آیا می توان بیش از 110 سکه مهریه گرفت:

با وجود نص قانونی مبنی بر اینکه  ظاهرا امکان وصول مهریه بیش از 110 سکه وجود ندارد، لکن این موضوع مطلق نیست و تحت شرایطی می توان بیش از 110 سکه از اموال زوج را بابت مهریه توقیف و به مزایده گذاشت.

در مورد این سوال که مکررا توسط مراجعین دعاوی طلاق و مهریه پرسیده می شود، آیا می توان بیش از 110 سکه را بابت مهریه مطالبه کرد یا خیر؟ باید بگوییم هرچند متن ماده به نظر می رسد وصول مهریه تا 110 سکه را مجاز می داند، اما در حقیقت می توان در صورت ملائت زوج بیش از 110 سکه از مهریه را وصول کرد.

ماده 22 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 چنین مقرر داشته است:

هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (۲) قانون اجرای محکومیت‌های مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.

همانگونه که مشاهده می فرمایید ماده قانونی فوق دارای دو بخش است؛

  • بخش ابتدایی: که مقرر داشته اگر در زمان عقد تا 110 سکه مهر تعیین شده باشد، وصول آن مطابق مقررات ماده 2 قانون اجرای محکومیت های مالی است. در واقع قسمت اول ماده قانونی موضوع را اگر تا حد 110 سکه باشد به قانون دیگری ارجاع داده است. ببینیم آن ماده قانونی چیست و چه مواردی را بیان می نماید؛

ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی:

مرجع اجراءکننده ‌رای، اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت، مکلف است به تقاضای محکوم‌له از طرق پیش‌بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانوناً ممکن باشد، نسبت به شناسایی اموال محکوم‌علیه و توقیف آن به میزان محکوم‌به اقدام کند.
تبصره – در موردی که محکوم‌به عین معین بوده و محکوم‌له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

بر این اساس اگر شخصی تا 110 سکه مهریه داشته باشد، پس از صدور رای دادگاه و قطعی شدن آن در موضوع مهریه، می تواند در اجرای احکام تقاضا نماید که از طریق مواردی که در قانون ذکر شده است، اموال محکوم علیه ( در اینجا زوج ) توقیف گردیده و سپس بر اساس قانون به مزایده گذارده شود.

طرقی که قانون برای توقیف اموال تعیین کرده است، استعلام از اداره کل ثبت اسناد کشور، استعلام از اداره راهور راهنمایی و رانندگی و استعلام از بانک مرکزی. دسترسی به این موارد قرار بود به صورت برخط برای اجراهای احکام کل کشور در دادگستری و اداره ثبت فراهم شود، که متاسفانه هنوز چنین اتفاقی نیفتاده است، لکن به هر حال اجرای احکام می تواند به صورت ارسال نامه الکترونیک به همه این ادارات تقاضا کند اکر اموالی به نام شخص محکوم علیه ( در دعوای مهریه زوج ) وجود دارد، توقیف نمایند و نتیجه آن را به واحد اجرای احکام گزارش نمایند. بنابراین مثلا اگر خودرویی به نام زوج باشد، اداره اجرائیات راهنمایی و رانندگی با استعلام شماره ملی زوج، هر پلاک فعالی که به نام زوج باشد، توقیف نموده و شماره پلاک و مشخصات خودرو را برای اطلاع به اجرای احکام دادگاه ارسال می کند.

اولین پیشنهاد ما به شما مراجعه به وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده می باشد. داوود اسیوند وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در زمینه دعاوی ارث می تواند در این موارد همراه و مشاور شما باشد.

منظور از “به هر نحو دیگر که امکان دارد ” که در ادامه ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی آمده است، آن است که شخص محکوم له ( در اینجا زوجه ) می تواند اگر اموالی از زوج می شناسد به اجرای احکام معرفی کند، یا اگر می داند که زوج طلبی نزد شخص ثالث یا اداره دولتی دارد، با معرفی آن طلب از اجرای احکام بخواهد که طلب زوج از آن شخص یا اشخاص توقیف شود، یا مثلا اگر زوج دارای سهم الارثی می باشد با معرفی اموال موروثی به اجرای احکام از دادورز اجرا بخواهد که تا میزان سهم الارث شوهر از آن اموال توقیف گردد، همچنین است سپرده، بورس و … . با معرفی این موارد اجرای احکام می تواند پس از استعلام و اطمینان از اینکه چنین مواردی وجود دارد، دستور دهد که طلب یا سهم الارث تا تعیین نکلیف نهایی توقیف شود.

  • قسمت دوم ماده 22 قانون حمایت خانواده: مقرر داشته است: چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.

این بدان معناست که اگر مهریه بیش از 110 سکه در زمان عقد تعیین شده باشد، باید مالدار بودن زوج ثابت شود. در واقع عملا نوشتن چنین مطلبی نیاز نبوده است و اگر زوج واقعا مالدار باشد و اموالی از وی یافت شود، به هر حال دارای ملائت محسوب شده و مهریه هرچقدر هم که باشد حتی بیش از 1000 سکه از اموال وی قابل وصول است و اگر مالدار نباشد و مالی از وی پیدا نشود دیگر تقسیم مهریه به 110 و غیره معنایی ندارد. بنابراین ملاک عمل در موضوع مهریه ملائت ( مالدار بودن ) شوهر و یا معسر بودن ( بی مال ) بودن شوهر است و به نظر ما این تقسیم بندی در عمل هیچ فایده ای جز گمراه کردن مردم نداشته است. موضوع جایی اساسا بی معنا می شود که موضوع مهریه و مطالبه آن را به جای دادگاه به عهده سازمان ثبت اسناد کشور قرار دادند و طبق بند ب ماده 113 قانون توسعه ششم کشور اداره ثبت را عهده دار اجرا و توقیف اموال شوهر در موضوع مهریه قرار دادند. بر اساس این ماده:

مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجراء از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء می‌شوند. ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند می‌تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.

بنابراین و با توجه به این موضوع زنان باید برای مطالبه مهریه خود، با در دست داشتن سند نکاحیه ( قباله ازدواج ) به دفتر ثبت نکاحی که عقد نکاح ایشان را منعقد نموده و قباله ازدواج صادر کرده مراجعه کنند و پس از صدور اجرائیه مهریه به اداره اجرای اسناد لازم الاجرا واقع در اداره ثبت محل خود مراجعه نمایند. آن مرجع پس از بررسی و استعلام اموال شوهر در صورت داشتن اموال آنها را توقیف و سپس با درخواست طلبکار به مزایده می گذارد.

در تبصره 3 همین ماده مقرر داشته است :

چنانچه متعهد سند مدعی اعسار باشد، می‌تواند با رعایت قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی دادخواست اعسار خود را به مرجع قضائی صالح تقدیم کند و در صورت صدور حکم اعسار، متعهد سند از شمول قسمت اخیر تبصره(۲) معاف خواهد بود.
برای توضیح این تبصره ابتدا موضوع اعسار را باید توضیح دهیم، اعسار یعنی اینکه شخص بدهکار مدعی شود که اموالی ندارد و تقاضا نماید که دادگاه بدهی وی را تقسیط نماید. در مورد مهریه این موضوع زمانی صدق می کند که اموالی از شوهر یافت نشود، در آن صورت شوهر می تواند از دادگاه تقاضا کند که پرداخت مهریه را به صورت قسطی انجام دهد. عملا آقایانی که اموالی از ایشان یافت نشود، چنین درخواستی از دادگاه نمی نمایند مگر آنکه بخواهند زوجه خود را طلاق دهند یا نسبت به رفع ممنوع الخروجی اقدام نمایند. با صدور حکم اعسار از دادگاه و پرداخت قسمت نقدی توسط شوهر، اداره ثبت اسناد مکلف است نسبت به رفع ممنوع الخروجی اقدام نماید.

همانگونه که مشاهده می فرمایید، اقداماتی که در این زمینه لازم است، اقداماتی پیچیده و در واقع گمراه کننده است، مضافا آنکه قانونگذار با نوشتن قوانین غیر قابل اجرا و سپس قانونگذاریهای متضاد موضوع را پیچیده تر نموده است.

مزایای استفاده از وکیل مهریه:

وکیل مهریه، یعنی وکیل پایه یک دادگستری که در این امور مخصوصا در زمینه خانواده تخصص داشته باشد، راهها و پیچیدگیهای مسیر را می شناسد و با توجه به تسلط بر قوانین و نحوه کار ادارات مسیر رسیدن به نتیجه را کوتاه تر نماید. ضمن اینکه با عقد قرارداد با وکیل دیگر نیاز به حصور موکل در دادگاهها و ادارات ثبت نیست و وکیل به تنهایی همه امور مربوط به مهریه را طی خواهد نمود.

از مزایای دیگر مشورت با وکیل پایه یک دادگستری متخصص در زمینه دعاوی خانواده، آن است که در صورتی که اموال شوهر تا اندازه مستثنیات دین وی باشد، از همان ابتدا شما را راهنمایی خواهد نمود، چرا که بسیاری از اشخاص تا کنون با توقیف اموال زوج مدتها در ادارات ثبت و دادگاهها رفت و آمد نموده اند ولی در نهایت با صدور رای در مورد مستثنیات دین بودن اموال توقیف شده، راه به جایی نبرده اند. مستثنیات دین به اموالی اطلاق می شود که قابل مزایده گذاردن نیست و هر شخصی ولو آنکه بدهکار باشد می تواند تا میزان مشخصی مال داشته باشد. مانند یک منزل مسکونی که در شان بدهکار باشد که اگر شخصی چنین منزل مسکونی داشته باشد نه اداره ثبت و نه دادگاه نمی تواند آن را بفروشد و طلب طلبکار از آن ناحیه قابل وصول نیست.

قبل از تصمیم گیری در هر زمینه ای، گرفتن مشاوره از افراد متخصص، لازمه کار میباشد. برای گرفتن مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری، اینجا را کلیک کنید.

 

مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:

الف – منزل مسکونی که عرفاً در شان محکوم‌علیه در حالت اعسار او باشد
ب – اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج – آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.
د – کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها.
ه- – وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
و – تلفن مورد نیاز مدیون.
ز – مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.
تبصره ۱ – چنانچه منزل مسکونی محکوم‌علیه بیش از نیاز و شان عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رای نباشد به تقاضای محکوم‌له به‌ وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تادیه دیون محکوم‌ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم‌به به طریق سهل‌تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم‌ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان‌پذیر باشد که در این‌صورت محکوم‌به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.
تبصره ۲ – چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرحهای عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکوم‌به از آن امکان‌ پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

پس مشاهده می فرمایید که با وجود چنین مواردی بهتر آن است قبل از هر اقدامی با وکیل متخصص مهریه تماس حاصل نمایید.

نتیجه: بنابراین با توجه به مواردی که فوقا مذکور گردید، مشاهده می فرمایید که اساسا ذکر موضوع طبقه بندی و تقسیم مهریه بین دو حالت 110 سکه و بیشتر از 110 سکه، موضوعیت نداشته و تاثیری در وضعیت زوجه یا زوج ایجاد نمی کند. به هر روی یا شوهر ملائت دارد و اموال وی قابل توقیف است که تا هر اندازه اموال از وی یافت شود با لحاظ موارد ” مستثنیات دین ” قابل مزایده و فروش است و از محل آن مهریه پرداخت می شود. و یا شوهر اموالی ندارد که در آن حالت نیز 110 سکه یا بیشتر تاثیری به حال هیچ کدام از زوجین نداشته و با طرح دعوی اعسار از ناحیه زوج مهریه تقسیط می گردد.

داوود اسیوند، وکیل پایه یک دادگستری، متخصص در پرونده های طلاق، خانواده، مهریه، دیه، ارث و چک، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.

در صورت نیاز به مشاوره می توانید از طریق راههای ذیل با وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

   تلفن                        موبایل 

02144270612         09129215258

5/5 (2 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.