اهلیت

اهلیت:

اعتبار یک عقد زمانی استوار و برقرار می شود که اشخاص در انجام عمل حقوقی صلاحیت داشته باشند. این صلاحیت در مرحله اول منوط به داشتن حق و توان تصرف در آن توسط طرفین عقد است. این وصف را در اصطلاح اهلیت گویند.  اهلیت با شخصیت و تکامل قوای دماغی و شعور اشخاص ارتباط مستقیم دارد.

صلاحیت دارای دو چهره است:

  • اهلیت دارا شدن حق:

استعدادی که شخص بواسطه آن می تواند صاحب حق و تکلیف باشد، به این استعداد اهلیت تمتع گویند. اهلیت تمتع در واقع صرفا صلاحیت دارا شدن حق نیست بلکه توانایی متعهد شدن نیز هست.

  • اهلیت اجرای حق (اهلیت استیفاء)

صلاحیتی که اشخاص به حکم قانون خواهند داشت برای اعمال حق خویش. برای مثال مالک می تواند برای گرفتن اجاره یا بیرون راندن غاصب طرح دعوی نماید یا حق خود را انتقال دهد. بنابراین کودک که امکان دارا شدن حق را خواهد داشت و می تواند صاحب مال یا مالک ملک شود دارای اهلیت دارا شدن است اما نمی تواند مالی که در ملکیت وی می باشد را بفروشد یا نسبت به آن تعهدی به عهده بگیرد بنابراین اهلیت اجرای حق را ندارد.

برای رسیدن به معنی کامل اهلیت موضوعات دیگری نیز باید مورد بررسی قرار گیرد تا چگونگی تاثیر سایر وضعیت های حقوقی اشخاص در اهلیت مشخص شود. حتما شما نیز تا کنون با واژه “حجر”  یا کلمه “محجور”  برخورد نموده اید. محجور به اشخاصی می گویند که توانایی دارا شدن حق را یا ندارند یا توانایی اجرا و استیفا حق در آنان محدود است. محجورین به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. الف- مجنون ب-صغیر ج-سفیه

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

مجنون  به اشخاصی اطلاق می شود که بواسطه عدم بلوغ عقلی پس از رسیدن به سن رشد (9 سالگی در دختران و 15 سالگی در پسران) توانایی درک و تمییز مسائل را ندارند و نمی توانند خوب و بد را از یکدیگر بازشناسند، بنابراین اعمال ایشان به جهت آنکه قصد واقعی در انجام آن امور ندارند باطل و بلااثر است، جنون می تواند بعد از رشد شخص واقع شود، مثلا فرض کنید شخصی به صورت عادی و نرمال بزرگ شده لکن پس از رسیدن به سن رشد بر اثر صانحه یا واقعه ای دچار بیماری شدید روحی شده و مجنون می گردد و یا به جهت مشکلات روحی و شخصیتی که از دوران کودکی با وی همراه بوده است پس از رسیدن به سن بلوغ و رشد، دچار بیماری های حاد روحی گردیده و اصطلاحا مجنون  می شود. به هر روی برای مجنون باید قیم تعیین گردد و اعمال وی به هیچ عنوان اصالتا و بدون دخالت قیم مشروعیت ندارد.

صغیر در واقع به کودکان اطلاق می گردد، به اشخاصی که هنوز به سن رشد نرسیده اند، صغیر خود به دو گروه تقسیم می شود صغیر ممیز و صغیر غیر ممیز، صغیر ممیز اشخاصی هستند از سن 7 یا 8 سالگی گذشته و اکنون توانایی و شعور این را یافته اند که بعضی مسائل شر و بعضی خیر هستند لکن هنوز به رشد ذهنی کافی دست نیافته اند که بتوان اعمال آنان را بدون سرپرستی والدین یا سرپرستان نافذ تلقی کرد. صغیر غیرممیز به کودکانی اطلاق می شود که این توانایی را نیز ندارند و هیچ کدام از اعمال ایشان بر اساس قصد و نیت واقع نمی گردد بلکه صرفا از روی غریزه یا احساس عمل می نمایند، در این محدوده آثار اعمال صغیر غیر ممیز و مجنون بسیار نزدیک می باشد و هیچ کدام توانایی متعهد شدن را ندارند مگر با واسطه و از طریق قیم یا سرپرست قانونی خود.

سفیه به اشخاصی گفته می شود که به سن بلوغ و رشد رسیده اند لکن علیرغم اینکه می توانند در بعضی موارد خیر و شر را تشخیص دهند اما در کلیه امور خود به اندازه کافی دارای شعور نیستند و بنابراین بعضی تصمیمات ایشان از روی قصد و بعضی فاقد قصد است و ایشان نیز باید دارای قیم باشند. از این لحاظ وضعیت حقوقی سفیه مانند صغیر ممیز است. لازم بذکر است که سفها نیز مانند مجانین می توانند سفیه متصل به صغر و سفیه غیر متصل باشند، یعنی سفیهی که از ابتدا و از دوران کودکی به این عارضه مبتلا بوده مانند اشخاصی که به ایشان سندروم دان اطلاق می شود و یا سفیهی باشد که پس از رسیدن به سن بلوغ و یا رشد و در عین سلامت بر اثر صانحه یا حادثه ای دچار این عارضه گردد.

اهلیت

حال که با معنای حجر آشنا شدیم باید بررسی کنیم کدام اشخاص دارای اهلیت دارا شدن حق (اهلیت تمتع) و کدام اشخاص دارای اهلیت اجرای حق (اهلیت استیفا) هستند.

اشخاص در طول زندگی اقداماتی که بار حقوقی دارد بسیار انجام میدهند، ممکن است اموالی را خریداری نمایند و مالک آن گردند یا ممکن است آن را بفروش رسانند و متعهد به انتقال سند شوند، ممکن است از اشخاص شکایت کنند یا طرح دعوی حقوقی نمایند، ممکن است مرتکب جرم شوند یا نکاح یا طلاق کنند، به هرروی هر شخص برای انجام این امور به اهلیت نیاز دارد. اهلیت تمتع با زنده متولد شدن شخص به وجود می آید و با فوت اشخاص از بین می رود، یعنی هر طفلی که به دنیا می آید می تواند مالک اموالی شود، چه به صورت ارث و چه به صورت هبه کردن به وی،  مثلا کودکی که هنوز به دنیا نیامده و پدر وی فوت می نماید و اموالی از وی بجای می ماند به محض زنده متولد شدن اهلیت تمتع دارد و صاحب و وارث  آن اموال محسوب می گردد، لکن اهلیت استیفا ندارد مثلا نمی تواند اموال را بفروشد یا اجاره دهد تا زمانی که به سن رشد برسد. سن رشد در حقوق ایران برای پسران 15 سال قمری و برای دختران 9 سال قمری است. البته در این مورد نظریات و قوانین مختلفی وجود دارد که قابل تامل است لکن فعلا رویه اکثر دادگاهها در مورد سن رشد همین است که معروض شد. به هر حال طفلی که با زنده متولد شدن دارای اهلیت تمتع بوده و صاحب اموالی شده است تا رسیدن به سن رشد دارای اهلیت استیفا نخواهد شد و نمی تواند نسبت به اموال خود بصورت مستقل تصمیم گیری نماید. پس از رسیدن به سن بلوغ نیز همانگونه که در توضیح محجوران به عرض رساندم باید دید که شخص آیا محجور است یا خیر اگر مجنون باشد که هرگز اهلیت استیفا پیدا نمی نماید و اگر سفیه باشد اهلیت استیفای وی محدود به قبول کردن اموال به صورت مجانی و نکاح و طلاق خواهد بود و در خرید و فروش و بخشیدن اموال خود اهلیت استیفا ندارد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

اشخاص محجور برای ابراز اراده خود از قیم استفاده می کنند، در واقع قیم برای افراد محجور تصمیم گیری می کند اموال ایشان را اداره می کند و اجازه از بین رفتن آن را نمی دهد و در واقع صلاح محجور را رعایت می نماید، قوانین نیز برای حفاظت از محجورین شرایط خاصی مقرر نموده اند و در بسیاری از موارد دادستان را بعنوان مدعی العموم در تصمیمات مهمی که باید برای محجور گرفته شود دخالت داده اند، مثلا قیم برای اینکه مال غیر منقولی مثل زمین یا مغازه ای از اموال محجور را بفروشد باید ابتدا موافقت دادستان را جلب نماید و دلایل قوی برای ضرورت و لزوم فروش آن اموال ارائه کند. یا در زمان تقسیم ارث اگر بین ورثه محجوری وجود داشته باشد دادستان دخالت نموده و توسط نماینده خود در تقسیم ارث از زایل شدن حقوق محجورین جلوگیری می نماید.

دعاوی مربوط به حجر و اهلیت در حقوق موضوعه در دادگاههای خانواده مطرح و ارائه می گردد و قضات دادگاههای خانواده موضوعات مذکور را مورد بررسی قرار می دهند. نقش وکیل پایه یک دادگستری متخصص در دعاوی خانواده در ارائه دادخواست های اعلام حجر و محجوریت، رفع حجر، تعیین قیم، ابطال معاملات محجورین، تنفیذ قراردادهای ایشان و تقاضای ازدواج و نکاح آنها برجسته می شود. همانگونه که مستحضرید بسیاری از این دعاوی، جزو دعاوی بسیار با اهمیت هستند که زندگی یک شخص را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند، مثلا دعوای اثبات حجر می تواند شخصی را که تا کنون زندگی عادی داشته و آزادانه در اموال خود تصرف می نموده را با مشکلات جدی مواجه سازد و باعث شود شخص دیگر توانایی دخالت در اموال خود را نداشته باشد و اداره اموالش از وی سلب گردد، حتی ممکن است بسیاری از معاملات سابق وی ابطال گردد و موجب شود که همسر و زندگی خود را از دست بدهد. بنابراین مشاهده می فرمائید بعضی از این دعاوی تا چه میزان می تواند در زندگی شخص تاثیر داشته باشد.

بعضی بیماری های روحی درحد حاد و شدید آن که می تواند بعنوان جنون محسوب گردد به شرح ذیل است. اسکیزوفرنی – مانیا – افسردگی – اختلالات هذیانی – زوال عقل (آلزایمر) – پارانوئید و برخی موارد اختلالات شخصیتی.

                                                                                   اهلیت                                                                                       

حرف آخر:

علیرغم اینکه طرح این دعاوی بدون استفاده از تخصص وکلای پایه یک دادگستری مجرب، حرفه ای و متخصص در امور خانواده حجر طلاق مهریه و سایر موارد آن، قابل طرح و پیگیری در دادگاههای کشور است و با توجه به اینکه دادگاهها در صورت طرح دعوی از طرف اشخاص مکلف به رسیدگی می باشند، لکن توصیه موکد و اکید بنده این است که هرگز این دعاوی بدون مشاوره و استفاده از تخصص وکیل پایه یک دادگستری مطرح نشوند، و چه بسیار اشخاصی که هرچند در اصل دعوی محق و صاحب حق بوده اند لکن به دلیل عدم رعایت تشریفات دادرسی و نامطلع بودن نسبت به انها پس از ماهها دوندگی و صرف هزینه و وقت بسیار با قرار رد یا عدم استماع دعوی مواجه شده و نتوانسته اند به مقصود مطلوب نائل آیند. بنابراین مثل هر کاری که در آن مراجعه به متخصص شرط اول و قدم صحیح می باشد در ارائه و طرح هرگونه دعوی مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری بهترین و عاقلانه ترین کار خواهد بود.

 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.