قسط بندی مهریه – نحوه مطالبه مهریه به صورت اقساط :

اقساط مهریه بر اساس توان مالی شوهر صورت می گیرد . تعیین میزان سکه در هر چند ماه مستلزم درخواست حکم اعسار از طرف زوج است.

به مجرد وقوع عقد نکاح زن صاحب مهریه می شود و می تواند آن را مطالبه نماید . روش مطالبه مهریه توسط زوجه در نوشته های قبلی به تفسیر بیان شده است . در این نوشته قصد داریم وضعیتی را تشریح کنیم که یا مقداری از مهریه دریافت شده و نسبت به مابقی مالی از شوهر پیدا نشده است و یا اینکه اساسا هیچ مالی از شوهر پیدا نشده و زوجه قصد دارد موضوع مطالبه مهریه را در دادگاه مطرح نماید.

اجرای مهریه در اداره ثبت : اینکه می گوییم مالی از شوهر پیدا نشده است ، یعنی اینکه زوجه موضوع مهریه را در اداره ثبت مطرح نموده است و در آن مرجع یا مالی پیدا نشده است که توقیف شده و به مزایده گذارده شود و یا اینکه اموالی که یافت شده ، تکافوی پرداخت  همه مهریه را نمی نماید .

برای گرفتن مهریه از کجا باید شروع کنیم : در قانون ششم توسعه اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی کشور در بند ب ماده 113 چنین می خوانیم که زوجه برای مطالبه مهریه خود ابتدا باید از طریق اجرای ثبت محل وقوع عقد ، اقدام نماید. بنابراین شروع فرایند مطالبه مهریه از طریق دادگاه منوط به اقدام قبلی در اداره ثبت است.  برای این منظور زوجه باید از طریق دفتر ازدواج  و طلاقی که سند ازدواج را صادر نموده ، تقاضای صدور اجرائیه نماید و پس از صدور اجرائیه موضوع در اداره ثبت محل پرونده می شود و به مرحله اجرا گذارده خواهد شد. در این مرحله است که اداره اجرائیات ثبت محل،  اموال شوهر را بر اساس کد ملی او از اداره ثبت ، راهور ، بورس و سایر مراجع ذیصلاح استعلام می نماید و اگر مالی از وی یافت شود ، توقیف می گردد . اگر اموالی از شوهر یافت شود زن می تواند طبق اصولی که در نوشته های قبلی توضیح داده ایم ، تقاضای خود مبنی بر قیمت گذاری و مزایده را به اداره ثبت ارائه نموده و اموال یافت شده ، اگر جزء مستثنیات دین نباشند ، فروخته شده از حاصل وجوه آنها مهریه زن پرداخت می گردد . اگر هم اموالی از شوهر یافت نشود که مراتب در گزارش پرونده ثبت می گردد .

نحوه طرح دادخواست مطالبه مهریه : در این حالت اگر از شوهر اموالی یافت نشود یا اگر اموال یافت شده تکافوی پرداخت کل مهریه را ننماید . زوجه می تواند برای همه یا بقیه مهریه به دادگاه خانواده مراجعه نماید. دادخواست مطالبه مهریه بدهد و منتظر ابلاغ جلسه رسیدگی می گردد . دادگاه با بررسی دادخواست و ضمایم ( در صورتی که مدارک کامل باشد ) وقت رسیدگی تعیین و به طرفین ابلاغ می نماید . زن اگر بخشی از مهریه را در اداره ثبت گرفته باشد ، باید نسبت به بقیه، دادخواست بدهد و اگر چیزی در اداره ثبت نصیب وی نشده باشد نسبت به همه مهریه دادخواست می دهد . البته لازم به ذکر است زن می تواند هر تعداد از مهریه اش را که بخواهد مطالبه کند و مثلا اگر 300 سکه مهریه داشته باشد می تواند فقط نسبت به 100 سکه مطالبه  نماید اما برای جلوگیری از طرح دعوی مجدد که ممکن است ماهها به طول بی انجامد ، طرح یکجای مهریه بهتر است .

نکته مهم : گفته شد که برای آنکه بتوانید در دادگاه مهریه را مطالبه نمایید باید ابتدا در اداره ثبت تقاضای وصول مهریه را داده باشد ، حال برای گرفتن باقی مانده  مهریه یا ( اگر مالی از شوهر یافت نشده باشد )  برای مطالبه کل مهریه ، بایستی پرونده در اداره ثبت مختومه گردد . یعنی زوجه درخواست خود مبنی بر اینکه قصد دارد که پرونده مهریه را در اداره ثبت مختومه نموده و به دادگاه مراجعه نماید را  به آن مرجع تقدیم می کند. اداره ثبت پرونده را مختومه نموده و یک برگ گواهی مختومه شدن پرونده به شما ارائه می کند . این برگه دلالت بر این دارد که زوجه مطابق قانون ابتدا در اداره ثبت طرح موضوع نموده و اینک قصد دارد موضوع را از طریق دادگاه پیگیری نماید . آن برگ باید به همراه دادخواست مطالبه مهریه برای دادگاه ارسال شود .

نمونه درخواست مختومه کردن پرونده در اداره ثبت :  

بسمه تعالی

ریاست محترم اداره ثبت شهر / شهرستان ……..

با سلام

احتراما به استحضار می رساند ، اینجانب …….نام ……….نام خانوادگی………. بستانکار پرونده به شماره ……….. نظر به اینکه اموال یافت شده از بدهکار سند اجرائی تکافوی پرداخت مهریه را نمی نماید ، تقاضای مختومه نمودن پرونده و صدور گواهی جهت مراجعه به دادگاه را از حضور محترمتان خواستارم.

صدور حکم دادگاه در مورد مهریه :  دادگاه با بررسی موضوع مهریه اقدام به صدور رای می نماید . رای دادگاه متضمن پرداخت کلیه مهریه یا باقی مانده آن است که به طرفین ابلاغ می شود . زوج طبق تشریفات و قواعد دادگاه می تواند طی بیست روز نسبت به حکم صادره اعتراض نماید و اگر مبلغی بابت مهریه پرداخته است که در رای صادره لحاظ نشده است ، مراتب اعتراض خود را مطرح نماید . به هر روی پس از تجدید نظر خواهی و صدور رای دادگاه تجدید نظر و یا اگر تجدید نظر خواهی انجام نشده باشد ، پس از منقضی شدن موعد تجدید نظرخواهی رای دادگاه قطعی می گردد . در این مرحله  زوجه باید درخواست صدور اجرائیه نماید .

اجرائیه مهریه : پس از قطعی و لازم الاجرا شدن رای دادگاه در مورد مهریه ، زوجه تقاضای صدور اجرائیه می نماید ، اجرائیه در اینجا برگ قطعی شده مبلغ قابل پرداخت است که باید توسط زوج به زوجه پرداخت شود ، از تاریخ ابلاغ اجرائیه زوج 30 روز مهلت دارد که دادخواست اعسار از پرداخت مهریه نماید .

دادخواست اعسار از مهریه :




مطلب در حال تکمیل شدن می باشد….

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.