مطالبه نفقه در شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده:

اینکه دعوای مطالبه نفقه در شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده  مورد رسیدگی قرار گیرد،موضوعی است که هم به نیت خواهان یعنی زوجه و هم به قانون بستگی دارد.

در اساس، نفقه به مخارجی اطلاق می شود که شوهر باید به زن و فرزندان خود برای گذران زندگی پرداخت نماید. این مخارج ممکن است در قالب وسایل زندگی یا وجه نقد باشد. در قانون کشور ما و سایر قوانین کشورهای دنیا غالبا شوهر باید برای گذران زندگی زن و فرزندانش مخارجی در نظر بگیرد تا ایشان تحت سرپرستی شوهر بتوانند گذران زندگی نمایند. این مخارج اعم است از مخارج مربوط به منزل مسکونی، خوراک، پوشاک و سایر هزینه های متعارف از جمله تحصیل و دارو. ضمن اینکه توجه شما را در این زمینه به کلمه متعارف جلب می نمایم، بایستی اذعان داشت که در دادگاههای کشور ما متاسفانه همین مقدار متعارف نیز در نظر گرفته نمی شود. به بیان دیگر وقتی صحبت از مخارج و هزینه های متعارف تحصیل می نماییم، یعنی هزینه های تحصیل در یک مدرسه دولتی، و خود مستحضرید هزینه های یک مدرسه دولتی به مراتب از مدارس خصوصی پایین تر است. بنابراین طبق قانون مرد صرفا موظف است مخارج عادی و هزینه های جاری متعارف را پرداخت کند و همانطور که اشاره شده مخارج مدرسه خصوصی یا بیمارستان خصوصی از زوج قابل مطالبه نیست اما اگر مردی این مبالغ را پرداخت نمود دیگر نمی تواند مسترد کند. البته همانطور که عرض شد همین مبالغ هم مورد رای در دادگاههای ما قرار نمی گیرد و مبالغی که توسط دادگاه تعیین می شود، بسیار پایین تر از حد متعارف است.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

به هرروی بر اساس ماده 1107 قانون مدنی کشور ما ” نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.” بنابراین مادامی که زن در منزل شوهر زندگی می کند شوهر باید این هزینه ها را به وی پرداخت نماید.

از طرفی در ماده 1199 قانون مدنی نفقه اولاد نیز بر عهده پدر است “نفقه اولاد بر عهده پدر است، پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است، با رعایت الاقرب‌ فالاقرب. در صورت ‌نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب‌النفقه است و اگر چند نفر از ‌اجداد و جدات مزبور از حیث درجه اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه متساوی تادیه کنند.

با توجه به مواد قانونی فوق الذکر مرد باید از عهده پرداخت نفقه زن و فرزندان خود برآید و به آنها نفقه پرداخت نماید، حتی اگر همسر شاغل بوده و دریافتی نیز داشته باشد و حتی اگر فرزندان مالدار باشند ، نفقه موضوعی است که توسط پدر باید پرداخت گردد. مثلا ممکن است به فرزندان ارثی از طرف یکی از خویشان رسیده باشد و انها اموالی داشته باشند که درآمد کافی و قابل توجهی نیز داشته باشد اما به هر حال پدر باید نفقه ایشان را پرداخت کند و نمی تواند به این بهانه که ایشان (زن و فرزندان) مالدار هستند یا منبع درآمدی دارند از دادن نفقه امتناع نماید. البته فرزندان تا زمانی که به سن قانونی برسند و شغل و منبع درآمدی داشته باشند می توانند از این حکم قانونگذار استفاده کنند و پسر بعد از تحصیل و یافتن کار دیگر نمی تواند مطالبه نفقه کند و دختر نیز همین طور و ضمنا زمانی که شوهر می کند، دیگر باید نفقه خود را از همسرش مطالبه کند.
با توجه به مطالب فوق ممکن است هر کدام از زن یا فرزندان به دلیلی مطالبه نفقه داشته باشند. حال ببینیم که نفقه را باید در دادگاه  مطرح کنند یا در شورای حل اختلاف.

در این مورد باید صلاحیت دادگاهها و شوراهای حل اختلاف مد نظر قرار گیرد؛

صلاحیت یعنی اینکه  طبق قانون چه مرجعی برای چه موضوعاتی در نظر گرفته شده است؟  به بیان دیگر قانونگذار تقسیم بندی در مورد دعاوی نموده است و هر دعوا یا موضوعی را در اختیار مرجعی قرار داده تا دادگاهها به صورت تخصصی به موضوعات رسیدگی کنند. در مورد نفقه هم شورای حل اختلاف و هم دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی دارند، منتهی تحت شرایطی. شرایط آن را قانون به شکل زیر تعیین نموده است؛

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

ماده 9 قانون شوراهای حل اختلاف اشعار می دارد:

در موارد زیر، قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید:
الف- دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم‌الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ….

ج- دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (۲۹) قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۱ نباشند.

پس بنابراین شوراهای حل اختلاف می توانند به دعاوی نفقه که تا مبلغ مطالبه شده آن تا 20 میلیون تومان است رسیدگی نمایند.

اگر مبلغ نفقه مطالبه شده بیش از این مبلغ یعنی بیش از بیست میلیون تومان باشد، شخص باید دعوی خود را در دادگاه خانواده مطرح نماید.

چگونه تشخیص دهیم دعوی ما کمتر یا بیشتر از بیست میلیون تومان است:

برای طرخ دعوی اصولا باید دادخواست تنظیم شود. قبلا برگه های متحد الشکلی وجود داشت که مردم در آن اسم  و مشخصات و خواسته خود و شرح آن را در آن می نوشتند و به دفتر دادگاه تقدیم می کردند. اما اینک این کار به صورت الکترونیکی و توسط دفاتر خدمات قضایی انجام می گیرد اما این به آن معنی نیست که اشخاص در تنظیم آن دخالتی نداشته باشند و هر شخص می تواند خود از دفتر خدمات قضایی درخواست کند دادخواست به شکل دلخواهش تنظیم شود تا به شورای حل اختلاف یا دادگاه ارجاع گردد.

برای این کار قانون به اشخاص اجازه می دهد که مبلغ خواسته خود را خودشان تنظیم نمایند؛ اما اگر در این کار به صورت سلیقه ای عمل شود ممکن است دردسرهایی ایجاد شده و مخارجی بیش از آنچه لازم است به عهده خواهان قرار گیرد، بنابراین برای طرح هر دعوی و تعیین مبلغ خواسته بهتر است قبلا یک حساب و کتاب ساده انجام شود. مثلا برای تعیین نفقه با عنایت به اینکه کارشناسان شورای حل اختلاف مبلغ نفقه ماهیانه را برای زوجه و فرزندان در تهران (البته در سال 1401)  بین یک میلیون و پانصد تا دومیلیون در نظر می گیرند، بنابراین نفقه تعداد ماههای مورد مطالبه ضرب در مبلغ میانگین یک میلیون و پانصد، می تواند  مبلغ خواسته باشد. حال اگر مجموع مبالغ کمتر از بیست میلیون تومان شد، پرونده باید در شورای حل اختلاف مطرح شود و اگر مجموع آن بیش از بیست میلیون تومان شود، پرونده به دادگاه خانواده ارسال می شود. توجه داشته باشید که نیازی نیست به صورت دقیق مبلغ مشخص شود و کارشناسان پس از بررسی وضعیت خانوادگی خود مبلغ دقیق را تعیین و به مرجع مربوطه اعلام می کنند. اما در مواردی که مبلغ نزدیک به بیست میلیون تومان می شود، بهتر آنست که برای جلوگیری از طولانی شدن دادرسی مبلغ بیش از بیست میلیون تومان لحاظ شود تا مستقیما به دادگاه خانواده ارسال گردد، چه آنکه اگر ابتدا در شورا ی حل اختلاف مورد رسیدگی قرار گیرد، ممکن است شورا پس از رسیدگی که ممکن است چند ماهی نیز طول بکشد، به این نتیجه برسد که مبلغ تعیین شده توسط کارشناسان بیش از مبلغ صلاحیتی شورا است (یعنی از بیست میلیون تومان بیشتر شود) و در این صورت مجبورند پرونده را با قرار عدم صلاحیت به دادگاه ارسال کنند که این اتفاق می تواند تا چندین ماه رسیدگی را به تاخیر بیندازد. بنابراین بهتر است مبالع نزدیک به بیست میلیون تومان را به صورت اختیاری به بیش از بیست میلیون تومان افزایش داد که گرفتار تاخیر در صدور حکم نشویم. پس تعیین مبلغ توسط خود شخص به این معنی است که شخص حدود مطالبات خود را تعیین می کند و به دفتر خدمات قضایی اعلام می نماید، دفتر نیز با توجه به مبلغ آن و آنچه قانون تعیین کرده است، دادخواست الکترونیک را به مرجع صالح ارسال می کند.

از طرف دیگر پیشنهاد بنده به اشخاصی که می خواهند خودشان دادخواست را مطرح نمایند این است که ماههایی را که در منزل همسر زندگی کرده اند در محاسبات خود برای تعیین مبلغ نفقه نیاورند. چه نفقه تا زمانی که زن در منزل شوهر است به صورت مسکن و خوراک و پوشاک است که مرد در اختیار زوجه قرار می دهد،  اما زمانی که زن از منزل شوهر خارج می شود و یا مرد منزل را ترک می کند، از آن زمان است که نفقه به صورت وجه نقد به زن تعلق می گیرد. ضمن انکه تعیین مبلغ زیاد، بالتبع هزینه دادرسی زیاد نیز در بر خواهد داشت و اینکه شورا و دادگاه نیز به نفقه زمان سکونت مشترک در منزل رای نمی دهند. پس برای جلوگیری از اتلاف هزینه، نفقه همان ماههای مطالبه شود که زن از منزل مشترک خارج شده است یا مرد منزل مشترک را ترک کرده است.

البته اگر شما دعاوی خود را به وکیل خانواده ارجاع دهید، تعیین همه این موارد و محاسبه آن و تشخیص آنکه پرونده به کدام مرجع ارسال شود، همگی به عهده وکیل شما خواهد بود و از این حیث تجربه وکیل پایه یک دادگستری می تواند به کمک شما بیاید. ضمن اینکه جزئیات بسیاری در تعیین مرجع صالح وجود دارد که بهتر است اینکارها به متخصص آن یعنی وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور خانواده سپرده شود.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.