تاثیر بخشش مهریه خارج از دفتر اسناد رسمی:

بخشش مهریه می تواند تحت عناوین ابراء، بذل، هبه و بعضی موارد محدود دیگر واقع شود. معمولا سند بخشش مهریه در دفتر اسناد رسمی تنظیم می شود، اما سندی که در دفتر اسناد رسمی تنظیم نشده باشد نیز می تواند قابل استناد باشد.

محل اختلاف سند عادی بخشش مهریه:

در دومورد ممکن است در مورد سند عادی بخشش مهریه اختلاف ایجاد شود؛

اولا زمانی که زوجه سندی را مبنی بر بخشش مهریه امضا نموده باشد و به زوج اعطا کرده باشد و پس از آن مطالبه مهریه نموده و ادعا نماید که آن سند به دلیلی اعتبار ندارد.

ثانیا زمانی که زوج سند بخشش مهریه را به تهدید و زور از زوجه گرفته باشد.

به طور کلی هر سندی که در دفتر اسناد رسمی تنظیم گردد، به لحاظ بار اثباتی در دادگاه و یا سایر مراجع دولتی و غیر دولتی معتبر تر است. لکن اولا هر سندی را نمی توان در دفتر اسناد رسمی تنظیم نمود و در بعضی موارد دفتر اسناد رسمی فقط می تواند امضا اشخاص را تایید نماید. ، ثانیا برای تنظیم اسناد در دفتر اسناد رسمی ممکن است بعضا هزینه های گزافی به اشخاص تحمیل گردد. ثالثا به هر حال به اسناد تنظیمی در دفتر اسناد رسمی نیز می توان تعرض نمود و نسبت به آنها مدعی جعل شد. گاهی در دعاوی مختلف نیز مشاهده شده که اسنادی که به نظر می آمده که در دفتر اسناد رسمی تنظیم شده است، بعدها مشخص شده است که جعلی بوده و منشا مشکلات بسیاری گردیده. به هر روی در دعاوی مثل بخشش مهریه (البته در صورتی که موضوع به دادگاه ارجاع گردد) وجود سند محضری نیز جزء ادله اثبات دعوی است و در نهایت باید صحت و اصالت آن بررسی گردد و بنابراین در این میان تفاوت چندانی بین سند عادی بخشش مهریه که بین طرفین نوشته و امضا شده باشد و سند رسمی که در دفترخانه تنظیم و امضا شده باشد، وجود ندارد.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

منظور از سند عادی چیست؟

ماده 1289 قانون مدنی:

غیر از اسناد مذکوره در ماده ۱۲۸۷ سایر اسناد عادی است.

ماده 1287 قانون مدنی:

اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات‌ قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

مطابق دو ماده بالا قانون گذار سند رسمی را تعریف کرده است و اظهار داشته که هر سندی غیر از آنچه در ماده 1287 عنوان شده باشند، سند عادی است. با توجه به آنچه عنوان شد، اگر زن و شوهری در منزل یا هر محل دیگری غیر از دفتر اسناد رسمی سندی تنظیم نمایند که مفاد آن دلالت بر بخشیدن مهریه از جانب زوجه نماید، این سند عادی محسوب گردیده و در دادگاه یا هر محل دیگری بر اساس قوانین اسناد عادی به آن اعتبار داده خواهد شد.

منظور از سند به طور کلی هر قرار و یا قرارداد و یا اقرار و … است که به صورت مکتوب بر برگ کاغذ یا به صورت الکترونیکی درج گردد.

آیا نوشته ای که ذیل آن امضا نشده باشد سند عادی است؟

فرض کنیم زوجه برگه ای را با دستخط خودش بنویسد و تاریخ بزند و طی آن تمام یا بخشی از مهریه خود را به همسرش ببخشد، اما پس از نوشتن برگه از عمل خود پشیمان شده و آن را امضا ننماید. چنین برگه ای به دلیل آنکه امضا نشده است، سند محسوب نمی گردد حتی اگر شرایط فوق را دارا باشد.

در مورد فضای مجازی و داده های الکترونیک موضوع کمی متفاوت است که در ادامه در آن مورد سخن خواهیم گفت.

در مورد اپلیکیشن هایی مانند اینستاگرام یا واتساپ و تلگرام و به طور کلی هر فضای تبادل پیام تحت اینترنت که منبع آن برنامه ها و محل ذخیره اطلاعات آن در خارج از ایران باشد، به دلیل اینکه امکان استعلام  صحت آن پیامها وجود ندارد، بنابراین اصالت آن پیامها قابل تایید نیست و نمی توان از آن پیامها در دادگاه استفاده نمود.

در مورد پیامهایی که به صورت پیام کوتاه یا اپلیکیشن های داخلی ارسال می شود با توجه به اینکه می توان صحت و اصالت آن را تایید نمود، موضوع قابل بررسی است، لکن علی القاعده دادگاههای خانواده ما به دلیل آنکه نمی خواهند و قصد ندارند که حقوق مالی زن مورد خدشه قرار گیرد، معمولا بدان استناد نمی کنند و از اینگونه پیامها به عنوان مستند بخشش مهریه استفاده نمی نمایند، (البته باید گفت که در صورتی که دادگاهی بخواهد قانونی به موضوع رسیدگی کند، می تواند به پیامهای مذکور استناد جوید).  موضوع زمانی می تواند بغرنج گردد که زوجه برای بخشش تمام یا قسمتی از مهریه خود از طریق پیام کوتاه شرط یا شروطی مقرر نموده و زوج به آن شروط عمل نموده باشد، لکن پس از انجام شروط توسط زوج، زوجه به تعهد خود که همانا بخشش مهریه بوده عمل ننماید. در این صورت به نظر می رسد که دادگاه جهت رعایت عدالت بهتر است به موضوع پیامکها ورود نماید.


ارزش سند عادی در دادگاه:

در صورتی که موضوع سند عادی بخشش مهریه به دادگاه ارجاع گردیده و مورد ادعای یکی از زوجین قرار گیرد، اگر طرفی که مدعی وقوع بخشش است بتواند اصالت سند مذکور را به نحوی در دادگاه ثابت نماید، بخشش مهریه به صورت قطعی واقع می گردد و زوجه دیگر نمی تواند مهریه را از زوج مورد مطالبه قرار دهد. در این رابطه ماده 1291 چنین مقرر می دارد:

اسناد عادی در دو مورد اعتبار اسناد رسمی را داشته درباره طرفین و وراث و قائم مقام آنان معتبر است.
1- اگر طرفی که سند بر علیه او اقامه شده است صدور آن را از منتسب‌ الیه تصدیق نماید.
2- هر گاه در محکمه ثابت شود که سند مزبور را طرفی که آن را تکذیب یا تردید کرده فی‌الواقع امضاء یا مهر کرده است.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

به هر حال اگرسندی توسط شخصی امضا گردیده باشد و آن شخص بعدا امضا مربوط به خود را مورد انکار قرار دهد و ادعا کند که سند را امضا نکرده است،  دادگاه می تواند با ارجاع موضوع به کارشناسان رسمی دادگستری در زمینه خط شناسی، صحت و اصالت امضای وی را مورد بررسی قرار دهد و در صورت اثبات موضوع و اینکه امضا متعلق به شخص منکر است، رای به تایید اصالت سند صادر نماید و در این صورت یعنی زمانی که دادگاه تایید کند سند عادی ارائه شده، در واقع بین طرفین مورد توافق بوده است و مورد امضا متعهد قرار گرفته، در آن زمان آن سند عادی تبدیل به سند رسمی گردیده و همه جا قابل استناد خواهد بود.

آیا لزومی دارد که سند بخشش مهریه به امضای شوهر نیز برسد:

با توجه به اینکه سند بخشش مهریه در واقع فقط یک متعهد دارد و متعهد آن نیز زوجه می باشد که طی آن برگ یا سند تعهد یا اقرار می نماید که مهریه را به شوهر خود بخشیده یا خواهد بخشید، امضای زوج ذیل برگ و سند مذکور لزومی ندارد و همین که زوجه (متعهد سند) آن را امضا نماید کفایت می نماید. مگر آنکه طی همان برگ و سند، زوج نیز تعهداتی در مقابل این بخشش به عهده گرفته باشد که در آن صورت چون متعهدین سند دو نفر خواهند شد، بنابراین امضا کنندگان نیز باید دو نفر باشند، به همین منوال هر سندی به هر تعداد متعهد دارد، باید ذیل برگه امضا کننده داشته باشد، هر چند تعهد بعضی از ایشان بسیار ناچیز و کوچک باشد، در غیز اینصورت و زمانی که متعهدی ذیل سندی که تعهد وی در آن نوشته شده باشد را امضا نکرده  باشد، به معنی آن است که تعهد خود را نپذیرفته و بنابراین  الزام چنین شخصی به انجام تعهدی که امضا ننموده، تقریبا محال است.

برای سند بخشش مهریه امضا شهود لازم است؟

سند عادی بخشش مهریه اگر فقط مبتنی بر تعهدات زوجه بر بخشیدن مهریه باشد، اقرارنامه محسوب می گردد، اقرارنامه به لحاظ ماهیت حقوقی یک ایقاع است. ایقاع یعنی عقدی که برای واقع شدن و اتفاق افتادن نتیجه آن فقط نیاز به یک اراده دارد، برای همین در بخش قبلی گفتیم که نیازی به امضای زوج ذیل این سند نیست. همان طور که معروض شد فقط در صورتی که شوهر نیز تعهداتی در مقابل بخشش مهریه به عهده گرفته باشد، ضروری است ذیل سند را امضا کند، مثلا تعهد نموده باشد وکالتنامه طلاق به زوجه اعطا کند. اما در مورد شهود به هر حال همیشه بهتر آن است که ذیل اسناد تعهد آور را شخص یا اشخاصی به عنوان شاهد امضا نمایند.

این موضوع برای آن است که اعتبار سند در زمان ارائه به دادگاه قابل اثبات باشد و در صورتی که شخص یا اشخاص پرونده امضا خود را انکار نمودند و یا منکر مفاد سند شدند، شهادت شهود امضا کنندگان ذیل سند می تواند به کمک مدعی اصالت سند آمده، خطر از بین رفتن اعتبار سند عادی را کمتر نماید.

حرف آخر:

برای تنظیم سند عادی بخشش مهریه بهترین روش آن است که توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص در زمینه طلاق، تنظیم گردد. در واقع هر روشی غیر از این ممکن است زوجین را در موارد غیر قابل پیش بینی وقوع اختلاف  به دردسر بیندازد. همانگونه که تنظیم هر قرارداد با حضور وکیل دادگستری بهترین روش تنظیم آن است، نوشتن و مکتوب کردن سند عادی توافق زوجین نیز می تواند از بسیاری از ابهامات و سوء برداشتهای آتی در مراجع و دادگاهها جلوگیری نماید. بنابراین وکیل پایه یک دادگستری مجرب در طلاق انتخاب بسیار مناسبی برای نوشتن توافقات طلاق خواهد بود.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.