نوشتن چک و نحوه صحیح آن

مروزه کمتر کسی پیدا می‌شود که به مزایای داشتن دسته چک واقف نباشد. با این حال و با وجود مزایای زیاد استفاده از این ابزار اقتصادی همیشه ریسک‌هایی را به‌همراه داشته است و همین ریسک‌هاست که باعث شده تا بسیاری از مردم سراغ دسته چک نروند. برخی از این ریسک‌ها به طرز نوشتن و نگهداری دسته چک بر‌می‌گردد و نکات ساده‌ای وجود دارند که با توجه به آن‌ها به هنگام نوشتن چک می‌توان بسیاری از این مخاطرات را از میان برداشت که در زیر به مرور این نکات خواهیم پرداخت.

چک بانکی
نحوه نوشتن صحیح چک

 

برای اینکه با نحوه نوشتن صحیح چک آشنا شوید، مطلب زیر را بخوانید.

  • الف‌. یکی از مواردی که باید در برگ چک درج شود، تاریخ است.

سفید گذاشتن جای تاریخ به این معناست که دارنده‌ی چک هر زمان که بخواهد می‌تواند به بانک مراجعه و مبلغ چک را دریافت کند.

بهتر است تاریخ چک هم به عدد و هم به حروف نوشته شود تا احتمال جعل و اعمال تغییرات در آن توسط سایرین کاهش یابد.

  • ب‌. قسمت دیگری که باید تکمیل شود، مبلغ چک است.

بهتر است مبلغ هم به عدد و به حروف، و هم به ریال و به تومان درج شود.

ضمنا مرسوم است که روی مبلغ عددی و حروفی را با چسب شیشه‌ای می‌پوشانند تا در صورت کندن چسب، چک مخدوش شود.

برخی نیز هنگام پر کردن اطلاعات لازم در برگ چک از یک کاربن برای درج اطلاعات در پشت چک استفاده می‌کنند؛ با این‌گونه ترفندها احتمال تغییر مندرجات چک و سوء استفاده از آن دشوار می‌شود.

هیچ‌گاه چک را بدون درج مبلغ به کسی تحویل ندهید؛ چون وقتی چک سفید امضا را به شخصی می‌دهید به این معناست که به او این حق را داده‌اید که هر مبلغی خواست بر روی آن درج کند.

  • ج‌. اگر در وجه چک عبارت «بابت» درج شود یا شرطی قید شود، وصول چک شما منوط به اجرا و اثبات آن موضوعی است که چک بابت آن موضوع کشیده شده است؛ بنابراین از پذیرفتن چک‌های مشروط خودداری کنید.
  • د. اطلاعات دیگری که لازم است در برگ چک پر شود این است که در وجه چه کسی صادر شده است.

برخی در این قسمت می‌نویسند «در وجه حامل» به این معنی که اگر چک در اختیار هرکسی قرار گرفت، او می‌تواند بدون اینکه چک را پشت‌نویسی کند آن را در اختیار دیگران قرار بدهد.

تا حد امکان چک را در وجه حامل صادر نکنید تا هر کسی نتواند ادعا کند که چک متعلق به اوست.

  • ه‌. قسمت بعدی چک، امضاست، زیرا چک بدون امضا اعتباری ندارد و تاکید بر این است که حتما زمان مراجعه به بانک، از امضاهایی استفاده شود که ساده و قابل تقلید نباشند.

این مطلب مرتبط است :انواع چک بانکی


نکات تکمیلی در نوشتن صحیح چک

 

  • چنانچه چک دارای خط خوردگی است حتما، میزان و موارد خط خوردگی را در پشت چک کامل توضیح دهید ولی چنانچه خط خوردگی ندارد، حتما بنویسید “بدون خط خوردگی” و دو طرف مبلغ را نیز ضربدر بزنید.
  • امضایتان به نحو خیلی ساده و یا خیلی پیچیده نباشد زیرا امضاء های خیلی ساده به راحتی قابل جعل می باشند و امضاهای خیلی پیچیده نیز ممکن است متصدی بانک را حین تطابق، گمراه نمایند.
  • هميشه همراه با امضاء، نام و نام خانوادگی خود را نیز درج نمایید. این کار باعث می شود چنانچه امضای شما ساده باشد و امکان جعل شدن داشته باشد، جاعل نتواند دست خطتتان را به راحتی تقلید کند.
  • به هیچ وجه چک را برای اصلاح، تعویض و … بدون دریافت رسید به صادر کننده تحویل ندهید. چون در اختیار داشتن چک توسط صادرکننده به معنای پرداخت بدهی است. به عبارت دیگر صادرکننده می تواند ادعا کند که مبلغ چک را پرداخت و چک را پس گرفته است و شما میبایست اثبات نمایید که صرفا جهت تعویض و اصلاح، چک را در اختیار صادر کننده قرار داده اید و اثبات آن نیز با دشواری زیاد همراه است.

جهت مشاوره مستقیم با وکیل دادگستری متخصص در امور چک اینجا کلیک نمایید


  • چنانچه چک را بابت بستن قرارداد صادر می نمایید، لازم است مبلغ، تاریخ و شماره چک را در قرار داد قید کرده و تصاویر چکها را نیز پیوست نمایید.
  •  لازم به ذکر است که بعضی چک‌ها ۲ امضا یی هستند (حتما دو نفر باید امضا کنند) و یا بدون مهر بی اعتبارند (معمولا در خصوص شرکت ها) لذا هنگام نگارش چک و یا دریافت آن حتما به این موضوع دقت نمایید زیرا امکان سوء استفاده وجود دارد.
  •  درقسمت( در وجه)بهتر است نام شخصی را بنویسید و تا جای ممکن از نوشتن عبارت “در وجه حامل” خودداری نمایید.
  •  پس از درج نام شخص، برای اطمینان بیشتر، بنویسید که چک «بابت» چه چیزی صادر شده است، مثلاً بنویسید در وجه فلانی بابت خرید یک دستگاه آپارتمان.
  • چنانچه نمی خواهید تاریخ را هم به حروف و هم به عدد بنویسید، حتماً تاریخ را به حروف بنویسید.
  •  پس از تکمیل چک و صدور آن، ته‌برگ آن را نیز با قید تاریخ چک، مبلغ چک و این که چک در وجه چه کسی میباشد، تکمیل نمایید.‌

                 وکیل پایه یک دادگستری در امور اسناد تجاری و قراردادها          

   تلفن 44270612 – 021   موبایل 09129215258   

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
وکیل دادگستری داوود اسیوند
Barrister at law

 

 

0/5 (0 نظر)

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.