در این نوشته قصد داریم ، انواع وصیت ، بررسی موضوع محروم کردن فرزندان از ارث ، از نظرفقهی و محروم کردن فرزند از ارث بلحاظ قانونی را بررسی کنیم .

وصیت
محروم کردن فرزندان از ارث

 

انواع وصیت؛

 بر اساس قانون مدنی ما وصیت بر دونوع است ؛

وصیت بردوقسم است – تملکیی وعهدی .

وصیت تملیکی عبارت است ازاینکه کسی عین یامنفعتی رااز مال خودبرای زمان بعدازفوتش به دیگری مجاناتملیک کند.

وصیت عهدی عبارت است ازاینکه شخصی یک یاچندنفررابرای انجام امر یااموری یاتصرفات دیگری مامورمی نماید.

وصیت کننده موصی ،کسی که وصیت تملیکی به نفع اوشده است موصی له ، موردوصیت موصی به وکسی که بموجب وصیت عهدی ولی برموردثلث یابرصغیر قرارداده می شودوصی نامیده می شود.

هرشخصی در زمان حیات خود می‌تواند درباره اموالش تصمیم بگیرد و همه یا بخشی از آن را به دیگری منتقل کند اما تقسیم ارث پس از فوت، تابع موازین قانونی مشخصی است . اگر شخصی اموالش را به یکی از فرزندان یا همسرش منتقل کند ، این انتقال هرگز پس از فوتش نمی تواند مورد اعتراض قرار گیرد ، مگر آنکه ورثه ثابت کنند این انتقال در آن زمان بر اساس فقدان قصد یا عدم وجود رضایت واقعی متوفی بوده که البته اثبات آن پس از فوت کار بسیار دشواری خواهد بود .

آیا می دانید مشاوره با وکیل دادگستری در امور کاری و یا معاملات می تواند تا چه اندازه در وقت و سرمایه شما موجب صرفه جویی شود؟ شماره تماس وکیل 44270612 – 021

بررسی موضوع از نظر فقهی ؛

آیت الله مکارم شیرازی، از مراجع معظم تقلید ارث را قانون خداوند دانست و گفت: هیچ‌کس حق محروم‌کردن فرزندان از ارث به دلیل ناراحتی از آن‌ها را ندارد و به هیچ‌وجه نمی‌توان قانون ارث را بر هم زد.

آیت الله مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه مساله ارث مهم و حساس است، ادامه داد: قوانین اسلامی در زمینه ارث کامل است و در تقسیم آن نباید کارهایی خلاف قانون اسلام انجام داد.

وی با اشاره به اینکه محرومیت دختر از ارث مربوط به زمان جاهلیت است، گفت: از نظر احکام اسلامی پدر و مادر نمی توانند فرزندان را از ارث محروم کنند.

اين نظر علامه و بسياري از فقهاي ديگر از جمله صاحب جواهر است

وصيت مزبور بطور مطلق باطل نيست بلكه وصيت عهدي مزبور در بر گيرنده يك وصيت تمليكي است. چون، وقتي كسي از ورثه از ارث محروم شود، معناي آن اين است كه سهم او به ساير ورثه ها تمليك ميگردد پس وصيت به محروميت يكي از ورثه از ارث، به منزله اين است كه تمامي تركه را براي ساير وراث وصيت به تمليك كرده باشد. ولي از آن جهت كه موصي، نميتواند به بيشتر از ثلث مال وصيت كند، مازاد بر ثلث توقف بر اجازه وارث دارد. در نتيجه مقداري از ثلث كه سهم وارث محروم است، به وي تعلق نميگيرد بلكه به وارث ديگر انتقال پيدا ميكند و انتقال بقيه سهم وارث محروم (غير از ثلث) توقف بر اجازه وارث محروم دارد كه اگر اجازه داد، وصيت نافذ ميشود.

بر اساس تنفیذ یک سوم وصیت قانون مدنی اعلام می دارد  ؛

ماده 843 – وصیت به زیاده برثلث ترکه نافذنیست مگربه اجازه وراث واگربعض ازورثه اجازه کندفقط نسبت به سهم اونافذاست

محقق در شرايع، شهيد ثاني در مسالك و فخرالمحققين معتقد هستند كه چنين وصيتي باطل است.زيرا چنين وصيتي مخالف كتاب و سنّت است و قواعد فقهي نيز مؤيد اين بطلان است. اين نظريه با قواعد و موازين حقوقي منطبق است.

آیا در مورد ارث یا وصیت اطلاعات کافی دارید ؟  می توانید با وکیل دادگستری بصورت آنلاین مشورت کنید . Instagram/Davoud.Ossivand

بررسی موضوع از نظر قانونی ؛

837-  اگرکسی بموجب وصیت یک یاچندنفرازورثه خودراازارث محروم کندوصیت مزبورنافذ نیست .

از ظاهر جمله “وصيت مزبور نافذ نيست” چنين استفاده ميشود كه هر گاه ارث  محروم، به اراده موصي تسليم شود و محروميت را بپذيرد، وصيت نافذ ميشود. لازمه پذيرش اين نظر نفوذ وصيت تا حد ثلث است كه بدون نياز به اجازه نيز اثر دارد، ولي در استفاده از اين ظاهر بايد احتياط كرد، زيرا قوانين ارث و قواعد مربوط به تملك قهري ورثه براي حفظ مصالح خانواده وضع شده است و با نظم عمومي جامعه ارتباط نزديك و مستقيم دارد.

توارث از احكام به شمار ميرود نه از حقوق تا شخص بتواند آن را اسقاط كند، بر اساس قانون مدنی ؛

ماده 959 – هیچکس نمی تواندبطورکلی حق تمتع ویاحق اجراءتمام یا قسمتی ازحقوق مدنی راازخودسلب کند.

 

لکن به جهت آنکه موضوع توارث مربوط به نظم عمومی است ، بنابراین کسی نمی تواند در این رابطه حتی خود را از ارث محروم نماید ، و بدیهی است که امکان محروم کردن دیگران به طریق اولی منتفی است .

 

اگر به مشاوره حضوری یا عقد قرارداد وکالت احتیاج دارید با شماره 44270612 – 021 تماس حاصل فرمائید.

برای مشاوره آنلاین با وکیل دادگستری بصورت 24 ساعته به واتساپ یا تلگرام با شماره 09129215258 پیام ارسال نمائید.

وکیل دادگستری داوود اسیوند
Attorney At Law Davoud Osivand

 

 

 

0/5 (0 نظر)

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.