در این نوشته قصد بر آنست که مباحثی همچون مهریه ، مهریه زن پس از فوت شوهر، مهریه پس از فوت زن، مهریه دوشیزه باکره، مورد بررسی قرار گیرد، همچنین در مورد ارث زن از شوهرش ، مهریه زن باکره در طلاق توافقی، مهریه زن باکره در صورت مرگ شوهر، مهریه زن باکره در طلاق از طرف زن صحبت خواهیم کرد.

مهریه زن باکره
مهریه زن پس از فوت شوهر

 

 ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی :

 به مجرد و قوت عقد، زن مالک تمام مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.

بر اساس این ماده  زن دوشیزه (باکره) پس از عقد استحقاق آن را دارد که  تمام مهر را از شوهرش مطالبه کند.

 ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی :

 اگر بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد و کار به طلاق بیانجامد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر قبلا بیش از نصف مهریه را پرداخت کرده باشد حق دارد مازاد را استرداد نماید.

با عنایت به ماده فوق در صورتیکه بین زن و مرد نزدیکی رخ نداده باشد و زن باکره باشد ، و کار ایشان به طلاق بینجامد، زن فقط می تواند نیمی از مهریه تعیین شده را دریافت نماید.

طرح چند سوال ؛

آیا دوشیزه باکره باید تمام مهریه را مطالبه کند یا نصف آن را ؟

در واقع میزان خواسته تفاوتی ندارد، زن می تواند تمام یا نصف مهریه را از دادگاه  مطالبه کند ، اما دادگاه به هرحال پس از بررسی موضوع در صورت وجود شرایط پیش گفته فقط به نصف مهریه رای صادر خواهد کرد. اما به دلیل اینکه مطالبه کل مهریه نیازمند پرداخت معادل 3.5  درصد هزینه دادرسی خواهد بود، بنابراین بهتر است همان میزانی که احتمال پرداخت آن از سوی زوج می رود ، مطالبه شود.

اگر بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد و زن فوت کند وضعیت مهریه چه خواهد بود؟

بر اساس آنچه در فوق مذکور شد ، پس از عقد زن مالک تمام مهریه می شود و می تواند آن را مطالبه کند و این حکم قانون موجب نمی شود که اگر زن فوت نماید، مهریه اش از بین برود ، بنابراین در صورت فوت زن چه قبل از نزدیکی چه بعد از نزدیکی ، وراث او می توانند مهریه وی را مطالبه کنند.


در این مورد نیز مطلب بخوانید – توقیف اموال برای مهریه


 

اگر قبل از نزدیکی شوهر فوت کند مهریه زن او چگونه خواهد بود؟ آیا زن می تواند از وراث شوهر، تمام مهر او را مطالبه کند یا نصف آن را؟

وضعیت فوت مرد نیز مانند وضع فوت زن خواهد بود، یعنی زن پس از فوت شوهرش می تواند مهریه را از اموال وی مطالبه کند ، اگر مهریه بیشتر از اموال شوهر باشد، چون مهریه سند ممتاز است، تمام اموال مانده از شوهر به زن می رسد، و سایر وراث چیزی نمیبرند، ولی اگر اموال شوهر بیش از مهریه باشد، ابتدا مهریه زن از ماترک پرداخت می شود و هرچه بماند، بین سایر وراث از جمله زن تقسیم می گردد.

 

آیا اگر زن مهریه را از اموال شوهر فوت شده برداشت کند، از آنچه باقی می ماند ارث می برد ؟

 

بلی ، مهریه زن ربطی به سهم الارث وی ندارد، زن به مجرد وقوع عقد صاحب مهریه می شود، و بصورت عندالمطالبه می تواند آن را تقاضا نماید، و موضوع دین دیگریست که با سهم الارث وی منافات و تعارضی ندارد.


آیا زنان شاغل نیز مستحق دریافت نفقه هستند ؟


مهریه زن بعد از فوت شوهر

به طور کلی  اگر شوهر ارثی از خود به جای گذاشته باشد و اموالی از خود بجا گذارده باشد، بدهی های متوفی از محل ماترک (اموال بر جای مانده) پرداخت خواهد شد، در حقیقت ابتدا باید بدهی های متوفی پرداخت شود ، سپس آنچه بر جای خواهد ماند، بین ورثه تقسیم می گردد؛

۱ – ورثه بیش از آنچه از متوفی برجا می ماند ، مسئولیتی در قبال طلبکاران ندارند به عبارت دیگر و به عنوان مثال اگر شخصی  فوت کند و اموالی نداشته باشد و یا اموالش کم باشد همسر وی ، مطالبه مهریه کند و اموال باقی مانده از متوفی جوابگوی مهریه زوجه نباشد، وراث شوهر مسئولیتی برای پرداخت مابقی مهریه زن بعد از فوت شوهر ندارند. مثلا زن نمی تواند برای بقیه مهریه سراغ پدر متوفی یا برادرش برود، ولو آنکه ایشان غنی باشند، البته در بعضی موارد یکی از نزدیکان مثلا پدر داماد مهریه را تضمین می نماید و ضامن پرداخت مهریه می شود ، در این مورد خاص امکان مراجعه به ضامن وجود دارد.

۲ – اگر اموال  مانده از زوج کم باشد وطلبکاران متعدد باشند یعنی چند نفر طلبکار باشد،  هر کدام که زودتر اموالی از متوفی را توقیف کند در گرفتن طلب خود در آن مال توقیف شده ارجحیت دارد. مثال: شخصی فوت کرده و یک مغازه به مبلغ دومیلیارد تومان از او باقی مانده است،یعنی در مجموع دومیلیارد تومان ماترک وی است،  مهریه همسر او 140  سکه است و چکی هم نزد طلبکار به مبلغ چهارصد میلیون تومان وجود دارد.اگر طلبکار چک زودتر از همسر متوفی موفق به توقیف ملک موروثی (مغازه)شود، در وصول تمام طلب خود اولویت خواهد داشت.


حق حبس زن یعنی چه ؟ زن تا چه زمانی می تواند از انجام زناشوئی امتناع کند؟


۳ – در شرایط مساوی، مهریه همسر متوفی دین ممتاز محسوب می گردد ودر مقایسه با سایر طلبکاران ، ارجحیت دارد. بنابراین زن متوفی با به اجرا گذاشتن مهریه نسبت به سایر طلبکاران شوهر اولویت دارد.

۴ – همانگونه که ذکر گردید حتی اگر فوت شوهر قبل از نزدیکی باهمسرش  واقع شده باشد و  زن دوشیزه باقی مانده باشد ، زن می تواند کل مهریه را از محل اموال باقی مانده از شوهرش وصول نماید. ابنابراین مهریه زن در صورت باکره بودن و فوت شوهر تمام مهریه است.

۵ – همانگونه که در فوق ذکر شد، مهریه زن باکره در زمان حیات شوهر نصف مهریه ایست که در زمان عقد تعیین شده، زوجه تا قبل از طلاق اگر باکره باشد، میتواند درخواست تمام مهر را از شوهر کند. و آنچه که در مورد گرفتن نصف مهریه گفته می شود مربوط به زمان طلاق است، یعنی زن اگر پس از گرفتن مهریه ، طلاق بگیرد و مهریه را دریافت کرده باشد، باید نیمی از آنچه گرفته مسترد نماید. و تفاوتی در نوع طلاق نیست، چه طلاق توافقی باشد چه طلاق از طرف مرد و چه طلاق از طرف زن.


جهت مشاوره حضوری و تعیین وقت با تلفن 44270612 – 021 تماس حاصل نمائید.

بهترین وکیل تهران و کرج
وکیل دادگستری داوود اسیوند
Attorney At Law Davoud Osivand
1/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.