در این نوشته قصد داریم به موضوع نفقه و زنان شاغل بپردازیم، وضعیت نفقه زنانی که دارای درامد مستقل هستند چگونه است، وظیفه شوهر در قبال مطالبه نفقه زنانی که دارای شغل و درامد هستند، چیست ؟ راههای مطالبه نفقه ، مطالبه نفقه حقوقی، نفقه کیفری مورد بررسی قرار می گیرد.

مطالبه نفقه
Alimoney
نفقه

نفقه از نظر حقوقی عبارت است از همه نیاز‌های متعارف و در تناسب با وضعیت زن از قبیل: مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل، هزینه‌های درمانی، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. در حقیقت همه مایحتاج زندگی خانم به شکلی که عرف پذیرای آن باشد، توسط مرد تحت عنوان نفقه باید پرداخت شود. البته برخی هزینه‌ها مانند هزینه عملهای زیبایی، هزینه های غیرضروری زن از موضوع نفقه خارج است و مرد به جهت عدم پرداخت چنین هزینه هایی مکلف به پرداخت نفقه نخواهد شد. در واقع ملاک میزان پرداخت نفقه وضعیت زن بلحاظ  شان زندگی وی می‌باشد و ملائت و توانگری مرد و یا وضعیت خانواده پدری زن ملاک عمل برای تعیین میزان نفقه نیست.

شرایط لازم برای تعلق نفقه به زوجه

  1. دایمی بودن عقد
    قانون مدنی در ماده ۱۱۰۶ مقرر می دارد ” در عقد دایم نفقه زوجه به عهده شوهر است. در نکاح منقطع (موقت) شوهر ملزم به پرداخت نفقه نیست؛ مگر اینکه در ضمن عقد نکاح موقت این شرط به نفع زوجه شده باشد.
  2. تمکین کامل زوجه
    زوجه زمانی می‌تواند نفقه خود را مطالبه کند که از شوهر خود تمکین نماید. تمکین یعنی انجام تکالیف زناشوئی از قبیل نیاز‌های شوهر و اجابت کردن خواسته‌های مشروع وی. یکی از مصادیق آن در قانون زندگی زن در خانه شوهر است، به این معنا که زن برای دریافت نفقه باید در خانه شوهر زندگی کند مگر آن که انتخاب محل زندگی در زمان عقد به زن داده شده باشد.

اقدامات لازم قبل از طلاق توافقی


همچنین در صورتی که زوجه بدون جهت موجه و بدون رضایت شوهر خانه را ترک کند مرد می‌تواند از دادن نفقه امتناع کند. بر اساس قانون، زنی که از تمکین همسرش خودداری کند، ناشزه نامیده می‌شود که در این صورت مرد می‌تواند علاوه بر نپرداختن نفقه، درخواست ازدواج مجدد کند.

اشتغال زنان و نفقه
بر اساس قانون مدنی ، زنان از اشتغال ممنوع نیستند و می‌توانند کار و فعالیت بیرون از خانه را انجام دهند و تمام درآمد آنها متعلق به خودشان بوده و تکلیفی به پرداخت هزینه‌های زندگی مشترک ندارند؛از سوی دیگر ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی که به طور مطلق تمام زنان در عقد دائم را مشمول حکم  نفقه مذکور قرارداده است و در این خصوص قائل به تفکیک و یا تخصیص نشده است، می‌توان گفت که مشخصا زنان شاغل همچون  زنان خانه دار مستحق نفقه می‌باشند.


در صورت نیاز به مشاوره حضوری با تلفن 44270612 – 021 تماس حاصل فرمائید.

وکیل دادگستری داوود اسیوند پاسخگوی شما خواهد بود


ضمانت اجرای مدنی

به موجب ماده ۱۱۱۱ قانون مدنی :

زن می توانددرصورت استنکاف شوهرازدادن نفقه به محکمه رجوع کنددراین صورت محکمه میزان نفقه رامعین وشوهررابه دادن آن محکوم خواهدکرد.

 

در صورت استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان اجرای حکم دادگاه و الزام او به دادن نفقه زن می‌تواند برای طلاق به دادگاه رجوع کند در این صورت دادگاه شوهر را اجبار به طلاق می‌نماید؛ لازم است به این سوال پاسخ داده شود که آیا استنکاف از پرداخت  نفقه که منجر به صدور حکم طلاق است فقط نفقه آینده است یا نفقه گذشته را هم شامل می‌شود؟

در این خصوص بین محاکم اختلاف نظر وجود دارد و آراء متفاوتی هم از سوی محاکم در این خصوص صادر می‌گردد، لکن به نظر می‌رسد فقط استنکاف از پرداخت نفقه آینده مجوز طلاق باشد. زیرا مبنای طلاق در مورد عدم امکان ادامه زندگی زناشویی به دلیل عدم تامین نیاز‌های مالی زن است و این امر فقط در مورد نفقه آینده صدق می‌کند و اگر شوهر نفقه اکنون وآینده زن را پرداخت نماید ، امکان زندگی زن مهیا می گردد و البته نفقه گذشته زن هم دینی بر عهده شوهر است که باید پرداخت شود.


نفقه زوجه


بنابراین ضمانت اجرای حقوقی نفقه دو چیز است:

الف) الزام شوهر به پرداخت نفقه

در این مورد باید زوجه به دفتر خدمات قضائی مراجعه نماید و دادخواست الزام زوج به پرداخت نفقه را تقدیم نماید و بر اساس قانون دفاتر خدمات حقوقی دادخواست مذکور را به نزدیکترین دادگاه خانواده محل سکونت زوجه ارجاع می نماید .

ب) طلاق در صورت عدم امکان الزام شوهر به پرداخت نفقه

همانطور که فوقا ذکر شد، در صورت نپرداختن نفقه آینده زن تسط شوهر دادگاه اقدام به صدور حکم طلاق می نماید.


بدهکاران مهریه به زندان نمی روند


۲ضمانت اجرای کیفری
به موجب ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد به حبس تعزیری درجه ۶ (حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال) محکوم می‌شود.

در این جا هم به نظر می‌رسد که استنکاف از پرداخت نفقه گذشته زن مجوز مجازات کیفری شوهر نیست و صرفاً خودداری از پرداخت نفقه آینده مجوز مجازات کیفری است و نفقه گذشته فقط دارای ضمانت اجرای مدنی است.


در صورت نیاز به مشاوره حضوری یا عقد قرارداد وکالت با تلفن 44270612 – 021 تماس حاصل فرمایید.

در صورت نیاز به مشاوره فوری از طریق دایرکت صفحه اینستاگرام Davoud.Ossivand  و یا فرم مشاوره حقوقی همین سایت اقدام نمائید. در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما هستیم .


بهترین وکیل تهران و کرج
وکیل دادگستری داوود اسیوند
Attorney At Law Davoud Osivand

 

0/5 (0 نظر)

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.