرار داده ام، لکن اینک به فراخور موضوع به صورت کوتاه مجددا آن را بررسی می کنیم.

در واقع جهت آنکه دادگاه حکم طلاق صادر نماید. زوجه یا وکیل مشار الیها باید عسر و حرج زن را در دادگاه اثبات نماید. عسر و حرج به معنای مشقت تحمل ناپذیر برای زن در زندگی است. قانون اگرچه مواردی را عنوان نموده و اعلام کرده است که این موارد به عنوان مثال از موارد عسر و حرج است و زن می تواند با بیان و اثبات هر وضعیت مشقت بار که عرفا قابل تحمل نباشد تقاضای طلاق نماید، لکن در عمل دادگاههای خانواده خیلی به مواردی غیر از موارد یاد شده ورود نمی کنند و در واقع کلا تمایلی به صدور رای طلاق ندارند. مواردی که به عنوان عسر و حرج یا مشقت غیر قابل تحمل برای زن در قانون عنوان شده است، به شرح ذیل است؛

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

  • ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
  • اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
  • محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
  • ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
  • ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه‌ی صعب‌العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
  • عدم پرداخت نفقه از سوی مرد و در حالتی که اجبار به پرداخت نیز ممکن نباشد.
  • سو رفتار یا سو معاشرت زوج به نحوی که امکان زندگی برای زوجه را مختل سازد.
  • ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج
  • جنون در حالتی که فسخ نکاح ممکن نباشد؛ مانند جنون ادواری.
  • عدم اجرای دستور دادگاه در خصوص منع اشتغال زوج به کاری که با حیثیت خانوادگی زوجه تعارض داشته باشد.
  • محکومیت مرد به مجازات حبس برای ۵ سال یا بیشتر.
  • ابتلای مرد به اعتیادی که ادامه زندگی زوجه را دشوار کند.
  • ترک زندگی مشترک توسط زوج بدون عذر موجه
  • محکومیت قطعی زوج به دلیل جرمی که خلاف شان و حیثیت خانوادگی زن باشد.
  • در صورتیکه زوجه از شوهر به دلیل عقیم بودن یا سایر مشکلات او بعد از ۵ سال زندگی همچنان صاحب فرزند نشود.
  • در صورتیکه مرد مفقود‌الاثر باشد و بعد از ۶ ماه از رجوع زن به دادگاه همچنان پیدا نشود.
  • در صورتیکه زوج بدون اجازه زوجه همسر دوم اختیار کند.

باید یادآوری نمایم از بند 6 تا بند 17 مواردی است که اگر شوهر در ضمن عقد نکاح و در زمان تنطیم قباله ازدواج امضا نموده باشد، قابل استناد است، در غیز این صورت و زمانی که زوج شروط سند ازدواج را امضا نکرده باشد، زن نمی تواند برای صدور حکم طلاق به این موارد استناد نماید.

به هر روی مواردی که عنوان شد برای طلاق از طرف زوجه است و برای طلاق از طرف شوهر، زوج نیازی به ارائه دلیل ندارد. همانطور که معروض گردید در صورت اثبات یکی از موارد فوق الذکر در دادگاه، دادگاه خانواده می تواند “حکم طلاق” صادر نماید.

ماده 33 قانون حمایت از خانواده:

مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام ‌ خواهی است. هرگاه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود، در صورتی که زوج ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر به زوجین ابلاغ می‌کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا امتناع او از اجرای صیغه، صیغه طلاق جاری و ثبت می‌شود و مراتب به زوج ابلاغ می‌گردد. در صورت اعلام عذر از سوی زوج، یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به‌عمل می‌آید.
تبصره – دادگاه صادرکننده حکم طلاق باید در رای صادرشده بر نمایندگی سردفتر در اجرای صیغه طلاق در صورت امتناع زوج تصریح کند.

طلاق از طرف زوج:

ماده 26 قانون حمایت خانواده مقرر داشته است:

در صورتی که طلاق، توافقی یا به درخواست زوج باشد، دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد، حسب مورد، مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می‌کند.

چنانچه مشاهده می فرمایید قانون در مواردی که طلاق از طرف زوج باشد و یا طلاق به صورت توافقی انجام پذیرد، قضات را مکلف نموده به جای صدور ” حکم طلاق ” ، ” گواهی عدم امکان سازش ” صادر نمایند.

طلاق از طرف زوج چنان که گفته شد، نیازی به ارائه دلیل ندارد و صرف اینکه دادخواست طلاق توسط زوج ارائه گردد، دادگاه مکلف به صدور رای طلاق می باشد. البته در جریان رسیدگی دادگاه ها معمولا برای ایجاد صلح و سازش بین زوجین تلاشهایی می کنند، مثلا با ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف برای ایجاد صلح و سازش و یا طی صحبتهایی که قضات در جریان پرونده انجام می دهند، لکن به هر حال اگر زوج از انجام طلاق پشیمان نشود، دادگاه موظف به صدور ” گواهی عدم امکان سازش ” است.

ماده 27 قانون حمایت از خانواده:

در کلیه موارد درخواست طلاق، به جز طلاق توافقی، دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند. دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رای صادر و چنانچه آن را نپذیرد، نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

موضوعی که در طلاق از طرف زوج ممکن است ایجاد اشکال نماید، مسئله مهریه و به طور کلی حقوق مالی زوجه است که بر ذمه شوهر بوده و باید پرداخت نماید. تا زمانی که شوهر این حقوق مالی را پرداخت ننماید و یا ترتیبی برای پرداخت آن ندهد، امکان وقوع طلاق وجودندارد و معمولا دادگاههای خانواده در رای ” عدم امکان سازش ” که صادر می کنند درج می نمایند که در صورتی که مهریه و حقوق مالی زن پرداخت نشود، دفتر ازدواج حق قرائت صیغه طلاق را ندارد. البته برای این موضوع نیز طبق قانون راه حلهایی وجود دارد که در محل مناسب در مورد آن صحبت خواهد شد.

برای طلاق توافقی نیز زوجین باید قبل از مراجعه به دادگاه به مراکز مشاوره پیش از طلاق که از طرف سازمان بهزیستی اداره می شوند، مراجعه نموده و گواهی عدم انصراف از طلاق دریافت نمایند. بدون برگ مزبور امکان ثبت طلاق به صورت توافقی وجود ندارد. توجه داشته باشید که گواهی نامه مذکور صرفا برای طلاق توافقی است و در سایر طرق طلاق نیازی به اخذ چنین برگه ای وجود ندارد. طلاق توافقی نیز به این معناست که زوجین قبلا نسبت به وقوع طلاق توافق نموده باشند و در ضمن آن در رابطه با همه حقوق مالی زن مانند مهریه، جهیزیه،نفقه معوقه و فرزندان ( در صورتی که فرزند داشته باشند ) به توافق کامل رسیده باشند.

ماده 29 قانون حمایت از خانواده:

دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه، اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت‌المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (۳۳۶) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه‌های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می‌کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل، ترتیب، زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تادیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم به نیز ثبت می‌شود. در هرحال، هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می‌تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.

ماده 34 قانون حمایت از خانواده:

 مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است.
تبصره – هرگاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است ملغی می‌گردد.

همانگونه که در قسمتهای هایلایت شده مواد 34  و  33  که مفاد آن فوقا به صورت کامل آورده شده، مشاهده می فرمایید، عمده تفاوت اثر ” گواهی عدم امکان سازش ” با ” حکم طلاق ” در مدت اعتبار آن است. به بیان دیگر حکم طلاق ( حکمی که به جهت درخواست طلاق از طرف  زوجه صادر می شود ) شش ماه از زمان صدور حکم نهایی اعتبار دارد ولی موعد اعتبار ” گواهی عدم امکان سازش ” – طلاقی که توافقی باشد یا طلاق به درخواست شوهر – فقط سه ماه از زمان ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. بنابراین اگر این رای که به هر دو نفر زوجین ابلاغ می گردد و در دسترس هر دو نفر ایشان است، طی مدت 3 ماه یا شش ماه به دفتر طلاق ارائه نشوند، دیگر اعتبار نداشته و قابل اعمال نیست.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.