در این نوشته تفاوت مطالبه مهریه از اجرای ثبت ویا از دادگاه را مورد بررسی قرار می دهیم، اینکه آیا مطالبه مهریه از طریق دادگاه بهتر است یا مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، و معایب مطالبه مهریه از دادگاه چیست و یا اینکه در چه مواردی بهتر است مهریه از اجرای ثبت تقاضا شود.

اجرای ثبت
مطالبه مهریه

 

وصول مهریه زوجه به دو روش ذیل امکان پذیر است :
۱)     از طریق مراجعه به دادگاه خانواده
۲)     از طریق مراجعه به دایره اجرای ثبت اسناد

روش اول – مراجعه به دادگاه خانواده؛

برای وصول مهریه از طریق دادگاه خانواده  زوجه رأسا می تواند دادخواست دهد یا وکالت به وکیل دادگستری بدهد و وکیل از طرف زوجه تمامی اقدامات را انجام خواهد داد و نیاز به حضور موکل در دادگستری نیست، لازم بذکر است که فقط وکلای دادگستری امکان مراجعه به دادگاه و وکالت از طرف زوجه یا زوج را دارند فلذا فریب وکیل نماهایی که با وکالت های کاری و محضری ادعای حضور در دادگاه را دارند نخورید.

مدارک مورد نیاز برای ثبت دعوای مطالبه مهریه؛

1- شناسنامه و کارت ملی (زوجه)

2- سند ازدواج

3- در صورت امکان کپی شناسنامه و کارت ملی زوج


این مطلب را نیز بخوانید: توقیف اموال برای مهریه


روش ثبت دادخواست؛

زوجه در صورتیکه وکیل نداشته باشد، باید ابتدا به یکی از دفاتر خدمات قضائی محل خود مراجعه و  دادخواست خود را ارائه نماید، برگه دادخواست لازم نیست و فقط متن نوشته باید توسط خود شخص مراجعه کننده در لوح فشرده یا حافظه کامپیوتری- یو اس بی- به مسئول دفتر خدمات ارائه شود، و یا اینکه از متنهای پیش نویس دفتر استفاده نمایند.

پس از ثبت و ارائه مدارک فوق الذکر، هزینه دادرسی باید پرداخت گردد. از آنجا که مطالبه مهریه جزء دعاوی مالی است باید به میزان سه و نیم درصد از کل مبلغ مورد مطالبه برای هزینه دادرسی پرداخت گردد. مثلا اگر 100 سکه طلا مورد مطالبه است باید بر اساس مبلغ روز سکه که بانک مرکزی اعلام می کند، هزینه دادرسی پرداخت گردد که معمولا مبلغ کمی هم نیست و گاهی از توان مالی زوجه خارج است، در این موارد می توانند همزمان دعوای “اعسار از پراخت هزینه دادرسی” را مطرح نمایند که باعث خواهد شد فعلا از پرداخت هزینه دادرسی سنگین معاف گردند و دادخواست ثبت شود تا بعدا دادگاه در این مورد تعیین تکلیف نماید.

جهت توقیف اموال زوج بهتر است در زمان تقدیم دادخواست، تقاضای تأمین اموال نیز مطرح شود، برای اینکار باید در قسمت خواسته این تقاضا به این شکل مطرح گردد “تقاضای صدور دستور توقیف اموال خوانده بر اساس ماده 108 قانون آئین دادرسی مدنی”  یا اینکه از مسئول ثبت دادخواست تقاضا کنید این موضوع را نیز در ستون خواسته ذکر نماید.

دفاتر ، دادخواست شما را ثبت خواهند نمود و به مرجع صالح قضائی ( دادگاه خانواده ) ارسال می کنند . پس از حدود یک هفته و پس از وصول پرونده به دادگاه ، از شعبه مربوطه برای شما پیامک ارسال می گردد. پرونده در اولین فرصت به نظر رئیس شعبه رسیده و در نوبت سیدگی قرار می گیرد، در صورتیکه تقاضای توقیف اموال نموده باشید،، دستور توقیف اموال ابلاغ می گرددو باید جهت اجرای آن به شعبه اجرای احکام مربوطه مراجعه نمایید. سپس با تعیین وقت رسیدگی وابلاغ آن جهت حضور در جلسه دادگاه ، روز و ساعت آن اعلام می گردد که باید در وقت مقرر در دادگاه حاضر شوند.

نکته : با توجه به بند ج ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف مصوب ۱۳۹۴/۰۸/۱۰ رسیدگی به دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه تا مبلغ دویست‌میلیون (۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال در صورتی که مشمول ماده (۲۹) قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۰۱ نباشند، در صلاحیت شورای حل اختلاف می باشد.


مطالب مرتبط: زنان شاغل و نفقه


روش دوم – مراجعه به اجرای ثبت:

در روش دوم بایستی زوجه با در دست داشتن سند ازدواج به همان دفترخانه ای که ازدواج ایشان را ثبت نموده مراجعه نماید و تقاضای صدور اجرائیه کند، سردفتر با توجه به سوابق موجود و سند نکاحیه و میزان مهریه اقدام به صدور اجرائیه ثبتی می کند و به شوهر ابلاغ می کند که مهریه را پرداخت کند.

فرق روشهای مطالبه مهریه:

هر کدام از روشهای فوق محاسن خود را دارد ، بعنوان مثال اگر زوجه قصد گرفتن مهریه را داشته باشد و زوج هم متمول بوده و اموالی بنام خود داشته باشد، روش ثبتی بسیار روش مناسبی است و با صرف هزینه و وقت کمتر براحتی به نتیجه خواهد رسید چراکه پس از صدور اجرائیه و ابلاغ آن زوجه می تواند از طریق اجرای ثبت اموال شوهر را به میزان مهریه یا به هر میزان که شوهر اموال داشته باشد توقیف کند و از محل فروش آن مهریه را وصول کند.

اما اگر زوجه قصد تنبیه یا ترعیب شوهر را داشته باشد و یا قصد داشته باشد برای طلاق اقدام نماید و شوهر هم اموال در خوری نداشته باشد، بهترین راه اقدام از طریق دادگاه خانواده است، تا پس از آن دعاوی بعدی خود را مطرح نماید و از این طریق شوهر را درگیر دادگاه نموده مجبور به توافق برای طلاق نماید.


جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره مستقیم با وکیل دادگستری با شماره 44270612-021 و یا موبایل 09129215258 تماس حاصل نمائید.

وکیل پایه یک دادگستری داوود اسیوند
وکیل دادگستری داوود اسیوند
Barrister at law
0/5 (0 نظر)

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.