حتما برای شما پیش آمده که شخصی وجه و یا وجوهی را از شما قرض گرفته و یا بابت خرید یا مبادلات تجارتی به شما بدهکار شده است، در این وضعیت برای رسیدن به طلب خود بایستی اقدام قانونی در جهت مطالبه وجه انجام دهید، مطالبه وجه می تواند بر اساس چک، سفته، رسید، فاکتور، قرارداد و تعهد مالی، فیش بانکی، پرینت حساب و یا شهادت شهود باشد.

دادخواست مطالبه پول
مطالبه وجه

مطالبه وجه پول خارجی هم امکان دارد، و بهای آن را باید بر اساس نرخ بانک مرکزی در دادخواست قید کنید، البته این بدان معنا نیست که مثلا بجای دلار پرداختی، ریال دریافت نمایند ، لکن باید بر اساس قیمت معادل مبلغ دلاری به نرخ رسمی بانک مرکزی هزینه دادرسی پرداخت شود.

در مورد فاکتور نکته اصلی این است که باید، فاکتور می بایست به امضاء بدهکار رسیده باشد والا ارزش اثباتی ندارد و فاکتور فاقد امضاء یا اثر انگشت بدهکار ، نمی تواند مثبت بدهی باشد.

در خصوص وجوهی که بابت قرض دادن به حساب بدهکار واریز شده ، علاوه بر فیش بانکی و یا پرینت حساب بهتر است که دلیلی وجود داشته باشد که نشان دهد وجه و یا وجوه واریزی بابت قرض بوده است.

مطالبه وجه – اهمیت اظهارنامه ؛

هرکس می‌تواند قبل از  تقدیم دادخواست وجوهی که مدعی آنست، را به‌ وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط براین که موعد مطالبه وجه رسیده باشد. اساسا هرکس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگران است و بخواهد به‌ طور رسمی و به شکلی که بعدا اثبات آن ممکن باشد،  به‌ وی برساند بوسیله اظهارنامه به‌ طرف یا طرفهای  مقابل ابلاغ نماید.

اظهارنامه از اوراق قضائی محسوب می شود و قبلا باید آن را از دادگاه یا اتاق تمبر دادگستری تهیه می نمودند اما اکنون وظیفه ارسال اظهارنامه با دفاتر خدمات قضائی است. اظهارنامه منجر به شکایت نمی شود، موجب تشکیل پرونده در دادگستری نیز نمی گردد ، صرفا یک برگه قضائی است که شما مطالباتی که فکر می کنید موعد پرداخت یا ایفاء آن رسیده از طرف مقابلتان مطالبه می نمایید و از این طریق به وی ابلاغ قضائی می کنید و او آنها را در سامانه ثنای مربوط بخود مشاهده می کند، و هر زمان که نیاز به اثبات آن شود که طلبکار طلبش را مطالبه کرده و بدهکار از پرداخت آن امتناع ورزیده می توان به اظهارنامه مذکور استناد جست.


این مطلب مرتبط است : تعرفه های خدمات قضائی سال 1399


مطالبه وجه – ارسال اظهارنامه دو حسن قابل توجه دارد،

  1. در دعاوی که خواسته آن وجه نقد است (بغیر از مطالبه وجه چک)، خسارت تاخیر تادیه از زمانی قابل محاسبه است که طلبکار تقاضای وجوه را نماید، در مواردی که شخص اقامه دعوی می کند فرض بر اینست که از زمان تقدیم دادخواست وجوه را مطالبه کرده است ولو آنکه در خود نوشته یا فاکتور یا قرارداد تاریخ جلوتری نوشته شده باشد ، مثلا اگر قراردادی موجود بین طرفین باشد که در آن نوشته شده بدهکار باید 3 سال قبل مبلغی به طلبکار می پرداخته است، لکن طلبکار اکنون دادخواست مطالبه را تقدیم می کند، در این حالت چنانکه عرض شد مطالبه از روز تقدیم دادخواست محسوب می گردد نه از 3 سال پیش پس بنابراین خسارات تأخیر تأدیه نیز از روز مطالبه حساب می شود نه از سه سال قبل، مگر آنکه طلبکار به نحوی ثابت کند که در زمانی قبل از ثبت دادخواست وجوه را مطالبه نموده است، این موضوع بسادگی با ارائه اظهارنامه قابل اثبات است وخسارت تأخیر تأدیه از زمان ارسال اظهارنامه قابل مطالبه خواهد بود.
  2. بعضی دعاوی مستلزم آنست که قبل از ثبت دادخواست مورد ادعا و اختلاف از طرف طلبکار یا متعدله درخواست شود، مثلا در یک قرارداد حمل و نقل با کشتی مقرر شده که هر زمان هریک از طرفین قصد داشت به قرارداد خاتمه دهد و تصویه حساب نماید ، باید یک ماه قبل به طرف دیگر اطلاع دهد، در این موارد بهترین راه حل که در دادگاه و مراجع قضائی نیز قابل استناد باشد ، استفاده از اظهار نامه است.

این مطلب را نیز بخوانید : نحوه توقیف اموالپ


مطالبه وجه ثبت دادخواست ؛

پس از ارسال اظهارنامه و عدم دریافت حقوق یا عدم پرداخت وجوه از طرف بدهکار زمان ثبت دادخواست است.

ثبت دادخواست توسط وکیل دادگستری یا در دفتر خدمات قضائی توسط خواهان صورت می گیرد ، بسته به مبلغ مورد مطالبه دادخواست به شورای حل اختلاف و یا دادگاه عمومی حقوقی ارسال می شود که طبیعتا هزینه های متفاوتی دارند.

دادخواستها با مبالغ تا بیست میلیون تومان به شورای حل اختلاف ارجاع می شود و هزینه آن کمتر است . (برای مشاهده هزینه های دادرسی اینجا کلیلک کنید.) و دادخواست با مبلغ بیش از بیست میلیون تومان به دادگاههای عمومی حقوقی ارسال می گردد.

دادگاه صالح مطالبه وجه؛

رسیدگی به دعاوی مربوط به مطالبه وجه و دادگاههای صالح سه قسمت هستند و هر کدام از این سه دادگاه که خواهان بخواهد می توانند رسیدگی کنند ، در واقع در این نوع دعاوی دست خواهان باز است که انتخاب کند؛

  1. دادگاه محل سکونت خوانده
  2. دادگاه محل پرداخت پول
  3. دادگاه محلی که باید پول دریافت می شد.

مثلا شخص الف مبلغ 100 میلیون تومان در شیراز به دلالی پرداخت می کند که از کشتی هایی که در بندر عباس پهلو می گیرند لوازم و قطعات خودرو تحویل بگیرد و در تهران تحویل دهد. و شخص دلال اصالتا اهل و ساکن مشهد است، لکن دلال به تعهد خود عمل نمی کند و شخص الف پس از گذشتن دوماه و بعد از ارسال اظهارنامه و عدم وصول پاسخ قصد دارد اقدام به طرح دعوی مطالبه یکصد میلیون تومان و خسارات وارده نماید، این شخص می تواند دادخواستش را در دادگاه های تهران – شیراز – و مشهد به ثبت برساند و هرکجا که برای خودش راحت تر است اقدام نماید.


مطالب دیگر : انحصار وراثت


مطالبه وجه – خواسته های مرتبط :

ضمن دادخواست مطالبه وجه می توان مطالبه خسارت دادرسی (مبالغی که خواهان بابت هزینه دادرسی یا کارشناس رسمی یا حق الوکاله وکیل متحمل شده) و خسارات تأخیر تأدیه وجوه از زمان ارسال اظهارنامه یا ثبت دادخواست را درخواست نمود.

همچنین می توان قبل یا همزمان با دعوی مطالبه توقیف اموال خوانده را نمود.

مطالبه وجه – صدور رای؛

پس از صدور رای و قطعی شدن رای با توقیف اموال بدهکار در اجرای احکام مدنی و از محل حسابهای بانکی وی یا فروش اموال او می توان مبالغ مورد مطالبه را دریافت نمود.

نکته مهم ؛دادگاهها در زمان صدور رای به مواردی رای خواهند داد که در دادخواست ثبت شده باشد و بنابراین اگر قصد مطالبه خسارات تأخیر تأدیه را دارید این مورد باید حتما در ستون خواسته دادخواست ثبت شود والا مورد صدور رای قرار نمی گیرد.

در صورت نیاز به مشاوره حضوری یا عقد قرارداد وکالت با تلفن 44270612 – 021 تماس حاصل فرمایید.

در صورت نیاز به مشاوره فوری از طریق دایرکت صفحه اینستاگرام Davoud.Ossivand  و یا فرم مشاوره حقوقی همین سایت اقدام نمائید. در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما هستیم .

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
وکیل دادگستری داوود اسیوند
Barrister at law
0/5 (0 نظر)

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.