در این نوشته معنی اعسار، تعریف عسر و حرج، نحوه طرح دعوی اعسار از پرداخت محکوم به را مورد بررسی قرار می دهیم،در واقع زمانی که شخصی بواسطه حکم دادگاه به پرداخت مبلغی محکوم شده باشد و امکان پرداخت آن را به جهت نداشتن مال یا در دسترس نبودن اموالش نداشته باشد، باید دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به تقدیم نماید.

دعوای اعسار بر دونوع است:

1 –اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

2 –اعساز از پرداخت محکوم به

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
اعسار

 

ما در این مقطع دعوای اعسار از پرداخت محکوم به را بررسی می کنیم و به دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در قسمت دیگری خواهیم پرداخت. لکن مختصرا در مورد اعسار از هزینه دادرسی توضیح دهیم که به معنی ادعای نداشتن مال یا در دسترس نبودن اموال جهت پرداخت هزینه های مربوط به دادرسی است. هزینه های دادرسی اعم است از هزینه اولیه برای شروع به رسیدگی، هزینه کارشناس، هزینه وکیل و هزینه هایی که در اثنای رسیدگی ممکن است حادث شود.”دعوای اعسار از پرداخت محکوم به” مطرح نماید.


جهت مطالعه در مورد دعوای اعسار از هزینه دادرسیاینجا کلیک نمائید


اعسار به معنی رنج، سختی و نداشتن است و در اصطلاح حقوقی، اگر فردی وضعیت مالی مناسبی نداشته باشد یا دارای اموال و سرمایه‌ باشد اما در موقیعتی قرار دارد که به اموالش دسترسی ندارد، معسر محسوب می گردد و در این حالت از طرف دادگاه اجازه رسمی خواهدداشت که فعلا دیون و بدهی هایش را پرداخت نکند تا زمانی که تکلیف اموالش مشخص شود یا مال دار گردد، مثلا فرض کنید شخصی بر اساس حکم قطعی دادگاه به پرداخت ۱۳۰ سکه بهار آزادی برای مهریه محکوم شده باشد، و امکان پرداخت آن را ندارد، در این حالت باید “دعوای اعسار از محکوم به” اقامه نماید، چرا که در غیراینصورت در صورت یافت نشدن اموال از وی بازداشت خواهد شد.

مدارک لازم جهت اقامه دعوا:

1- دادخواست اعسار که شخص معسر یا وکیل برای وی می نویسد و به دفتر خدمات قضائی ارائه می شود، از نوشته های پیش فرض دفاتر حقوقی نیز می توان استفاده کرد.

2- استشهادیه مبنی بر نداشتن اموال یا در دسترس نبودن آن که توسط دونفر باید امضا گردد.

3- لیست کامل اموال معسر

4- رأی قطعی دادگاه  مبنی بر محکومیت شخص معسر


برای مشاهده معنی رأی قطعیاینجا کلیک نمایید


مهلت اقامه دعوای اعسار:

شخصی که مدعی اعسار است باید ظرف سی روز از زمان ابلاغ اجرائیه دادگاه دعوای اعسار خود را مطرح نماید، البته این مهلت برای مشخص کردن آخرین فرصت بدهکار است که پس از آن حکم جلب صادر می گردد. درواقع قبل از این مهلت و زمانی که حکم قطعی صادر و ابلاغ می گردد نیز امکان طرح دعوی اعسار وجود دارد، و بهتر است در این فرصت دعوای مذکور طرح گردد.

نحوه رسیدگی به دعوای اعسار:

دعوی اعسار از محکوم به به دادگاه بدوی که به دعوی اصلی رسیدگی کرده ارسال می گردد و آن دادگاه موظف به رسیدگی است، دادگاه پس از دریافت دادخواست و منضمات آن، جلسه رسیدگی تشکیل داده و طرفین و شهود معسر را دعوت می کند، پس از استماع اظهارات شخص مدعی اعسار، از طرف شکایت درخواست می شود اگر دفاعی دارد عنوان کند، طرف شکایت باید مدارک خود مبنی بر مال دار بودن وی را ارائه نماید، و بدینصورت تلاش در رد ادعای اعسار طرفش خواهد نمود.

مستحضر باشید که صرف ذکر اینکه این شخص اموالی دارد یا من مطمئنم دروغ می گوید، یا من قسم می خورم که اموال دارد و  این سخنان که گاهی از طرف مردم عادی در دادگاهها عنوان می شود، کفایت نمی کند و باید دلایل یا مستنداتی در این مورد به دادگاه ارائه شود، و دادگاه به ادعاهای بدون دلیل توجه نمی کند،بقول معروف “نحن ابناء الدلیل” و مدعی اعسار نیز برای همین جهت است که دوشاهد برای اعسار خود به دادگاه معرفی می نماید.


جهت مشاوره با وکیل دادگستری با تلفن 09129215258 تماس حاصل فرمائید.


سپس دادگاه از شهود شخص معسر که قبلا استشهادیه را امضا کرده اند، بصورت جداگانه بازجویی می کند و سوالاتی از ایشان در مورد شخص معسر می پرسد، اگر سخنان ایشان متفاوت و متعارض نباشد و دادگاه قانع شود که ادعا مقرون به حقیقت است، حکم اعسار صادر می نماید که ظرف بیست روز قابل تجدید نظر از طرف شخص یا اشخاص مقابل پرونده است. در غیر اینصورت حکم به رد دعوای اعسار صادر می کند که این رأی نیز قابل تجدید نظر در همان مهلت از طرف مدعی اعسار است.

نتایج طرح دعوای اعسار ویا عدم طرح آن:

بر اساس قانون “اجرای محکومیت های مالی” اگر بدهکار ظرف سی روز از صدور اجرائیه دعوای اعسار خود را مطرح ننماید یا بدهی خود را نپردازد، با حکم اجرای احکام جلب خواهد شد، پس از جلب شرایط تقاضای اعسار سخت تر خواهد شد و پذیرش آن منوط به رضایت شاکی و ارائه تأمین مناسب خواهد گردید، لذا توصیه آنست که در صورت نداشتن مال یا در دسترس نبودن آن فرصت اقامه دعوای اعسار را از دست ندهید.

هزینه دعوای اعسار:

دعوای اعسار یک دعوای غیرمالی است و هزینه آن بین 40 هزار تا 180 هزار تومان است. جهت مشاهده هزینه ها و تعرفه های قضائی “اینجا کلیک نمائید


جهت تعیین قرار ملاقات حضوری با وکیل با شماره 44270612-021 یا موبایل 09129215258 تماس حاصل فرمائید.

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
وکیل دادگستری داوود اسیوند
Barrister at law
0/5 (0 نظر)

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.