معرفی دادسرا:

دادسرا محل تحقیقات مقدماتی جرائم است. جرم به هر فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده می گویند. بنابراین دادسرا تحقیق می نماید که عمل یا فعلی که انجام شده جرم است یا خیر.

در واقع آنچه که رخ می دهد این است که عملی در خارج اتفاق می افتد و شخصی از این عمل متضرر می شود، شخص متضرر شکایت می کند و مدعی است قربانی جرمی گردیده است. در اینجاست که دادسرا وارد عمل گردیده و تحقیقات را با کمک ضابطین دادگستری که همان نیروهای انتظامی و سایر عوامل دولتی که در قانون احصا شده اند، شروع می نماید.

در این راستا ممکن است دادسرا تصمیمات مختلفی اتخاذ نماید، ممکن است موضوع را جرم نداند و پس از تحقیقات اعلام کند واقعه رخ داده جرم نیست بلکه یک ضرر ناشی از اختلاف حقوقی است که دادگاههای عمومی و حقوقی باید رسیدگی کنند، ممکن است طی فرایند تحقیقات به این نتیجه برسد که اساسا طرح چنین موضوعی در دادسرا معنا ندارد و قرار موقوفی تعقیب صادر کند و یا ممکن است موضوع را جرم تشخیص داده و کیفرخواست صادر نماید. در این نوشته به بررسی این مفاهیم خواهیم پرداخت.

همچنین در این نوشته بررسی می کنیم چه زمانی دادسرا می تواند شروع به تحقیق نموده و وقوع یا عدم وقوع جرمی را بررسی نماید.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

قرار موقوفی تعقیب:

دادسرا پس از اینکه موضوع توسط دادستان یا معاون او برای تحقیق ارجاع شود شروع به تحقیق می نماید. تحقیق باید حول محور دلایل و مستنداتی صورت گیرد که جرمی را به شخص یا اشخاصی نسبت می دهد. دایره جرم در کشور ما به زعم حقیر در مواردی مثل موضوعات شرعی و امنیتی بسیار گسترده و در موارد تعزیرات دچار کاستی های قابل توجهی است که توجه قانونگذاران در این زمینه را می طلبد.

در مواردی دادسرا پس از تحقیق به مواردی بر می خورد که در آن صورت ملزم است قرار موقوفی تعقیب صادر نماید. این موارد عبارتند از:

  • فوت کردن متهم یا محکوم علیه که همان شخصی است که اتهام وی محرز شده است
  • گذشت نمودن در مواردی که گذشت موجب سقوط مجازات می شود از طرف شاکی
  • عفو شدن متهم چه به صورت عفو عمومی و چه به صورت عفو خصوصی
  • نسخ گردیدن مجازاتها در قانون
  • مرور زمان از تاریخ وقوع جرم تا مدت مشخص
  • توبه نمودن متهم به شکلی که قابل احراز باشد در مواردی که قانون تعیین می کند.
  • عدم امکان طرح شکایت مجدد یا همان اعتبار امر مختوم
  • دیوانه شدن و جنون متهم

به این موارد در نوشته جداگانه تحت عنوان قرار موقوفی تعقیب و چگونگی اعتراض به آن به صورت مشروح پرداخته ایم.

قرار منع تعقیب:

در مواردی دادسرا پس از ارجاع موضوع توسط دادستان و پس از انجام تحقیقات به این نتیجه می رسد که عمل یا فعل انجام شده جرم نیست و یا اگر هم جرم است فعلا دلایل کافی برای محکوم کردن متهم به دست نیامده و بنابراین امکان تعقیب متهم وجود ندارد.   به همین دلیل قرار منع تعقیب صادر می نماید.

در واقع دادسرا به دو دلیل قرار منع تعقیب صادر می کند:

  • عمل انجام شده مصداقی از جرائم اعلام شده در قانون نباشد.
  • دلایل کافی برای انتساب جرم به فاعل آن وجود نداشته باشد.

همانطور که مستحضرید اشخاص جامعه ذیل اصل برائت همگی در امانند. اصل برائت یعنی اینکه هیچ کس بابت اعمال و افعالی که انجام می دهد مجرم نیست و نیازی به اثبات اینکه جرمی انجام نداده است ندارد. بلکه اگر دلایل قانونی و قابل اتکائی ارائه گردید که جرمی توسط شخصی روی داده است آنگاه امکان تحقیق و بررسی وجود دارد و بنابراین اگر شخصی به اتهامی مورد شکایت قرار بگیرد، خود آن شخص نیاز به اثبات بی گناهی خود ندارد و تحت ولایت اصل برائت او بی گناه در نظر گرفته می شود مگر آنکه دلایلی متقنی به دست آید که جرم توسط وی انجام شده است. آنگاه می توان وی را متهم دانست. توجه داشته باشید که متهم یعنی کسی که وی در مظان اتهامی قرار گرفته و مجرم کسی است که جرمی انجام داده، بنابراین تا زمانی که اتهام شخص در دادگاه صالح احراز نشده و رای قطعی بر مجرمیت او صادر نشده باید همچنان متهم خطاب گردد.

در این مورد تحت نوشته ای با عنوان قرار منع تعقیب و چگونگی اعتراض به صورت مشروح پرداخته ایم.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

 کیفرخواست:

کیفرخواست یعنی دادسرا پس از تحقیقات هم ادله کافی برای انتساب جرم پیدا نموده است و هم فعل انجام شده از جرائمی است که قانونگذار پیش بینی کرده است. در این موارد توسط دادستان کیفرخواست صادر می گردد. کیفرخواست در حقیقت تقاضای دادستان از ریاست دادگاه کیفری است برای تعیین مجازات برای متهم. در واقع دادستان که قبلا با عنوان مدعی العموم شناخته می شد وظیفه حمایت از نظم عمومی را دارد و بدین ترتیب باید از آن در برابر مجرمین دفاع نماید.

کیفرخواست ممکن است خطاب به دادگاه کیفری 2، دادگاه کیفری 1 و یا دادگاه انقلاب باشد هر کدام از این دادگاهها به صورت تخصصی به جرائم خاصی رسیدگی می کنند و بنابراین اینکه کیفرخواست خطاب به کدام مرجع باشد، بستگی به جرم انجام شده و مجازات آن دارد. مثلا دادگاه کیفری 1 به جرائم مهمتر رسیدگی می کند و فقط جرائمی که مجازات آن از ده سال حبس بشتر باشد یا دیه آن نصف دیه کامل باشد رسیدگی می نماید. دادگاه انقلاب نیز به جرائم خاصی مثل محاربه یا موارد مخدر و از این قبیل رسیدگی می نماید. صدور حکم نسبت به سایر جرائم به عهده دادگاه کیفری 2 می باشد.

در چه صورتی دادسرا شروع به تحقیق می نماید:

دادسرا در موارد خاصی می تواند تحقیقات را آغاز نماید و هیچ دادگاهی نمی تواند به صورت سلیقه ای تحقیقات یا رسیدگی به جرم یا جرائمی را آغاز نماید. بنابراین برای شروع به رسیدگی شرایطی که در قانون مقرر گردیده باید کاملا رعایت گردد وگرنه آن تحقیقات اعتبار قانونی نخواهد داشت و از این جهات قابل نقض خواهد بود. موارد شروع به تحقیق ذکر شده در قانون به ظرح ذیل است:

  • اعلام و اخبار ضابطان دادگستری یا اشخاص موثق و مطمئن که خود شاهد وقوع جرم بوده اند یا اطلاع کافی از وقوع جرم به همراه ادله ای دارند.
  • وقوع جرم در مقابل بازپرس یا دادستان در حال انجام وظیفه
  • اقرار متهم
  • اطلاع دادستان از وقوع جرم به هر شکل دیگر مثلا از طریق جراید

وظایف دادستان:

دادستان وظیفه سرپرستی و ریاست دادسرا را دارد. در شهرهای بزرگ برای یک یا چند محله یک شعبه دادسرا در نظر گرفته می شود و مجموع این دادسراها زیر نظر دادسرای اصلی انجام وظیفه می نمایند. در واقع سلسله مراتب تفوق دادستان از دادستان کل کشور آغاز و سپس به دادستان استانها و در آخر به دادستان شهرستان ختم می شود. وظایف دادستان در حوزه های بخش به عهده دادرس علی البدل دادگاه می باشد. دادستان همچنین وظیفه ریاست بر ضابطین دادگستری ذیل نظر خود را دارد. سایر وظایف دادستان اعم است از تعقیب جرائم حق الله و حق الناس در مواردی که جرم خصوصی نباشد. اجرای مجازاتها و صدور کیفرخواست.

وظایف دادیار:

دادیار اولین مرتبه برای شروع قضاوت است، کسی که به عنوان دادیار انجام وظیفه می نماید مستقیما زیر نظر دادستان به تحقیق در مورد جرائم می پردازد. در واقع با تقسیم پرونده توسط دادستان یا معاون ارجاع، دادیاران نسبت به تحقیق در مورد جرائم کم اهمیت تر ماموریت می یابند و می توانند تحقیقات را شخصا یا با ارجاع به ضابطین انجام دهند. تقریبا تمامی قرارهایی که دادیار صادر می نماید باید به تایید دادستان برسد و هر کجا نظر دادستان با نظر دادیار مخالف باشد نظر دادستان برای دادیار لازم الاجراست.

وظایف بازپرس:

بازپرس وظیفه تحقیقات در مورد جرائم مهم تر را دارد. در مقایسه با دادیار، بازپرس اختیارات بیشتری دارد و مانند دادیار لازم نیست از همه دستورات دادستان پیروی نماید. اما به هر حال اگر دادستان در جریان تحقیقات اقداماتی را از او بخواهد که انجام دهد، بازپرس مکلف به اطاعت است. به هر حال در صورت اختلاف بین دادستان و بازپرس حسب مورد حل اختلاف با دادگاه کیفری خواهد بود.

حرف آخر:

در مورد جرائم آنچه از درجه اهمیت بیشتری برخوردار است، آن است که فعل انجام شده دقیقا با آنچه در  قانون ذکر شده منطبق باشد. با این توضیح که مردم در عرف ممکن است به اعمال یا افعالی جرم بگویند که در قانون به آن جرم اطلاق نمی شود. یا مثلا عملی را کلاهبرداری تلقی کنند در حالیکه آن عمل طبق تعریف قانونی سرقت محسوب می شود. بنابراین مهمترین اصل در جرائم آن است که دعوی یا همان شکایت درست و صحیح مطرح شود وگرنه پس از رفت و آمدهای بسیار و خرج وقت و هزینه های زیاد در نهایت با قرار منع تعقیب مواجه خواهند شد. پس توصیه اکید ما در مورد مراجعه به دادسرا مشورت با وکیل پایه یک متخصص در امور کیفری است تا اساسا تعیین شود آیا فعلی که واقع شده با جرم مورد نظر منطبق هست یا خیر. مضافا آنکه اخیرا دادسراها به پیروی از دادگاههای عمومی فقط جرائم تصریح شده در شکوائیه را بررسی می نمایند. در حالی که مقامات دادسرا فارغ از آنکه چه جرمی به متهم نسبت داده شده باید طی تحقیقات موضوع را از همه جهات و جرائم مورد بررسی قرار دهند.

 

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، املاک، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.