ملاقات فرزندان قبل از طلاق:

در مواردی ممکن است زن و شوهر قبل از اینکه از یکدیگر به صورت قانونی جدا شوند، به دلیل اختلافات حاصله جدا از یکدیگر زندگی کنند، در این موارد ملاقات فرزندان چگونه باید انجام شود؟

در وضعیت فعلی که ممکن است فرایند طلاق بسیار طولانی باشد، به هر حال بسیار محتمل است که زوجین مجبور شوند برای فرار از وقوع اختلافات بیشتر و به منظور رها شدن از جو نامطلوبی که به وجود آمده است، مدتی جدا از یکدیگر زندگی کنند. معمولا در این وضعیت خانواده هایی که فرزند دارند برای نگهداری فرزندان دچار اختلاف می شوند و حتی گاهی ممکن است از این موجودات بی گناه بعنوان وسیله ای جهت مجبور کردن طرف دیگر به قبول خواسته های خود در دعاوی خانواده سوء استفاده کنند. بنابراین بسیار اهمیت دارد که پدر و مادران حقوق و تکالیف خود را در مورد فرزندان بدانند تا در مواقع لزوم بتوانند از حق خود و فرزندان دفاع نموده و از ورود ضرر و زیان معنوی به فرزندان نیز جلوگیری نمایند.

طرح موضوع:

هیچ پدر یا مادری را نمی توان از ملاقات فرزندان ممنوع کرد مگر اینکه دیدار با فرزندان به جهاتی بسیار خاص برای آنها خطرناک باشد. البته این موضوع را قانون به صورت صریح اعلام ننموده است اما می توان آن را از روح حاکم بر قوانین قانون مدنی و قانون حمایت خانواده استنباط کرد. به هر حال برای شرایط خاص نیز قانون، محل های مخصوص، تحت نظارت اشخاص خاص پیش بینی نموده است که  والدین می توانند فرزندان خود را ملاقات کنند.

 

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

فرزندان ممکن است صغیر یا بالغ باشند، طرح دعوی برای ملاقات فرزندان صغیر که طبیعتا لازم و ضروری است، حتی اگر فرزندان به سن بلوغ رسیده باشند ولی هنوز 18 سال تمام ندارند چه پسر باشند و چه دختر، پیشنهاد این است که دعوی ملاقات مطرح شود. چرا که گاهی اختلاف در مورد ملاقات فرزندان با اعمال نفوذ پدر یا مادر بر بچه ها همراه است و ممکن است علیرغم علاقه فرزندان به دیدار با والدین، فشار یکی از آنها موجب اکراه و نهایتا عدم ملاقات شود. بنابراین اگر مطمئن نیستید که فرزندان به صورت آزادانه تصمیم می گیرند یا خیر، پیشنهاد ما طرح دعوی ملاقات برای همه فرزندان زیر 18 سال است.

طرح دعوی ملاقات فرزند:

ممکن است فرزندان با پدر زندگی کنند و مادر منزل را ترک نموده باشد و یا برعکس این موضوع باشد، یعنی پدر منزل را ترک کرده و فرزندان با مادر زندگی می کنند. در وهله اول لازم به ذکر است که اگر طرفین با یکدیگر به توافقی برای ملاقات فرزند برسند، اولویت با همان توافق صورت گرفته است و حتی اگر موضوع در دادگاه مطرح شود، قاضی رسیدگی کننده موظف است توافق طرفین را مکتوب نموده و به صورت رای ابلاغ نماید. بنابراین اگر توافقی وجود دارد، علی القاعده ضرورتی بر طرح دعوی نیست مگر اینکه طرفین یا یکی از آنها احتمال دهد که موضوع بعدا مورد انکار طرف دیگر یا مورد اختلاف واقع می گردد که در آن صورت مراجعه به دادگاه و مکتوب نمودن رسمی توافق توسط دادگاه بهترین راه حل است. برای این منظور هم می توان طرح دعوی ملاقات فرزند مطرح نمود و هم می توان تقاضای صدور گزارش اصلاحی از طرف شورای حل اختلاف نمایند.

طرح دعوی ملاقات فرزند از طرف مادر:

اگر مادر به دلیل اختلافات خانوادگی خانه را ترک نموده و فرزندانی دارد که ایشان را با خود نبرده است، چند فرض محتمل است که باهم بررسی می کنیم؛

  • فرزندان شیرخوار هستند و نیازمند رسیدگی خاص: در این موارد مادر بایستی بلافاصله با طرح دعوی ملاقات فرزند، تقاضای صدور دستور موقت مبنی بر تعیین تکلیف سریع نسبت به موضوع را نماید. در این حالت دادگاه ضمن بررسی پرونده، در اولین فرصت که معمولا کمتر از یک هفته پس از ارجاع اتفاق می افتد، دستور موقت مبنی بر در اختیار گذاردن فرزندان شیرخوار و یا نیازمند به مراقبت های خاص که فقط از طرف مادر باید صورت گیرد، صادر نموده و در اختیار مادر قرار می دهد. در این حالت مرد مکلف به تمکین به رای دادگاه است و در صورتی که از اجرای آن استنکاف نماید توسط اجرای احکام دادگاه اجبار به اطاعت خواهد شد. بدیهی است که در این اثنا در صورتی که خدای ناکرده بر اثر بی توجهی و تقصیر، برای فرزند شیرخوار اتفاقی بیفتد، شوهر مکلف به جبران خسارت یا پرداخت دیه است.
  •  

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.


متاسفانه در حال حاضر قانون به طور صریح تکلیف کودکان شیرخوار را روشن ننموده و راه حلهای موجود، فقط می تواند تا حدودی مشکلات را پیش بینی و حل نماید. مثلا تعیین تکلیف یک هفته ای اگر چه نسبت به مدت رسیدگی سایر دعاوی مدتی ناچیز محسوب می شود اما برای کودک شیرخواره ای که هر سه ساعت احتیاج به شیر مادر دارد، این مدت نه تنها سریع نیست بلکه بسیار کند و با تاخیر محسوب می گردد و حتی ممکن است جان کودک را به خطر اندازد. البته راهکار دیگر در این موارد که شاید بتواند گره گشا باشد توسل به دادستان است که ممکن است با سرعت بیشتری به نتیجه برسد.

  • فرزندان صغیر هستند ولی بین ایشان فرزندی که نیازمند مراقبت خاص باشد وجود ندارد: در این حالت نیز به هر حال مادر می تواند ضمن طرح دعوی تا تعیین تکلیف نهایی تقاضای ملاقات فرزندان را نماید، دادگاه در اولین فرصت موضوع دستور موقت را بررسی و نسبت به آن تعیین تکلیف می نماید. پس از آن وقت رسیدگی تعیین و در وقت مقرر به اصل دعوی رسیدگی می نماید.
  • فرزندان به سن بلوغ رسیده اند اما زیر 18 سال هستند: پیشنهاد بنده در این حالت نیز اقامه دعوی ملاقات فرزند است. در غالب موارد پدران یا مادرانی که فرزندان تحت سرپرستی آنها زندگی می کنند، مدعی هستند که فرزندان بالغ آنها خود علاقه ای به دیدار والد دیگر ندارند، لکن واقعیت امر ممکن است متفاوت باشد.

نقش وکیل دادگستری در دعوی ملاقات فرزند:

به عنوان یک وکیل بارها شاهد موضوعاتی بودم که از طرف مراجعین مطرح شده و تمامی آنها اشتباهاتی بوده است که به دلیل کمبود علم نسبت به طرح دعوی یا دفاع در محاکم بوده است. اولین موضوعی که معمولا به ذهن مراجعین می رسد این است که من به دلیل مشغله کاری نمی توانم طرح دعوی کنم برای همین به وکیل احتیاج دارم وگرنه خودم می دانم و می توانم دعوی را مطرح نمایم! در پاسخ به این نحوه تفکر باید به طور صریح اعلام نمایم که اگر شخصی بدون دانستن علم حقوق در محاکم طرح دعوی نموده و در دعوی پیروز شده و یا نتیجه مطلوب اخذ نموده مطمئنا شخص خوش شانسی محسوب می شود.

در حقیقت اگر شخصی با این تفکر که من طرح دعوی می کنم و حرفهایم را در محضر دادگاه خواهم گفت و دادگاه خود در مورد صحت گفته های من قضاوت خواهد کرد، طرح دعوی نماید، اقامه دعوی وی نتیجه ای جز شکست ندارد مگر آنکه طی دادرسی به طور اتفاقی یا با خوش شانسی واقعه ای رخ دهد یا طرف دیگر سخنی بر زیان خود بگوید که ذهن قاضی را متمایل به صدور رای موافق نماید. بنابراین با توجه به قوانین موجود برای اینکه بتوان دلایل قابل قبول طی یک دعوی مطرح نمود و انتظار ننیجه مطلوب داشت، چاره ای جز مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری نیست.

در حقیقت وکیل پایه یک دادگستری با علم به اینکه هر دعوی چه مقدمات و دلایلی احتیاج دارد، آنچه برای اخذ نتیجه مطلوب نیاز است از قبل می داند. بنابراین با ارائه دلایل کافی و قابل قبول بر اساس قانون، دادگاه را مجاب به پذیرش خواسته می نماید و دادگاه نیز که باید در چارچوب قانون رای صادر نماید چاره ای جز پذیرش دلایل و صدور رای موافق نخواهد داشت.

تفاوت دعوی ملاقات فرزند با حضانت:

در دعوی حضانت شخص مدعی است که مراقبت و سرپرستی کامل از فرزندان باید به عهده وی باشد. یعنی فرزندان باید تحت لوا و سرپرستی وی زندگی کنند و تمامی مجوزهای لازم برای ثبت نام در مدرسه یا افتتاح حساب بانکی و سایر اقدامات قانونی و اداری که کودک باید در زندگی اجتماعی انجام دهد، با اجازه و ذیل مراقبت وی صورت گیرد. بنابراین شخصی که مدعی حضانت است در واقع مدعی انتقال همگی مجوزهای لازم برای سرپرستی کامل فرزندان است. اما در دعوی ملاقات فرزند شخص مدعی است که وی از دیدار فرزندان محروم مانده است و همسرش اجازه دیدار فرزندان را به وی نمی دهد. بنابراین دادگاه 24 یا 48 ساعت در هفته را تعیین می نماید که فرزندان با او وقت بگذرانند. در واقع اگر کسی دعوی حضانت فرزندان مطرح کند و در دعوی پیروز هم شود در صورتی که طرف دیگر دعوی ملاقات فرزند مطرح نماید، دادگاه با ملاقات فرزند موافقت می کند و شخصی که حضانت به عهده اوست نمی تواند از ملاقات فرزندان توسط والد دیگر جلوگیری کند، چون هیچ کدام از والدین را نمی توان از ملاقات فرزندان ممنوع نمود.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.