در این نوشته قصد داریم ، در مورد تقسیم اموال قبل از فوت ، انتقال اموال بین فرزندان قبل از مرگ ، انتقال املاک قبل از فوت به نام یکی از فرزندان ، امکان بازگرداندن املاک منتقل شده بعد از فوت و نقش وکیل دادگستری در این نوع دعاوی و دعاوی ارث و وصیت مطالبی عنوان نمائیم .

تقسیم ارث
ارث

 

 ارث ؛  به کلیه اموال، عناوین، بدهی‌ها،  حقوق و وظایف شخص پس از مرگش گفته می‌شود که به شخص دیگری منتقل می‌گردد. ارث به مدت طولانی نقش اساسی در جوامع بشری داشته‌است. مجموعه قوانین انتقال ارث در جوامع مختلف متفاوت و در طول زمان تغییرات بسیاری کرده‌است.

 

در بعضی موارد ملاحظه می شود ،  اشخاص پس از فوت ، اموالی برای تقسیم بین ورثه ندارند ، و اموال خود را قبل از فوت بین وراث تقسیم نموده اند ، که این تقسیم می تواند ، مساوی و منصفانه و یا غیرمنصفانه باشد ، حتی ممکن است ، که شخص متوفی ، قبل  از فوت همه ی اموالش را به یکی از ورثه یا شخص ثالث ، منتقل نموده و این امر شروع اختلاف بین سایر ورثه باشد .

 

در مورد این موضوع باید بگوئیم ، اشخاص قبل از فوت بصورت قاطع ، مطلق و کامل مسلط بر اموال خود هستند ، در این رابطه قاعده فقهی “تسلیط “و آیه “الناس مسلطون علی اموالهم “ مستند سخن است ، در این مورد به ماده 30 قانون مدنی که چکیده و برآیند این قواعد است ، استناد می گردد ؛

 

هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناءکرده باشد .

 

لذا اگر شخصی قبل از فوت تمام یا قسمتی از اموال خود را به شخص معینب ، چه فرزندان ، چه اشخاص غیر منتقل کند ، و چه این انتقال مجانی و رایگان باشد چه نباشد ، پس از فوت امکان بازگرداندن آن وجود ندارد ، البته این عدم امکان بازگرداندن ، در صورتی است که انتقال در زمان قبل از فوت ، بصورت رسمی و با رعایت تشریفات انجام شده باشد ، والا انتقال بصورت شفاهی و یا بر اساس اسناد عادی ، ممکن است قابل بازگشت ، یا اساسا غیرقابل استناد باشد ، با توجه به مواد قانونی و آراء هیئت عمومی دیوان عالی کشور در این رابطه در زمان فوت اشخاص ، هرمال یا املاکی که از وی باقی بماند بر اساس قوانین بین ورثه تقسیم می گردد ، مگر اینکه شخص متوفی وصیت نامه معتبری که خلاف قوانین نباشد ، بجا گذارده باشد ، شرایط وصیت نامه معتبر موضوع مهمی است که در پست های آتی بدان خواهیم پرداخت .

 

در صورتیکه بعضی اموال را قبل از فوت به بعضی ورثه منتقل کرده باشد ؛

 

اگر متوفی قبل از فوت بعضی اموالش را قبل از فوتش به بعضی از ورثه انتقال داده باشد ، و بعض دیگر از ورثه ، مال یا ملکی دریافت نداشته باشند ، تکلیف آنچه از متوفی باقی خواهد ماند چیست ؟

مثلا فرض کنید ، پدری قبل از فوتش دارای سه فرزند و همسر باشد ، در زمان حیات ، آپارتمانی که در آن زندگی می کنند را  با رعایت تشریفات کامل ، به همسرش منتقل نماید ، پس از فوت وی ماترک شامل یک باغ و یک خودرو باشد ، در اینصورت همسر که قبلا آپارتمان را انتقال گرفته ، آیا از سایر ماترک متوفی نیز ارث می برد ؟ در مثال قبل سهم فرزندان از آپارتمان چه می شود ؟

 

در این مثال پاسخ آنست که ، همسر متوفی ، از آنچه که قانون در چنین مواردی مقرر کرده به همراه سایر ورثه ارث می برد ، و انتقال آپارتمان به نام وی ، مانع از ارث بردن او از سایر موارد قانونی نیست ، دلیل هم آنست که ارث بردن اموال متوفی از اموالی است که از او بجا می ماند ، و در زمان حیات ، مطابق آنچه در بالا ذکر شد ، ایشان مختار و آزاد بوده هر کدام از اموالش را که اراده می کرده ، به نام اشخاص منتقل نماید ، و آن انتقال ارث و ترکه محسوب نمی گردد.

در پاسخ به سوال دوم ، باید بگوئیم ، چون آپارتمان در زمان فوت متوفی ، متغلق حق غیر بوده و در واقع به نام مادر بوده است ، جزء ارث محسوب نمی گردد که قابل تقسیم باشد ، و لذا فرزندان از آپارتمان حقی ندارند ، و فقط زمانی می توانند مدعی تقسیم آپارتمان شوند که مادر فوت نماید و آنهم در صورتیکه مادر قبل از فوتش آپارتمان را منتقل نکرده باشد .

 

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با وکیل دادگستری داوود اسیوند با شماره تلفن  44270612 – 021 یا آدرس ایمیل D.Ossivand@gmail.com تماس حاصل فرمائید.

وکیل دادگستری داوود اسیوند
Attorney At Law Davoud Osivand
0/5 (0 نظر)

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.