ابطال یا عدم نفوذ قرارداد:

هر قرارداد بر اساس نوع و شرایطی که قانون برای آن تعریف کرده است باید بین طرفین منعقد شود، عدم توجه به شرایط اساسی، ممکن است موجب بطلان یا عدم نفوذ معامله گردد.

دعوای بطلان یا ابطال قرارداد از جمله دعاوی است که می تواند جهات بسیار متعدد داشته باشد. قراردادها حسب نوع و شرایطی که قانون برای آنها تعریف کرده قابل تقسیم هستند. بعضی قوانین بین همه انواع قراردادها و معاملات یکسان هستند مثل آنکه هیچ قراردادی نباید با نظم عمومی در تخالف باشد. بعضی قواعد مختص به قراردادها و معاملات خاص است مثل خیار تاخیر ثمن که مختص به عقد بیع است.

لکن شرایط بطلان و عدم نفوذ ممکن است کمی متفاوت باشد. ذیلا به صورت مختصر به بعضی از این شرایط و قواعد می پردازیم.

 

 

بطلان و عدم نفوذ:

نتیجه طبیعی تخلف از شرایطی که برای انعقاد و اعتبار قرارداد معین شده این است که آنچه که رخ می دهد از نفوذ حقوقی بی بهره می ماند و از خود اثری به جای نگذارد. در واقع جلوگیری از نفوذ قرارداد در جهان حقوق، عامل بازدارنده حکومت اراده و تأمین بازرسی و اداره قرارداد به وسیله اجتماع است که گاه نیز برای حمایت از اشخاص به کار می رود.

در حقوق ما تضمین شرایط اساسی قرارداد نسبت به حقوق خارجی از ضمانت اجراهای کمتری برخوردار است و قواعد ساده تری دارد. در قانون مدنی کشور ما تخلف از شرایط اساسی و یا عدول از نظم عمومی اجتماعی کشور می تواند منجر به دو ضمانت اجرا شود، بطلان و عدم نفوذ.

  • بطلان: بطلان قرارداد به معنی آن است که هر چه اتفاق افتاده در حکم هیچ است. به این معنی که اگر بطلان معامله ای مشخص شود هر اقدامی که طرفین طی قرارداد انجام داده اند اعم از شرایطی که تعیین کرده اند، مبلغی که بر آن توافق کرده اند، امضایی که پای قرارداد زده اند و همه و همه بی اثر و بلا استفاده است و قراردادی که منعقد شده گویی که منعقد نشده است.

بنابراین هرچه به عنوان پول یا مورد معامله جابجا شده است باید به حالت قبلی خود بازگردد. مثلا اگر دو نفر با هم خودرویی معامله نموده باشند به مبلغ دو میلیارد تومان و خودرو تحویل خریدار شده باشد و پول آن به حساب فروشنده واریز شده باشد، وقتی محرز شود معامله واقع شده باطل بوده است، پول باید بدون کم و کاست به خریدار عودت گردد و خودرو نیز به همان شکل سابق به فروشنده مسترد گردد. قراردادی که نوشته شده است نیز باطل و بلااثر است و چه معدوم گردد و چه نگردد نمی تواند مورد استفاده قرار گیرد.

البته باید توجه داشته باشید که این بطلان باید از طرف مرجع صلاحیتدار مثل دادگاه اعلام شود و تا آن زمان کسی نمی تواند قرارداد را به صورت یکطرفه باطل اعلام نماید.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

  • شرایط بطلان معامله: برای آنکه یک معامله باطل محسوب گردد باید شرایط اصلی قراردادها در آن نقض شده باشد. شروط اصلی قرارداد عبارتند از الف- قصد و رضا ب- اهلیت طرفین ج- موضوع معامله د- جهت معامله .

بنابراین هر کدام از این موارد به صورت کامل و قطعی در قرارداد رعایت نشود معامله ای که انجام شده را باطل می نماید. یعنی مثلا اگر شخصی با قصد اینکه خودروی تویوتای خود را بفروشد اشتباها و از روی سهو و اشتباه خودرو ینز خود را معامله نماید. مثلا به جای نوشتن پلاک خودرو تویوتا پلاک خودرو بنز را در قرارداد درج نماید و قرارداد را امضا نماید و طرف دیگر معامله نیز با علم و یا بدون علم به اینکه فروشنده در اشتباه است قرارداد را امضا کند، اگر چه در ظاهر معامله منعقد شده است لکن پس از اعتراض فروشنده و اثبات اشتباه در دادگاه معامله مذکور باطل اعلام خواهد شد و حتی اگر خریدار وجه یا وجوهی نیز به فروشنده داده باشد نمی تواند به این استناد تقاضای تحویل خودرو را بنماید. هر چند فروشنده نیز موظف است وجوه دریافت شده را به خریدار بازگرداند. این بطلان به جهت اشتباه در موضوع معامله و به دلیل نداشتن قصد در فروش خودرو بنز حاصل می شود و در واقع دو شرط اساسی از شروط اصلی قراردادها را نقض می کند.

مثالی دیگر اینکه فرض کنید شخصی را در اثر شکنجه مجبور به فروش خانه اش نمایند، یا مثلا فرزندش را بربایند و شرط آزادی فرزند را فروش و انتقال خانه قرار دهند. اگر طی این فشارها شخص از حالت عادی تصمیم گیری خارج گردد و به جهت نجات جان خود یا فرزندش مجبور شود قرارداد فروش خانه را امضا کند، در این صورت آن معامله پس از اثبات وجود اجبار (شکنجه یا ربایش فرزند) باطل اعلام می گردد و هیچ آثاری برای فروشنده و خریدار ندارد. در واقع این بطلان به دلیل عدم وجود قصد فروش در فروشنده است. یعنی فروشنده تا اندازه ای تحت فشار قرار می گیرد که بدون آنکه قصد واقعی بر فروش خانه اش داشته باشد برای نجات جان خود یا فرزندش به صورت زبانی یا حتی با امضا قرارداد خانه را به فروش می رساند. همانطور که معروض شد چنین معامله ای باطل است.

لکن اگر به واسطه فشارهای بیرونی که به شخص وارد می شود، قصد او از بین نرود و فقط رضایت وی مخدوش گردد، موضوع بطلان دیگر مطرح نیست و مسئله نفوذ یا عدم نفوذ معامله یا قرارداد باید تحت بررسی قرار گیرد.

  • عدم نفوذ: عدم نفوذ معامله یا قرارداد بدین معنی است که شخصی که طرف قرارداد بوده است تحت شرایط خاصی قرار بگیرد که حین معامله رضایت کامل بر انعقاد نداشته است و این شرایط نه به خاطر عوامل درونی مثل اضطرار بلکه به جهت عوامل خارجی مثل ترس از شکنجه و صدمات بدنی ایجاد شده باشد.


نتیجه چنین معامله و قراردادی عدم نفوذ است. یعنی شخص پس از رها شدن از حالت اکراه و نارضایتی که داشته می تواند قرارداد را قبول کند و یا قرارداد را رد کند و نپذیرد. اگر قبول کند معامله صحیح و درست خواهد بود و طرفین مالک آنچه گرفته اند می شوند یعنی خریدار مالی که خریده را می برد و فروشنده پولی که گرفته است را بر می دارد، به این اقدام می گویند تنفیذ کردن معامله و در قانون با عناوینی مثل نفوذ قرارداد یا نفوذ معامله نوشته شده است.

اما اگر قرارداد را نپذیرفت و رد کرد قرارداد تقریبا مانند حالتی خواهد بود که در مورد بطلان گفتیم و  قرارداد از بین می رود (لکن نه از ابتدا و از بدو قرارداد بلکه تحت شرایط خاصی که مربوط به عدم نفوذ است) و مورد قرارداد و پول به صاحبان قبلی خود باز می گردد.

در واقع اضطرار از حالات درونی انسان تشکیل می شود مثلا اینکه شخصی فرزندش در بیمارستان باشد و برای عمل جراحی وی پول کافی در اختیار نداشته باشد. در این حالت ممکن است شخص مجبور شود برای تامین هزینه های بیمارستان، خودرو خود را بفروشد. علیرغم آنکه فروش خودرو با میل و رغبت باطنی فرد مطابقت ندارد و او هرگز قصد بر فروش خودرو را تا قبل از این نداشته، اما به جهت حالت اضطراری که برای وی و خانواده اش پیش آمده و به پول احتیاج پیدا کرده اند بنابراین فروش خودرو صحیح و بلااشکال است و شخص بعدا نمی تواند ادعا کند که من راضی به فروش خودرو نبودم و باید خودرو من برگردانده شود.

اما اکراه اینگونه نیست، فرض کنید شخصی مالک یک خودرو یا یک خانه خاص در یک شهر است و زیبایی آن خودرو یا خانه باعث حسادت دیگران شده است. فردی صاحب خانه یا خودرو را تهدید  می کند که اگر خودرو یا خانه خود را به او  یا  به فلان شخص نفروشد فرزندش را می رباید یا مورد ضرب و جرح قرار می دهد.


قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

  •  

در این حالت یک فشار یا واقعه بیرونی مثل تهدید باعث شده شخص علیرغم اینکه رضایتی بر فروش خانه ندارد لکن برای رهایی از تهدید و جلوگیری از وقوع حادثه خانه یا خودرو خود را بفروشد. ممکن است تا مدتها بر اثر ترس از تهدیدی که وجود دارد نارضایتی خود را بروز ندهد. لکن به محض آنکه تهدید از بین رفت. مثلا به محض اینکه فرد تهدید کننده از آن شهر برود یا بمیرد یا دستگیر شود، فروشنده می تواند مدعی عدم رضایت در معامله ای که انجام شده گردد و با اثبات وقایعی که پیش آمده حکم عدم نفوذ معامله یا قرارداد را از دادگاه بگیرد. در این صورت معامله یا قرارداد بلااثر شده و خانه یا خودرو به صاحب اصلی اش باز می گردد. هر چند پول خریدار نیز باید به وی مسترد شود.

دعوای بطلان یا عدم نفوذ معامله:

دعاوی بطلان یا عدم نفوذ به جهت آنکه موضوعی است بسیار تخصصی و تعیین تفاوت آن دو از یکدیگر بسیار حائز اهمیت است، حتما باید توسط وکیل پایه یک دادگستری، شخصی که متخصص و خبره در امور قراردادهاست مطرح گردد. در واقع اگر این دعاوی به جای یکدیگر مطرح شود و در ستون خواسته به جای اعلام عدم نفوذ قرارداد نوشته شود اعلام بطلان قرارداد، این دعوی محکوم به رد خواهد بود. بنابراین اولا تشخیص اینکه موضوع دعوی بطلان است یا عدم نفوذ و ثانیا طرح درست مسئله به همراه ارائه مستندات و اصول صحیح پایه ترین اصل طرح دعاوی این چنینی است که به نظر و توصیه اکید حقیر بهتر است توسط وکیل مطرح گردد. بهترین و قوی ترین وکیل پایه یک ایران در امور قراردادها کسی است که علیرغم تجربه کافی هرگز دست از مطالعه و آموختن برنداشته و همیشه مسلح به سلاح علم و آخرین قواعد و قوانین تدوین شده باشد. وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های حقوقی، طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.