ماده مخدر شیشه

ماده مخدر شیشه و مجازات آن در قانون :

مواد مخدر صنعتی شامل هروئین، مرفین، کوکائین و دیگر مشتقات شیمیایی مرفین و کوکائین و یا لیزرژیک اسید دی ‌اتیل آمید (ال.اس.دی)، متیلن دی اکسی‌ مت ‌آمفتامین (ام.دی.ام.آ. یا آکستاسی)، گاما هیدروکسی بوتیریک اسید (جی.اچ.بی)، فلونیترازپام، آمفتامین، مت آمفتامین (ماده مخدر شیشه) و یا دیگر مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیرداروئی می باشد.

در مقالات بعدی به سایر مواد مخدر صنعتی خواهیم پرداخت. لکن در این نوشته لازم است برای آشنایی خانواده ها و بالا بردن اطلاعات عمومی جامعه برای مقابله با این آفت اجتماع، ابعاد مختلف ماده مخدر شیشه که فروش و مصرف آن بسیار رایج گردیده است را بررسی نمائیم.

نام اصلی شیشه کریستال دی متامفتامین هیدروکلراید است، یک ماده مخدر اعتیادآور و محرک که در روزهای اول مصرف انرژی زیاد و مضاعفی به مصرف کننده می دهد. آن طور که کارشناسان  می گویند، اولین ماده محرکی که از آمفتامین ( آمفتامین نوعی ماده شیمیایی است که موجب تحریک در اعصاب می شود) در بازار مواد مخدر ایران منتشر گردید، همان قرص اکس یا اکستازی بود. بعد قرص اکس ، شیشه مخرب ترین ماده مخدری بود که از آمفتامین درست و به بازار عرضه شد.

شیشه به اشکال متنوعی وجود دارد و ممکن است به شیوه‌های تدخین یا دود کردن، استنشاق از راه بینی، خوراکی و یا تزریق مورد مصرف قرار گیرد. این ماده، بسته به این‌که چگونه مصرف شود، خلق و خوی فرد مصرف کننده را به شیوه‌های مختلف تغییر می‌دهد. ÷بلافاصله بعد از مصرف این مخدر به‌صورت تدخین و یا تزریق حدودا 20 ثانیه پش از مصرف،  فرد مصرف‌کننده احساس سرخوشی شدید نموده که این حالت به راش یا فلاش معروف است. این حالت فقط چند دقیقه دوام می‌یابد و از لحاظ شدت آن را مانند ارگاسم روانی توصیف کرده‌اند.

مصرف شیشه به‌صورت استنشاقی و یا خوراکی، نیز فرد را به سرخوشی می‌رساند اما ایجاد حالت شدید راش نمی‌کند. با استنشاق شیشه، علائم پس از ۳ تا ۵ دقیقه ایجاد می‌شوند و در حالت خوراکی، حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد تا اثرات مصرف ماده ظاهر شوند.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

آیس یا یخ همان نوع قابل تدخین شیشه می‌باشد، که مصرف آن در دهه ۱۹۸۰ رواج یافت. آیس، از درجه خلوص بالایی برخوردار است و با استفاده از پیپ‌های شیشه‌ای و تقریباً مشابه کراک مصرف می‌شود و دودی که از آن بلند می‌شود، بدون بو است. پس از کشیدن آیس، پس‌مانده‌ای که از آن به‌جا می‌ماند را دوباره جمع‌آوری کرده و بار دیگر می‌کشند.

شیشه به هر طریقی که مصرف شود در نهایت به گردش خون وارد شده و خود را به مغز می‌رساند و از این طریق بر سیستم اعصاب مرکزی تأثیر می‌گذارد. اثراتی که شیشه روی بدن می‌گذارد ممکن است ۴ تا ۲۴ ساعت به‌طول بی‌انجامد. مهم نیست که به کدام روش مصرف شیشه اعتیاد ایجاد شود،  همه حالات مصرف شیشه یه یک اندازه مخرب و اعتیاد آور است.

در واقع اعتیاد حالت خاصی است که در آن شخص علیرغم عدم نیاز بدن، صرفا بخاطر لذتی که از استعمال آن ناشی می شود مصرف می نماید. بنابراین حتی می توان شخصی را که پس از یک بار مصرف، برای دفعه دوم و به دنبال لذت دفعه اولی ماده مخدر مصرف می کند را به لحاظ عرفی می توان جزء دسته معتادین طبقه بندی کرد، البته چنین شخصی به لحاظ قانونی نیز در دسته معتادین قرار می گیرد، لکن بین اشخاص عوام این نحو مصرف را اعتیاد نمی دانند و آن را تفریحی یا تفننی محسوب می کنند. اما همانطور که عرض شد حتی مصرف دو مرتبه از یک ماده مخدر به دلیل لذتی که ایجاد کرده است و تلاش برای بازسازی لذت اولیه، از موارد اعتیاد و مراحل اولیه ایجاد عادت است.

ماده مخدر شیشه

جرم حمل و نگهداری ماده مخدر شیشه:

هر کس ماده مخدر شیشه را نگهداری یا حمل یا مخفی نماید مجرم است، و به تناسب میزان آن مجازات می شود.  حمل، نگهداری و مخفی کردن شیشه تا پنج سانتی گرم آن مجازات نقدی در پی خواهد داشت. مجازات این مقدار بر اساس آخرین اصلاحات و تغییرات قانونی بین 1500000 – یک میلیون و پانصد هزار تومان – تا  3500000 – سه میلیون و پانصد هزار تومان – می باشد که کمترین میزان مجازات برای این جرم است. اگر قاضی احساس نماید که مجازات نقدی تنها موجب اصلاح متهم نمی شود می تواند به شلاق نیز حکم نماید. حکم به شلاق در این میزان بین بیست تا پنجاه ضربه می تواند باشد.

از پنج سانتی گرم تا یک گرم مجازات نقدی آن از سه میلیون تومان تا نه میلیون تومان خواهد بود. البته این میزان جزای نقدی پس از اصلاح توسط بخشنامه هیئت وزیران تا این مبلغ افزایش یافته است که ملاک عمل دادگاهها برای اعمال مجازات است، لکن در متن قانون همچنان مبلغ قبلی نوشته شده است که این موضوع نباید موجب گمراهی خوانندگان شود. بنابراین مبلغی که در این نوشته شده است آخرین مبلغ اعلام شده و ملاک عمل دادگاههاست که تا سال خرداد 1401 همچنان پابرجاست. لازم به ذکر است قانون قدیم این میزان از نگهداری را مبلغ دویست هزار تومان تا ششصد هزار تومان پیش بینی کرده بود. در این مورد نیز اگر قاضی صلاح ببیند و احساس نماید مجازات نقدی تنها، کافی برای مجرم نیست می تواند بین سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق برای مجرم تعیین نماید.

در واقع مجازات شلاق که جزو مجازاتهای استخفافی و تحقیر کننده است به هیچ عنوان مورد تایید جامعه جهانی و قوانین حقوق بشری نیست و اینجانب نویسنده نیز مطلقا به چنین مجازاتهایی مخالفم اما فلسفه وجودی چنین مجازاتی در کنار مجازات جریمه نقدی آن بوده است که گاهی اتفاق می افتد که اشخاص متمول و پولدار مرتکب چنین جرائمی می شوند که تعیین مجازاتهای نقدی برای ایشان نه تنها موجب اصلاح ایشان نمی گردد بلکه آنها را تشویق به ارتکاب مجدد آن می نماید. در واقع شخص پولداری که مرتکب این جرائم می شود با تعیین مبلغی وجه نقد به عنوان مجازات بسیار هم خوشحال می شود و اساسا این مبالغ برای اشخاص متمول شاید هیچ ناراحتی و حس بدی نداشته باشد و با احتساب این موضوع که ممکن است طی دفعات آتی از هر ده مرتبه یک مرتبه هم گرفتار قانون شود باز با پرداخت چنین مبلغی می تواند به راحتی از چنگال عدالت فرار کند. بنابراین اضافه نمودن مجازات شلاق علیرغم اینکه مورد تائید جامعه حقوقی مدرن نیست لکن برای جلوگیری از تکرار جرم توسط متهمین مذکور ممکن است کارآمد باشد، البته به شرط اعمال صحیح قانون در دادگاهها و اجرای احکام دادگستری.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

نگهداری و حمل یا مخفی کردن بیش از یک گرم شیشه تا چهار گرم:

این میزان از مواد مخدر شیشه علیرغم اینکه می تواند حکم به جریمه نقدی در پی داشته باشد، حکم به زندان نیز برای مجرمین سابقه دار یا اشخاصی که جریمه نقدی در اصلاح عملکرد ایشان به نظر قاضی رسیدگی کننده کافی نباشد، ممکن است اعمال گردد. میزان جریمه نقدی مرقوم در قانون هشتصد هزار تا دو میلیون تومان است اما بر اساس اصلاحیه هیئت وزیران این مبلغ به ده میلیون تومان تا بیست و پنج میلیون تومان افزایش یافته است که این مبلغ ثانوی ملاک عمل دادگاهها می باشد. همچنین دادگاه مکلف است به همراه جزای نقدی حکم به دو تا پنج سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق نیز حکم صادر نماید.

نگهداری و حمل یا مخفی کردن بیش از چهار گرم تا پانزده گرم مواد مخدر شیشه:

زمان دستگیری و بلافاصله پس از آن پلیس مکلف است و وظیفه دارد در مورد متهمین مواد مخدر، مواد به دست آمده از ایشان را توزین نماید. یعنی بلافاصله با دستگاههای تعیین وزن حاضر در اداره مواد مخدر، وزن مواد مخدر مکشوفه را تعیین و در صورتجلسه مخصوص گزارش نماید. این صورتجلسه و برگ توزین ملاک عمل دادگاهها برای تعیین مجازات است. اوزان مذکور که در اینجا نسبت به آن توضیح داده می شود از همان اوراق توزین و وزن کشی توسط پلیس نشأت می گیرد.

به هر روی مجازات نگهداری، حمل و مخفی کردن مواد مخدر شیشه بین 4 گرم تا 15 گرم جریمه نقدی به همراه زندان و شلاق است. بر اساس آخرین اصلاحات قانونی، جریمه نقدی معادل بیست میلیون تومان تا پنجاه و پنج میلیون تومان و مجازات حبس آن بین پنج تا هشت سال و شلاق آن سی تا هفتاد و چهار ضربه تعیین شده است. لازم به ذکر است به لحاظ قانونی دادگاه مکلف به تعیین همه موارد مجازات در حکم است و نمی تواند فقط یک نوع مجازات در نظر بگیرد.

ماده مخدر شیشه

حمل، مخفی کردن و نگهداری مواد مخدر شیشه بین 15 تا 30 گرم:

این میزان حمل و نگهداری نیز شامل مجازات حبس، جزای نقدی و شلاق است. مجازات نقدی آن بین 30 میلیون  تا 60 میلیون تومان خواهد بود. مجازات حبس سنگین بین ده تا پانزده سال و شلاق بین 30 تا 74 ضربه برای این وزن از ماده مخدر شیشه در نظر گرفته شده است.

حمل، مخفی کردن و نگهداری مواد مخدر شیشه بیش از 30 گرم:

میزان 30 گرم شیشه آخرین حدی است که قانونگذار پیش بینی نموده است. البته طرحهایی اکنون (در سال 1401) در دست بررسی برای بیشتر نمودن این میزان در مجلس شورای اسلامی مطرح است و قصد دارند حداکثر این میزان را از سی گرم تا سه کیلوگرم افزایش دهند، اما هنوز این طرح به صورت قانون در نیامده و فعلا در حال بررسی است.

بنابراین ملاک عمل فعلی دادگاهها برای صدور حکم اعدام فعلا حمل، نگهداری و مخفی کردن بیش از سی گرم شیشه است که با توجه به مهم بودن و غیر قابل بازگشت بودن حکم اعدام، میزان بسیار اندکی است و موجب اعدام بسیاری از حاملان مواد مخدر می شود، همچنین موجب بالا رفتن آمار اعدامها در کشور شده که این موضوع خود آثار بسیار سوء بر روابط بین المللی کشور و متهم شدن دولت در کمیته ها و مراکز حقوق بشری دنیا می شود و به همین واسطه نیز می تواند موجب اعمال فشارها و حتی تحریمها بر دولت و جامعه گردد.

امید است این قانون غیر تخصصی هر چه سریعتر اصلاح گردد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، املاک، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.