تاثیر سند عادی ابراء مهریه:

مهریه دین و بدهی است که عند الاستطاعه و یا عند المطالبه بر عهده زوج است. زن می تواند از این حق خود گذشته و در سند رسمی یا عادی مهریه خود را ابراء نموده یا به اصطلاح آن را به مرد ببخشد.

اگر زن در یک برگ عادی یا سند رسمی بنویسد و اعلام نماید که مهریه خود را به شوهرش ابراء نمود، یا بذل کرده یا هبه نموده و یا حق مطالبه آن را از خود سلب و ساقط نمود، همه اینها دلالت بر بخشیدن مهریه و گذشتن از حق مطالبه مهریه دارد. بخشش مهریه و گذشتن از حق مطالبه، می تواند به طور کلی و یا  به صورت بخشش جزئی آن باشد. مثلا اگر برای زوجه 300 سکه مهریه در سند نکاحیه ( قباله ازدواج )  در نظر گرفته شده باشد، وی می تواند از همه مهریه خود گذشته و یا بخشی از آن مثلا 150 سکه  را گذشت نماید. این بخشش مهریه می تواند شفاهی یا کتبی باشد. اگر به صورت کتبی باشد می تواند در سند رسمی یا عادی نوشته شود. در عالم حقوق هیچ کدام از این موارد با یکدیگر تفاوتی ندارند، تنها اثر و تفاوت در شفاهی یا کتبی بودن، سند عادی و یا رسمی بودن، بار اثباتی و در واقع ارزش اثباتی موضوع است. به بیان دیگر اگر بین طرفین اختلافی در بخشش یا میزان آن واقع شود، اثبات اینکه آیا اساسا بخشش واقع شده یا خیر و اگر واقع شده میزان آن چقدر است، به سندی که ارائه می شود بستگی دارد. بنابراین شفاهی یا کتبی بودن صرفا برای اثبات در زمان وقوع اختلاف حایز اهمیت است و در صورتی که بین زوجین اختلافی واقع نشود، این بخشش چه شفاهی باشد و چه کتبی، چه در سند رسمی باشد یا عادی تفاوتی نمی نماید.

مهریه اگر عند الاستطاعه باشد یعنی اینکه مرد هر زمان که استطاعت و توانایی پرداخت مهریه را داشته باشد باید آن را پرداخت نماید. البته توانایی پرداخت زوج موضوعی نیست که خودش بتواند در آن دخل و تصرفی نماید. در واقع توانایی و اسطاعت مالی شخص توسط مراجع قضایی یا مراجع صالح ثبتی تعیین می شود. یعنی اینکه شخصی که خودرو و چند آپارتمان دارد نمی تواند ادعا کند که  به این اموال نیازدارد و بنابراین فعلا نمی تواند بدهی خود را بپردازد. همین که شخصی بیشتر از مستثنیات دین که قانون آن را مشخص کرده اموال داشته باشد یعنی استطاعت مالی برای پرداخت دیون خود را دارد و بنابراین می شود از محل آن اموال مهریه را مطالبه کرد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی 1394:

مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:

الف ـ منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌ‌ علیه در حالت اعسار او باشد.

ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌ‌ علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.

ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.

د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها

هـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.

وـ تلفن مورد نیاز مدیون

زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.

تبصره۱ـ چنانچه منزل مسکونی محکومٌ‌علیه بیش از نیاز و شأن عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رأی نباشد به تقاضای محکومٌ‌ له به‌ وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تأدیه دیون محکوم‌ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم‌ٌبه به طریق سهل‌تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم‌ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان‌پذیر باشد که در این‌صورت محکومٌ‌ به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.

تبصره۲ـ چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرحهای عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکومٌ‌ به از آن امکان‌ پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

بنابر موارد فوق هرکس بیش از آنچه ماده 24 در مورد آن سخن گفته است اموال داشته باشد، آن اموال قابل توقیف و به مزایده گزاردن است و از محل فروش آنها مهریه پرداخت می شود، البته اگر آن اموال کفاف پرداخت کل مهریه را بدهد، در غیر این صورت واگر اموالی که توقیف و فروخته می شود کمتر از مبلغ مهریه  باشد، تا میزانی که فروخته می شود به نرح روز تبدیل به سکه گردیده (اگر مهریه سکه باشد) و به زوجه پرداخت می شود و زن نسبت به مابقی مهریه همچنان طلبکار باقی می ماند، اگر بعدا اموال دیگری از شوهر پیدا گردد، زن می تواندمابقی مهریه را از آن محل وصول کند، اگر هم اموال دیگری یافت نشود، مطابق قانون رسیدگی صورت می گیرد و اگر زوج ادعای اعسار از پرداخت مهریه نماید دادگاه آن را تقسیط نموده به صورت ماهیانه یا چند ماه یکبار شوهر را ملزم به پرداخت مهریه می نماید.

لازم به ذکر است  تقریبا شبیه به همین ماده را در “آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی مصوب ۱۳۸۷” داریم که در موضوعاتی که توسط اداره ثبت پیگیری می شود مورد استفاده قرار می گیرد و همان موارد را به عنوان مستثنیات دین در نظر گرفته است. بنابراین در آن مرجع نیز مستثنیات دین به همین شکلی که عنوان شد مورد محاسبه قرار می گیرد.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

ادعای بخشش شفاهی مهریه:

اگر مردی مدعی شود که همسرش مهریه خود را به وی بخشیده است اما برای این موضوع سند کتبی نداشته باشد و ادعا کند این بخشش به صورت شفاهی بوده است، باید برای اثبات ادعای خود دلیل بیاورد و آن را اثبات کند. برای این منظور قانون  اگرچه راه حلهایی مانند شهادت شهود ارائه کرده است اما در عمل استناد به شهادت شهود برای چنین دعوایی مثمرثمر نبوده، فابده عملی چندانی ندارد.

در واقع طی سالیان اخیر که هر کس برای اثبات ادعاهای بی اساس به شهادت شهود متمسک شده و با از بین رفتن قبح عرفی و شرعی  شهادت کذب، دیگر شهادت شهود به عنوان یک دلیل محکم و محکمه پسند مورد قبول دادگاهها واقع نمی شود، بنابراین همانطور که معروض شد ادعای بخشش شفاهی مهریه توسط زن به شوهرش عملا در دادگاه محکوم به رد است.

بخشش مهریه به شوهر در سند عادی:

اگر زن در یک برگه عادی مدعی شود که مهریه خود را به شوهرش بخشیده است و ذیل این برگه را امضا نماید، این سند یک سند عادی مجسوب شده، می توان پس از اثبات اصالت آن در دادگاه از مزایای قانونی آن که همانا معافیت از پرداخت مهریه است، بهرمند شد.

چنین دعوایی در عمل دعوای مشکلی است چه آنکه یک سند عادی در مقابل یک سند رسمی (قباله ازدواج ) قرار می گیرد و بههر حال به لحاظ اصالت، سند رسمی یعنی همان قباله ازدواج از اعتباری بیشتر سود می برد و ابطال این سند رسمی به واسطه یک سند عادی عملی است خلاف اصل که نیازمند هوشیاری خواهان و مرتب کردن ادله بر اساس موازین حقوقی و عرفی است. وکیل پایه یک دادگستری متخصص در طلاق شخصی است که بهتر است رای چنین مواردی به آنها رجوع نمایید.

بخشش مهریه در سند رسمی:

اگر زن در دفترخانه اسناد رسمی حاضر شود و در سندی که به عنوان اقرار نامه از آن یاد می شود، نزد سردفتر مهریه خود را به شوهرش بذل کند یا ابرا نماید  و امثالهم، این سند و یا اقرارنامه یک سند محضری و رسمی محسوب می شود و می توان به واسطه آن به راحتی اثبات نمود که شوهر از بابت مهریه دین و بدهی بر عهده ندارد.

ماده 1287 قانون مدنی:

اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات‌ قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

ماده 1288 قانون مدنی:

مفاد سند در صورتی معتبر است که مخالف قوانین نباشد.

ماده 1289 قانون مدنی:

غیر از اسناد مذکوره در ماده ۱۲۸۷ سایر اسناد عادی است.

ماده 1290 قانون مدنی:

اسناد رسمی درباره طرفین و وراث و قائم مقام آنان معتبر است و اعتبار آنها نسبت به اشخاص ثالث در صورتی است که قانون تصریح ‌کرده باشد

به هر روی دعاوی مربوط به حقوق خانواده دعاوی متفاوت و متعددی است و نمی توان برای آن حد و مرزی شناخت. هر دعوی بنا به فراخور آن مستلزم بررسی و مداقه است و هرگز نمی شود برای دعاوی با موضوع واحد از پیش، راه و روش دفاعی یکسانی ارائه نمود. بنابراین بهتر است برای هر موضوع به صورت جداگانه با وکیل پایه یک دادگستری متخصص در حقوق خانواده مشورت نمایید. بهترین وکیل خانواده ایران به زعم حقیر شخصی است که بتواند در کنار مطالعه فراوان در زمینه تخصصی خانواده، از تجربیات خود نیز که در این زمینه بدست آورده است بهرمند گردد و بدین وسیله حقوق موکل خود را احیا نماید.

 

 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.