تعیین مسکن

مطابق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند زندگی کند. در واقع یکی از جلوه های تمکین،تعیین مسکن یا سکونت زن در منزلی است که شوهر تهیه کرده است.

از طرفی ماده ۱۱۱۹ و ۱۱۱۴ قانون مدنی این اجازه را صادر کرده است. که به صورت شرط ضمن عقد، اختیار تعیین مسکن به زوجه واگذار گردد .که در این خصوص در ادامه توضیح بیشتری داده خواهد شد .اما ملاک برای تعیین مسکن برای زن به طور کلی شأن اوست و نه توانایی شوهر.

به این صورت که قانونگذار حسب ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی مسکن را از موارد نفقه قرار داده است . که تهیه آن بر عهده شوهر است و در تعیین نفقه دادگاه و کارشناس تعیین نفقه می بایستی شان زن را ملاک عمل قرار دهند و نه توانایی مالی یا شأن شوهر را .

شرط ضمن عقد - تعیین مسکن
شرط ضمن عقد – تعیین مسکن

حق مسکن چیست؟

یکی از مواردی که قانون مدنی و قانون حمایت خانواده به آن پرداخته اند، بحث حق مسکن زوجه می باشد. قانون مدنی عنوان داشته است که زن می بایست در منزلی سکونت داشته باشد . که شوهرش معین کرده است و حتی یکی از مواردی که نشان دهنده تمکین زن می باشد، سکونت در منزل زوج است.

ماده ١١٠٧ قانون مدنی، مساله مسکن را نیز جزء نفقه زن بر شمرده است . و کارشناس در دادگاه نفقه مطابق با شان و شئونات زن و نه توانایی مالی مرد، میزان آن را تعیین می نماید.

ماده ١١١۴ قانون مدنی عنوان نموده است:

“زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.”

با استناد به ماده فوق می توان اینگونه بیان نمود که حق تعیین مسکن بر عهده مرد است . اما زن می تواند بصورت شرط ضمن عقد نکاح حق تعیین مسکن را داشته باشد.

اما اگر زوجه حق تعیین و انتخاب مسکن را نداشته باشد، مساله تعیین مسکن بر عهده زوج است . وی مکلف است که منزلی را متناسب با شان زوجه تهیه نماید . و در صورتی که قادر به انجام این کار نباشد و یا بنا به هر علتی مسکن تهیه ننماید، این امر از موجبات عسر و حرج زوجه می باشد  . که میتواند برای طلاق اقدام نماید.

ماده ١١٢٩ قانون مدنی 

“در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او بدادن نفقه زن می‌ تواند برای طلاق به حاکم ‌رجوع کند .  و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید ‌همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.”

 

مساله حائز اهمیت این است که اگر زوجه تمایل دارد که حق مسکن را در عقدنامه از زوج اخذ نماید، نحوه نگارش این مطلب بسیار مهم می باشد .  چرا که در رویه قضایی خیلی از قضات معتقدند که می بایست در اخذ حق مسکن، شهر و محدوده سکونت زوجه نیز مشخص باشد.

 

قابل ذکر است که تعیین مسکن برای زوجه ارتباط مستقیمی با درخواست تمکین زوج از دادگاه دارد چرا که زوج جهت موفقیت در دادگاه تمکین و اجرای آن، مکلف است که منزلی متناسب با شئونات زوجه را برای او تهیه نماید. حال اگر حق مسکن متعلق به زوجه باشد.  صرف نظر از اینکه مستقلا می تواند از دادگاه الزام به تهیه مسکن مستقل شوهر را تقاضا نماید. در دعوای تمکین نیز موثر می باشد و زوج موظف است با توجه به شرط مذکور و تعیین از طرف زوجه، منزل مستقل را تهیه نماید.

 

این مطلب مرتبط است : وکالت در تعیین مهریه

مستندات قانونی مرتبط با تعیین حق مسکن

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه، شماره نظریه: ۷/۹۷/۲۵۷۶ شماره پرونده: ۹۷-۹/۲-۲۵۷۶ تاریخ نظریه: ۱۳۹۸/۰۲/۱۴

نظر به اینکه مقدمه تمکین وجود مسکن مناسب و در خور شأن زوجه می ­باشد.  و فراهم نمودن موجبات تمکین به عهده شوهر است، بنابراین تهیه مسکن از طرف زوج، مقدمه تمکین می ­باشد.  و احراز فراهم بودن مقدمات تمکین حسب مورد بر عهده دادگاه است. و اگر اظهارات زوجین دال بر آن باشد، نیاز به بررسی دیگری نیست.

 

جهت مشاوره مستقیم با وکیل دادگستری متخصص در امور طلاق و خانواده اینجا کلیک نمایید

مستندات قانونی مرتبط با تعیین حق مسکن 2

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه، شماره نظریه: ۷/۹۸/۶۴۲ شماره پرونده: ۹۸-۳/۱-۶۴۲ تاریخ نظریه: ۱۳۹۹/۰۱/۳۰
آیا ادعای مستثنیات دین منزل مسکونی از سوی زن پذیرفته می شود . بدین کیفیت که زن مدعی است این منزل تنها منزل وی بوده و با همسرش که بیمار است در آن زندگی می کند؟

هرچند تهیه مسکن بر عهده زوج است.  اما چنانچه برای دادرس اجرای احکام مدنی احراز شود که زوج به سبب بیماری یا به هر علت دیگر توان تهیه مسکن برای زوجه را ندارد.  به نظر می‌رسد منزل مسکونی متعلق به زوجه که به همراه همسرش در آن ساکن است، جزو مستثنیات دین وی محسوب می‌شود؛

اما اگر شوهر توان تهیه مسکن در حد شأن زوجه را داشته باشد.  هرچند زوجین در منزل زوجه سکونت داشته باشند، منزل مسکونی مذکور در زمره مستثنیات دین نیست.


          وکیل پایه یک دادگستری در امور اسناد تجاری و قراردادها

      تلفن ۴۴۲۷۰۶۱۲ – ۰۲۱   موبایل ۰۹۱۲۹۲۱۵۲۵۸

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
[vc_empty_space]

جدید ترین مقالات

برای خواندن تازه ترین مقالات کلیک کنید

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.