نحوه صدور اجرائیه برای مهریه:

برای به اجرا گذاشتن مهریه باید به دفترخانه ازدواجی که سند ازدواج را صادر کرده است، مراجعه کنید و سپس مراحل ذیل را دنبال نمایید.

معمولا خانمها آدرس دفترخانه ازدواج خود را فراموش نمی کنند اما ممکن است، دفاتر ازدواج طی سالیان جابجاشوند  و به محل دیگری منتقل گردند، به هر حال در صورتی که آدرس فراموش شده بود، غالبا در صفحه اول قباله ازدواج شماره و آدرس دفترخانه ازدواجی که سند مذکور را صادر کرده است، نوشته شده است. اگر آدرس نوشته نشده، می توانید از طریق مراجعه به سایتهای اینرنتی مرجع مانند سایت کانون سردفتران ازدواج و طلاق و یا جستجو در گوگل با ذکر شماره دفترخانه آدرس دفترخانه را پیدا نمایید.

ممکن است سردفتر ازدواج فوت کرده باشد، در این صورت دفتر خانه وی تعطیل شده و دیگر خدمات ارائه نمی دهد. در چنین وضعیتی ارائه خدمات دفتری که سردفتر آن فوت شده به یک دفتر خانه دیگر که معمولا در نزدیک ترین فاصله است، محول می شود. در این صورت دفتر خانه مذکور را اصطلاحا کفیل دفتر خانه قبلی می نامند. دفاتر مربوط به ثبت وقایع ازدواج از دفترخانه قبلی به دفتر خانه کفیل منتقل می شود. در این دفاتر نام و مشخصات طرفین، میزان مهریه، شرایط و شروط عقد نکاح و سایر موارد مذکور در سند ازدواج در این دفاتر درج شده است. به هر روی اگر در محل دفتر خانه قبلی نام و آدرس دفترخانه کفیل نوشته نشده بود، ناچار باید از کانون سردفتران ازدواج و طلاق شهر محل، در مورد کفیل سردفتر فوت شده سوال نمایید.

به هر حال پس از حضور در دفتر خانه ازدواج یا دفتر خانه کفیل باید با ارائه اصل سند نکاحیه ( قباله ازدواج ) تقاضای صدور اجرائیه نمایید. در این مرحله سردفتر یا کارمندان اداری وی اجرائیه مهریه را  بر اساس میزان مهریه مرقوم در سند نکاحیه صادر می کنند. صدور اجرائیه به صورت برخط صورت می گیرد و پس از صدور که حدودا نیم ساعت به طول می انجامد بلافاصله در کارتابل اداره ثبت اسناد محل قابل مشاهده می باشد. هزینه صدور اجرائیه فعلا و در سال 1401 مبلغ سیصد و پنجاه هزار تومان است اما به هر حال دفتر خانه مختلف مبالغ متفاوتی تا یک میلیون تومان اخذ می نمایند.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

همزمان با صدور اجرائیه می توانید اموال مدیون پرونده ( اموال زوج ) را  معرفی کنید. بعضی دفاتر برای معرفی اموال برگه جداگانه ای در اختیار متقاضی قرار می دهند. اموال ممکن است سند ملک، آپارتمان یا مغازه، خودرو و شماره حسابهای بانکی باشد. البته اموال دیگر مثل سهم بورس نیز قابل مطالبه و دریافت است که برای آن باید تقاضای استعلام از سازمان بورس اوراق بهادار را تقاضا نمایید. همچنین می توانید ضمن تقاضای صدور اجرائیه،  ممنوع الخروجی زوج، از کشور را هم تقاضا نمایید. برای توقیف صند ملک یا آپارتمان داشتن پلاک ثبتی آن الزامی است، این پلاک ثبتی در قسمت بالای سند تک برگ و یا در صفحه اول سندهای دفترچه ای قدیمی درج شده است. شماره ثبت فرعی و شماره اصلی و همچنین ناحیه ثبتی در این قسمت حائز اهمیت است. ضرورتی ندارد اصل سند ملک را به همراه داشته باشید، همین که یک کپی یا عکس از سند همراه داشته باشید کفایت می کند. در مورد خودرو صرف مرقوم نمودن شماره پلاک خودرو کافی برای توقیف آن خواهد بود. در مورد شماره حسابهای بانکی نیز می توانید عکس کارتهای بانکی یا شماره 16 رقمی مندرج در روی کارتها را در برگه معرفی اموال قید کنید.

همچنین می توان اموالی که به زوج به ارث رسیده است را توقیف نمود. اگر زوج جزو ورثه متوفی است که برای وراث اموالی به ارث گذاشته است، زوجه می تواند با معرفی اموال متوفی سهم الارث شوهرش از ماترک را توقیف نماید. مثلا اگر شوهر جزو ورثه متوفی است که ماترک او یک خانه است، هر آنچه بر اساس قانون سهم زوج می باشد، حتی قبل از تقسیم ارث، قابل توقیف در راستای اجرای فرایند مهریه است.  بنابراین حتی اگر مال موروثی تقسیم نشده باشد و حتی فرایند تقسیم آن هنوز شروع هم نشده باشد، باز می توان سهم زوج از آن اموال را توقیف نمود.

اگر از اموال زوج اطلاعی ندارم چه اقداماتی می توانم انجام دهم:

اگر شماره ثبتی ملک یا آپارتمان یا مغازه را ندارید باید از اداره ثبت محل تقاضای استعلام ثبتی نمایید. با این اقدام اداره اجرای ثبت با استعلام شماره ملی شوهر از اداره ثبت اسناد و املاک، اسنادی که در آن اداره به نام وی موجود می باشد را توقیف می نماید. توقیف در این مرحله به صورت سندی است و ملک مذکور پلمپ نمی شود و فقط در دفتر اداره ثبت در مقابل سند عبارت ” ملک بازداشت می باشد ” درج می گردد.

در مورد خودرو نیز در صورتی که اطلاعی از خودروهای زوج در دسترس زوجه نیست، مشارالیها می تواند با تقاضای استعلام از اداره راهور ضمن اجرائیه یا پس از آن هر پلاکی که به نام زوج ثبت باشد، توقیف خواهد شد.

تقاضای استعلام از سازمان بورس اوراق بهادار نیز می تواند در راستای توقیف اموال زوج کارگشا باشد. تقاضای استعلام حسابهای بانکی نیز ممکن است توسط متقاضی درخواست شود، در این صورت هر کدام از حسابهای بانکی زوج که پول در آن وجود داشته باشد، توقیف و وجوه آن به حساب خزانه و سپس به حسابی که زوجه معرفی می نماید منتقل می گردد.

توقیف حقوق کارمندان دولت یا شرکتهای خصوصی:

اگر زوج جزو کارمندان یا کارگرانی است که از شرکتهای خصوصی یا دولتی یا وزارتخانه ها یا از سازمانهای خدمات عمومی مانند شهرداری و امثالهم حقوق ماهیانه دریافت می کند، زوجه می تواند ضمن صدور اجرائیه تقاضا نماید که قسمتی از حقوق زوج بابت مهریه هرماهه توقیف و به حساب وی واریز گردد.

در این رابطه زوج اگر دارای فرزند باشد، یک چهارم و اگر فرزند نداشته باشد یک سوم از حقوق وی قابل توقیف است.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

در رابطه با مستثنیات دین چگونه عمل نماییم:

طبق ماده 11 اصلاحیه آئن نامه اجرای مفاد اسناد لازم الاجرا ماده 61 آن آئین نامه و تبصره های آن به این شکل اصلاح گردیده است:

۶١ ـ مستثنیات دین بدهکار به شرح ذیل است.

الف ـ منزل مسکونی که عرفاً در شأن مدیون در حالت اعسار او باشد.

ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری مدیون و افراد تحت تکفل وی لازم است.

ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج مدیون و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می شود.

د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اھل علم و تحقیق متناسب با شأن آن

ھـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.

وـ تلفن مورد نیاز مدیون

زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.

همانگونه که مشاهده می فرمایید منزل مسکونی که زوج در اختیار دارد، اگر خیلی مجلل و بزرگ نباشد جزء مستثنیات دین محسوب می گردد. یعنی نمی توان از آن محل مهریه و به طور کلی دیون شخص را پرداخت نمود و از مزایده و فروش مصون است. البته این شرط در صورتی است که زوج فقط یک منزل مسکونی داشته باشد و اگر هر نوع ملک یا آپارتمان دیگری اعم از ویلا و باغچه و .. داشته باشد جزء مستثنیات دین محسوب نمی شود. ضمن اینکه محل کار یا کسب و پیشه غالبا به عنوان مستثنیات دین محسوب نمی شود.

یک خط تلفن مدیون قابل توقیف نیست، مگر آنکه تلفن مذکور از جمله شماره های خاص و رند باشد که قیمت آن خیلی زیاد باشد، مثلا در تهران شماره های وجود دارد که گاهی تا 2 الی 3 میلیارد تومان هم خرید و فروش می شوند. بنابراین یک خط تلفن زوج در صورتی که از شماره های معمولی باشد قابل توقیف نمی باشد، هر چند در عمل گاهی توقیف می شود ولی با اعتراض زوج از توقیف خارج می گردد.

اقدامات پس از صدور اجرائیه:

پس از صدور اجرائیه و ارسال آن به اداره ثبت اسناد محل، متقاضی با در دست داشتن رسید برگ اجرائیه می تواند به اداره ثبت محل مراجعه نموده و تقاضای ثبت پرونده نماید. البته اداره ثبت به صورت سیستماتیک پرونده هایی که از طرف دفاتر ازدواج برای ایشان ارسال می شود را بر اساس نوبت ثبت می نماید، لکن شاید در بعضی ادارات شهرهای مختلف، خصوصا شهرهای کوچک،  مراجعه و اعلام موضوع موجب تسریع در فرایند اجرا گردد. با ثبت اجرائیه در اداره اجرای ثبت یک شماره پرونده و یک شماره بایگانی به متقاضی داده می شود که با در دست داشتن آن می تواند از فرایند اجرا مطلع شده و اقدامات لازم را انجام دهد.

به هر روی از زمان شروع فرایند اجرا که با صدور اجرائیه آغاز می شود تا زمانی که اموال توقیف شده به مزایده گذارده شده و به فروش برسد، یک پروسه چندین ماهه و حتی چند ساله باید سپری شود که مستلزم اقدامات بسیاری است.آنچه ما در این نوشته توضیح دادیم صرفا مرحله اول و قسمت صدور اجرائیه مهریه بود. بنابراین بهتر است برای انجام چنین اقداماتی با توجه به پیچیده بودن مراحل، انجام آن را به وکیل پایه یک دادگستری سپرده تا بر اساس علم و تجریه وکیل این زمان طولانی به حداقل رسیده و از وقوع اشتباهات و دوباره کاری ها پرهیز گردد. ضمن اینکه در فرایند اجرا ممکن است زوج به توقیف اموال معترض باشد که باید پاسخ مناسب و قانونی در قبال اعتراضات زوج ارائه شود. به هر روی پیشنهاد ما مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری متخصص در دعوی مهریه و طلاق است.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.