مصادیق عسر و حرج زوجه برای طلاق:

زن برای اقامه دعوی طلاق باید اثبات کند که دوام زوجیت موجب عسر و حرج وی می باشد. مواردی که می تواند از مصادیق عسر و حرج زوجه محسوب شود ذیلا بررسی خواهد شد.

بعضی موارد عسر و حرج در قانون بیان شده است و بعضی در شروط ضمن عقد نکاح وجود دارد. مثلا عقیم بودن شوهر و عدم توانایی در باردار نمودن زوجه از مواردی است که می تواند برای دادگاهها دلیل موجه برای طلاق زن محسوب شود. این مورد از مواردی است که در قانون مطرح نشده ولی در شروط ضمن عقد نکاح درج شده است و دادگاهها بر اساس آن رای طلاق به درخواست زوجه صادر می کنند. به هر حال این یک غریزه طبیعی برای اشخاص است که بخواهند از زندگی مشترک صاحب فرزند شوند، همچنن به لحاظ شرعی موضوعی است که مورد تاکید بزرگان دین بوده است. بنابراین اگر شوهری نتواند همسر خود را باردار نماید و وی را صاحب فرزند کند، این وضغیت برای زن می تواند از مصادیق عسر و حرج محسوب شود و زوجه با ارائه همین دلیل به دادگاه می تواند تقاضای طلاق نماید. البته برای  طرح چنین دعوایی نیز مانند سایر دعاوی ضرورت دارد که شرایطی وجود داشته باشد و آنچه موجب اثبات موضوع می گردد ارائه شود. که این موضوع را در نوشته های آتی بررسی خواهیم نمود.

مصادیق عسر و حرج زن در قانون:

در قانون ما ماده 1130 قانون مدنی مواردی را که زن بر اساس آن می تواند تقاضای طلاق نماید عنوان نموده است و در ادامه بعضی از موارد و مصادیق عسر و حرج را به عنوان مثال آورده است، البته در نهایت عنوان نموده است که دلایلی که زن می تواند بر اساس آن تقاضای طلاق نماید به همین موارد محدود نمی باشد و هر موضوعی که در مجموع موجب مشقت غیر قابل تحمل برای زن بشود،  می تواند از مصادیق عسر و حرج باشد، لکن در عمل همین موارد اعلامی و مواردی که طی سند نکاحیه (قباله ازدواج) توسط زوج امضا شده است (در صورتی که شوهر حین العقد امضا کرده باشد) از موارد طلاق برای زوجه می باشد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

ماده 1130 قانون مدنی چنین مقرر می دارد:

در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می‌تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه می‌تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می‌شود.

تبصره (۱۳۸۱/۴/۲۹) – عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه‌ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می‌گردد:

  • ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
  • اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
  • محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
  • ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
  • ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه‌ی صعب‌العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.

موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.

از طرفی به غیر از موارد فوق در زمان عقد نکاح و ثبت آن در دفترخانه ازدواج، شروط 12 گانه ای در سند نکاحیه به صورت پیش فرض درج شده است که زوج بر اساس توافق انجام شده بین خود و همسرش می تواند آنها را امضا نموده یا امضا ننماید. در صورتی که آن شروط امضا شود، مواردی به عنوان مصادیق عسر و حرج به ماده 1130 اضافه می شود. این شروط 12 گانه عبارتند از:

  • استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در موردی که شوهر سایر حقوق واجبه زن را به مدت شش ماه وفا نکند و اجبارا ایفا هم ممکن نباشد.
  • سوء رفتار و یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل نماید.
  • ابتلاء زوج به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای زوجه مخاطره آمیز باشد.
  • عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.
  • ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل آورد و ادامه زندگی برای زوجه دشوار باشد.
  • محکومیت شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر بازداشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
  • در صورتیکه زوج مفقود الاثر شود و ظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
  • در صورتیکه پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر زوج صاحب فرزند نشود.
  • جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.
  • زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند. تشخیص ترک زندگی خانوادگی و تشخیص عذر موجه با دادگاه است و یا شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.
  • محکومیت قطعی زوج در اثر ارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد وتعزیر در اثر ارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد .تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت و شئون خانوادگی  است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف و  موازین دیگر با دادگاه است.
  • زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

 

بنابراین می توانیم همه این موارد را اعم از آنچه در قانون آمده است و آنچه زوج در سند نکاحیه به عنوان شرط ضمن عقد امضا می نماید را به عنوان مصادیق عسر و حرج زوجه محسوب نماییم. البته در عمل گاهی دادگاهها حتی همین موارد را هم به عنوان عسر و حرج در نظر نمی گیرند. مثلا موضوع ضرب و جرح زوج نسبت به زوجه که به سوء رفتار تعبیر می شود و در بند 4 ماده 1130 قانون مدنی و یکی از موارد شروط ضمن عقد می باشد، توسط دادگاهها به عنوان عسر و حرج در نظر گرفته نمی شود.

طی یک نظریه قابل توجه از اداره حقوقی قوه قضاییه، موضوع ضرب و جرح زوج نسبت به زوجه در دفعه اول را حتی اگر رای مبنی بر صدور دیه توسط دادگاه کیفری نیز صادر شده باشد، از مصادیق عسر و حرج زوجه ندانسته و اعلام نموده، باید لااقل دو رای قطعی بر وقوع ضرب و جرح وجود داشته باشد تا دادگاه بتواند آن را از موارد عسر و حرج در نظر بگیرد. این در حالیست که نه در متن ماده مذکور و نه در متن شروط ضمن عقد به موضوع محکومیت قطعی مبنی بر ضرب و جرح سخنی به میان نیامده است. بر اساس متن قانون و با توجه به قواعد اثبات ادله دعوی سوء رفتار زوج با هر ادله یا اماراتی قابل اثبات است و هرگاه این موضوع اثبات شود دادگاه مکلف است بر اساس قانون رای به عسر و حرج زوجه صادر کند. اما خب متاسفانه رویه دادگاهها با آنچه از قانون قابل برداشت است متفاوت است.

به هر روی این مواردی که به عنوان موارد عسر و حرج زوجه در نظر گرفته شده اگرچه به نظر محدود نمی آید اما در عمل موارد مهمی مانند خیانت شوهر، رابطه نامشروع وی، بیماریهای شخصیتی زوج مثل وسواس که از موارد جنون محسوب نمی شود، بد دهنی و رفتارهای خشونت آمیز زوج و سایر موضوعات را از موارد عسر و حرج محسوب نکرده است و دادگاهها نیز عملا به این موارد وقعی نمی گذارند. بنابراین بسیار حائز اهمیت است که ضمن اصلاح قوانین مربوطه در مورد مهریه که در حال انجام است، قواعد مربوط به طلاق زوجه نیز اصلاح شود. به هر حال اینک با توجه به وضعیت موجود، در هر پرونده زوجه برای طلاق می تواند بر اساس همین موارد اقدام به طلاق نماید.

 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.