دعاوی کیفری

دعاوی کیفری اعم است از عمل یا فعلی که به موجب قانون جرم است و اشخاص دانسته یا نادانسته مبادرت به انجام آن می نمایند. فرق علم داشتن به عمل و عالم نبودن در عمد یا غیر عمد بودن جرم است.

در واقع اگر شخصی عملی مرتکب شود که آن عمل در قانون جرم دانسته شده باشد، شخص باید پس از اثبات عمل مجرمانه اش در دادگاه، به مجازات برسد. البته قانونهای بسیاری در سیستم حقوقی کشور وجود دارد که همگی در مقام بیان وضعیت یا اعمال اشخاص هستند، لکن نقض همگی آنها موجب محکومیت به مجازات نمی شود. قوانینی که نقض آنها موجب محکومیت به مجازات می گردد، قوانین جزایی کشور است. در ادامه قوانین کیفری و جزایی کشور را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.

شخصی که قوانین جزایی را زیر پا بگذارد و عملی مخالف آنها انجام دهد، در صورت دستگیری و رسیدگی و در صورتی که طی آن گناهکار تشخیص داده شود در دادگاه به مجازاتهای مالی در حق دولت (نه در حق اشخاص)، از جمله شلاق، جزای نقدی یا حبس محکوم می شود.

منبع اصلی جرایم و مجازاتهای در حقوق کشور ما قانون مجازات اسلامی است. این قانون آخرین بار در سال 1392 به روز رسانی شده است. در حقیقت قسمتی از این قانون در سال 1392 تغییر کرد و به صورت کنونی در آمده است. در قانون جدید هفتصد و بیست و هشت ماده در قالب 4 کتاب یا 4 فصل آمده است و کتاب پنجم که شامل عناوین مجرمانه است، چون از قانون سال 1375 باقی مانده است با همان شماره مواد قبلی به قانون جدید اضافه شده است. بنابراین پس از ماده 728 قانون مجازات اسلامی، ماده چهارصد و نود و هشت از کتاب پنجم (تعزیرات) آغاز می شود و کمی شمارش مواد با این وضعیت بر هم ریخته است. لکن به هر حال امکان شناسایی آن با اضافه کردن نام کتاب مهیاست. مثلا زمانی که عنوان می شود ماده 528 از کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی، منظور همان مواد مربوط به کتاب پنجم است که از ماده 498 آغاز می شود، و زمانی که مثلا عنوان می شود ماده 580 از قانون مجازات اسلامی، یعنی زمانی که عنوان قانون به تنهایی و بدون ذکر کلمه “تعزیرات” یا عنوان “کتاب پنجم” بیاید، در اینجا منظور همان قانون 728 ماده ای مصوب 1392 است.

از جمله نو آوریهای این قانون تقسیم بندی مجازاتها بر اساس هشت درجه است که بر اساس سیستم جدید بین المللی که سالهاست، در دنیا بر اساس آن مجازات تعیین می شود پایه ریزی گردیده است. این تقسیم بندی باعث می شود که بتوان تاسیسات حقوقی قانون مثل مرور زمان، آزادی مشروط، تخفیف و سایر موارد سهل تر و آسان تر مورد بررسی قرار گرفته و نسبت به آن با یک قاعده کلی تعیین تکلیف گردد. بدین صورت قضات دادگاهها و اجرای احکام به سادگی می توانند  این تاسیسات حقوقی را با مجازات متهم تطبیق داده و اگر اقدامی لازم باشد انجام دهند.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

یکی دیگر از منابع جرایم و مجازاتها در حقوق کشور ما قانون مبارزه با مواد مخدر است. این قانون شامل چهل و شش ماده می باشد. در واقع طبق این قانون که صرفا و به صورت تخصصی به مواد مخدر و  بازار غیرقانونی آن در ایران می پردازد،  مجازات مصرف کنندگان، دارندگان، خریداران، فروشندگان و حاملان آن را تعیین نموده  و نحوه رسیدگی به این جرایم را مشخص می نماید. در این قانون در مواد 5 و 8  هر کدام از مواد مخدر صنعتی و یا سنتی را نام برده، مجازاتهای آن را تعیین می کند. مرجع رسیدگی به جرایم این قانون دادگاه های انقلاب می باشند که بسته به نوع مجازات قاضی واحد یا هیئت سه نفره قضات به آن جرائم رسیدگی می کنند.

در این قانون اعدام نیز جزء مجازاتها عنوان شده است و بر اساس میزان مواد مخدر ممکن است شخص گناهکار به مجازات اعدام نیز محکوم گردد. هر چند انتقادات بسیاری از طرف جامعه بین الملل به این قانون وارد شده است، لکن هنوز نسبت به اصلاح آن و حذف مجازات اعدام از آن اقدامی صورت نگرفته است. به هر روی تا زمانی که امکان صدور احکام حبس طولانی مدت وجود دارد، صدور حکم اعدام با موازین اخلاقی و عرفی سازگار نیست، مضافا آنکه شرع نیز در این مورد حکمی صریحی مبنی بر اعدام ندارد.

از منابع دیگر جرایم و مجازاتها در حقوق کشور ما قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری است که پروند های آن در دادگاه بسیار مبتلا به است.  این قانون که در یک بدعت گذاری کم نظیر در سیستم حقوقی جهان، توسط مرجعی غیر از مجلس قانونگذاری تصویب شده است، شامل 8 ماده طولانی است و منبع اصلی دادگاهها برای رسیدگی به جرم کلاهبرداری است. این قانون توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب گردیده است و ماده 2 جنجالی آن یعنی جرم تحصیل مال از طریق نامشروع، یکی از بحثهای داغ حقوقی حتی تا کنون است. در واقع این ماده به نحوی تدوین شده که هم می توان بر اساس آن هر نوع اقدام مالی غیر قانونی یا متقلبانه را جرم انگاشت و برای آن مجازات تعیین کرد و هم می توان از آن استنباط بسیار خاص داشت و صرفا موارد محدودی را آنهم در اوضاع و احوال خاص مجرم دانست. بنابراین طی اسن سالیان تفسیرها و برداشتهای بسیار متفاوتی در دادگاهها از این ماده شده است.

از سایر منابع جرائم و مجازات در حقوق کشور ما می توان قانون جرائم رایانه ای را نام برد. این قانون که قسمتی از قانون مجازات اسلامی گردیده است، از ماده هفتصد و بیست و نه آغاز می شود. یعنی در واقع پس از آخرین ماده از کتب چهارگانه قانون مجازات اسلامی. در این قانون عناوین مجرمانه ای مانند جرائم علیه محرمانگی داده ها و سامانه های رایانه ای و مخابراتی، شنود غیرمجاز، جاسوسی رایانه ای، جعل رایانه ای، سرقت و كلاهبرداری مرتبط با رایانه و سایر موارد مربوط به جرائم رایانه و اینترنت مورد بررسی قرار گرفته است.

قانون دیگری که می توان از آن به عنوان یکی از منابع جرائم و مجازاتها در نظام حقوقی ایران نام برد، قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است. همانگونه که از نام این قانون مشخص است، به بررسی قوانین مربوط به جرائم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، مثل ارتشیان یا نیروهای انتظامی و یا راهنمایی و رانندگی می پردازد. این جرائم به جرائم زمان صلح و زمان جنگ می پردازد و جرم هایی که ممکن است توسط عوامل یا افسران یا درجه داران نیروهای مسلح واقع شود را تشریح و تبیین می کند. این قانون در دادگاههای نظامی نیروهای مسلح کاربرد دارد و اشخاص عادی مشمول این قانون نمی شوند.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

به طور کلی قوانین بسیار دیگری در سیستم حقوقی کشور وجود دارد که در آن مجازات برای اعمال و افعال خاصی پیش بینی شده است. به این جرایم ، جرائم خاص می گویند که طی قوانین مخصوصی تدوین گردیده است، از جمله این قوانین می توان به قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قانون مبارزه با اخلال گران در نظام اقتصادی کشور، قانون تشدید مجازات جاعلین اسکناس و واردکنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان اسکناس مجعول، قانون تشدید مجازات کبوتر پرانی، قانون تشدید مجازات اسیدپاشی، قانون تشدید مجازات قاچاق اسلحه ومهمات و قاچاقچیان مسلح و آیین نامه آن، انون مبارزه با پولشویی، قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، قانون مجازات استفاده غیرمجاز از عناوین علمی، قانون مجازات اشخاصی که برای بردن مال غیر تبانی می کنند، قانون راجع به اشخاصی که مال غیر را انتقال می دهند و یا تملک می کنند و مجازات آنها، قانون مجازات اشخاصی که مال غیر را به عوض مال خود معرفی می نمایند، قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، قانون مجازات مرتکبین قاچاق، قانون تعزیرات حکومتی، قانون اصلاح قانون تعزیرات حکومتی، قانون تعزیرات حکومتی بهداشتی و درمانی، قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی، قانون اقدامات تامینی، قانون رسیدگی به تخلفات و مجازات فروشندگان لباسهایی که استفاده از آنها در ملاء عام خلاف شرع است و یا عفت عمومی را جریحه دار می کند، قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیرمجاز می نمایند، قانون ممنوعیت به کارگیری تجهیزات دریافت از ماهواره، قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی، قانون مجازات عبور دهندگان اشخاص غیرمجاز از مرزهای کشور، قانون مجازات اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی، قانون مطبوعات، قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و سایر قوانین خاص اشاره نمود. بر بسیاری از این قوانین نیز قانون آیین دادرسی کیفری به عنوان آیین رسیدگی حاکم است. 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، املاک، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.