چطور مهریه را به اجرا بگذاریم:

اجرا گذاشتن مهریه بر اساس قانون باید ابتدا از طریق دفتر ازدواج محل وقوع عقد انجام پذیرد. پس از آن به اداره ثبت ارجاع می شود و سپس فرایند توقیف اموال آغاز می گردد. ذیلا توضیحات مشروح ارائه خواهد شد:

قبل از تصویب قانون برنامه پنج ساله ششم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، متقاضیان مهریه باید از طریق دادگاه، دادخواست مطالبه مهریه ارائه می نمودند. این دادخواست به یکی از شعب دادگاه خانواده یا دادگاه بخش ارجاع می شد و برای طرفین ابلاغیه برای حضور در جلسه دادگاه ارسال می شد. اکنون دیگر چنین فرایندی وجود ندارد و هر خانمی که بخواهد مهریه خود را به اجرا گذارد باید با در دست داشتن اصل سند نکاحیه ( قباله ازدواج ) به همان دفتری که سند را صادر کرده است مراجعه نماید. به بیان دیگر دفترخانه ای که عقد نکاح را جاری کرده صالح در صدور اجرائیه مهریه می باشد.

در واقع فرایندهایی که قبلا وجود داشت مثل حضور در جلسه دادرسی و تجدید نظر خواهی و امثالهم دیگر وجود ندارد. قبل تر زوجین در روز و ساعت خاصی که از طرف دادگاه به آنها ابلاغ شده بود، حضور می یافتند، در موضوعات واقع شده سخن می گفتند و یکدیگر را متهم به انجام کارهایی می کردند که باعث شده چنین دعوایی واقع شود. در نهایت دادگاه با شنیدن اظهارات آنها و با توجه به اینکه مهریه پرداخت شده یا نشده رای به الزام شوهر به پرداخت مهریه می نمود. پس از آن شوهر می توانست نسبت به تجدید نظر خواهی اقدام نماید و گرچه این اقدام معمولا نتیجه ای در پی نداشت اما به هر حال مدتی وقت برای این تشریفات از بین می رفت و در نهایت پس از تایید رای دادگاه بدوی توسط دادگاه تجدید نظر پروسه اجرای حکم شروع می شد. در این مرحله بود که اجرای احکام شروع به توقیف اموال شوهر می نمود و اگر مالی از وی به دست می آمد آن مال بعدا به مزایده گذارده می شد و از محل فروش آن مهریه به خانم پرداخت می شد. اینک فرایند اجرای مهریه به شکلی است که گویی از قسمت اجرای حکم شروع می شود. یعنی دیگر آن فرایند رسیدگی و حضور در دادگاه و بحث و مجادله ها وجود ندارد. زوجه مهریه خود را به شکلی که به صورت مشروح توضیح خواهیم داد به اجرا می گذارد و اداره اجرای ثبت شروع به توقیف اموال شوهر می نماید.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

شروع اجرای مهریه: 

برای این منظور زن همانگونه که قبلا معروض شد به همان دفترخانه ای مراجعه می نماید که عقد نکاح را بین طرفین جاری ساخته بود. مدارکی که باید همراه داشته باشد کارت ملی و سند نکاحیه ( قباله ازدواج ) خواهد بود.

اگر اصل سند نکاحیه ( قباله ازدواج ) در دسترس نبود چه کنیم: 

اگر اصل سند در اختیار شما نیست می توانید از همان دفترخانه صادر کننده سند ازدواج تقاضای تحویل رونوشت نمایید. در این صورت دفترخانه با احراز هویت شما مکلف است یک برگ رونوشت برابر با اصل از سند ازدواج شما را با نوشتن تمامی مشخصات و جزئیات به شما ارائه نماید. با در دست داشتن همان رونوشت شما می توانید تقاضای صدور اجرائیه نمایید.

مدارک لازم برای صدور اجرائیه: 

سند ازدواج یا رونوشت آن ، کارت ملی ، مدارک مربوط به اموال زوج مانند اصل یا کپی سند خانه یا مغازه یا کارت خودرو و امثالهم که به نام زوج باشد ( در صورت وجود چنین اسنادی ).

چگونه اجرای مهریه را آسان تر نماییم: 

اگر شما به عنوان زوجه مدارکی از اموال شوهر در دسترس دارید بهتر آن است که آن مدارک را برای صدور اجرائیه در دفتر ازدواج به همراه داشته باشید. چرا که این عمل فرایند اجرا و توقیف اموال در اداره ثبت را کوتاهتر می نماید. دلیل آن این است که پس از صدور اجرائیه، آن سند به اداره ثبت محل ارجاع می شود، در آن صورت اگر کپی مدارک مذکور به همراه اجرائیه ارسال شده باشد، اداره ثبت بلافاصله بر همان اساس می تواند تقاضای توقیف آنها را به ادارات مذکور ارسال کند. مثلا اگر کارت خودرو متعلق به شوهر به همراه اجرائیه ارسال شود، اداره ثبت طی نامه ای شماره خودرو مذکور را به اداره راهور و راهنمایی و رانندگی ارسال می کند و آن مرجع نیز می تواند خودرو را توقیف نماید.  البته در این مرحله صرفا توقیف سندی انجام می شود و فقط از نقل و انتقال جلوگیری می گردد. اما اگر چنین اسنادی در اختیار زوجه نباشد، اداره ثبت اسناد مجبور به استعلام بر اساس کد ملی شوهر از ادارات مذکور می گردد و این اقدام ممکن است کمی فرایند ثبت را طولانی تر نماید. البته لازم به ذکر است در بعضی استان ها ادارات ثبت به صورت آنلاین به حسابهای بانکی و اداره ثبت اسناد و املاک متصلند و بلافاصله می توانند، اموال موجود زوج را توقیف نمایند.  

اجرای مهریه در اداره ثبت:

با وصول اجرائیه که به صورت برخط توسط دفتر ازدواج برای اداره ثبت ارسال می گردد، اداره ثبت پرونده اجرائی تشکیل داده و شروع به استعلام می نماید، اگر اموالی از شوهر یافت شود در مرحله اول توقیف می گردد تا از نقل و انتقال آن جلوگیری به عمل آید. سپس در صورت مطالبه زن، شوهر از خروج از کشور ممنوع می شود و این ممنوع الخروجی به اطلاع پایگاههای خروجی کشور مانند فرودگاهها می رسد.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

اگر در اداره ثبت اموالی از شوهر پیدا نشد چه باید کرد:  

اگر در اداره ثبت اموالی از شوهر یافت نشود ، زوجه می بایست ابتدا پرونده اجرای ثبت را مختومه نموده و گواهی برای ارجاع پرونده برای دادگاه از آن اداره دریافت نماید. در واقع با نوشتن نامه ای مبنی بر اینکه شما قصد دارید، موضوع را در دادگاه مطرح کنید و به همین خاطر تقاضای بستن پرونده و مختومه کردن آن را در اداره ثبت دارید، آن اداره به شما گواهی مختومه کردن پرونده را خواهند داد. برای ثبت دادخواست مهریه باید با در دست داشتن آن گواهی، به همراه سند ازدواج و کارت ملی به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست خود را تقدیم دادگاه نماید. دادگاه با دریافت دادخواست و مدارک وقت رسیدگی تعیین می کند و به همان شکل سنتی که در ابتدای نوشته ذکر نمودم، به پرونده رسیدگی می نماید. لازم به ذکر است که در این مرحله زوج با توجه به عدم توقیف شدن اموالش، شخص معسر تلقی می شود و می تواند تقاضای اعسار نماید که در آن صورت مهریه به صورت ماهیانه یا چند ماهی یک یا چند سکه (بسته به شغل و در آمد زوج) برای وی تقسیط می گردد.

وکیل مهریه : 

وکیل مهریه می تواند این فرایند را بدون حضور موکل انجام دهد و در صورت توقیف اموال شوهر آن ها را به مزایده گذاشته و به فروش رساند و از محل فروش و مزایده اموال شوهر، مهریه را به زوجه پرداخت نماید. البته در این نوشته فقط به چگونگی ثبت و اجرای مهریه اشاره شد و به روند رسیدگی، اعتراضات زوج و مراجع رسیدگی به اعتراضات و نحوه مزایده در صورتی که اموالی از زوج کشف شود، اشاره ای نگردید. به هر حال با داشتن وکیل در پرونده نیازی به غرق شدن در قوانین پیچیده و روشهای اداری انجام کار وجود نخواهد داشت.

نگاهی به قوانین و مقررات اجرای مهریه:

بند ب ماده 113 قانون برنامه پنج ساله ششم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران :

ب ـ مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجراء از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء می‌شوند. ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.

تبصره۱ـ آیین‌نامه اجرائی این بند به پیشنهاد وزارت دادگستری و با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.

تبصره۲ـ چنانچه متعهد سند لازم‌الاجراء، ظرف مدت بیست روز نسبت به انجام تعهد خود یا جلب رضایت متعهدٌله سند اقدام نماید، از پرداخت هزینه‌های اجرائی معاف خواهد بود. در غیر این صورت مراتب جهت درج در سامانه سجل محکومیت‌های مالی موضوع بند (پ) ماده (۱۱۶) این قانون منعکس خواهد شد. کلیه دستگاههای اجرائی و بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری از انعقاد هرگونه قرارداد مالی و پرداخت تسهیلات، موافقت اصولی، صدور کارت بازرگانی و پروانه صادرات و واردات به این شخص ممنوع هستند. تخلف از این حکم موجب مجازات تعزیری درجه شش (محرومیت از حقوق اجتماعی) خواهد بود.

تبصره۳ـ چنانچه متعهد سند مدعی اعسار باشد، می‌تواند با رعایت قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی دادخواست اعسار خود را به مرجع قضائی صالح تقدیم کند و در صورت صدور حکم اعسار، متعهد سند از شمول قسمت اخیر تبصره(۲) معاف خواهد بود.

ماده 201 آئین نامه اجرای مفاد اسناد لازم الاجرا و طرز شکایات از عملیات اجرائی اداره ثبت اسناد و املاک کشور:

درمواردیکه متعهد در اجرای ماده ۱۷ قانون گذرنامه مصوب سال ۱۳۵۱ ممنوع الخروج گردیده باشد چنانچه شخص ممنوع الخروج بنا به ضرورت بخواهد برای یک نوبت حداکثر به مدت ۶ ماه از کشور خارج شود خود یا اشخاص ثالث می‌بایست ملکی را جهت تضمین مراجعت مدیون به کشور معرفی و درصورتیکه ملک در رهن و یا بازداشت نباشد، پس از ارزیابی توسط کارشناس رسمی و قطعیت آن صورتمجلسی با حضور رئیس ثبت، رئیس و یا مسئول اجرا تنظیم و مراتب جهت بازداشت ملک و انعکاس در سوابق ثبتی به اداره ثبت مربوطه اعلام می‌گردد و بدیهی است درصورت مراجعت متعهد و معرفی خود ظرف مهلت مقرر از ملک مذکور رفع توقیف شده و ممنوع الخروجی برقرار می‌شود در غیراینصورت بدون رعایت مستثنیات دین طلب بستانکار و حقوق اجرایی با فروش ملک مذکور از طریق مزایده استیفاء خواهد شد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.