تقسیم ارث مادر

معمولا تصور بر این است که ارث همیشه از طرف پدر قابل تقسیم است و ارثی که از طرف مادر به فرزندان یا وراث دیگر می رسد، کمتر مورد بررسی قرار می گیرد، به همین دلیل اختلاف نظرهایی در نحوه تقسیم وجود دارد، نظر به اینکه مقررات تقسیم ارث در قانون مدنی به کلی از فقه و شرع گرفته شده، بنابراین مباحث کمی پیچیده و غامض است، و در هر مورد و پرونده ای نیاز به بررسی دقیق دارد، البته اصول کلی نیز وجود دارد مثل دو به یک بودن سهم الارث برای پسران و دختران، لکن همیشه به این شکل نیست و در مواردی سهم الارث بصورت مساوی بین ذکور و اناث تقسیم می شود، به هر حال نوشته فعلی در مورد نحوه تقسیم ارث مادر جهت اطلاع عزیزان نوشته شده که تقدیم می گردد.

تقسیم ارث مادر

صور مختلف وجود وراث:

الف – مادر فوت شده، همسر و پدر و مادر در قید حیات نداشته باشد و وراث او فقط فرزندان باشند:

لازم بذکر است در صورت وجود همسر متوفی یا پدر و مادرش در قید حیات، ایشان نیز به همراه فرزندان وی، ارث می برند، بنابراین فعلا موردی را بررسی می کنیم که متوفی فقط فرزند دارد.

  • تنها وارث مادر یک فرزند است . کل ترکه به فرزند می رسد، خواه دختر باشد خواه پسر
  • وراث مادر چند فرزند که همگی  یا دختر هستند  یا پسر.  ترکه میان آن ها به تساوی تقسیم می گردد.
  • وراث مادر چند فرزند هستند که بعضیی پسر و بعضی دختر هستند. در این وضعیت، پسر دو برابر دختر سهم الارث دارد.

ب- اگر مادر فوت شده پدر و مادر در قید حیات داشته باشد، ولی همسر و فرزند نداشته باشد:

یک سوم ترکه به فرض به مادر متوفی و مابقی به قرابت به پدرش می رسد.

تقسیم ارث مادر

ج- مادر فوت شده پدر یا مادر یا زوج در قید حیات داشته باشد، به همراه یک فرزند یا فرزندان:

  • وراث عبارتند از مادر و یک دختر، در اینصورت یک ششم به مادر و یک دوم به دختر می رسد، جمع این تقسیم شامل کل ترکه نمی شود، بنابراین باقیمانده به نسبت یک چهارم به مادر و سه چهارم به دختر می رسد.
  • وراث عبارتند از پدر و یک دختر، در اینصورت نیز یک ششم به پدر و یک دوم به دختر می رسد، جمع این تقسیم شامل کل ترکه نمی شود، بنابراین باقیمانده به نسبت یک چهارم به پدر و سه چهارم به دختر می رسد.
  • وراث عبارتند از پدر و مادر و یک دختر، در اینصورت یک ششم مادر، یک ششم پدر، یک دوم نیز برای دختر، چون این تقسیم شامل همه ترکه نمی شود، باقیمانده به میزان یک پنجم پدر، یک پنجم مادر و سه پنجم دختر تقسیم می گردد.
  • وراث عبارتند از پدر و مادر و چند دختر: یک ششم پدر، یک ششم مادر، و دوسوم به دخترها داده می شود که دختران بصورت مساوی تقسیم می کنند. در این حالت چیزی اضافه نمی آید که احتیاج به تقسیم مجدد داشته باشد.

یکی از مهم ترین مسائل در زمینه ی پرونده های مرتبط با ارث، انواع وصیت نامه میباشد.

  • وراث عبارتند از پدر و مادر و چند دختر و زوج: در این وضعیت اوضاع کمی متفاوت می شود، یعنی با توجه به سهم وراث میزان سهام از کل ترکه بیشتر می شود، بدین صورت که یک ششم برای پدر، یک ششم برای مادر، دوسوم برای دختران (تا اینجا کل ترکه تقسیم شده) و یک چهارم زوج می برد، که در این صورت یک چهارم بیشتر از کل ترکه سهام وجود دارد، در این شرایط نقصان بر دختران وارد می شود، و دختران سهم کمتری می برند.

تقسیم ارث مادر

  • وراث عبارتند از پدر و مادر و یک پسر: در این حالت پدر یک ششم ، مادر یک ششم و مابقی به پسر متوفی تعلق خواهد گرفت.
  • وراث عبارتند از پدر و مادر و دو یا چند پسر: در این وضعیت نیز پدر و مادر هر کدام یک ششم از ارث را می برند و مابقی ترکه به صورت مساوی بین پسران تقسیم می شود.
  • وراث عبارتند از پدر و مادر و چند فرزند دختر و پسر: در این حالت نیز مثل فروض قبلی پدر یک ششم، مادر یک ششم و مابقی به نسبت سهم دو به یک بین فرزندان دختر و پسر تقسیم می شود.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

پاسخ به یک مسئله رایج اشتباه:

این تصور اشتباه رایج است که در تقسیم ارث مادر بین فرزندان بین پسر و دختر تفاوتی نیست و هر دو به یک میزان سهم می برند، در حالیکه چنین نیست و در تقسیم ارث مادر نیز قاعده کلی پسر دو سهم و دختر یک سهم پابرجاست. 

تقسیم ارث مادر

سوال: در صورتیکه زن فوت شده باشد و فقط یک مادر در قید حیات داشته باشد و فرزند و همسر و پدر هم ندارد سهم ارث مادر شخص فوت شده به چه شکل است؟

پاسخ وکیل: در اینصورت تمامی ترکه سهم مادر متوفی خواهد بود.

سوال: شخصی که فوت شده شوهر دارد و شوهرش زنده است اما فرزندی نداشتند، و پدر و مادر اوهم هستند به برادر و خواهرانش ارث می رسد؟

پاسخ وکیل: یک دوم همسر می برد، یک سوم مادر و مابقی (یک ششم) پدر، برادران و خواهران ارثی نمی برند.

سوال: برادر من دوسال پیش فوت شد و یک آپارتمان داشت که تا چند وقت پیش پدرم در آن سکونت داشت، پدرم دو ماه پیش فوت کردند آیا از آن آپارتمان به فرزندان ارث می رسد؟

پاسخ وکیل:  بله، به دلیل آنکه آپارتمان سهم الارث پدر بوده و اکنون جزء مایملک پدر هست، با فوت پدر جزء ماترک ایشان محسوب می گردد و قابل تقسیم بین فرزندان است.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.